Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kukýnka - Třetí díl - Chaos v domě

04. 11. 2021
7
21
425
Autor
Aru

Když se naodpočívaly, až byly úplně odpočaté, zamávaly rusalce Karolínce co hlídá studánku a stará se o ní a dále šli, až našli maliní a na něm maliny. Copinka se tak cpala, až byla celá zmalinovaná, zatímco Kukýnka si sotva zobla jednu malinku. Náhle Kukýnka dostala strach, až se jí sevřelo hrdýlko, Copinku nikde neviděla.

"Copiiiiiiiinkooooooooooooooooo," zvolala mocně Kukýnka, až ji na hlavu hodila šišku Veverka Terka za rušení lesního ticha.

"Chi chi chi, já jsem přece tadýýý," houpala se nezbedně Copinka na maliní, celá zmalovaná na malinu, takže ji Kukýnka hned nepoznala. Kukýnka na ní aspoň flusla, aby Copince mohla umýt obličejík, i když se Copinka svíjela jako ještěrka. Pak běžely ještě chvíli lesem, i když Copinka si v kapsičce zdřímla malinový sen.

U domečku vzala Kukýnka za kliku, ale ouha, vždyť bylo přece zamčíno a zazávorováno.

 

"Ty bydlíš tady?" Obhlížela Copinka s kapsičky dům, který ji připadal jako nějaký zámkoobromrakodrap. "Je strááášněééé velkýý." Ukazovala Copinka ručičkou jak moc.

"Ale kde," vrtěla Kukýnka hlavou, "pro nás s maminkou je akurátní, akorát jsem někde vytratila klíče, tak musíme oknem." Kukýnka posadila Copinku na pařez a šla hledat něco na otevření okna, pátrala v mechu, u břízky i za bukem, až konečně našla v kapradí šutrák. Téměř ho neunesla, byl velký skoro jako skála, ale nakonec se Kukýnce povedlo prohodit ho oknem. Byla to strašná rána! Nejenom, že rozbil okno, ale proletěl i podlahou, kde po něm zůstala díra. Maminka Odpoledníuklízení se z toho dočista lekla, ale čekal ji ještě větší šok, když uviděla pomalovanou Kukýnku od hlavy k patě s malinovou Copinkou v kapse.

"Tadáá, to umím ale otvírat, viď mami?" Vykoukla Kukýnka rozflákaným oknem z napřaženýma rukama.

"Uf," odpověděla maminka Odpoledníuklízení, "ty vypadáš Kukýnko a kdo je ta malinová holčička, kterou si neseš?"

"To je Copinka, její rodiče byli zašlápnuti i s chalupou, tak bude bydlet s náma."

 

"Ahoj," zamávala Copinka s kapsičky a koukala na díru v podlaze, "já to opravím! Pomáhala jsem tatínovi v dílně v jednom kuse jako hoblík, když jsem zubama hoblovala dřívo." Copinka seskočila Kukýnce s kapsičky a proběhla rychleji, než-li byste řekli skřítek do kolny, kde našla nějaký ty 'dříva', který Copinka ohoblovala zubama a běžela s tím k ďouře. Dříva sama zatloukla, tím že skákala po hřebíkách, až byla podlaha jako nová k nerozeznání od staré. Kukýnka se mezitím umyla ve studni, kde se utřela žábou, po té umyla i Copinku v umyvadle a sedly ke stolu. Maminka Odpoledníuklízení byla výborná kuchařka a už jim nesla jídlo.

 

"Co jsi nám dnes uvařila mami? Hrozně se těším," mlátila Kukýnka lžící o stůl a nedočkavě vyhlížela prázdný talíř na jehož okraji seděla Copinka se svojí malou lžičkou, kterou si stihla vyřezat z lipovýho dříva.

"Muchomůrkovou polévku, dala jsem tam všechny muchomůrky co jsem v lese našla."

"Tu mám nejraději mami!" Copinka ale nikdy takovou polévku nejedla a tak neřekla nic. Polívka to byla každopádně výborná, Copince dokonce po ní začaly růst copy, až byly úplně všude a valily se jako hadi z chalupy. Kukýnka držela Copinku v ruce, aby ji v záplavě copů neztratila.

 

"Jsme zacopovaníí!" Křičela Kukýnka po domě a utíkala před copama sem a tam. Maminka Odpoledníuklízení si ale věděla rady, protože maminky si vždycky vědí rady a copy Copince zastřihla, čímž jako na povel přestaly růst.

"Alou spát, už jste dost navyváděly," řekla jim maminka a tak se odebraly do hajan, Kukýnka vyhodila jednu panenku z postýlky, aby Copinka měla kde spát a dostala k tomu i celý domeček pro panenky jako své království.


21 názorů

Aru
04. 11. 2021
Dát tip

díky moc Alegno, koukám že jsem zapomněl na prolog se školou, tak příště :))


Alegna
04. 11. 2021
Dát tip

roztomilé....asi si zdřímneme malinovej sen :)


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

se smíchem se moc spát teda nedá ;)

díky Evži, příště zase Linda :)


To mám na dobrou noc.


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

možná na to dojde, teď je rozpracovaná Linda s řádným příběhem,

díky iví ;)


blacksabbath
02. 11. 2021
Dát tip Aru

Aru...iví by chtěla...ale najde si trochu času až o víkendu......jinak je to stále stejně bláznivo-pohádkově roztomilé.:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

díky, nic neslibuju, ještě je tu Linda, možná iví, kdyby chtěla další díl Kukýnky?????? ;))


Lili.
02. 11. 2021
Dát tip

Těším se na další pokračování!:-)


Aru
02. 11. 2021
Dát tip 8hanka

jo, OsmiHanko, taky bych bral domeček, leč víš jak to v tomhle světě chodí, i když někteří jsou schopní si to snad přitáhnout


Kamamura
02. 11. 2021
Dát tip

A na to se napiju!


Aru
02. 11. 2021
Dát tip Kamamura, Kočkodan, 8hanka

Kočkodane, ty bys byl pro to, aby děti zmrzly v lese, jelikož je tam nechali jejich rodiče?

myslím, že je lepší mít vlastní perníkovou nemovitost s pečenou ježibabou, než být bezdomovci :D


Kočkodan
02. 11. 2021
Dát tip

 

Kamamuro – s eventuálním prozerem más jiste pravdu, ale dukladne uzamcená lesní nemovitost by znamenala, ze vypráskaná majitelka není doma, címz by byla jistá nadeje ze odpadnou ty nervy drásající scény s pecí a lopatou.


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

Kočkodane, ale oni teď musí chodit oknem :D

jo, flusnutí je moje oblíbený, s Vrtiškou to jeho psík dělal často :))


Kamamura
02. 11. 2021
Dát tip

Kočkodan - zamykat perníkovou chaloupku, to je nápad. Děti by se přece prožraly dovnitř, vždyť je co stavení celé ze samých cukrovinek!

Glykemický index tady ani nechci rozebírat, aby mi po ránu nestoupl tlak a abych nedostal nějakou tu tachykardii, bradykardii, nebo jinou potworu.


Kočkodan
02. 11. 2021
Dát tip

 

Osobně považuji za nejdůležitější počin v tomto dílu Kukýnčino flusnutí.

A nemohu si odpustit povzdechnutí – o kolik méně strachu a hrůzy by zažily miliony dětí, kdyby i jedna chaloupka z perníku byla bývala zamčená a zazávorovaná…


8hanka
02. 11. 2021
Dát tip Aru

odísť do rozprávky by bolo skvelé a ešte skvelejšie, keby sa realita zmenila na rozprávku:)

Alebo sponzor  kúpiť, či venovať domček so záhradkou, hojdačkou, psom, mačkou, vo vnútri s pohodlnou postieľkou...snívať je dovolené v každom veku, či nie?:)


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

hmmm, tak to by to někdo musel vyrobit,... nebo odejít do pohádky :))


8hanka
02. 11. 2021
Dát tip

no práve, nechcem byť zmenšená (ešte tak štíhlejšia, to hej), chcem panenkovskú postieľku a domček v reálnej veľkosti (aspoň dve izby, veľkú terasu alebo balkón) vhodnej pre mňa, mňa, mňa...:)


Aru
02. 11. 2021
Dát tip

díky moc OsmiHanko, ale zase tě nikdo nezašlápne ;))

no jo, no jo, ale tam nešlo o zmenšení, ale o zvětšení a Copinka je malinkatá :)


8hanka
02. 11. 2021
Dát tip Aru

keďže ide o rozprávočku, nejakú tú logiku odložím, vychutnám si všetky nenormálnosti-scifi-nepochopiteľnosti-absurdnosti, ale závisť odložiť neviem - spať v postieľke po bábike, to nebudem nikdy a ako rada by som...

chcem časy režiséra Roháča, dokázal natočiť Chrobákov v ľudskej veľkosti a aj všetky ich pomôcky - gramofón, lyžičky, šálky...možno by vedel aj tú postieľku


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru