Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zatvorené cukrárne

03. 11. 2021
13
12
356

Skôr, než sa navečeria, ohlási návrat z dialýzy.

„Vy ste ešte na cintoríne?“

„Nie, mami. Veď Mišo je v robote.“

„To pôjdete až potom? Veď už je tma.“

„Určite nie.“

„Kedy teda idete?“

„Pravdepodobne v piatok, kedy robí iba do štvrtej.“

Viem, to sa ti už neráta, lebo všetci tam už boli a naše venčeky nikto neuvidí.

„Ten somár sprostý, čo stále vykrikuje, ležal vedľa mňa. A tá sprostá sestrička, ona ináč neni sprostá, ona je inteligentná! Celý čas bola pri ňom a rozprávali sa. O čom sa môže s takým somárom rozprávať?! Prečo za ním chodí?! Až ma z nich hlava rozbolela. Ešte som ti čosi zabudla povedať, keď sme sa včera vrátili z hrobov. Už viem, prečo som mala taký zlý pocit. Všetky hroby boli nazdobené, obrovské kryzantény v kvetináčoch a tí naši, ani len kytičku nedoniesli! Len tie moje kahance sme pozapalovali, postáli a nič. Jožko mal pekný hrob, vidieť, že Lydka s Peťom sa postarali a ten náš, jedna kvetina tam bola. A na Palkovom, len tie dva ťažké kvetináče, čo tam majú furt a taký ten vres, neviem, čo tam Danka doniesla. Vedľa bola biela kryzanténa, ani neviem, či patrila k nim alebo k vedľajšiemu hrobu, aj tá taká nepodarená. A mohla aj babke, aj nášmu tatovi volačo položiť na hrob. Mala by za čo, aj jednomu, aj druhému.“ Zase tá tvoja matematika.

„Mami, každý to má inak. Záleží na tom, ako to cíti, ako prežíva. Stačí aj doma zapáliť sviečku, prelistovať si album s fotkami, nemusí to byť len o vencoch a kvetoch.“

„Ale áno, ja tiež hovorím, že je dôležité spomenúť si a nie robiť honosné výzdoby pre druhých, len mi to bolo trápne, že sme prišli s prázdnymi rukami. To som si až na druhý deň uvedomila. A všetko bolo pozatvárané, bola som zvyknutá, že sme sa zastavili v cukrárni na zákusok a na kávu. Tak sa mi to rozležalo v hlave, že to bolo celkom nanič.“

Ty si vlastne išla skontrolovať hroby, ofrflať, čo sa dalo. Slnko prestalo svietiť, tvoje nálady budú zodpovedať počasiu.


12 názorů

Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

Díky, Gabi. Aspoň jeden sen si možná splním: stát se básnířkou.


možno, ale čitatelia poézie by omnoho prišli, v tom si skvelá


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip

"ofrfľať, čo sa stalo"... Jako děcko, vlastně v pubertě, jsem si zapisovala do sešitku, jak mluví moje babička. Taky musela pořád všechno komentovat. Chtěla jsem být spisovatelkou, četla jsem ruské klasiky a chtěla jsem psát podobně autentické dialogy jako třeba Gogol.  Kdybych u toho zůstala a nepropadla poezii, možná bych dnes psala trochu jako ty.


presne, bixley! tiež si to myslím


bixley
03. 11. 2021
Dát tip

Většinou jsem to dřív řešila svíčkou, ale letos jsem po dlouhé době byla na hřbitově se svíčkami, věncem, květinou... 

Možno by mama nefrflala, keby boli cukrárne otvorené...


tak sa mi to páči, Evženie


My žádné květiny nedáváme, jen svíčky. Stejně si s nimi vlastně pořád povídám, když opravuji na domě, co oni nestihli a dělám ho pro další generace. To by se jim  líbilo.


gabi tá istá
03. 11. 2021
Dát tip annnie

ste milí, vďaka!


Lili.
03. 11. 2021
Dát tip

Ten somár sprostý sice stále vykrikuje,ale jiný somár ti posílá tip.


Ani já nad tvým dílem nefrflám....."Stačí aj doma zapáliť sviečku, prelistovať si album s fotkami.."......tak to mám i já...*/*****************


Kočkodan
03. 11. 2021
Dát tip

Áno, mama už ofrflala, čo sa dalo, takže já už nad dílkem frflat nebudu a k cukrárnám ještě zatvorím svůj zobák. (žmurk)


annnie
03. 11. 2021
Dát tip

Ach, to slunce...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru