Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slavné smrti

06. 11. 2021
14
24
482
Autor
bixley

Je zajímavé, že určité osobnosti má většina lidí spojené nikoli s tím, jak žily a co udělaly, ale především s tím, jak zemřely. Tedy že byli zavražděni. Je to zpravidla to první, co se každému při vyslovení jejich jména vybaví.

Tak třeba takový Albrecht z Valdštejna. Byl zavražděn v Chebu. Tečka. Ale co k tomu vedlo? Kdo to vlastně byl? 

Byl to především vévoda meklenburský, frýdlantský a kníže hlohovský a zaháňský, velmi vzdělaný, který v mládí procestoval Evropu a znal několik jazyků. Za třicetileté války byl nejvyšším velitelem císařských vojsk. Jako vůbec první začal vydržovat stálou armádu z příspěvků nepřátelských i spojeneckých území a z vlastních prostředků, tedy z výnosů svého vévodství. Bojoval na straně císaře proti Protestantské unii, později upadl v nemilost a byl císařskými důstojníky úkladně zavražděn. Stalo se tak 25. února 1634.

Není bez zajímavosti, že horoskop mu dvakrát sestavil Johann Kepler. Vladštejn ovšem Keplera sám nenavštívil, o horoskop ho požádal Valdštejnův prostředník, který Keplerovi uvedl jen datum Valdštejnova narození.

Kepler z postavení hvězd vyvodil závěry o bystré a inteligentní osobnosti s vysloveně asociálními sklony a odporem ke všemu všednímu a konvenčnímu, s touhou po výjimečnosti a zejména o osobnosti až chorobně ctižádostivé, projevující dravost a podezíravost vůči okolí. Bude považován za samotáře, nepozná lásku manželskou ani bratrskou, k nikomu nenajde bližší vztah. Bude lakotný a ukrutný. Valdštejnovi dále předpověděl, že dojde vysoké hodnosti a bohatství, na cestě za ním si však proti sobě popudí mnoho nepřátel, s nimiž bude vždy zápasit. V roce 1625, kdy horoskop končil, se spojil Valdštejn s Keplerem znova s žádostí o další horoskop. Kepler mu vyhověl a na počátek roku 1634 předpověděl budoucímu vévodovi neshody s okolím a kritické období v jeho jednání a chování.

Bohužel měl pravdu.

Druhou slavnou smrtí, u které se zastavíme, je smrt Františka Ferdinanda d 'Este. Jak všichni vědí, došlo k ní 28. června 1914 v Sarajevu a hned poté vypukla 1. světová válka. 

Františkovým otcem byl Karel Ludvík z rodu Habsburků a matkou dcera bourbonského krále obojí Sicílie Ferdinanda II., Marie Annunciata. V jeho krvi se tedy spojily dva silné panovnické rody. 

Následníkem trůnu původně vůbec být neměl. Ale události tomu chtěly, aby se jím stal. V roce 1889 totiž jeho bratranec, císařův syn (rozuměj Františka Josefa I.) a následník trůnu korunní princ Rudolf spáchal v loveckém zámečku v Mayrlingu sebevraždu kombinovanou s vraždou své milenky a kromě Rudolfa měl už císař jen tři dcery. Následníkem trůnu se tudíž stal druhý bratr císaře Františka Josefa I., otec Františka Ferdinanda, Karel Ludvík, neboť první císařův bratr Maxmilián byl v roce 1867 popraven v Mexiku a neměl žádné potomky. Dalším v pořadí byl proto František Ferdinand jako nejstarší syn Karla Ludvíka.

František Ferdinand po svém nástupu na trůn plánoval uskutečnit přeměnu rakousko-uherské monarchie ve federativní Spojené státy Velkého Rakouska. Chtěl odstranit státní dualismus, tedy uspořádání, které vzniklo v roce 1867 na základě rakousko-uherského vyrovnání. K tomu už ovšem nedošlo. 

K jeho osudné cestě do Sarajeva, kde byl zavražděn, se váže příhoda s vozem vlaku, kterým cestoval. Do Sarajeva měla rodina z Chlumu u Třeboně cestovat vlastním salonním vozem do Terstu a odtud lodí. Tehdy však musel být vůz z vlaku odstaven už při příjezdu do Chlumu kvůli kouřícímu ložisku. Do Vídně tedy museli jet běžným vozem I. třídy, z Vídně pak pokračovali narychlo přistaveným soukromým salonním vozem; v tom však zase nefungovalo elektrické osvětlení a muselo se svítit svíčkami. Podle poznámek arcivévodova osobního sekretáře Paula Nikitsche se s ním František Ferdinand loučil slovy: "Co říkáte tomu osvětlení? Jako v hrobce, ne? Nejprve přijede můj vůz hořící do stanice a tenhle cizí vůz také nechce zjevně spolupracovat. Na, žijte blaze. Na shledanou."  

Třetí slavná smrt, o které se zmíníme, je smrt amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ten byl rovněž zavražděn. Stalo se tak 22. listopadu 1963 v Dallasu.

JFK (džej ef kej), jak mu všichni říkali, byl zvolen v lednu 1961 a ve svých 43 letech se stal nejmladším prezidentem americké historie. Během jeho vlády proběhla invaze v zátoce Sviní, karibská krize, vybudována byla Berlínská zeď a pokračovala válka ve Vietnamu. Dále probíhalo vesmírné soupeření mezi USA a SSSR, v jehož rámci vytyčil cíl přistání člověka na Měsíci. V rámci hnutí za lidská práva se uskutečnil pochod na Washington za práci a svobodu.

Ve svých 46 letech byl také nejmladším americkým prezidentem, který byl zavražděn. K atentátu došlo, když  v rámci kampaně pro prezidentské volby 1964 projížděl ulicemi Dallasu v otevřeném voze doprovázený manželkou Jacqueline, texaským guvernérem Johnem Connallym a jeho manželkou Nellie. Po Lincolnovi, Garfieldovi a McKinleymu se stal čtvrtým americkým prezidentem, jenž podlehl následkům atentátu spáchanému v době jeho funkčního období.

A poslední smrt, kterou se budeme zabývat, je smrt Jana Masaryka, syna našeho prvního prezidenta. Ta dosud nebyla vyjasněna, takže stále nevíme, zda šlo o sebevraždu, vraždu nebo nešťastnou náhodu. 

Jan Masaryk byl po vzniku Československa po nějakou dobu čímsi mezi ceremoniářem a otcovým prostředníkem. 1. března 1919 vstoupil do služeb ministerstva zahraničí. Od roku 1919 do října 1920 působil jako chargé d’affaires ve Washingtonu. V roce 1925 se stal čs. Vyslancem v Londýně. V roce 1940 se stal ministrem zahraničí londýnské exilové vlády.V roce 1945, 26. června, v San Francisku za ČSR podepsal Chartu Spojených národů. Po nějakou dobu doufal v úlohu ČSR coby jakéhosi mostu mezi Východem a Západem a v demokratizaci SSSR. Byl ovšem zklamán v červenci 1947 Stalinovým nesouhlasem s účastí Československa na Marshallově plánu. 

Masaryk byl ministrem zahraničí v první poválečné, tzv. košické vládě i druhé vládě Zdeňka Fierlingera a v první vládě Klementa Gottwalda. Ze svého úřadu neodstoupil. Snažil se být loajální k Benešovi i ke Gottwaldovi, ale postupně se dostával do neřešitelné situace. Byl jedním ze tří ministrů, kterým byly komunisty v září 1947 poštou zaslány krabičky s výbušninou (tzv. Krčmaňská aféra). Tím, že v únoru 1948 nepodal demisi, de facto pomohl legalizovat vládu komunistů. V kabinetu bylo 26 členů, k demisi bylo třeba 13 hlasů, jeden hlas chyběl - Masarykův.

Nad ránem 10. března 1948 byl Masaryk nalezen mrtev pod oknem koupelny svého bytu v Černínském paláci. Jak již bylo zmíněno, dodnes nevíme,jaké okolnosti k tomu vedly. Ale všechno nasvědčuje tomu, že ho zavraždila StB.

Je třeba si uvědomit, že i když tyto osobnosti proslavila především jejich smrt, že za svůj život vykonaly mnoho dobrého a na to bychom neměli zapomínat.

 

 

 

 

 

 

 


24 názorů

bixley
07. 11. 2021
Dát tip

Evži, o nic nového mi ani nešlo, jen o to, že bychom se měli především starat o to, jak naši předkové žili. :-) Díky. 


Je to pěkné, ale nic nového.


bixley
07. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Díky, blacki. Hezky jsi to vyjádřila v jazyce latinském...


ráda jsem četla neboť.......Repetitio est mater sapientiae...........*/***********


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

Karle, přesně tak, díky.


K3
06. 11. 2021
Dát tip

Poučné. Historikům lze těžko něco vyvracet, ale bůhví jak to všechno bylo.


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

Jamardi, děkuju.

Kočkodane, neumírej a oblažuj nás i nadále svými vtipnými komentáři!

Jardo, připomínat si některé události musíme stále, abychom se z nich poučili.


revírník
06. 11. 2021
Dát tip

Rád jsem si zopakoval pár historických osudných událostí.


Kočkodan
06. 11. 2021
Dát tip

Při spatření názvu jsem viditelně ožil.

A po dočtení posmutněl, že dílko zase nebylo o mně... ;-)


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

nežijeme každý svůj život sami a neděláme v něm sami rozhodnutí?

na druhou stranu Kennedymu přítižil zásadně jeho bratr. částečně je to souhra okolností s našimi vlastními rozhodnutími, d'Este nakonec prohlédl, že jde na smrt, přesto na znamení nedal. Albrecht byl hnán svou špatnou povahou, ale nakonec vše co udělal, udělal jen on sám

:))


Jamardi
06. 11. 2021
Dát tip

Doplnila jsme si informace o těchto lidech. Děkuju. Máš pravdu, je lepší mít v paměti živého člověka a ne jeho mrtvolu.


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

Díky.


zaujímavé čítanie*


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

vesuvanko, díky.


vesuvanka
06. 11. 2021
Dát tip

Zajímavá a pěkně napsaná úvaha, TIP


bixley
06. 11. 2021
Dát tip Gora

Ireno, díky, předpokládala jsem, že o Valdštějnovi budeš jako rodilá obyvatelka Chebu informovaná.

Ano, o Masarykovi se vlastně mluví nejvíc, je o něm natočen film, a to je dobře, protože ukazuje jeho život. Určitá inspirace to byla.


Gora
06. 11. 2021
Dát tip

Renato, jestli se mohu zeptat, proč sis vybrala tyto osobnosti? O Masarykovi byl tuším minulou neděli v televizi film, možná tě to inspirovalo...

Četla jsem se zájmem. V chebském muzeu jsem mnohokrát viděla postel s nebesy, kde byl Albrecht zavražděn, chodili jsme tam se školou:-)


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

Děkuji všem za komentáře, jsem ráda, že trochu zaujalo.

Aru, takže si za to mohli sami?


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

Vladštejn skončil jak žil, kdo by věřil takovému intrikánovi.

Františe d'Este zase vzal znamení jako hotovou věc, že jinak být nemůže, ne jako varování.

a rodina Kennedyu přece vzešla z mafiánksých poměrů, proti kterým se pak otočila v podobě Johnova bratra jako ministra spravedlnosti, který tvrdě šil do mafie a to se neodpoušťí, příčina - následek.

u Albrechta by se dalo polemizovat co dobrého vykonal, spíš si upevňoval postavení a uzavíral výhodná manželství, pro peníže, nebo právě pro upevnění svojí pozice


Lili.
06. 11. 2021
Dát tip

Výborně.Historie mě baví.Tip.


Alegna
06. 11. 2021
Dát tip

se zájmem jsem přečetla, obzvláště o Albrechtovi....


MilanH
06. 11. 2021
Dát tip

Je to tak:-)


lastgasp
06. 11. 2021
Dát tip

Bezva přehled známých událostí.


zeleda
06. 11. 2021
Dát tip

Moc pěkný a fundovaný historický pohled. Vláda a moc - dva faktory, které se neštítí ničeho, ani vražd. Nic nového, je to velmi četné i v dnešní době. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru