Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 10

Výběr: Gora
29. 10. 2021
11
16
317
Autor
zeleda

poslední, desátý díl. 

Jak napsat román

Román je rozsáhlý, prozaický literární žánr. Vesměs fiktivní, pokud nejde o autobiografii, či román životopisný. Není možné určit nějaký jeho typicky rys nebo podat vyčerpávající definici tohoto žánru. Je mnohotvárný, proměnlivý, má různorodá témata, používá různorodé literární postupy a můžeme dokonce konstatovat, že se neustále vyvíjí a utváří. Jen Wikipedie uvádí 43 různých druhů románu. S tím určitě nebudu čtenáře zatěžovat. Vynikajících světových i českých romanopisců je skutečně mnoho a tak ani nebudu nějaké jméno uvádět. Budu se zde držet hlavně obecné románové formy a skladby.

 Jak na to

Napsat román je sice složitý úkol, ale na fabulaci celého příběhu máte relativně hodně prostoru. Na rozdíl od ostatních epických literárních žánrů – povídky, či novely, bývá román velmi dlouhý. Záleží na druhu románu. Kratší bude např. román detektivní, či určený mládeži, podstatně delší budou románové kroniky nebo vícesvazková díla.

Román klade velký důraz na psychologii hlavního hrdiny a jeho vývoj v  průběhu děje. Od románu očekáváme komplikovanější děj, než u dříve zmíněných kratších žánrů, zpestření děje různými dějovými odbočkami a podstatně větší množství postav, událostí a jejich vzájemné vazby a prolínání. Proto by se do psaní románu měl pustit autor, který má už určité zkušenosti s psaním kratších žánrů a potřebnou stylistickou obratnost.

Co psát?  Najít téma!

Psaní románu je kreativní proces a nikdy nevíte, kdy vás může napadnout něco skvělého. Nápad, inspirace. Už v minulém Koutku, týkajícím se povídky, jsem doporučoval, nosit s sebou nějaký papír a pero a zapisovat si všechny nápady, které se vám náhle v hlavě vynoří. Může to být kdekoli a hlavně nečekaně. Inspirovat vás může svět kolem vás, zajímavé momenty, lidé, jejich rozhovory, posezení v kavárně atd. Těžko vše specifikovat. Vše může sloužit jako nosný materiál vašeho příběhu.

Vytváříte fiktivní prozaické dílo, ale na základě životní reality, se kterou můžete pracovat, přetvářet i případně překračovat, tak, abyste čtenářům vašeho románu dali možnost najít ve vašem vymyšleném světě pravdu, lidskost a potřebnou dávku emocí. Uplatněte zde vaše životní zkušenosti.

Možná ve vašem podvědomí už dávno leží nějaké téma, které vás pronásleduje a nutí k přemýšlení, možná si pamatujete příběhy, které vám vyprávěli vaši rodiče, vzpomeňte si na své dětství, něco, co byste dnes třeba udělali lépe, než tehdy, vybavujte si některé fáze svého života, které mohou být inspirativní, vaše tajná a nesplněná přání.

 Umístění děje

Pokud vaše představa o tom, co chcete psát, dostává konkrétní podobu, vymyslete si umístění děje. Místo, kde budou postavy vašeho románu žít. Může to být místo, které dobře znáte, nebo místo zcela vymyšlené, kde nebude záležet na konkrétních reáliích. To místo bude vytvářet kulisu a náladu příběhu. Pokud jste v uvažování již takto daleko, máte určitě představu i o době, ve které se bude příběh odehrávat a o jeho časovém rozsahu. 

 Postavy příběhu

Nejdůležitější postavou je protagonista. Z děje by měly být jasně patrné rysy jeho osobnosti, jeho myšlenkové pochody a vývoj. Čtenář by se měl s ním nějakým způsobem ztotožnit a být na jeho další osudy zvědavý. A nemusí to být jen postava kladná.

Příběh může mít ale hlavních hrdinů víc, třeba dva, nebo nějaký kolektiv. U ostatních postav musí být jasný jejich vztah k hlavnímu hrdinovi. V průběhu děje může do popředí vystoupit i jiná postava, zpočátku upozaděná, která postupně přijme dominantní roli.

Již v minulém Koutku, týkající se Povídky, jsem psal o možnosti, napsat si předem na papír hlavní i vedlejší postavy příběhu a přiřadit jim předem určité vlastnosti, které si budou držet v průběhu děje, i jejich případný vývoj. Musí to odpovídat hlavní myšlence vašeho příběhu. Psaní dalšího průběhu děje pak bude pro vás snazší. To je osvědčený způsob. Udělal jsem to i při psaní svého románu Zrcadlo nesplněných přání a velmi mě to pomohlo udržet charakter jednotlivých postav. 

Udělejte si také rámcovou osnovu. Ta vám může pomoci lépe si seřadit své nápady a poskytne vám určité cíle, se kterými pak budete pracovat až k samému konci příběhu. Není to nutné, ale bude se vám lépe pracovat. Máte pevné vodítko, abyste příliš neuhýbali od tématu.

 Průběh děje

Pro dobře napsaný román neexistuje žádný striktní předpis. Důležitá je vždy zápletka, její vývoj a následné řešení. Průběh děje musí mít svůj vývoj a konečnou peripetii. Můžete také začít hlavním konfliktem a v dalším ději ho postupně řešit.

Děj nemusí být vždy lineární, v ději se můžete vracet i do minulosti a oživit tak čtenářovo napětí.

Rozhodněte se také, jak budete děj vyprávět. Jestli v první, nebo třetí osobě. Případně tyto postupy kombinovat. První osoba znamená, že děj vypráví  protagonista. Třetí osoba popisuje děj z pohledu někoho jiného. Velmi zajímavý je způsob, kdy jednotlivé hlavní postavy vyprávějí děj v první osobě. A každá z těchto postav může zaujmout k hlavní linii příběhu jiný postoj. Jaký způsob zvolíte, je jen na vás. Možná je dobré po napsání první kapitoly si text pořádně pročíst a pak se pro jeden ze způsobu psaní teprve rozhodnout.

Román vždy začíná ve vaší hlavě. Ne vždy budete mít tu pravou inspiraci, ne vždy vám budou ty příslušné múzy příznivě nakloněny. Nenechte se však dílčími nezdary odradit. Využijte na plno vaše asociace, které vás budou hnát kupředu. Dělejte si v průběhu psaní poznámky, které můžete později uplatnit. Přílišné lpění na detailech může brzdit vaši kreativitu. Klidně se vraťte při psaní třeba o několik kapitol nazpět a doplňte text o novou myšlenku.

 První verze knihy

Pište tak, jak vám to jde a vyhovuje. Ráno, večer, v průběhu dne, pište v době, kdy cítíte tu největší inspiraci. Já jsem psal třeba většinou v noci, často až do ranních hodin. Měl jsem na to především klid a snažil jsem se nemyslet na každodenní problémy s těžce nemocnou ženou.

Napište první verzi knihy. Její jazyk nemusí být dokonalý, nebuďte vůči sobě příliš kritičtí. Při psaní si dávejte dílčí cíle. Třeba dokončit kapitolu, napsat deset stran, apod. Udržíte si tím důležitou motivaci.

Po napsání první verze si dejte pauzu. Je to nutné! Týden, dva, nebo i měsíc. Pak si svou knihu v klidu přečtěte a budete přepisovat. Zcela určitě. První pohled totiž nebývá ten nejlepší. V našem klubu toto říkám ostatním velmi často. Pokud svůj text pošlou až po několikátém čtení, je vždy daleko lepší, než první, syrová verze.

Svůj román přepisujte tak dlouho, dokud se vám nebude zdát skvělý. Třeba dvakrát, či třikrát. Nejde pochopitelně o přepsání celého textu, ale o dílčí změny jak v obsahu, tak i ve stylistice. Při tom se snažte zjistit, které dějové pasáže jsou psané příliš rozvláčně a které naopak nedostatečně vysvětlují děj. Vše, každý odstavec, by měl mít nějakou souvislost s dějem. Pokud nemá, není pro děj důležitý, text vyřaďte. Hlavně neztrácejte trpělivost.

Dejte svůj román přečíst několika svým známým. Tak získáte nějakou zpětnou vazbu. Někdo bude třeba kritický, jiný vás bude plácat po ramenou a říkat, jak jste skvělí. Já mám daleko raději ty hlasy kritické. Omezují totiž vaši případnou sebestřednost a podporují seberflexi. Psát román je běh na dlouhou trať. Ale běh zajímavý. Hlavně, aby vám při tom běhu nedošel dech.

Zdroje:

cs.wikipedia.org/wiki/Román

wikihow.cz/Jak-napsat-román. Kolektiv autorů

 

Moje zatím vydané knihy


16 názorů

K3
10. 11. 2021
Dát tip

Sice to znám z příruček a ze školy, ale třeba tenhle díl o románu je vyčerpávající. Obdivuji staré klasiky, kteří museli psát a přepisovat ručně. 


zeleda
31. 10. 2021
Dát tip

Přemku, neboj se románu. Umíš skvěle dialogy. Využij toho. Důležitá  je ale jedna hlavní dějová linie.


lastgasp
31. 10. 2021
Dát tip

Honzo především ti děkuji za tvůj velmi potřebný seriál. Bezva. Zařadil jsem se mezi povídkáře humoristy. Nevím, jestli právem., ale tento žánr mi sedí. V jednom případě jsem se rozepsal a když povídka nabubřela na sto stran, skončil jsem a po půl roce jsem z ní začal psát novelu. Tím to nekončilo. Dnes už to dílo má skoro dvě stě stránek a stále nejsem spokojen. Nejsem schopen v tom souvisle pokračovat, někdy to leží i měsíc. Stále v tom škrtám a bojím se, že z toho vyjde román. Pro mě slovo posvátné a nedostižné. Ještě jednou díky za tvé cenné rady psané zajímavou formou.


zeleda
29. 10. 2021
Dát tip Gora

Ireno, já ti taky děkuji za hezká slova. Já jsem možná až moc roztáhl svou literární tvorbu do šíře. Mám za sebou čtyři cestopisy, román, dvě vzpomínkové knihy, knihu básní, knihu glos a esejí, knihu povídek a rozsáhlou publikaci o litoměřickém judu, kterou jsem psal na smlouvu za honorář. Píšu ale dál. Vždyť, co bych dělal! zdraví je mizerné, chodit moc nemůžu, pejsek je taky starý a nemocný a to psaní je jediná moje zábava. Tak uvažuji, co dám na Písmáka teď. Možná něco z nových glos. Ještě jednou ti, Ireno, děkuji za podporu. 


zeleda
29. 10. 2021
Dát tip

Ireno, já ti taky děkuji za hezká slova. Já jsem možná až moc roztáhl svou literární tvorbu do šíře. Mám za sebou čtyři cestopisy, román, dvě vzpomínkové knihy, knihu básní, knihu glos a esejí, knihu povídek a rozsáhlou publikaci o litoměřickém judu, kterou jsem psal na smlouvu za honorář. Píšu ale dál. Vždyť, co bych dělal! zdraví je mizerné, chodit moc nemůžu, pejsek je taky starý a nemocný a to psaní je jediná moje zábava. Tak uvažuji, co dám na Písmáka teď. Možná něco z nových glos. Ještě jednou ti, Ireno, děkuji za podporu. 


Gora
29. 10. 2021
Dát tip

Honzo, děkuju ti nejen za základní pravidla, jak psát román - předtím i ostatní formy prózy - ale hlavně za tvůj osobní přínos ke každému tématu, dnes k románu. Připojuji obdiv, žes dokázal román zrealizovat!

Jarda má vypsanou ruku, jistě by to dovedl také. U mne je to jinak, píšu teprve šestým rokem a stále se učím např. správnému slovosledu apod. Novelu přepisuji počtvrté a pořád to není ono.Přitom děj mám v hlavě několik let.

Díky za slova pro povzbuzení, dokáží vlít do žil novou energii. Děkuji za celý tvůj cyklus!


zeleda
29. 10. 2021
Dát tip

Děvčata - Janino, Renáto, Lído - děkuji vám za návštěvu a hodnocení. Jak se říká, kdo se bojí, nesmí do lesa. Na Písmáku je hodně velmi zdatných literátů, až mě to překvapilo. Nemám ale čas číst vše. Je vás tu moc. A jsem moc rád, když vás na svých textech potkám. Děkuji vám. 


zeleda
29. 10. 2021
Dát tip

Jardo, ty jsi stylisticky a dialogy na takové výši, že bys romám zvládl. Ty jsi přece už něco vydával, ne? je nutné mít především záměr, představu, hlavní postavu, plán, jak s ní pracovat, co chceš říci a to vše je nutné si předem ujasnit, udělat si osnovu a napsat si zjednodušeně charakter jednotlivých postav a jak by se měly vyvíjet. Já jsem ten román psal s otevřeným koncem, jako první díl. Mám představu i o díle druhém, ale nevím, jestli se do toho pustím. Rád bych dokončil svou historickou publikaci, ale čím víc studuji podklady, tím víc si uvědomuji, co vše neznám. je to běh na dlouhou trať a zdraví je mizerné. 


bixley
29. 10. 2021
Dát tip zeleda

Díky za přehledný popis. Ale obávám se, že do románu se pouštět nebudu...


Alegna
29. 10. 2021
Dát tip

děkuju, žes nám přiblížil i psaní románu.... a gratuluju k napsání tvého románu, máš můj obdiv


revírník
29. 10. 2021
Dát tip

Honzo, samozřejmě ti musím k úspěchu pogratulovat. Měls víc odvahy než například já.


zeleda
29. 10. 2021
Dát tip

Jardo, díky za názor. Ale kdo se o nic nepokusí jen proto, že je to obtížné, ten v životě nic nedokáže. A nejedná se jen o literaturu, ale o život obecně. Ten svůj román jsem psal po nocích, ve dne jsem se musel starat o ženu. Pro mne to byl spíš odpočinek po stresových dnech. Nechal jsem zcela volný průchod asociacím a s pomocí Modrého portugalu jsem to zvládl. Všechny moje knihy jsou v městské knihovně a půjčují se. I ten román. 


Janina6
29. 10. 2021
Dát tip

Jak říká Jarda... přesně, líp bych to neřekla.


revírník
29. 10. 2021
Dát tip Janina6

No jo, psát román je těžká dřina, a není pro každého. Pustit se do románu, to není jen tak. Dobře radíš, Honzo, ale nevím, kolik z původních čtenářů (dalo by se říct klientů), ke kterým je tvá pozornost zaměřena (jaks na začátku těchto Literárních koutků uvedl), má před sebou dost času na napsání románu. Pokud ovšem nemá výjimečný talent, který se až teď v pokročilém věku probudil. Když jsem začínal, byla přede mnou spousta času, ale na román, právě pro ta obecně známá pravidla, která i ty popisuješ, jsem si nikdy netroufl. Může mě to mrzet, můžu litovat, ale vím, že by mě dodržování těch zákonitostí svazovalo tak, že bych nic kloudného nezplodil. Proto obdivuji každého, kdo se do románu pustil a komu se ho nakonec podařilo napsat nejen ke své spokojenosti, hlavně k plné spokojenosti čtenáře. Aby v něm ten román zanechal odezvu, aby o něm nějakou dobu byl nuce přemýšlet, v něčem se třeba poučil, něčeho litoval nebo se z něčeho nového uměl radovat. Následkem vstřebání myšlenek v onom románu obsažených. Nemusela ta kniha být tlustá, to není nejdůležitější, zato měla obsah, pro toho čtenáře hodný pozornosti. Román je zkrátka vrchol, dílo s velkým D.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru