Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevie celkom nič

01. 11. 2021
11
15
311

„Lydka sa ma minule pýtala, načo chodím do pivnice! Stále to mám pred očami. Nevedela som, čo jej mám na to povedať. Ja triedim! Dávam si plastové fľaše k smeťáku v kuchyni a raz za týždeň ich znesem do pivnice. Jako to ona vie?! Iste počuje, keď odomykám, mám pivnicu pod ich bytom. Ale keď jej pôjdem vrátiť tú knižku, tak sa jej opýtam! Lydka, teba prečo zaujíma, načo chodím do pivnice?! Poď sa pozrieť, ukážem ti, čo tam mám. Prázdne poháre a plastové fľaše. Aj Eva sa ma minule pýtala, čo robím, keď nevarím. No ja som sa jej mala opýtať, čo ona robí, keď ja tri razy do týždňa ležím pol dňa na dialýze. Také bosorky sú to. Ony sa vypytujú a ja o nich neviem celkom nič. Peťa s Marekom minule nosili vrecia do chatky na záhrade, aj do pivnice. Iste ten byt po Gabike vyprázdňujú a idú ho prenajať, alebo predať. Oni bývajú v Bystrici, majú tam robotu aj byt, nebudú sa sem sťahovať. Ale ja sa nevypytujem. A mladá Lydka sem každé ráno príde, odomkne si sama, lebo starí dlho spia. No čo také súrne má. Ja by som tam nechodila. Ja jej ani doobeda nezazvoním, keď viem, že spia. Ale to len ja som taká ohľaduplná, aj na moju škodu.“

Dávam si pozor, aby som vkladala medzi jej vety – aha, no, hm. Keď stíchnem, kontroluje, či funguje telefón. Dôležité je meniť intonáciu, aby bolo vidno, že počúvam s porozumením.


15 názorů

Kamamura
02. 11. 2021
Dát tip

F.R.M.C. - to je velmi dobrý postřeh, a taky odpověď ženě, když se vždycky ptá: "Proč na ten Písmák chodíš, když tě to tam tak deptá?", tak říkám "Deptá, nedeptá, dokud jsem tam nechodil, napsal jsem tak deset věcí do roka. Zlí jazykové a mí nepřátelé sice hned řeknou (predictably), že méně je někdy více. Jenže to je pitomost - méně je taky někdy méně, a když trénuje člověk dovednost, kterou psaní nepochybně je, tak záleží na tom, kolik toho natrénoval. Říkal to už William Gibson - jestli chcete psát, na nic nečekejte a pište, pište co nejvíc a co nejčastěji, napoprvé Neuromancera nenapíšete, to vám garantuji."

Zrovna jako člověk sice může šermovat sám na zahradě proti stínům, nebo hrát šachy sám se sebou (obojí jsem zkoušel), pokud má někoho dalšího, kdo mu poskytne zpětnou vazbu, je to kvalitativně někde úplně jinde. Kontakt s ostatními má svůj význam, i když jsme jako tuhle Květoň "nepřisedaví", a i když si navzájem nemůžeme přijít na jméno. Zavilí nepřítelé se někdy potřebují stejně intenzivně jako milenci. 


gabi tá istá
02. 11. 2021
Dát tip annnie

pekne sa usmievaš annnie, svedčí ti to

Evženie, moja reč


Snad je lepší, že se starají, než aby si nevšímali.


annnie
02. 11. 2021
Dát tip

Usmívám se a mlčím... a tip a.


to by bolo príliš jednoduché, bixley, mama z toho musí vytĺcť zápletku :)

fmrc, teší ma, že si mi nenapísal - veď to je o ničom! aj by si mal pravdu...ale mňa práve toto Nič fascinuje


Lili.
01. 11. 2021
Dát tip Kamamura

Čtivě popsáno.Kdybychom neměli kolem sebe spoustu lidí,asi bychom brzy neměli takové postřehy a nezbylo by nám o čem psát.Přijde mi,z každého řádku,že Tě psát baví.A také naslouchat a že se díváš kolem sebe.Těch pár lidí ,co znám ,jsou často hluší a slepí k okolí,ale to není rozhodně Tvůj případ.Zajímavé.Rád jsem přečetl.


bixley
01. 11. 2021
Dát tip

Prečo chodím do pivnice? Pretože ma to baví, nie? :-))


čo z pivnice, keď tam piva niet, Kočkodan :)

pozdravujem, Alegna


Kočkodan
01. 11. 2021
Dát tip

Gabi, já dnes napíšu jen toto: Aha, no, hm.

Přece jen ještě něco – stejně jste si uměli vybrat pro sklep hezčí název než my.


Alegna
01. 11. 2021
Dát tip

ona ví, že jí máš ráda a máš s ní trpělivost :)


Jarko, ty ma vždy odhalíš :)


no...prečo asi?..:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


revírník
01. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, gabi tá istá

Trpělivá, ale taky vychytralá jsi.


gabi tá istá
01. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, Gora

mama tvrdí, že s nikým sa tak dobre neporozpráva, ako so mnou...prečo asi? :)


Někdy stačí jen naslouchat.......a to ty umíš......*/************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru