Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Závěrečná

Výběr: Radovan Jiří Voříšek, Gora
04. 11. 2021
25
73
1850
Autor
Alenakar

Možná šansonový textík.

 

 

Je zakouřeno.  Siluety zbyly

z těl tanečníků, z párů posledních

a bledý zpěvák jako stěna bílý

se pokouší o neupřímný smích.

 

Je zakouřeno.  V zrcadle se stmívá,

třpyt kalných světel se tam odráží

a zpěvák se už dávno neusmívá,

ač začal šanson s velkou kuráží.

 

Je zakouřeno.  Houpeme se v bocích,

jsme bóje v mlze kdesi na moři

a zpěvák - upír, který v rakvi procit,

jak přízrak se zas z dýmu vynoří,

 

leč v zrcadle už náhle vidět není.

Jen chraplavý hlas z mikrofonu zní.

Je zakouřeno.  Konec představení.

Hlas... Ozvěna jak v labyrintu nit.

 

 

 


73 názorů

Alenakar
21. 10. 2022
Dát tip

Apriori,

díky za chválu a jsem ráda, že se ti moje básničky líbí. Tady na Písmáku si jistě najdou víc čtenářů, než by našla nová sbírka v kamenných obchodech. Sbírku jsem vydala už před lety, ale vyšla ve velmi malém nákladu.


Apriori
20. 10. 2022
Dát tip

Lenko(pokud Vás mohu takto oslovit), na základě vašeho tipu jsem se pustil do vašich děl a nestačím se divit, nádherná stylizace, nálada, rýmy... no musel jsem tipovat svědomitě, to by zasloužilo sbírku!

 


Alenakar
02. 05. 2022
Dát tip

Inexi,

já se sice zajímám o všechno možné, ale o hudbu pouze okrajově. Těžko bych někoho mohla připravovat na přijímačky na konzervatoř, když sama bych mohla hrát leda tak na svatbách a na pohřbech.  Dost se ale zajímám o folk a o pop kvůli textům, protože asi poslední skuteční básních jsou dnes  textaři. Teď právě se zabývám Pavlem Koptou. Potíž ale je, že většina textů bez melodie tak nějak nefunguje.  Všimla jsem si toho už v mládí: když si čteš text někde v časopise jako "báseň", najednou se divíš, proč se ti to vlastně tak líbilo. Ale jsou i vyjímky. A taky slušnou řádku textů tvoří zhudebněné básně, které jako text nebyly zamýšleny.


Alenakar
29. 04. 2022
Dát tip

Pokud díky častým rozchodům můžeš chrlit blues, pak by se ti kapela určitě vyplatila. Blues ale není pro každého. Má jen své specifické posluchače.

Původně byli bluesovou skupinou třeba Rolling Stones. Ale jako blusesmani, kteří hráli jen převzaté skladby, by se nemohli stát superúspěšnou kapelou... K bluse se ale vrátili opět na stará kolena stejně jako já.

Hraješ na něco?


Alenakar
29. 04. 2022
Dát tip

inexhausi,

byly to dokonce osmdesátky. Tehdy se ještě mohlo kouřit prakticky všude a když jsi vešel do restaurace, neviděl jsi ani první stůl u dveří.

Těší mne, že se někomu líbí můj starý textík. Pokud bych začala zas publikovat, zvolila bych asi písňové texty, protože ty měly u čtenářů asi největší úspěch. Píšu je stále, jen je už nedávám do hlavního seznamu. Jeden textík ti posílám jako osobní dárek:

 

Dvě skladby

 

Jel nočním vlakem domů tmou,

byl ve vagonu sám.

Snil o dvou ňadrech, co se dmou,

chtěl svěřit klávesám

 

své pocity a v duchu hrál

pro vyprodaný sál...

Pak zrána schody po dvou bral,

pak v jejích dveřích stál

 

a v lůžku s ní byl cizí chlap...

Spal, hruď jí objímal.

Měl rvát se? Křičet?  - Sám a sláb

svým snům se trpce smál,

 

když za svítání v ulicích

mu v hlavě znělo blues

o překvapené hříšnici.

Mhou ranní autobus

 

jej navždy od ní odvážel,

zas seděl v něm jen sám

bez touhy, výry, kuráže,

neb láska je prý klam.

 

Dvě skladby pro ni v jednom dni,

ta druhá poslední...

- - Blues, jímž se navždy loučí s ní,

zni - do tmy pohlédni !!


Alenakar
15. 11. 2021
Dát tip

Nino, díky.

Vždycky mě moc potěší, když mi moji čtenáři rozumějí.


Nina Lili
13. 11. 2021
Dát tip

Krásné! Úpně cítím ten štiplavý a těžký vzduch, pokročilou hodinu a hlavu co se už trochu motá...


Alenakar
12. 11. 2021
Dát tip

Litartsi,

když "pomlčíš", tím lépe.


Litarts
12. 11. 2021
Dát tip

Figurka, která neexistuje? Tak, to může napsat opravdu jen někdo. Jsi falešná a pomlčím jaká ještě.


Alenakar
12. 11. 2021
Dát tip

Ó - jak ti to přeju!


Litarts
11. 11. 2021
Dát tip

To je jen závist a ohraničenost zdejších amatérů a diletantů. Já své básně píši na více serverů, i nebásničkových, kde se mi dostává také výrazného uznání.


Alenakar
11. 11. 2021
Dát tip

Litartsi,

tvé básně jsou tak "obsažné", až v nic nic není a proto si tě nikdo nevšímá. Vždycky mě velmi dojmou "zasvěcené" kritiky od figurky, která neexistuje.


Litarts
08. 11. 2021
Dát tip

Psát obsažnější básně, ale na to musí být i kousek umělecké duše. Současná kultura (ne jen literární) je ve své drtivé produkci v úpadku. 


Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

Zboro,

tvůj komentář mi připomíná jistou scénu z filmu Amadeus. Josef II říká Mozartovi: soudím, že je v té skladbě příliš mnoho not. Mozart odpovídá: je tam právě tolik not, kolik bylo potřeba. A já ti musím odpovědět stejně: ve vázaném verši je předem dán počet slabik, tak jich tam dávám přesně tolik, kolik je potřeba. Slova nejsou pro vytvoření nálady písňového textu klíčová. A - Zboro, ruku na srdce, ty opravdu něco víš o písňových textech a o vázaném verši?

Četla jsem tvou poslední sbírku a tak vím, že v rámci volného verše usiluješ o jakýsi minimalismus, což je ovšem čistě jen dobová móda. Tenhle minimalismus nemůže být brán jako objektivní "hodnota" a vůbec jím nelze poměřovat dílka básníků "jiné víry", často nesmírně upovídaných.

Já si ale taky čas od času vyzkouším to vaše minimalistické psaní a proto by mě moc zajímal tvůj názor na mé "morbidní" básničky v kritikách pod Plodovou vodou. V tomhle případě bych brala tvůj názor jako názor odborníka z branže.


Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

F.M.R.C.,

snažím se, podobně jako zpěváci v soutěži Česko Slovensko hledá Superstar. O tom, jestli postoupím do dalšího kola nerozhoduje nějaká porota ( to jen když dostanu dva výběry ), ale čtenáři. ...To proto se tak snažím.


Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

Litartsi,

ty si opravdu myslíš, že má dílka "souzvučí" se současnou oficiální poezií?

Tak to jsi tady jediný. Aspoň máš nesporně originální názory. Stejně jako já.  


Zbora
07. 11. 2021
Dát tip

Připadá mi, že je tam hodně vaty, kterou je to vycpané, aby to drželo formu. Asi by neškodilo trochu to šansonově osekat na dřeň. 


Lili.
06. 11. 2021
Dát tip

Vidíš,20 tipů.Těch 30 se už pomalu blíží.Držím palce,gratuluji k uznání a bez závisti přeji mnoho inspirace a podobných děl.

...čekám na ně.


Litarts
06. 11. 2021
Dát tip

Mám na mysli obsah, který souzvučí s mnohou jinou současnou "kulturní" produkcí.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Hanko,

taky jsem čítávala knihy ve slovenštině, většinou proto, že v češtině třeba vůbec neexistovaly, nebo byly přeloženy až později. Vzpomínám si na "Bol som dlho preč". Česky to pak vyšlo jako "Přelet nad kukaččím hnízdem".


8hanka
05. 11. 2021
Dát tip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alenka, potešila si...Válek a jeho Jesenná láska bola jednou z tých pri maturitnom stole:)

Vyrastala som v čase, kedy som nerozlišovala české a slovenské, doteraz mi to ostalo, neviem, aký dabing mal film, v akom jazyku som čítala včera knihu... českí básnici boli a sú skvelí...spomínam na Prahu,  1. máj 1977  podvečer pri soche K.H.Máchu, recitovali sme, rozprávali sa, verili, že láska je to naj... je tu u Teba veľmi príjemne...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Danny,

díky za radu. Někdy to možná udělám. Jen kdyby toho času nebylo tak málo. I na Písmák mám jen omezený čas, který pak musím ukrást jinde.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Hanko,

jsem moc ráda, že tu je někdo, kdo má podobné životní zkušenosti jako já.

Mně se dokonce v osmdesátých letech líbili i slovenské básničky, měla jsem ráda básníka Miroslava Válka, i když to byl politik. Tehdy mi to bylo celkem fuk. Dodnes si pamatuju nazpaměť jeho "Jesennú lásku":

Láska je strašne bohatá, láska, tá všetko sľúbi,

no ten, čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ťúbi...

Jsem ráda, že tu básničku Žbirka zhudebnil a líbí se mi i jako píseň.


Danny
05. 11. 2021
Dát tip

Alenakar: jinak pokud tě zajímají ty písničky, sežeň si někde (v knihovně bývají i CDčka k poslechu) písničky "Closing Time" a "Treaty" od Leonarda Cohena. Pokud umíš anglicky, sedí to i textově.


8hanka
05. 11. 2021
Dát tip

tiež pozerám Superstar, aj keď nie s plným nasadením, všímam si nezvyklý hlas či rozsah...vadí mi  Haberovo chovanie (aj ostatných pánov),  zjaví sa pekná kočka, tak "slintajú" a hovoria o postupe skôr, než otvorí ústa...(chápem, že je to asi naschvál, zaujať diváka za každú cenu) 

poézia to má v dnešnej dobe  ťažké, teda hlavne jej autori...

pamätám si na študácke roky, kupovala som básnické zbierky, od maturitného stola ma museli "zahnať", polhodinu som im recitovala zamilované verše od "vytiahnutých" básnikov...zapisovala som si texty piesní do zošitu...rada spomínam na očarenie poéziou, zhudobnelými básňami...


Danny
05. 11. 2021
Dát tip

Alenakar: báseň "Derniéra aneb Víceuživatelský sen", měla by být vidět v dnešní tvorbě


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Danny,

já se napojuji z knihovny a sluchátka nemám. Nemohu si tady pouštět zvukové nahrávky. Ráda si ale přečtu tvou báseň. Můžeš mi sdělit její název?


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Hanko,

možná by se mi tady mnozí smáli, ale já sleduju v neděli v Tv se zájmem soutěž Česko Slovensko hledá superstar. Nemohla jsem si nevšimnout, jaký důraz tam porota klade na barvu hlasu. 

V poezii by takto mohl fungovat specifický styl psaní. To by možná mohlo pár lidí taky přitáhnout, i když poezie  není show business, ale jen záležitost malých skupinek příznivců toho kterého autora.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip Thea v tramvaji

Theo,

moc mě těší, že tě zaujal můj textík. Taky si pamatuji, že jsi jako jedna z málaa ocenila má halloweenová senrjú, která se čtenářům moc nelíbila, proto něco z téhle kolekce zvlášť pro tebe:

 

Oči a zuby!

U svítící dýně spí

chrabré koťátko.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Litartsi,

moje básnička je "klasická", pokud bys hledal současnou dekadenci a úpadek, navrhuji zakoupit si časopis Tvar. Tam najdeš díla těch nejsoučasnějších autorů. Jiným vhodným způsobem, jak se seznámit se současnou dekadencí může být četba ročenky "Nejlepší české básně".


8hanka
05. 11. 2021
Dát tip

Alenka, to je pravda...

pre mňa je spojenie jeho výzoru a hlasu niečo priam neskutočné...pre seba si ho volám "lenivý" hlas...nech počúvam čokoľvek od neho... doteraz si pamätám  zimomriavky, keď som kedysi, kedysi veľmi dávno počula po prvý raz Suzanne...


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Litartsi,

moje básnička je "klasická", pokud bys hledal současnou dekadenci a úpadek, navrhuji zakoupit si časopis Tvar. Tam najdeš díla těch nejsoučasnějších autorů. Jiným vhodným způsobem, jak se seznámit se současnou dekadencí může být četba ročenky "Nejlepší české básně".


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Hanko,

Cohen nemusel ani zpívat, stačilo, aby promluvil a naskočila mi husí kůže. A on to věděl. Na svém předsmrtném albu už skoro ani nezpíval, jen mluvil a přesto to bylo fascinující.


Danny
05. 11. 2021
Dát tip

aby toho nebylo málo, tak tahle báseň mě inspirovala k básni mojí, kterou ilustruji dvěma písničkama od Cohena: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=525601


Moc pěkné! Já tady na Písmáku vždycky lačně vyhlížím texty písní a jsem moc ráda, když se vynoří nějaký povedený! A tenhle má příjemně zadýmenou atmosféru. Trochu mi tam ze začátku nesedělo přirovnání k upírovi, ale po vícero čtení už mi to nevadilo a i upír zapadl do konceptu. Přeji tvému textu stejně kvalitní melodii :)


Litarts
04. 11. 2021
Dát tip

Současná dekadence, úpadek.


8hanka
04. 11. 2021
Dát tip

Danny má pravdu, hodil by sa k atmosfére textu "prefajčený" Cohenov hlas a clip...


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Danny,

moc ti děkuju za tu připomínku. Časem se podívám. Přirovnání ke Cohenovi si moc vážím. Mám ho ráda a nikdy by mě ani nenapadlo, že mě k němu někdo přirovná.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

vesuvanko,

díky. Píšu ráda náladovky.


Danny
04. 11. 2021
Dát tip

ahoj, připomnělo mi to písničku "Closing Time" od Leonarda Cohena: https://www.youtube.com/watch?v=7-0lV5qs1Qw pokud umíš anglicky, sedí tam ten text


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

janino,

chvály od známé autorky vázaných veršů si moc vážím.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Sarrah,

mám radost, že se líbí.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Goro,

uvidíme. Třeba si někdo všimne.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Andělko,

dík za hvězdičky. Cítím se jako nadporučík.


Gora
04. 11. 2021
Dát tip

Zeptej se zde miromurky, ten umí...


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Goro,

moc děkuji za výběr. Teď už jen najít nějakého skladatele, aby to zhudebnil.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Radovane,

moc děkuji za výběr. Vážím si. Těší mě, že se mé textíky líbí, ale bojím se zveřejňovat jen texty. Zítra zkusím dát na panel po čase zas volné verše, abych se neomrzela. 


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

ukrytá,

šansony jsou jen pro specifické publikum, pro menšinu, ale jejich texty bývají kvalitní. Když se spojí skvělý text a poutavá hudba, může to být nádhera jako třeba v případě Jacquesa Brela. Kdysi nám ale známí z Francie poslali s Brelem i desku zpívajícího básníka jménem Léo Ferré a tu jsme si nakonec poštěli nejčastěji.


Andělka1
04. 11. 2021
Dát tip

***


Gora
04. 11. 2021
Dát tip

Vše bylo napsáno... T+V.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip Gora

Safiáne,

ještě by to chtělo nějakého skladatele.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Evženie,

atmosféra jako za mého mládí. Když někdy v osmdesátých letech člověk vešel do hospody, často neviděl ani první stůl u dveří.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

F.M.R.C.,

teď ale opravdu přeháníš. Já jsem moc ráda, že se ti ten textík líbí, ale kdyby byl doopravdy tak skvělý, jak píšeš, měl by aspoň 30 tipů a to nemá. Jsem realistka. Držím se při zemi a vážím si toho, že moje textíky zaujaly tebe a dalších čtrnáct lidí.


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

blackie,

já ještě takhle zakouřené lokály pamatuju a - taky jsem kouřila. Teď je mi líto schlíplých kuřáků před hospodou, kteří se klepou zimou jako ratlíci, ale prostě si musí dát čas od času šluka.


vesuvanka
04. 11. 2021
Dát tip

Moc pěkně napsané, vtáhne do atmosféry :-))) ***


Janina6
04. 11. 2021
Dát tip

Paráda. Smekám pomyslný klobouk...


Sarrah
04. 11. 2021
Dát tip

moc pěkná*


Aleno, doprčic! Tak tohle se jen tak nevidí! Napřed jsem chtěl bazírovat na pár drobnostech okolo rytmu (vyměnit jakési delší slovo za kratší), ale vždyť jde přece o šanzon, došlo mi.

A pak jsem to uviděl. Jamby, celý je to tak napsaný. A navíc nápaditě zrýmovaný a dějově smysluplný, s pointou. Prostě perfektní! Chtěl jsem vypsat povedený nápady, ale je jich mnoho. Takže výběr.


Safián
04. 11. 2021
Dát tip

Pěkný šanson


Dobrá atmosféra.


Lili.
01. 11. 2021
Dát tip

Jen múza všech básníku snad může takto psát,tak jako píšeš Ty...neuvěřitelné,klobouk dolů.Úžasné.

Proti tomu-všechny mé dosavadní texty jakoby vzešly z hromady hnoje,tak mi to teď přijde.Neumím psát!


úplně přesně to vidím i slyším......Hegerová s cigaretou ve špičce....se opírá o barový pult a zpívá....*/****************************


Alenakar
01. 11. 2021
Dát tip

To jsem ráda. Díky. Snažím se.


netWoor
01. 11. 2021
Dát tip fialka...

Mě se to líbí hlavně po technický stránce


Alenakar
01. 11. 2021
Dát tip

netWoore,

vypadá to, že se ti líbí moje básničky z hospody. A nejsi sám. Možná bych se dokonce mohla na hospodské básničky zaměřit.

Díky za típek a jsem ráda, že se líbí.


netWoor
01. 11. 2021
Dát tip

všechny tři moc pěkný


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru