Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kroucená dvojlinka

06. 11. 2021
5
5
465
Autor
Danny

reminiscence... tomu Létu před lety...

https://www.youtube.com/watch?v=Qq4j1LtCdww

https://www.youtube.com/watch?v=PlPSndZLXoY

https://www.youtube.com/watch?v=jftkteQqeo0

tehdy dva skleněné mozky
zjistily, že mají i těla
z mozků pak zbyly jen trosky
však těla by ještě chtěla
ale jak povídal Morpheus Neovi:
tělo si bez mozku už prostě nehoví


5 názorů

:o)


Safián
06. 11. 2021
Dát tip

Erotičnost této básně je oslabena neduživostí těla. Tady filosofie nepomůže.


Kamamura
06. 11. 2021
Dát tip

Velmi zajímavý text - reakci ti tedy napíšu tam, ať ti tady "neplevelím" (jak říká jedna místní redaktorka) pod primárně erotickou básní. Bude to ale možná chvíli trvat, musím si to dobře promyslet. Díky za strpení. 


Danny
06. 11. 2021
Dát tip

Kamamura: já jsem byl naopak strašně dlouho solipsista/idealista a zastával jsem zcela opačnou teorii, že i ta hmota kolem nás je jen funkcí vědomí. Snažil jsem se to i zdůvodnit, mám tu textík "Informystický pohled na svět" který říká úplný opak toho co Ty a snaží se to filosoficky zdůvodnit: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=179453


Kamamura
06. 11. 2021
Dát tip

Pěkné.

V této souvislosti se mi vybavil následující dialog (nevím už, odkud to je, sorry):

"Kdo dbá jen o své tělo a nedbá o svou duši, ten přijde do horoucích pekel, kde se bude tisíc let smažit v ohni pekelném."

"Jenže kdo dbá jen o svou duši a nedbá o své tělo, ten přijde do ledového pekla, kde zamrzne na milión let v drtivém sevření nekonečně studeného ludu."

Totéž možná vyjadřoval starořecký termín Kalokagathia, personifikující v postavě stejnojmenné bohyně ideál harmonického rozvoje těla i ducha zároveň. 

Každopádně já bych šel ještě dál, a řekl bych, že jsem přesvědčen, že bez mozku nejenže si nehoví tělo, ale bez mozku si nehoví ani duše, ani mysl, protože všechny aspekty individuální lidské existence vyjádřené s geniální stručností Descartesovým výrokem "Cogito, ergo sum! (Myslím, tedy jsem!)" jsou funkcí lidského mozku. 

Jinými slovy, bez mozku není ani duše, ani vědomí schopné sebereflexe, náš příběh zkrátka končí v okamžiku, kdy se náš mozek definitivně rozbije. 

Chápu ovšem, že v tom se mnou nebudeš souhlasit (můj přítel Aru s tím určitě nesouhlasí, a možná mě bude káratú), uznávám, že můžete mít pravdu, a těším se na diskuzi na toto téma, pokud k ní dojde.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru