Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Derniéra aneb Víceuživatelský sen

05. 11. 2021
10
15
396
Autor
Danny

https://www.youtube.com/watch?v=7-0lV5qs1Qw

https://www.youtube.com/watch?v=NU5FPAR7ass

Nikdo se ve snu nezeptá:
"co je to zas, sne?"
Jinak sen totiž rozleptá -
a poslední zhasne.


15 názorů

Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

Janino,

to ti moc závidím, že si můžeš dělat, co chceš. To já právě vůbec nemohu. Když vím, že jsem ve snu a chci děj někam obrátit, sen mě neposlouchá.

V některém z minulých životů jsem asi byla architektem, protože se mi zdají architektonické sny, třebaže se v tomto životě o stavby moc nezajímám. Vidím nejen stavby, většinou asi tak z osmnáctého století, ale i celé čtvrti měst i plány(nákresy) budov. Nevím, jestli ty stavby existují reálně nebo jen v mé mysli. Pokoušela jsem je hledat v knihách, ale vždy jsem našla jen něco poněkud podobného. A taky nevím, proč si právě architektonické sny pamatuju a jiné většinou ne.

 


Janina6
05. 11. 2021
Dát tip

Tvoje čtyřverší se mi líbí :-) a diskuse je taky zajímavá. Podobně jako Akenakar i já si občas ve snu uvědomím, že jde o sen. Je to pro mě velmi příjemný pocit, protože tím pádem si můžu "dělat co chci". Například jsem v jednom snu v klidu vstala a odešla ze školy uprostřed písemky... :-) Ale ovlivnit to, co se v takovém snu děje, se mi daří jen částečně - většinou se stanou jen ty nepříjemné věci, na které pomyslím (krásné moře se vzedme jako v katastrofickém filmu...). Ale třeba můžu létat a nebát se pádu. Bezva, že jsou sny.


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Co to jsou "prorocké sny"?


Safián
05. 11. 2021
Dát tip

Danny, asi dvakrát, kdy jsem si chtěl sen zaznamenat, se mi podařilo se z něj probudit. ale možná to bylo spíš, že jsem nepřetáhl spánek a hned vstal.


Safián
05. 11. 2021
Dát tip

Alenakar. Ano, tak to s prorockými sny je.


Hamar
05. 11. 2021
Dát tip Danny

Na podzim si ve snu

představuji Vesnu.


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip

Otočit děj snu se mi podařilo jen párkrát v životě. Sny mají scénář většinou mimo moji vůli.

Když píšeš o předpovědních snech, mám s nimi dost zkušeností. Obrovský problém ale je, že ty sny neříkají kdy se ta předpovězená událost stane a teprve až se stane, na sen si vzpomeneš a nebo taky ne.


Danny
05. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, Janina6

Safián: u mě to právě funguje jinak, jakmile si uvědomím, že jsem ve snu, začne se sen velmi rychle rozplývat a já se probudím. Zajímavé jak to mají různí lidé různě :)


Safián
05. 11. 2021
Dát tip

Rozleptat sen se mi nikdy nepodařilo, i když jsem se o to v jednom případě opakujícího se dětského snu několikrát pokoušel. Sen probíhal dál, jen jsem věděl, co přijde, a nemohl tomu zabránit. Mám představu odkud se takový sen bere (nedávno jsem měl podobný, jen s jiným dějem), ale nikdy jsem se nepídil po vědeckém vysvětlení. Podobně v případě krátkodobých a dlouhodobých prorockých snů, o kterých jsem přesvědčen, že existují. Ještě něco k tvému čtyřverčí - když už jsme na literárním serveru. Zaujal mě přístup, možná bezděčný, k možnému sklouznutí k rytmicky nesouladnému rýmu. To jsi nepřipustil, možná ke škodě, protože sny bývají pokroucené. Ale stejně zůstala uvnitř jakási rytmická nejistota (nebo neduživost).


Tak to jsme na tom všichni stejně :-)))


Alenakar
05. 11. 2021
Dát tip Janina6

Já si někdy ve snu uvědomuji, že jsem ve snu. Protože se mi většinou zdá to, co nechci, snažím se snu vnutit svou vůli, ale ono se to nedaří. Má duše má jistě důvod něco mi snem sdělit a moje ego si z toho může vzít jen ponaučení.  Snům vůli vnutit nelze. Aspoň těm mým ne.   Tip.


8hanka
05. 11. 2021
Dát tip

mávam celkom fajn sny, len výnimočne smutné či hororové, ani nepamätám, kedy také boli naposledy...aj preto sa mi ráno nechce vstávať, že vo sne je príjemne...

 A Cohenova Zatváracia doba mi znie v ušiach odvčera, dobrý výber...

*****


Abakus
05. 11. 2021
Dát tip

to je krásne, mňa sa  tiež nik vo sne nepýta, či som s  tým snom spokojná. A to občas  maturujem, občas polku noci parkujem...


Kamamura
05. 11. 2021
Dát tip

Pěkné téma, dobrá hudba. Cohena mám taky rád, kromě něj také Nicka Cavea, Toma Waitse a Tiger Lillies.

Co se ptaní po smyslu snu uvnitř snu, nebo vůbec uvědomění si, že sen je sen, to možné je, aniž by se spící osoba probudila, a existuje proto i termín "Lucid Dreams" (merit linkovaného videa jsem neprověřoval, a uvedenou techniku jsem nezkoušel, takže bez záruky a na vlastní nebezpečí).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru