Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sten šedých stěn

30. 10. 2021
9
13
419

Zelené zdi zas zalévám,

zamávám zahradám,

unaven úzy umdlévám,

pošmournu propadám. 

 

Však v ústrety mi spěchá tma,

známá ze školních let,

své slzy (až budem se objímat)

skryju co nevidět. 

 

Tančíme dlažbou rozbitou

fandango noir,

v kaluži zřím tvář vrásčitou -

- a náhle jsem stár!


13 názorů

Benetka - jsem rád, že mohu být někdy pro změnu příjemným překvapením. 


Benetka
12. 12. 2021
Dát tip

Přeqapivě dobrý text!

Líbí se mi to.

(Třebaže nemám sílu číst komentáře - třeba příště...)


Tak to je dobré, zdá se mi, že dnes večer všechno skončilo, jak se říká, happyendem!

A venku už je tma, tak je čas vyrazit na lov nějakých těch zážitků. 


MarcelaK, ufff, to jsem si oddech, ale stejně se budu snažit, abych se tak neprojevoval ani náznakem ... jo a máš recht, redaktorskou školu nemám


Marcela.K.
29. 11. 2021
Dát tip

Venco, vykat mi nemusíš. Tady s všichni tykají. Je to legrační, když mi tu tyká a píše kritiky třeba adolescent, ale těch tu moc není.

Samozřejmě, že si můžeš psát jak chceš a cítíš-li potřebu knižních tvarů, já ti ji neberu. Ty, naštěstí, nejdeš za hranu a máš i věk na to cítit se stár ;-)

Baví mě i ten dvojsmysl tohoto výrazu. 


Marcela.K.
29. 11. 2021
Dát tip

Radovane, já redaktory moc nesleduju. Mně šlo spíš o to, objasnit Vencovi, kdo redaktoři jsou, že nemají žádnou"redaktorskou školu", že to jsou jen amatéři stejně jako většina z nás, co Písmáka používáme k prezentaci svých textů. 


Marcelo,fakt ti připadám jako soudce z lidu?

Venco, bezva úvaha a přirovnání


Myslím, že ti rozumím, Marcelko (doufám, že důvěrné oslovení neurazí - někoho mi totiž připomínáte). Samozřejmě tuším, že psát lze všelijak, ale jistě uznáte, že každkém "huba naroste ináč", a že v básních je jistá jazyková stylizace nejen očekávána, ale dokonce žádoucí. Jistě ani Vrchlický nemluvil při nákupu v koloniálu tímto způsobem:

"Za kilo dvounulky šel bych světa kraj,

šel s hlavou odkrytou, a šel bych bosý,

ještě mi máslo dejte (muziko, teskně hraj!)

rybíz rezatý jak vousiska Barbarosy!"

Možná proto lidé básně píší, a nestačí jim kafrání na pavlači o tom, kdo komu z baráku s kým zahnul, a jaká že je to děsná drahota, není-liž pravda?


Marcela.K.
17. 11. 2021
Dát tip

Redaktor zde je něco jako "soudce z lidu" ;-) Tobě asi nemusím vysvětlovat co to bylo za funkci.

Tvůj rozbor a zamyšlení v komentu se mi líbí.

Báseň se mi líbí taky a dokonce spolknu i ty knižní tvary, ale doufám, že tušíš, že básně jdou psát i tak, jak ti "huba narostla". Těžko asi řekneš - tímhle zřím sousedku, vynáší odpadky.

 


No, nejsi daleko od pravdy, máš dobrý postřeh. 

Hraješ na nějaký hudební nástroj, byl sis někdy zahrát s lidmi, které neznáš? Tam to taky nemůže každej hned rozbalitna plný pecky, protože by to byl randál jako blázen, začíná se pěkně piánko, lidi spíš poslouchají, co ty ostatní, a postupně, zkusmo, se jde ke složitějším věcem, až se všichni vystřídají v sólech a vyřádí, a nemůžou popadnout dech, tak to pak míří k nějakému finále - buď dramatickému, nebo do ztracena. 

Bitches Brew jsem tudle zrovna poslouchal od Milese Davise, nebo We want Miles, nebo Tutu, tak úžasné muzikanty, co ten člověk shromáždil v jedné místnosti, a ta energie - lidi mi říkají, že tomu stejně nerozumím, ale na to já kašlu. Je to prostě dobrá muzika, to se pozná tak, že při tom nepostojíš. 

No a tak nějak je to i  těmi básničkami, nejdřív ladíš, sám sebe, máš nějaký pocit, hledáš cestu kudy, a najednou to přijde, jako když se protrhne přehrada... no a pak je to pryč, a ty se snažíš zjistit, co se to vlastně stalo. 

V pohádce je taky boj s drakem až na konci, a celou dobu se na něj všichni chystají. Kdyby se z drakem bojovalo celou hodinu a půl, tak by u toho divák usnul. 

Proto si myslím, že stejně jako se z dortů nemají vyžďoubávat rozinky a mandle, tak se nemají z básní vyžďoubávat ty lepší verše a ty horší pak nechat válet někde na smetišti, protože stejně jako v každé skupině, ti lepší stojí na ramenou těch horších. 

Si myslím já, ale já jsem tu nový, a ty jseš tu redaktor. 


Dát tip Ponocnej Venca

Přijde mi první sloka rozjezdová, ještě nezahřátá na provozní teplotu, asi tím rýmováním: vám/dám/vám/dám

druhá má vysokou kvalitu - jak obsahově,  tak technicky

třetí je taky obstojná v obou parametrech, poslední verš mi přijde jakýso zbytečně knižní


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

je tam pár překlepů, ale jinak dobrý, úzy - uzi, slzy - plány, stár - start

:D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru