Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nikdykde 58.

03. 11. 2021
10
9
375
Autor
Benetka

Další zápis do občasného deníčeku...

https://www.youtube.com/watch?v=6z8o7qAIlIU&ab_channel=DIETOTENHOSEN *

V sobotu právě když si v kuchyni hrál na Zdeňka Pohlreicha mu cinkla zpráva: Chtěl bych váš psací stroj. Je ještě k mání? Ale jistěže! Pak si pro něj večer přijedu. Domluveno. Poobědval a chtěl si dát dvacet - poslední měsíc dva se vrátil k tomu prastarému sobotonedělnímu zvyku. Jenže Lvice byla proti. Zvonila jedna zpráva za druhou. Fotka za fotkou. Byla někde se špuntem* na výletě - a vlastně doteď ani neví kde? Ale jezdil tam vláček a obloha byla modrá a Ona...... A tak opět povstal jak hen ten oný Fénix z blata... Či jak to bylo. Či?

Zabalil svíčky a sirky a jel navštívit dušičky na hřbitůvcích. Nejprve do Bulhar. Tam spinká babička a dědeček a strejda z maminčiny strany. Škoda že nevidíte jak je krásný podzim řikal jim. I když... Oni i možná vidí...? Docela dost foukalo ale i tak byl krásný sluníčkový den. V Bulharech je hřbitůvek na kopci a tak bylo vidět daleko do kraje. Když tak o tom přemýšlí tak tam opravdu jede jen jednou za rok. Skrzevá Lednici kde se vyučil a kde zase vyrostl nový hotel. Kolem rybníků a taky skrze Charvátskou Novou Ves kde vyrůstal a kde na hřbitůvku spinká druhá babička dědeček a taky maminka. Dobrý den! Zdraví skupinku starších dam. Ná Slávku! Si to ty? Ná šak ani sem ťa nepoznala! Jo no jo... Ale nakonec poznala. A Slávek úplně naopak - vůbec neví kdo to byl. Však už taky bydlí v jiné vesnici víc jak třicet roků. Ale někteří rodáci jej stále poznávají! Navzdory tomu že on se nechytá... Ahoj mami! Přivítá se a pokračuje. Už jsem byl za babičkou a pozdravuje tě. A v duchu si tak řiká že až on takhle jednou bude někde spinkat jestli taky někdo příjde a řekne: Ahoj Slávku! Dneska je venku krásný den!?

Včera po ránu mu psala AnděLenka že 1.11. zemřel jejich soused na domečku ve Tvrdonicích kde už ale Slávek nikdy nebydlel. Obrátil oči v sloup upadl a bylo poněm. Než bys řekl... Já newim... Švec? A takhle je to prosté. Jeden den tu jsi a druhý... 55 let se dožil. To je jen o tři víc než má Slávek. Hmmm... Prý infarkt. Jo - tohle by Slávek bral. Ať to s nim švihne hned a honem jak ze starym Magdonem... A né že bude ležákem -kusem hmoty- v eLDéNce ve Valticích. Přesto... Přesto Slávka přepadl smutek. Ještě o kapičku větší než obvykle. Seděl na paletách a odepisoval když přiskotačila Zlatohnědá a počala švitořit. Ale pak zmlkla a řiká: Čo je Slávi? Si volaaký smútny. Řekl jí to a chvilku byla taky smutná. Ale pak Slávek povídá: Dodáky mi dej na stůl a vem si z tácku perníček. Pekl jsem. A její smutek byl rázem pryč. Poskočila si jako rozverné kůzlátko a se slovy mňam! Perníčky! Odtančila pryč... Jo no - pak se ještě vrátila asi třikrát a vždy plnou pusu ruce bříško jeho perníčků... Máš to moc dobré Slávi... Úsměvsmajl - v podstatě protvan buchet sežrala sama... Otesánka!

A večer pak opravdu někdo zvonil a že prý si jde pro stroj. Slávek otevřel a tam takový... Mladíček! Možná osumnáct mu bylo. Podává mu dvě piva se slovy dovolil jsem si malou pozornost! A Slávek mu podává stroj a on řiká: Udělal jste mi velkou radost! 

Krásnýhořkosladkýsobotoneděloponděloúterek......


9 názorů

Zeanddrich E.
08. 11. 2021
Dát tip Benetka

Hezky napsáno

 

((...)).

(do Bulhar jsme svého času jezdili na diskotéky..)


lastgasp
06. 11. 2021
Dát tip Benetka

Lajkuju ti z Poštorné. S tvojí tvárnou češtinou by se hezky povídalo u distančního netkafé.


blacksabbath
04. 11. 2021
Dát tip Benetka

Bene...moc hezky jsi všechny své pocity zabalil do perníčků....*/**********


8hanka
03. 11. 2021
Dát tip Benetka

páčia sa mi potulky po cintorínoch, onakvejšie stretnutia s blízkymi, než boli počas ich života, nečakané stretnutia s ľuďmi, ktorých si už veľmi nepamätáme, no oni nás áno, farebné listy padajúce zo stromov, vôňu sviečok a myšlienky, kedy asi my a ako...len dúfame, že to bude rýchlejšie, ako by si povedal Švec, ani si nestihneš uvedomiť, že je to  konečná...

a zavoňali mi perníčky, i ja by som sa ponúkla...jeden písací stroj som pred časom vyložila ku kontajnerom, rýchlo zmizol, druhý, starožitný, mám odložený,  ani neviem, či je v ňom ešte funkčná páska... a ozaj, aj hudba skvelá...


Kočkodan
03. 11. 2021
Dát tip

Mám podobný názor jako Lída – pestrá paleta pocitů. (a jako bonus ještě i palety)


annnie
03. 11. 2021
Dát tip Benetka

Moc pěkný. Ráda to čtu. Vlastně to tak maličko žiju s tebou. Tip a.


Evženie Brambůrková
03. 11. 2021
Dát tip Benetka

Já s tebou souhlasím. Když už to přijde, tak rychle. :-)))

Hezky jsi to napsal.


Alegna
03. 11. 2021
Dát tip Benetka

dneska se ti tam vešla pěkná škála pocitů ... tobě taky krásnýcochcešabybylokrásné


gabi tá istá
03. 11. 2021
Dát tip Benetka

hřbitúvek je krajší ako cintorínček

pekne si to, Slávku *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru