Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ariadna a Mínótaur - SKUTEČNÝ PŘÍBĚH!!!

30. 10. 2021
8
24
782
Autor
Aru

Toto je pravý příběh, ne ten podvržený o Théseovi do něhož se prý hned na první dobrou zamilovala Ariadna.

Kréta, období býka.

Před dávnými a dávnými časy, kdy Země byla kulatější, vládl na Krétě král Mínós, který pro svého nevlastního syna nechal zbudovat rezidenci Labyrint a Athény mu Mínótaurovi posílaly co devět let společnost mladic a mladiců. Po 3×9 letech i statečný Théseus vyplul pod černými plachtami (a soudkem dobrého Athénského vína) na Mínótaura, aby skončilo odvádění Athénských mladiců a mladic na Krétu.

 

Mezitím na Krétě si rozverně hrála Ariadna s klubkem nití.

"Jejda," pronesla Ariadna pozorujíc klubko, jak se skutálelo z terasy po skále do moře, kde nenávratně zmizelo.

"Co je ztracený, je zapomenutý, nebudu přece hledat někde v moři nějaký klubko a otravovat kvůli tomu Poseidona." S tím si Ariadna lehla k odpočinku, aby přešlou nudu, než někdo vyrobí internet prospala. Král Mínós zatím marně vyhlížel Thésea, všichni už dorazili, ale Théseus, kvůli alkoholovému opojení jednak zabloudil k Egyptu, jednak ho zatkla pobřežní Egyptská faraonská hlídka, když jim nadýchal a dostal zákaz na rok řídit lodě obsluhující se větrem. Král Mínós posílal posly od Jižní Ameriky, až po Čínu, (Austrálie tehdy nebyla klasifikována jako kontinent, ale jako větší ostrov bez kultury,) až jeden posel dorazil do Egypta, kde za Thésea chtěli sto Krétských drachem, bez toho že Thésea nepustí z klády. Nebohý král Mínós zaplatil za Thésea pokutu a ještě ho na vlastní náklady vezl na Krétu pod dozorem egyptského vojáka, který dohlížel na Thésea, aby nešmatlal na kormidlo a nedopluli až do budoucího Eriksonlandu, kdyby to tehdy budoucí Vikingové tak nezmatlali.

 

To bylo jásotu, když konečně Théseus dorazil na Krétu, král Mínós mlaskl hubanec Théseovi na obě tváře, že připlul a nedojel nějakým nedopatřeníčkem do té Číny. Ariadna stála vedle papínka krále a Théseus, který stihnul vysávat královskou pokladnu, než vůbec dorazil se jí vůbec nezamlouval, naopak jak už to tak chodí u takovýchto dynastických rodů, pokukovala už nějaký pátek v rozkvětu 18. let po polovičním bratrovi Mínótaurovi. Théseus hned všem ukazoval svoje svaly a naparoval se jaký kousky už stropil a že je tu od toho, aby jako on Théseus, málem druhý Héraklés (ještě že to Héraklés neslyšel) zabije ukrutně ukrutnýho Mínótaura a skončí ukrutánský ukrutnictví Kréty. Théseúv slovník byl opravdu vynalézavý a k vyjádření mu stačilo použít ve větě minimum slov.

 

Chudáček Ariadna se při Théseových slovech rozplakala a běžela za bráškou Mínótaurem do jeho rezidence Labyrint, aby ho varovala před tím dle jejích slov 'hrozným opilcem bez morálky a vychloubačným tlučhubou'. Pro jistotu darovala Mínótaurovi na obranu kouzelný meč víl, který sehrál později svou úlohu v artušovských legendách s jezerní vílou Nimue, která jako z udělaní byla poloviční sestrou Ariadny, protože i král Mínós měl svá temná tajemství co se týče nemanželských dětí s jednou nymfičkou z moře.

 

Théseovi chyběla zbraň, neboť nikdo soudný by mu ji nedal, kvůli jeho známé zálibě v alkoholu, proto si Théseus šel hledat aspoň nějaký klacek, ale snad tomu chtěl osud, nebo snad bohové? Théseus skončil zase jednou na vinici, kam zapadl do jednoho z mnoha sklípků, kde se oddával zhoubnému alkoholismu. Mezitím už v rezidenci Labyrint čekali na Thésea Mínótaur s Ariadnou a společenstvím lidí, kteří tam žili od prvního připlutí z Athén. Varovali Mínótaura, aby se hlavně neutkal s Théseem v pití, neboť Théseus byl známý po celém řeckém světě tím, že si udržoval svou hladinku a jako profláklému opilcovi mu štěstí v jeho omylech a přehmatech dosud přálo. Mínótaur pozorně poslouchal rady a nechal dočasně odnést z rezidence veškerý alkohol, aby Théseus ztratil svůj jediný zdroj síly.

 

Po třech dnech našli Thésea ožralého jako dogu pod obraz bohů a proto ho zavřeli dočasně do žaláře, neboť ke všemu smrděl jako skunk. Dlouho se pak držela pořekadla, 'smrdět jako Théseus', nebo 'být ožralý jako Théseus', čímž vstoupil nesmazatelně do historie. Po dalších třech dnech, kdy byl pravidelně koupán a živen zdravou stravou, byl Théseus natolik střízlivý, aby začal poznávat své okolí a upamatoval se na svoje předsevzetí zabít Mínótaura, znásilnit a unést Ariadnu a být konečně známý něčím jiným, než opilstvím.

 

Théseus došel do Mínótaurovi rezidence pro Athéňany s krví podlitýma očima a třesoucíma se rukama v kterých držel ten svůj klacek. Na Thésea byl žalostný pohled, neboť bez alkoholu to byla chodící troska. Théseus jakmile spatřil Mínótaura něco nesrozumitelně zaklel, rozběhl se a zakopl o mramorový schod a udělal si bebí na kolínku, čímž byl zcela paralyzován a neschopný pokračovat v boji a upadl do mdlob. Probrali ho až dobře mířenou sprškou alkoholu. Po té co Théseus vysál ze svých šatů veškeré víno byl schopný neslavně se vydat zpět, opět pod černou vlajkou do Athén, leč nedoplul tam nikdy. Z různých koutů Řecka po deset let přicházela hlášení do Athén, kde Théseus zrovna nasává, až Athény přivedl úplně na buben za jeho dluhy.

 

Moudrý král Mínós se rozhodl, že Athény už nemusejí posílat další mladice a mladíky, neboť se obával kolik by Athény byly schopny poslat dalších Théseú. Ariadna se v tajném obřadu vdala za Mínótaura a žili spolu šťastně v rezidenci Labyrint, kde Ariadna povila mnoho veselých býčkomimin a miminobýčků a hlavně se měli rádi, ačkoli Kréťanům nebyli zrovna po chuti, jak zapomínali na násosku Thésea, který k sobě magnetickou silou vázal veškerý alkohol z okolí. Vznikla proto později na Krétě naprosto falešná skazka o jakýchsi imaginárních hrdinských skutcích Thésea, který prý vládl s jakýmisi nitěmi.


24 názorů

Aru
19. 12. 2022
Dát tip

některý houbičky jsou veselý, u takových stojí za stromem vždy četník s přestupkovým bločkem, který je hlídá a měří houbařům nasbírané množství, jestli je menší než malé, za tím účelem strážníci mají nafasované černé díry, které jsou menší než malé - pro porovnání jak malé množství to je :D


Al Jal Úd
19. 12. 2022
Dát tip

Ano knihu o houbách se skleničkou v ruce! ;))


Aru
19. 12. 2022
Dát tip

⚡alkohol? raději knihu!⚡ (nebo houbičky) :D:D

Théseus propil Athény, proto se mohl Řím chopit eurovlády :))


Al Jal Úd
19. 12. 2022
Dát tip

Mě jako filozofujícího alkoholika tvá verze zaujala :))


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

snad vám do hlav nervali tu podvrženou verzi :D

dělám tady osvětu, jak to bylo ve skutečnosti, očekávam v brzké době opravu v učebnicích, někdo konečně musel světu ukázat pravdu :D:D

mě teda řecký pověsti bavily, jenže já je poslouchal sám v rádiu, anebo jako hru v televizi, přičemž ČT, před drahnými lety byla prostě na úplně jiný úrovni, než je dneska.

ono je úplně něco jinýho, když se člověk věnuje něčemu sám od sebe, než když je mu to nuceno, to ve školách dodnes nepochopili, že nucením ničeho nedocílí, ale že se mají pokusit v dětech vzbudit v dětech zájem, očekávám v následujících letech hlubokou transformaci školství, uvidíš iví, čekaji nás takový změny, že mnozí budou valit voči... u skřítků se to ví ale dávno ;D

díky ti moc iví ;)


no...minulý týden jsme podobnou báji zapisovali - po povinném čtení - do čtenářského deníku.....mít tuhle verzi asi by to četl s větší chutí:-))) i když ve škole (protože nechodí do mývalího domečku) by dostal určo sardel...*/****


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

já jsem hrál egyptský a řecký díl, na ten poslesní vikingský jsem se taky nedostal, jelikož hry od Ubisoftu jsem kupoval zásadně od 75% do cca 90% slev, přesto jsem v egyptským díle nepřenesl přes srdíčko ty pouště, to byl masakr, jet z jedný oblasti do druhý a hnát se jenom pískem a kamením, díky těmhle prázdným oblastem jsem to nakonec ni nedohrál, pouště dokážou prostě člověka zlomit i ve videohře, kdy marně reálně pije kolik chce vody, ale stejně ta virtuální poušť je stejně strašná, jako ta skutečná, no prostě pro mě ty pouště nejsou, v předposlední řeckým dílu to prostředí bylo hodně pestrý, takže i když ta mapa byla obří, tak to bylo snesitelný, zvlášt ty lesy byly krásně udělaný a i na moři bylo co dělat, jednak tam byly piráti, potopené poklady, boss lodě, jednak spartské, nebo athénské lodě, vzhledem k tomu, že v tom světě probíhala spartsko athénská válka, tak vždycky někde probíhal střed jejích armád, jak na pevnině, tak na moři, stačilo jenom dorazit na místo udalosti a přidat se na jednu, nebo druhou stranu, přičemž ty boje na zemi dost vývižný, já jsem se zůčastnil takových střetů desítek, pak region na čas připadl vítězi, dokud ten nebyl tak oslabený, že se událost nezopakovala, somzřejmě ve většině případů bylo naprosto šumák jak se hráč rozhodl a na děj to nemělo zásadní dopad, až na několik vyjímek, Zaklínač to prostě není no :D např. ta likvidace kultistů s kterými hráč na začátku spolupracuje, než tzv. jakože prohlédne, Ubisoft promrhal šanci, přece jenom je to mamutí firma, která si to může udělat, tedy přidat se k těm kultistům, vznikla byt tak odlišná dějová linka a hráči by to ocenili a neměli by Ubisoft za recyklátor již recyklovaného.

jako já začínal právě Zaklínačem, takže jsem pak chtěl všude ty dějový rozhodnutí, což samozřejmě nemá asi už pomalu nikdo, teda God of War z 2018 mě ještě uchvátil jak příběhem, tak samotným ztvárněním okolí a Nier Automata samozřejmě naprostá ždímačka na emoce a 2B, přesto musím říct, že ten řecký díl od Ubisoftu mě dost bavil, hodně tam hrálo roli ale to prostředí a bylo tam plno mini příběhů, některý by svázaný s hlavním dějem, některý ne, samozřejmě jsem hrál s Kasandrou, jako mužský postavy ve videohrách tvůrci teda dělat neumí, vyjímkou jsou Kratos a samozřejmě Geralt, jinak jsem volil se dívat na ženy, když už nic jinýho, přece jen mít nudnou postavu a ještě k tomu koukat např. 300 hodin na záda chlapíkovi, nic pro mě teda :D


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

Nejlepším učitelem dějepisu pro děti jsou už řadu let počítačové hry.

Konkrétně Ubisoft míval úžasnou sérii Assassin's Creed, která začínala v době křížových výprav jako souboj sekty tzv. hašišínů Starce pod Horou, což byla historická postava - hašišíni používali k indoktrinaci mladých, zapálených bojovníků právě hašiš - adept dostal štědrou dávku, mohl se poveselit s krásnými ženami, a bylomu řečeno, že to byla demoverze ráje, a když padne za dobrou věc, tak se do toho ráje dostane natrvalo. Díky tomu měla tato odbojová skupina snažící se zastavit postup křižácných vojsk do arabských držav kolem Jeruzaléma v době křížových výprav vždy spoustu odhodlaných bojovníků, a proti nim stojí ve hře Templáři - dnes polomýtický, spoustou bájí a mýtů opředený rytířský řád (Ordos Militare), zřízený papežem původně za účelem ochrany poutníků putujících do Svaté země. Templáři ale vymysleli první bezhotovostní platby, a získali brzy takové jmění a moc, že začli být trnem v oku jak papeži, tak francouzskému králi, který je v jediném dni nechal všechny zatknout a odsoudit v příšerném monstrprocesu, kdy byli všichno nařčeni z kacířství a obcování s ďáblema skončili po strašném mučení buď na hranici, nebo ve vynanství. Píše o nich i Eco v mém oblíbeném Kyvadlu, a ostatně kdekdo, dneska jsou oblíbenou ozdobou různých okultních fantasmagorií ;-)

Nicméně proč to celé vyprávím - Ubisoft po úspěchu prvního dílu začal vydávat další díly pravidelně, postupně se s asásiny a templáři podíváme nejen do starého Egypta, Řecka, renesanční Itálie, do karibiku v době rozkvětu pirástství, do Ameriky v době občanské války Severu proti Jihu, do Francie v době Belle Epoque, i v době Francouzské revoluce na přelomu 18. a 19. století, a nově i do prostředí vikingů, ale to už jsem ale nehrál, protože poslední díly už jsou strašná ždímačka na peníze a herně i dějově série hodně upadla. 

Nicméně třeba ve starém Řecku je možno si koupit kromě hry samé pouze tzv. virtuální prohlídky, kdy člověk v kůži prostého místního obyvatele může navštívit maják ve Pharosu (šplhat až na špičku je zážitek!), můžete vylézt v Egyptě na špičku libovolné pyramidy (ve hře mají ještě špičku z třpytivého elektra, tedy slitiny zlata a stříbra, což se samozřejmě dnes už dávno ukradlo ;-) a sledovat východ nebo západ slunce, k prohlídce zve i Alexandrejská knihovna, Delfská věštírna, katedrály a baziliky v Římě, ale i historický Boston, New York a Paříš, a další, a další rekonstruované dobové památky a města, včetně živého ruchu obyvatel věnujících se dobovým řemeslům, obchodu, bohoslužbám a podobně. 

K tomu všemu byly ve hře podrobné Encyklopedie s výkladem, tahle série mě donutila si dostudovat reálie z mnoho časových období i kulturních kontextů. Navíc je to strašně vtipné - v duchu Cimrmanovského všeumělství máte možnost skákat s Machiavellim ("Ezio, asi o tobě napíšu knihu, bude se to jmenovat nějak jako Kníže nebo Vévoda, nebo tak něco", "Hlavně, Nicollo, ať to není moc dlouhé!" ;-) po střechách Říma, navštívit Leonarda da Vinci v jeho dílně a nechat si od něj vyrobit různé vynálezy, s Benjaminem Franklinem máte možnost smolit a podepsat první ústavu, v Paříži lze šermovat s Robspierovými hrdlořezi a účastnit se dvorských intrik, ve viktoriánském Londýně máte dokonce vlastní vlak, který jezdí po městě dokola jako mobilní skrýše a vlastní síť gangů po celém městě, a pomáháte Karlu Marxovi roznášet buřičské letáky!

Jo, s těmihle hrami jsem si užil, hodiny a hodiny toho nejzábavnějšího dějepisu na světě, okořeněného, samozřejmě, notnou dávkou bujaré a nespoutané fantazie. Někteří pokrokový učitelé na Západě (kdepak u nás, naše školství je antitezí Komenského zásad), zařadili virtuální prohlídky z Assasin's Creed normálně do školní látky. 

Gamesení třikrát hurá!!!

Joj, to jsem ale obšírný, ale tady to nevadí, tady jsem na spřáteleném území!


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

díky moc OsmiHanko, jak příběh přišel, tak jsem ho chytnul ;)

my na škole prošli jakž takž antiku, pak už jenom letem světem data, jména a čísla, přitom historie je nabušená příběhy a klidně by to mohl být nejzajímavější předmět na školách


8hanka
30. 10. 2021
Dát tip

škoda, že to nemôžem ukázať nášmu dejepisárovi, ako pristupovať k deijnám, aby boli pre študentov zaujímavé, i keď on bol pre nás, študentky, sám o sebe zaujímavý...odišiel priskoro...určite by ocenil tvoj inovatívny prístup, predsa len, my sme sa učili za hlbokého socíku...

po mrazivom príbehu z Konventu je toto iný "šialok kávy", ako hovorí známa diva:)

 


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

díky, zároveň tato povídka slouží jako odstrašující příklad toho co s člověkem udělá alkohol, sponzoring od klubu Abstitentů je čistě náhodný a nemá s povídkou nic společného :D:D


Kamamura
30. 10. 2021
Dát tip

Aru - konečně jsem to dočetl do konce, je to hodně dobré. 


Lili.
30. 10. 2021
Dát tip Aru

To je dost dobré,bavím se.Jen dál...tohle se čte s úsměvem:-)No není nad pravdu...ty fikce už člověka neberou.


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

Kočkodane, to taky je přesně na tyhle rusáky narážka ;))


Kočkodan
29. 10. 2021
Dát tip Aru, 8hanka

„král Mínós mlaskl hubanec Théseovi na obě tváře“ – kdyby dorazil Théseus do Kremlu za Brežněvem, mohl si v líbání užít ještě víc.


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

díky moc, sranda je sranda, to víš ;)


Lili.
29. 10. 2021
Dát tip Aru

Býčkomimina...to jsem z toho jelen...tohle dílo je vážně nevážně super mega giga hyper maxidobré.Tip tip tip...atd.


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

ano, prolog a konec příběhu zcela objasňuje onu podvrženou a falešnou verzi, Théseus jako největší ochlasta v Řecku by nikdy Mínótaura neskolil a Ariadna ho proto nemohla milovat :D:D

díky moc Evži ;)


Evženie Brambůrková
29. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Četla jsem to sice trochu jinak (Býk přichází z moře, Král musí zemřít), ale tvé pojetí je rozhodně zajímavé. :-)))


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

jukej dle libosti, už je to snad všechno opravený, byl to ale masakr


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

Tywe, tak to se mám, tak mi dej chvíli, já na to juknu podrobněji...


Aru
29. 10. 2021
Dát tip

to nevadí vůbec, jakmile dorazí avízko, je to tvoje, dávám to v předstihu, jednak se můžou vychytat omýlky, jako ty šíléný jméná s "í" a "ó", jednak kdo mě má v oblíbených to ma exkluzivně už dneska ;)


Kamamura
29. 10. 2021
Dát tip

Joahá sorry, vono to má vyjít až zejtra! Nevadí ti, že ti to čtu takhle předčasně? ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru