Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRAVDA BÝVÁ OBČAS DĚVKA PRODEJNÁ

06. 11. 2021
10
20
515
Autor
zeleda

Stačí si pustit zprávy na různých televizních stanicích, nebo si projet nejrůznější webové stránky. Jedna událost, jeden prostý fakt, je tam interpretován mnoha způsoby, často vzájemně si odporujícími. Holt svět médií je poplatný tomu, kdo platí a kdo vyznává ta „jedině správná“ ideologická stanoviska. Vyznej se v tom, občane! A ty tzv. velké pravdy se mění prakticky s každým režimem. Dnes se mi zdá, že se kupodivu mění již s každými volbami.

 

Jó, pravda. Co to vlastně je?

Na prezidentské standartě se stkví už od roku 1920 krásné heslo – Pravda vítězí. Když tato dvě slova, tu svou neochvějnou víru, psal Mistr Jan Hus v  roce 1413 Janovi z Rejštejna, myslel to upřímně. Ale už v jeho době to bylo heslo velmi pochybné.

Jinou pravdu zastávali tehdy jeho příznivci, jinou pravdu měli ortodoxní katolíci, jinou pravdu zastávali vyznavači Alláha, atd. Tam, kde veškerý život ovládá nějaká ideologie, ať už náboženská, či politická, nemůžeme v  žádném případě mluvit o té jediné a správné pravdě. Velkých pravd je celá fůra. Spíš bychom si to okřídlené heslo  Pravda vítězí“  mohli pozměnit na „Pravda vyděsí“. Ostatně, ani s  hlediska filosofie neexistuje absolutní pravda.

Když se ale nad heslem Pravda vítězí, zamyslíme hlouběji, můžeme ho interpretovat i jinak, pozitivněji. A to ve chvílích, kdy se projeví schopnost a síla národa, rozhodnout o své budoucnosti a překonat kritické momenty své existence. V momentě, kdy převáží potřeba národní pospolitosti.

Ale většinou si budujeme své vlastní pravdy, jakési ideologické tvrze, které hájíme až s fanatickou zatvrzelostí. Najít v tomto, tzv. demokratickém režimu společnou řeč, je mnohdy za hranicemi možností. A nejedná se pouze o zájmovou oblast jednotlivých stran, ale v  nedávné minulosti jsme mohli sledovat, že ani ministři jedné vlády nejsou schopni se dohodnout. Není schopen dohodnout se i parlament s  vládou, vláda s  kanceláří prezidenta, jednotlivé politické strany mezi sebou. Co je vlastně v pozadí všeho? Je to především boj o moc. A moc s sebou přináší i hmotné požitky.

Propaganda v médiích jede na plno a hledají se viníci stavu. Ať už je to Brusel, Moskva, počasí, ten, co je u moci, možná, že dojde i na ufouny. Ale především si za vše můžeme sami, svou zatvrzelou mánií velkých pravd. Nezapomínejme, že za každou takovou pravdou, něco, nebo někdo stojí. A jsou to většinou peníze, spojené s rozhodovací mocí.

Tento společenský systém, pro který jsme kdysi zvonili klíči, přinesl tržní mechanismy a fůru nejrůznějších pravd. Pravd, které se v tomto systému staly až tržním produktem. Ztrácíme vlastní myšlenky a ty pravdy marně hledáme, nikoli v sobě, ale hlavně na trhu nejrůznějších médií.

 * * *


20 názorů

K3
07. 11. 2021
Dát tip Gora

Říše se rozpadly, ale lidi žijí dál. Otázka je, kdo se měl líp předtím a kdo potom.


zeleda
07. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Přátelé, díky za vaši diskusi, která se mi moc líbila. 

 


Já na své pravdě nelpím. Vždycky si položím otázku: "Chci mít pravdu, nebo pokoj?"


Gora
07. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Honzo, napsáno vtipně a s nadhledem.. pozměněné heslo Pravda vyděsí je trefné!!


K3
07. 11. 2021
Dát tip

Každý by měl cizí pravdu, než ji přijme, konfrontovat s tou svou. Ne každý touží po blahobytu a ne každého se ta sestupná tendence dotkne.


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

fascinuje mě, že lidi jim to žerou a dávají největším bohačům do kapes ještě víc peněz do posledního halíře, který maji, ať už jde o Amazon, Tesla auta, nebo o ty jednorázový respirátory, což je neuvěritelnej byznys na vydělávání peněz a přitom ještě před tou tzv. pandemii skončil 50. letý pokus s rouškama, který potvrdil, ze proti virům jsou úplně k ničemu, ale téměř nikomu to absolutně nevadí, lidi dál hltají masmédia jako tu správnou pravdu, protože kdyby tomu tak nebylo, tak by vládu dávno svrhli a ještě jim běhají v tomhle mechanismu jako křečci v kole, absolutně žasnu nad celou nad tou absurditou


zeleda
06. 11. 2021
Dát tip Aru

To je smutná pravda a bude to horší. Paralela se zánikem říše Římské je až tragicky přesná. Tehdy to bylo pochopitelně v jiné kvalitě, ale podstata je stejná. A  stejná je i ta vlna migrace. Civilizační vymoženosti postupně civilizaci zadusí a povedou k jejímu kolapsu. To není jen moje myšlenka, u nás se tomu věnuje egyptolog prof. Bárta a v zahraničí několik renomovaných vědců. Tak, jak píšeš, tento systém vede k drastickému rozdělování lidí - na jedné straně obrovská bohatství a na straně druhé masa lidí, kteří z toho nic nemají. To bylo i v závěru Říma - dekadence a bohatství nobility, a na druhé straně otrocký systém a masy lidí, kteří z provincií mířily do centra říše. Vše už tu jednou bylo. Díky za diskusi. 


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

no ano, sestupná křivka, ale všechno je to řízené, 1% lidí vlastní polovinu všeho majetku na planetě, kdyby boháči chtěli, tak do týdne je po chudobě, jenže je mi ja jasné, že nechtějí, jaká shoda náhodiček, že největší nárůst nových miliardářů za poslední dva roky je v Číně


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

Nevím, jak merlot, ale myslím, že Britney umí naslouchat. :-)


zeleda
06. 11. 2021
Dát tip

Renáto, díky, ale Merlota popíjím zcela sám, což je smutné. S Britney, která mi leží u nohou, si moc nepopovídám. Tak alespoň díky za takovéto virtuální diskuse. 


bixley
06. 11. 2021
Dát tip

zeledo, reaguji nejen na vtipný text, ale i na jeden z Tvých komentářů o tom, že se kamarádíš s merlotem. To je to jediné správné. In vino veritas!


zeleda
06. 11. 2021
Dát tip Aru

Aru, já kupodivu vím, kam  sáhnout, píši o tom publikaci o civilizačních vývojových etapách. jsou i jiné zdroje, než náš web. Tahle civilizace je na prudce sestupné křivce. Věnuje se tomu dost renomovaných vědců ve světě, ale to by bylo na dlouhé povídání. Díky za názor. Ale myslím si, že to lidem zatím nedochází. 


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

myslím si, že lidem nakonec dojde do jakýho svinstva se řítíme a že se nakonec vzepřou.

jo no, pokud nevíš kam na webu sáhnout, nebo nevíš který lidi se čím zabývají, tak se to hledá těžko


zeleda
06. 11. 2021
Dát tip

Přátelé díky za váš názor. Obávám se však, že to bude ještě horší. Jsou různé teorie vývoje, na webu se toho moc neobjevuje, ale ani jedna není pozitivní. Ještě že existují ty naše malé radosti, ty naše malé pravdy, že jsou přátelé a dobré pití. Já se právě kamarádím s merlotem. Zkouším v sklenici hledat tu pravou pravdu, ale pořád mi to nějak nejde. 


Aru
06. 11. 2021
Dát tip

jo no, nejlepší je pak se tím zaklínat, jako pravdou absolutní, svět zešílel, jinak to ani nazvat nejde


Alegna
06. 11. 2021
Dát tip

hezky ses zamyslel, napsané s vtipem


lastgasp
06. 11. 2021
Dát tip zeleda

Jendo, perfektní souhrn filozofických směrů. Nejvíce platná je skutečnost pravdy jako produktu trhu. Tuto thézi si dobře formuloval. Dnešek ti to potvrzuje. Nabídka se vždy prolíná s poptávkou. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru