Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dr.Akula

04. 11. 2021
12
47
673
Autor
Abakus

...drobné ukážky z nášho plne fungujúceho zdravotníctva...

Dr.Akula

Potrebovala som vyšetrenie a doktorka ma objednala na krv. Nikdy nie je jednoduché dostať sa mi na kobylku a už  vôbec nie nájsť a napichnúť žilu. Chce to trpezlivosť z obidvoch strán, veľa  cvičenia rukou a občas sa to na niekoľký pokus podarí. Obvykle odchádzam s modrinami na oboch rukách.

Sestrička lepila nálepky na ampulky s mojou krvou.

„Hm, vy ste tu ale boli pred  dvomi mesiacmi...“ podotkne doktorka a díva sa  do papierov.

„Ale objednali ste ma na dnes,“ opatrne podotknem.

„To je možné, ale poisťovňa nám to nepreplatí“ zahĺbi sa  doktorka opäť do papierov.

„Sestri?“

Sestrička podíde k umývadlu a ja iba bezmocne sledujem, ako moja drahocennne získaná krv pomaly steká z ampuliek do umývadla.  


47 názorů

Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

Žraloci jsou páni moří jen dokud se neobjeví kosatky. Inteligence vítězí nad pravěkými automaty.


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Stav slovenského zdravotníctva nie je o tom, že by mal byť pochopiteľný. Ale stalo sa to pred niekoľkými rokmi. 

Na  druhej strane je ale fakt, že keď štrajkovali izraelskí lekári, klesla úmrtnosť v danom období v Izareli o niekoľko percent. 


Marcela.K.
05. 11. 2021
Dát tip

Pak tedy nechápu stav slovenského zdravotnictví.  asi jsme u nás už jinde, ale tohle tedy ne.


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Marcela - je mi ľúto, ale miesto činu je - bolo umývadlo.  


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Marcela - na tvoju počesť zistím fakty - teda počet mesicov a kam boli vyliate ampulky. A sľubujem, že to sem dám. 

Mimochodom nedávala som to sem ako literatúru faktu - nedala som meno lekárky, meno kamarátky...

Ale na veci to asi ťažko zmení niečo. 

Sama sebe tak akurát zmeriam teplotu, a  aj to je v poslednom čase s  digitálnymi teplomermi problém. Tak sa  snažím nebyť maródom a nezaťažovať náš už aj tak preťažený systém svojou "maličkosťou". Bohužiaľ osobná váha funguje aj potom, čo som jej dala nové baterky. 


Marcela.K.
05. 11. 2021
Dát tip

No tak teď už si připadám jako monstrum, protože já si krev odebírám sama. Samozřejmě za asistence třetí ruky(dcera, nebo manžel) protože potřebuju uvolnit škrtidlo.

Je to stále divné. Pokud je dotyčná v péči endokrinologa, tak nechápu, proč vyžaduje sama opakování vyšetření za dva měsíce. To, že se paní doktorka nepodívala do počítače je pochopitelné, asi kamarádku objednávala sestřička, ale i tak je divné, že by v endikrinologické ordinaci odebírali krev. 

Víš, to vylití do umyvadla je právě to, co celý tvůj příběh sráží a zdravotník ti ho nebude věřit.  Právě tím vylitím se snažíš z toho udělat "horor". jenže já jako zdravotník vím, že tak se to rozhodně odehrát nemohlo. 

Každý máme dost krve v těle ( 5-7 l) sestra si vzala 5-10 ml. Při menstruaci ji ztratí žena víc ;-)


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

To bude asi tým, že mám radšej hru so slovami, než šachy so skúmavkami - aj keď aj tie som už využila niekde inde. 

K ponorkám mám vlažný vzťah, lepší k žralokom, aj keď  sú to asi studenokrvné živočíchy.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip Abakus

To by se jistě mohlo stát i v Česku.

Mně ale zaujal už ten název: Dr Akula. Rusky by to znamenalo doktor žralok.

A "Akula" je taky typ ruských raketonostných ponorek. ...Takže bezděčně vytváříš významy, o kterých možná sama nic nevíš.   Tip.


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Ja ti rozumiem, týkalo sa vyšetrenia funkcie štítnej žľazy.

Ale znovu, z môjho pohľadu je jedno, prečo to lekárka nedá vyšetriť a skončí obsah skúmavky niekde inde než v laboratóriu. Som laik, neznalý poisťováckych predpisov... 


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Nemyslím, že je dôležité kam sa  to vyleje! Dôležité je, že človeku zoberú krv a keďže to nespĺňa podmienky - termín posledného vyšetrenia, tak sa krv vyleje! Zvolila som umývadlo, pretože tam sa  štandardne leje moč.  

Skús  sa na to pozrieť z pohľadu pacienta. 

Nie každý ma dobre prístupné žily. Nie každý je hrdina  a nevadí mu túto procedúru absolvovať viac krát. Ale takých je pomenej. 

Viem že je to o ľuďoch, preto som to sem dala. Mohla by som napísať aj o tom, ako mi vzali krv a všetko bolo o.k., ale sem som to dala preto, že "Aj toto sa  deje."  A pretože sa to stalo kamarátke a mňa to vytočilo do vývrtky. Mimochodom  kamarátka zmenila lekárku.  

A až sem dám mamin dialyzačný denník - tak to asi ešte viac rozvíri inak stojaté vody písmaka. To by mi ale povedzme neurobilo radosť, ale možno spôsobilo zmenu myslenia v niektorých inštitúciach. 

 


Marcela.K.
05. 11. 2021
Dát tip

Promiň, teď jsem si to přečetla znova a vidím, že odběr ordinovala lékařka. Pak tomu už vůbec nerozumím. Pokud lékařka odběr k vyšetření potřebovala, je nesmysl, že by jí ho pojišťovna neproplatila. Je tu ovšem otázka na co dotyčná to lékařské vyšetření požadovala a zda bylo vůbec nutné jej opakovat po dvou měsících.


Marcela.K.
05. 11. 2021
Dát tip

A ještě k tomu vylévání moči do umyvadla. Asi to není dle předpisu, ale jste ochotni počkat, až sestra se šampuskou doběhne na WC?  Nebo si to má v ordinaci skladovat a fetovat i s paní doktorkou, než bude čekárna prázdná? 


Marcela.K.
05. 11. 2021
Dát tip Gora

Ale tady přece jde o to, kam se krev vylévá - viz nadpis celého "hororu". Jenže je to celé nějak špatně uchopené. Už ten začátek - Potřenovala jsem vyšetření krve... Takže vyšetření nebylo indikováno lékařem? Protože kdyby bylo, pak pojišťovna samozřejmě platí.

Dále samé nešikovné sestry - nedokáží odebrat krev bez modřin. Jistě, jsou i takové, ale že by pokaždé? Tomu se mi nechce ani věřit...

Navíc hrozná doktorka, která zavčas nezjistila, že krev nelze odebrat kvůli hrazení pojišťovnou?!

Víš, já pracovala jako zdravotní sestra od maturity až do důchodu, má rodná sestra je lékařkou na transfůzním odd., moje máma celý život obětovala své profesi zdravotní sestry. Proto se mě toto dotýká a to velmi.

Já bych mohla vyprávět "horory" o lidech z druhé strany, ale vždy to je jen o lidech. 

Nad tímhle tvým příběhem se můžu jen pousmát a říci si : "No jo, zase jedna paní povídala." 

A k literární hodnotě tohoto "zápisku" se ani vyjadřovat nechci. 


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

Zistím v pribehu dňa a  dám to potom sem.  Pre "literárne" spracovanie to má význam. Ale osobne by ma to vytočilo, nezávisle na tom, kde by skončil obsah skúmavky.


Janina6
05. 11. 2021
Dát tip

"Je mi jedno, čo a kam sa vylieva" - chápu správně, že tedy Marcela má pravdu a to vylití krve do umyvadla je jen tvoje fantazie? Chápu, že je to detail, který na vyznění celého textu nemá až takový vliv (protože fakt, že se ampulka s krví vyhodí do odpadu, taky není nijak povzbudivý), ale je to tedy nasané podle skutečnosti nebo ne? Jestli se můžu zeptat. Hodně mě totiž ta představa vylití krve do umyvadla zarazila. Ještě jsem nic takového neviděla. U moči je to běžné, i když ani to není zrovna příjemné, když to v ordinaci člověk sleduje...


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

No ja som si myslela, že toto málokto bude  čítať a nemyslela som, že to vyvolá nejakú diskusiu. 

A to mám oveľa ťažšie tromfy v šuplíku - mamin dialyzačný denník. Ale dávkovať sem to sa  dá iba po kvapkách - tri krát denne a nezabudnúť potriasť!


Hrůza... vůbec nevím, co bych udělala já, kdyby se mi to stalo. Jsem klidné povahy ale toto!!! A výživná je i diskuze. No prostě v každém oboru se najdou slabé egocentrické kusy bez špetky lidskosti. Jen to v tom zdravotnictví víc bolí, než třeba v pekárně...


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Ale zase aby som nekrivdila, občas páni doktori aj niekoho a niečo zachránia. Doviezli ma so zlomenou nohou na chirurgiu,  mala som na sebe tepláky. Najprv ošetrili toho čo spadol z lešenia, padol síce po mne, ale bol na  tom horšie, ja som spadla iba z koňa.  A potom ošetrili mňa - teda to som prvý raz videla chirurga opatrne párať tepláky - moje tepláky. Neboli ani značkové ani nijak krásne, ale rozhodol sa, že ich nezničí a tak vzal sklapel a páral. A mať dlhšie nohy, tak pára dodnes... 


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Marcela - mohla som sem dať niečo, ako sa doktori úspešne starali o môjho brata - astmatiky vychovávaný v tmavom, vlhkom byte. To sa mama rozhodla, že až bude mať 15, zanesie pugrét destekej lekárke ako poďakovanie. A keď nastali jeho 15  a mama zaklopala, pani doktorka tam nebola. Udrel rok 1968 a pani doktorka emigrovala. 

Je mi jedno čo a kam sa vylieva - ale pokiaľ viem, tak moč naďalej do umývadla -a  tiež je to biologický odpad.  Blbé je, že občas má pacient pocit a  dosť často, že je tým biologickým odpadom on sám.  


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip

Ono není všechno jen špatné - kdyby mi tu achilovku nesešili, tak už jednadvacet let pajdám o berli. Bez moderních léků na tlak a ředění krve bych taky asi nepřežil. Navíc skutečný horor není ani tak medicína, ale potravinářský průmysl. Poté, co jsem se v rámci hubnutí začal zajímat, jak funguje lidský metabolismus, mi došlo, že potravinářský průmysl zabije ročně řádově více lidí, než všichni teroristé a války dohromady. Pěkné druhé místo pak obsadil průmysl automobilový. 

Medicína se jen snaží po těchto dvou chasnících uklízet nepořádek - a občas s vaničkou vylije i skřítě. 


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip

Abakus - já ale jsem rád, že žiju, fakt, a celkem intenzivně! A to zdaleka nejsem z lesa venku...


Čudla
04. 11. 2021
Dát tip

Já měl podobnou zkušenost. Trpím artrozoi ramen a obě ramena mám po dvou operacích. Chodil jsem k ortopedovi, který mě léčil a operoval mi pravé rameno. Slíbil mi, že mi po oeraci napíše lázně, na které jsem měl nárok. Ale když jsem k němu přišel na kontrolu a zeptal se na ty lázně, tak mi řekl, že už má vyčerpanou kvótu a že by mu to pojišťovna  neschválila. Tak jsem ho poslal do p....e a přešel jsem k jinému ortopedovi, který mi ty lázně bez problémů napsal.


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Kamamura - ešte raz som si mrkla tvoje horory - naviem, na čo si sťažuješ, buď rád že žiješ! Nerada by som vysekávala tipy do žuly - pieskovec je asi lepší na opracovanie.

 


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Čudla - moja maximálna kôlnička na drevo je, keď  to hodím do písanej a neviazanej formy. Tam si môžem zabiť hrdinu tisícimi spôsobmi a nechať ho vzdychať a  nariekať od strany 16 po stranu 24.


Čudla
04. 11. 2021
Dát tip

Jak jsem klidné povahy, v tomto případě bych asi z ordinace udělal kůlničku na dříví. /*


pekný názov pre tento horrorík len tak pre radosť*


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Kamamura - nesúťažím! Toto nie je TD - vaše skúsenosti so zdravotníctvom!  

Asi najromantickejšie zobudenie z narkózy  - moja babička:

"Tak čo pani Nováková, požili ste si na tomto svete dostatočne?"

V tom bolo zahrnuté všetko, aj to, že jej zlyhávajú ľadviny a aj to, že na dialýzu mali v tom čase nárok ľudia iba do 45. roku života.


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Gora - to by som musela mať iné skúsenosti s našim zdravotníctvom a  to zatiaľ nemám. Asi som príliš mladá. Nie všetko má na svedomí byrokratický systém, skôr je to o osobnom postoji a kinderstube lekára.


Gora
04. 11. 2021
Dát tip

Určitě bych nedávala "vinu" jen zdravotníkům - spíše byrokratickému aparátu, který po nich vyžaduje mnohdy nesmyslné papírování. I oni jsou omylní, najdou se mezi nimi profesně méně kvalitní pracovníci - ale věřím tomu, že valná většina bere svou práci jako poslání. Nejen v covidové době bych od pacientů čekala uznání za to vše, co udělali pro záchranu ostatních!


Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip Abakus, Janina6

Dobrá tedy, nechtěl jsem, ale připojím své horory z ordinace, abych dokázal, že jsou ne sice možná běžné, ale rozhodně možné. 

- tři různí doktoři mi třikrát přehlédli trombózu levé nohy, následkem čehož už možná do smrti nebudu moci pohodlně sedět na židli (zní to jako blbost, ale je to podstatné omezení)

- ledvinový kámen mi byl diagnostikován jako žloutenka, kterou jsem neměl 

- opilý doktor, který měl službu na pohotovosti, chtěl píchat ucho mé tehdy pětileté dceři - naštěstí jsme mu v tom s tchýní po prvním zavrávorání zabránili

- službu konající doktorka nepoznala, že mám přetrženou Achilovu šlachu (visela na posledním kousku). Zachránil to starý praktik, který ji seřval a mě odeslal na operaci. V rámci pooperační péče jsem každé pondělí na nádvoří pražské nemocnice U milosrdných sester čekal cca šest hodin na převaz - měl jsem dorazit v devět, přijel jsem v osm, abych se na nádvoří mezi čekající lazary vůbec vešel, v jedenáct dorazil i doktor, do dvanácti bral známé a tlačenky, pak jsme přišli na řadu my, "občané z lidu". Tam jsem také dostal svou první trombózu, kterou mi přehlédli.

- V roce 2014 mi byl po třetí přehlédnuté trombóze dopuručen Warfarin na ředění krve, na který mám zvýšenou citlivost, což se nevědělo. Výsledkem bylo krvácení, které mi spustilo asi osmihodinovou koliku, se kterou mě na urologické klinice při VFN (doktoři jí říkají familierně "Kostka") zanechali v čekárně mezi diabetiky a epileptiky, takže to tam vypadalo dílem jako v Michellangelově dílně, a dílem jako v Dantově předpeklí. 

Po této poslední zkušenosti jsem utíkal k neumětelům jako legendární Šemík, a pět let jsem se bál navštívit doktora. Dodnes, když vidím obrysy Kostky v ulici Ke Karlovu, rozklepu se mi kolena. 


Marcela.K.
04. 11. 2021
Dát tip

No tak promiň, ale tohle je blbost. Rozhodně sestra nevylila krev do umyvadla. Odběr do zkumavky, ať už jehlou, nebo přes klobouček. Jistě, zkumavku lze otevřít, ale proč by to dělala, když ji stejně musí  vyhodit do biologického odpadu. Takže opět jen "horor z ordinace", který posluchači tak milují.


Janina6
04. 11. 2021
Dát tip

Otřesné.

A dobře popsané.


annnie
04. 11. 2021
Dát tip

Chjo...


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

8hanka - maximum, kam som to vyškriabala bolo, že na pohreb gynekológa som nešla ja, ale brat!


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Iba raz som si písala s lekármi - cez zrkadielko. V čase internetu moja mama musela so sebou nosiť zrkadielko - malý zápisníček, kde  sme si písali. Raz som napísala, že si prosím pri ďalšom zákroku vybrať lekára  a pracovisko sama. Bolo to ako pichnúť do osieho hniezda. 


8hanka
04. 11. 2021
Dát tip

hrozné je, že sa to stáva čoraz častejšie, pritom by  sa nemalo vôbec...sme len položka, ktorá sa nehodí k danému dátumu...

kamarátke sa stalo niečo podobné, chúlostivé vyšetrenie na gynekológii, kvôli ktorému nespala, totálne vynervovaná a keď mala po ňom a vypisovali sa papiere, lekár zahlásil - no ale ešte neprešiel rok, až zajtra!!! Dnešok nám nik nepreplatí...

viac tam nebola...už 9 rokov...(zmeniť lekára problém, všetkých "špecialistov" je málo, majú plný stav a ktovie, aký by bol iný, či by bol iný)


annnie
04. 11. 2021
Dát tip

Nojo, ale než se to stane, kolik pacientů stihne vysát? A až se to stane, kolik pacientů to odnese? :)


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Alegna - dno je je ešte horšie.  Sem som to dala, pretože to mnou otriaslo a naivne som si myslela, že keď  to dám ďalej, bude to mnou otriasávať menej. 


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Annie - doba osvietenstva  je za nami. Skôr  som sa  stretla s  tým, že jedného dňa  sa  aj lekár stáva pacientom a  nestačím sa  diviť...


annnie
04. 11. 2021
Dát tip

Myslím, že bych to vytiskla a paní doktorce poslala poštou... Třeba by jí svitlo...


Alegna
04. 11. 2021
Dát tip

to je otřesný zážitek


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

je to tvrdá realita - preto je "lepšie byť bohatý a zdravý..."


Abakus
04. 11. 2021
Dát tip

Nezdrhla som ja, ale kamoška, ale stojí to za to, aby to človek po červených kvapkách naložil do formálneho internetu.


annnie
04. 11. 2021
Dát tip

Au. 

Fuj.

Zdrhéééj...


neuveriteľné! ach jaj *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru