Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Glosa noční

03. 11. 2021
10
15
314
Autor
zeleda

Něco málo z mé rozepsané knihy glos a fejetonů

Dlouho jsem se převaloval v  posteli z  jedné strany na druhou, tišil bolavé klouby osvědčeným již přítelem Palgotalem a hlavou mi vířila celá řada nejrůznějších myšlenek a vzpomínek. Po marné snaze usnout jsem nakonec uprostřed noci vstal, zapnul počítač a chtěl těm svým neutříděným, až chaotickým myšlenkám dát nějaký smysl, řád a literární podobu. Sotva jsem si však nadepsal „Noční zamyšlení“, bylo najednou po myšlenkách. Zmizely do noci.

Přítelkyně odjela domů už odpoledne, malá Britney spí ve svém pelíšku a já zůstal u počítače sám se svými roztoulanými myšlenkami a sklenicí ginu s tonikem. Jak to vše popsat? Silně nostalgické vzpomínky, staré desítky let, se najednou neorganicky zmixovaly s realitou současného života. Do dávných vzpomínek na studentské randění a útulnou nelahozevskou hospůdku na břehu Vltavy až brutálně vpadly odpolední, již méně hezké parlamentní volby. Spaní definitivně zmizelo.

Vím dobře, že nic nutného dělat nemusím, že mohu ten svůj pozdní čas života trávit v poklidu a věnovat se jen svým zájmům a nemnoha přátelům. Jenže jakýsi motor uvnitř mé hlavy pořád pracuje a nutí mě k aktivitě. Několik rozepsaných textů volá po pokračování, je třeba připravit něco málo pro jeden seniorský server, poslat poslední publikaci, jejíž jsem spoluautorem, do tisku, připravit se na příjezd svých dávných rumburských přátel, které jsem neviděl už skoro rok, věnovat rumburskému příteli Vláďovi svůj studentský román, který pojednává také zčásti o něm, a něco se ještě určitě objeví.

A mezi tím vším se mi vybavily mé, už velmi staré, podzimní studentské verše, poznamenané nějakým tehdy problémem: 

Zavírám oči

a vidím černé nekonečno,

na které zavěsil čas

stín kříže.

Zavírám oči

a klekám před oltářem

a s devótností kajícníka

si tiše šeptám

MISERERE.

Není to příliš optimistické, to přiznávám. Chce to raději ještě jednu sklenku toho dobrého pití. Ale tehdy, v oněch studentských letech, se mnou cloumaly všelijaké emoce. Bohužel, či bohudík, nevím, co je vhodnější, ale emoce zůstávají, jen dostávají jinou podobu. Zejména v noci, když nemohu usnout. Hlavně ta metaforická „devótnost kajícníka“. A životu podvědomě šeptám opět své Miserere.

Pohled na několik fotek našich nedávných společných výletů s přítelkyní mne však ladí zpět do optimistické nálady. Vždyť život bývá občas i docela pěkný.  A po dvou sklenicích ginu s tonikem se mně konečně chce spát, a tak všechny problémy pouštím otevřeným oknem ven do černé, chladné noci. Snad tu trochu chaotickou změť myšlenek ty fotky napraví!

Dobrou noc!

 

 


15 názorů

zeleda
04. 11. 2021
Dát tip

Všem vám děkuji za  pozitivní komentáře. Moje psí babička Britney má už skoro 14 let. Snažím se s ní konverzovat, ale ona má takový ječák, že mi vypíná sluchadlo. je to moje zlato!

Mám skutečně se spaním dlouhodobý problém. Přes den jsem se musel starat o ženu, která urputně a léta bojovala o život a psal jsem pouze v noci. To mi zůstalo, i když už žena není, i to ponocování. 


bixley
04. 11. 2021
Dát tip

Možná by pomohlolehnout si do toho pelíšku... :-)

Ale jsem ráda, že jsi do něj neulehl a podělil ses s námi o svémyšlenky. Díky za ně.


zeleda
03. 11. 2021
Dát tip

Jano a Čudlo díky. 


blacksabbath
03. 11. 2021
Dát tip Gora

Zajímavé nahlédnutí do noci nespavce......já usínám ještě když mám nohy v bačkorech......P.S. ta druhá fotka...psík...(proti té první fakt nic nemám....:-))))) )....ta je kouzelná....*/********************


Alegna
03. 11. 2021
Dát tip

je dobře, že máš v hlavě motor, který tě nutí k aktivitě, pěkný fejeton a krásné fotky


K3
03. 11. 2021
Dát tip Gora

Trefný fejeton k tvé podobě. Ale ta spodní fotografie to přebíjí, je prostě kouzelná, nemohu se vynadívat jak to tam ladí.


zeleda
03. 11. 2021
Dát tip

Přemku, právě proto píši. Do tisku jde v těchto dnech moje dvanáctá kniha - rakouský alpský cestopis. A za pár dní mě čeká oslava místního judistického klubu, pro který jsem psal na smlouvu obsáhlou výroční publikaci. Ale hlavně přijede moje pražská přítelkyně a to je důležitější, než všechny moje knihy. 


lastgasp
03. 11. 2021
Dát tip

Jendo nestěžuj si, před Čapkem a Skácelem se neskácíme. Já si nedávno přečetl Čapkovy Otcové a byl jsem natvrdo. Přesto pišme, pišme pišme.


zeleda
03. 11. 2021
Dát tip Gora

Přemku a Ireno díky. Když si někdy pročítám Čapkovy, nebo Skácelovy glosy, Skácel jim říkal "kurzivky", mám chuť přestat psát. Psát zajímavě o docela obyčejných a nezajímavých záležitostech, jako to dovedli oni, je skutečně umění. Ale mně to psaní naplňuje zbytek života, a tak píši, jak umím a jak já vnímám svět. 


Gora
03. 11. 2021
Dát tip

Honzo, vzpomněla jsem na své noční služby v nemocnici nebo DD... kolem čtvrté se zoufale chtělo spát...

Díky za fejeton a fotky!


zeleda
03. 11. 2021
Dát tip

Jardo, díky za komentář. Nejsem teď nějak ve formě, jak  v té duševní, tak hlavně v tělesné. 


lastgasp
03. 11. 2021
Dát tip

Jendo úplně ti závidím, jak jednoduše dokážeš překonat noční bdění, a jak ho umíš zbarvit do podoby fejetonu. Také občas pronáším noční miserere mei.


revírník
03. 11. 2021
Dát tip

Jo, docela dobré. Pro zasloužilého důchodce, neholdujícího už mladistvému skotačení, majícího zato kus života za sebou, se takové nenáročné až ospalé zamyšlení hodí. A ejhle - fejeton je na světě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru