Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vhazujte, prosím, jen Boží slovo

Výběr: Gora
29. 10. 2021
21
23
836
Autor
lencza

Pavlův den začal jako obvykle: fasováním. Balíky barevných tiskovin s pleskáním dopadaly na dno kostkované tašky na kolečkách, za kterou se už dávno nestyděl. Dnešní menu: Lidl, Billa, Penny. Pavel, i přes léta praxe, i dnes v duchu politoval všechny ty nebožáky, kteří letáky skutečně prostudují a potom si je vezmou místo mapy na tour po místních supermarketech.

S taškou narvanou k prasknutí, v rytmu koleček hlasitě drkotajících po nerovném asfaltu, vyrazil na trasu. Začal činžovními domy se schránkami přístupnými zvenku. Byly vlastně za odměnu a Pavel si je většinou nechával na konec, ale proč si jednou neudělat radost hned ráno? Pak činžáky se schránkami uvnitř, náročnější. Brigádník s Pavlovými zkušenostmi nicméně už ví, na který zvonek zazvonit, aby dotyčný nejen byl doma, ale přidal k zabzučení dálkového otvírače dveří i milý pozdrav a přání pěkného dne.

Po několika hodinách a několika dalších fasováních už Pavlovi zbývala jen vilková čtvrť. Bonbonek na závěr. Procházka mezi podzimně oděnými zahradami, umělecky kovanými ploty a naleštěnými plody na zakrslých jablůňkách. Leták za letákem sázel do schránek, a pečlivě se vyhýbal všem, na nichž se, v různých obměnách, skvěl nápis „Nevhazujete, prosím, reklamní tiskoviny“. Podobná přání Pavel vždy poctivě respektoval. Náš zákazník, náš pán.

Na schránce jedné z vilek na něj zářila nálepka zbrusu nová. Pavel ji jen přelétl očima a chtěl jít dál, ale něco mu nehrálo. Znovu si nápis přečetl, důkladněji. „Vhazujte, prosím, jen Boží slovo.“ Cože? To se mu snad… Pavel třeštil oči na to podivné přání. Co má dělat? Od babičky, která chodívala do kostela, věděl, že Božím slovem se rozumí citáty z Bible. Ale co mají citáty z Bible společného s jeho prací? Na žádný už by si stejně nevzpomněl, byť mu jich babička svého času říkávala víc, než mu bylo milé. Jenže, přeci jenom, náš zákazník, náš pán.

Pavel vytáhl z kapsy telefon a otevřel Obchod Play. Na klíčové slovo Bible se objevilo několik odkazů. Bible 2.0 ve verzi pro Android. Hodnocení 4,5 hvězdičky. To bude ono. Stahování, instalování… hotovo. Ale který citát vybrat? Bible není žádná knížečka, je to pořádná bichle. Bible 2.0 měla naštěstí funkci „Ukázat náhodný verš“. Pavel ji využil a propiskou, kterou s sebou vždy nosil pro případ potřeby, začal psát na okraj první strany letáku z Penny „Hospodin je můj pastýř…“

Kolik tak Božího slova má pan domácí na mysli? zadumal se Pavel. Jeden citát asi stačit nebude. Čas ho netlačil, a tak, při opakovaném klikání na tlačítko „Ukázat náhodný verš“, nakonec opatřil citátem každou stránku všech tří letáků. Trochu bolavou rukou, nezvyklou na tolik psaní, konečně vhodil reklamy do schránky. Ještě pár vilek a bude mít padla.

Z práce dnes odcházel Pavel se zvláštně dobrým pocitem. Ještě když večer uléhal do postele, trochu se usmíval. Babička by z něj určitě měla radost. A – možná – nejen ona…

 

 


23 názorů

annnie
28. 11. 2021
Dát tip

Pěkné vysvětlení, pobavilo mě. Díky a.


Foros
27. 11. 2021
Dát tip

Moc hezký, takový milý a přitom je cítit realismem.


lencza
26. 11. 2021
Dát tip

Annie, šla jsem kolem. Na té schránce, představ si, stojí: 

Box sloužípouze na reklamní tiskoviny

Tak už je mi jasné, jak vzniklo "Boží slovo" :D


lencza
18. 11. 2021
Dát tip annnie

annie: Děkuju. A víš že ani nevím... :) (asi klasika o letácích)


annnie
18. 11. 2021
Dát tip

Jéje, tohle mi uniklo, objevila jsem to teď úplně náhodou. Moc pěkný!!! Díky za nečekané večerní pobavení. Mimochodem, co vlastně bylo doopravdy na té schránce, jak ses překoukla???

Tip a.


zeleda
30. 10. 2021
Dát tip

Moc pěkné. Škoda, že nemám čas číst všechny příspěvky. 


K3
30. 10. 2021
Dát tip

Obyčejný, jednoduchý námět a přece nezvyklý, takový jen tak nenapadne, a klidné psaní bez zbytečného zveličování. Moc hezky jsi to napsal.


Lili.
30. 10. 2021
Dát tip

Velmi hezký příběh,přijde mi jako hezká ukázka toho,co se mezi lidmi snad už dávno vytratilo.Porozumění,lidskost a dobrota.Možná i trochu lásky?

Krásně ztvárněno.


Sade
30. 10. 2021
Dát tip

Ano, krásná miniatura. Povedené. Gratuluji.


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

Název tohoto díla by si mohli klidně na hlavu nechat vytetovat někteří náboženští fundamentalisté.


lencza
30. 10. 2021
Dát tip

Děkuji vám všem za milá slova, jsem ráda, že se vám líbí... na začátku bylo moje překouknutí, když jsem na jedné schránce asi na vteřinku opravdu četla "vhazujte jen Boží slovo" :)


*/************************************************


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

:D

naprosto bizarní, příště si může udělat razítko s citátem, aby to měl rychlejší


Alegna
29. 10. 2021
Dát tip

dobré, bavilo mě číst a moc


dievča z lesa
29. 10. 2021
Dát tip Gora

z dcérou sme istý čas na striedačku roznášali letáky ... čas nečas ... vystihnutá atmosféra ... plus dobrota, milota ... krásne napísané***


Skvěle napsané, originální nápad a výborné řešení :) Povídečka jako víno!


rada som čítala *


Lili.
29. 10. 2021
Dát tip Kamamura

To je Boží.


Janina6
29. 10. 2021
Dát tip

Vtipné a šikovně napsané, Pavel na mě působil "opravdově", bavilo mě sledovat jeho příběh. Asi mi dík tobě roznašeči letáků začnou být o něco míň protivní :-)


Danny
29. 10. 2021
Dát tip

chichi, dobrý nápad, tip


Gora
29. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Vtipná miniatura, lenczo,  přibližuje prostředí "roznašečů letáků" a (zde) i laskavý přístup k zákazníkům.


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

To je geniální. Proč tohle není próza měsíce?!


Norsko 1
29. 10. 2021
Dát tip Kamamura, Janina6

S jemným vtipem a nenucenou ironií, čili laskavě


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru