Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyznání

03. 11. 2021
7
7
209

Bojím se za světla.

Bojím se posměchu lidí, bojím se, že za světla mě snadněji uvidí a budu pro ně stadnější cíl ("Támhle jde, na něj!"), bojím se slunce samotného, protože nemilosrdně odhaluje mou fyzickou podobu, na kterou vůbec pyšný nejsem, nemám světlo rád, protože bere prostor mé fantazii, a naplno ukazuje všechnu tu špínu, zchátralost, oprýskávající omítku (jaktože v Praze chátrá tolik budov, když prý je soukromník lepší hospodář než stát?), zničené lidi bez nálady vlekoucí se do práce a z práce v další dny otročiny, špatně skrývaný vztek z vlastní i cizí bídy, a hlavně beznaděj, apatii a všeobecný marasmus. Je to jako procesí vyhořelých hřbitovních svící krchovem, na který už nechodí ani příbuzní pohřbených.

Zato v noci! Všichni usnou, nikde ani živáčka, kromě prostitutek (jsou neškodné, když se jim vyhneš), pasáků (platí totéž), zlodějů a lupičů (nemívám u sebe nic, co by se dalo ukrást, a dávám to rozedranými hadry jasně najevo), vrahů (většina z nich dělá na zakázku, a kdo by mrhal peníze na to, aby mě zabíjel? Jsem dokonale a důsledně bezvýznamný), opilců a bezdomovců (občas jim hodím nějaký drobák, koupím něco k snědku a poslechnu si jejich příběh - většinou mají co říci a nemají už důvod pořád lhát a hrát divadlo, jako většina "spořádaných občanů"), toulavých psů a koček (nebezpečné jsou jen ty se vzteklinou, a to už poznám), a potom čertů, duchů, démonů, upírů, ghůlů, revenantů, Půlnočního skřeta z Morgensternovy poezie, krále ve Žluté, hraběte Drákuly a Nyarlahotepa, nebo jak se jmenuje - ale ti všichni existují, jen když v ně věříš - stačí přestat věřit, a rozplynou se jako pára nad hrncem. Neříkám, že se jich občas ale neleknu - to ne, občas mě vyděsí doslova k smrti, ale hele....

Pořád je podle mě noc tisíckrát bezpečnější než den. Miluju noc, je to moje černovlasá holka, se kterou se dá nejen spát, ale i donekonečně povídat o všem, a nikdy ti neřekne - to mě nezajímá, jdi už pryč. Nikdy.

Tož tak. 


7 názorů

Marcela.K.
17. 11. 2021
Dát tip

snadnější x stádnější?

Někde jsem kdysi četla, že co se stane potmě, jakoby se vlastně nestalo...no nevím ;-)


bixley
08. 11. 2021
Dát tip

hezká nadsázka, je v ní hodně pravdy.


Lili.
03. 11. 2021
Dát tip

Je to von,pražskej démon...ta syrovost bez příkras,upřímnost a pocity s hloubkou prožití...tip.


Alegna
03. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

moc hezký text, má v sobě kus poetiky, lidství, nadsázky a moudra


Aru
03. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Venco, to je v pořádku, víš co v tvým věku máš nárok si smazat omylem jeden text měsíčně, hlavně že to máš zálohovaný v těch Windowsech 98.

každopádně lidi úplně nemusí upíry, ani revenanty


MilanH
03. 11. 2021
Dát tip

Jo, jo :o)


Promiňte, přátelé, omylem jsem si smazal vlastní dílo, a tím jsem smazal i jeden komentář a dva tipy, pokud se to dobře pamatuju, od Arua a MilanaH, kterým se tímto taky omlouvám. 

Ještě tu neumím všechno tak dobře ovládat, ale naštěstí si všechno nejdřív píšu do Wordu a pak to sem teprve kopíruju, takže mám všechno ještě jednou u sebe. To je štěstí. Nebo smůla. Jak se to vezme. 

Každopádně jsem zjistil, že "v doporučených" můžu publikovat jen jedno dílo denně, takže tohle už nemůžu, i když je navlas stejné jako to předchozí, což je trochu legrační. Naštěstí jsem zjistil, že je možné dílo publikovat jako nedoporučené, a pak ho doporučit dodatečně, což je zvláštní, a ještě legračnější, aspoň mě to tak připadá. 

No nic, začíná svítat, za okny čimčarárají ti nesnesitelní ptáci, jdu spát. Večer asi zase na slyšenou (v noci ne vždycky na viděnou, hehe!)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru