Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RTFM

07. 11. 2021
13
16
512
Autor
Danny

informystická analogie

když se uživatel
zeptá linuxového gurua
na něco, čemu nerozumí
odpovědí bývá
RTFM
což je anglická zkratka
která přibližně znamená
"přečti si ten zasranej manuál"

lidé se zkrátka
když nerozumějí životu
snaží číst svaté knihy


16 názorů

Gabriel V.
31. 12. 2021
Dát tip

Nebo taky UTFG. Rozumu je v dnešním světě jako šafránu. Skvělé! :-)


Štírka
09. 11. 2021
Dát tip

Nemyslím si, že lidé když nerozumějí životu, snaží se číst tzv svaté knihy... já si myslím, že hlavně, když lidi nerozuměj životu, tak o tom vůbec nevědí, jako když je někdo hloupej, tak nemá pochybnosti protože se to nikdy nedoví. Ovšem ti co hloupí nejsou mají pochybnosti pořád. Takže jsem jenom nahodila pár otázek a nepřidala žádnou odpověď. On život je tady vlastně proto aby se žil.


Danny
09. 11. 2021
Dát tip

Kamamura: bod (a) jsem akceptoval jakožto defekt básně, ta spojka je tam neobratná, proto jsem zeditoval dílo, aby to bylo logičtější. díky.


Kamamura
09. 11. 2021
Dát tip

Zjednodušená struktura textu je následující:

"Pokročilí uživatelé linuxu často odkazují nezkušené uživatele na manuál (1), a proto mají lidé tendenci hledat porozumění životu ve svatých knihách (2)"

Vidím následující problémy:

a) spojka "a proto" vyjadřuje kauzalitu: "Zakopl jsem, a proto jsem si zlomil nohu", ta zde ale vůbec není zřejmá, podobě jako třeba ve výroku: "Mormoni mi na rohu vnutili nějaký svůj letáček, a proto mě pak pokousal pes."

b) RTFM je spíše klišé, než většinová praxe - nahlédnutím do odborných konferencí (postfix-l, ku příkladu) zjistíme, že často dokonce i takový guru jako Weitse Venema, sám autor Postfixu, si najde čas, aby osobně odpovídal na často dost triviální dotazy. 

c) Jak nám názorně demonstrovala tady kolegyně Alenakar, svaté knihy nejsou jediný zdroj podobných informací - Tao-te-Ťing je traktát filozofický (ačkoliv lidový taoismus prvky náboženství obsahuje), a mimo náboženských knih existují i velmi respektované knihy věnované filozofii zcela sekulárního ražení (často zmiňovaný Nietzsche, například). 


Aru
08. 11. 2021
Dát tip

Kamamuro, je na to jednoduchý úsloví: "když nerozumíš životu, nedělej nic, ono to nějak dopadne, dělat v takové chvíli je nejenom životu nebezpečné, ale zavání to navíc průserem,"... navíc svatý, chytrý a moudrý manuály kdybys je všechny přečet co lidi za asi 5000 let vymysleli, no tak podle toho se absolutně nedá řídit, vždyť, jak to bude protichůdný :))

víš proč tu máme karmu? lidi se toho dost navykonali, plus kdokoli chtěl být tzv. svatým, tak nedělal nic, buď na zapádě se modlil od rána do večera, nebo na východě meditoval od rána do večera, rozhodně dělat něco v takovém kontextu je chyba :D:D


Danny
08. 11. 2021
Dát tip

Kamamura: napsal jsem tam někde, že jsou skutečně manuálem k životu? to si tam vkládáš ty, já to tam nenapsal, napsal jsem jen že se je tak lidé (nenapsal jsem "všichni") snaží brát - prostě je tam ironická rovina (ani to RTFM přece není lékem na všechno, to jako ajťák jistě víš) která bohužel asi není zas tak úplně patrná


Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

Tao te Ťing není svatá kniha, protože taoisté na nějakou svatost zvysoka kašlou, stejně jako na světskou slávu a plané lichocení. "T ťing" bude asi "I ťing", neboli Kniha proměn, nicméně nerozumí jí ani ti, co jí k věštění používají. Tarot jsou obrázkové karty podobné dětskému kvartetu - řeknou člověku vždycky to, co chce slyšet, stejně jako zrcadlo-zrcadlo z pohádky. 

K básni mám tu výhradu, že "lidé" mi připadá jako nepřípustná generalizace. Protipříklad - vyznavači voudoun na Haiti nebo v New Orleans, když nerozumějí životu, tak tancují tak dlouho, až je posedne loa a vyjeví jim vše, co chtěli vědět. A nebo se třeba jen probudí s bolavými zády. 

Slavný indiánský náčelník Tekumseh, když nevěděl, co dál, tak putoval sám mnoho a mnoho dní divočinou, aby se nakonec utkal v temnotě samoty a jeskyně s Mesingovonem, přízrakem svých pochybností v podobě obludné hlavy bílého muže vznášející se v jeskynní temnotě. Jestli uměl vůbec číst, to nevím. 

Někteří lidé v případě pochybností takzvané svaté knihy určitě čtou. 

Ale kde bere autor básně jistotu, že jsou skutečně "manuálem k životu"? 

A i kdyby náhodou nebyly, co je na nich vlastně svatého?

A i kdyby náhodou byly, co je na nich vlastně svatého?


Alenakar
08. 11. 2021
Dát tip

Já nejenže čtu svaté knihy(Tao te ťing), ale když nevím, jak dál, zeptám se knihy T ťing nebo tarotu.. Tip.


Safián
07. 11. 2021
Dát tip Gora

Pěkný nápad. Možná by neškodilo dotáhnout první strofu.


Danny
07. 11. 2021
Dát tip

Abakus: řekl bych, že to v životě funguje taky, dokonce ve dvou variantách: (1) jít se vyspat (2) jít si zameditovat


Abakus
07. 11. 2021
Dát tip

no ešte pomáha dosť vypnúť a znovu zapnúť - o niečo rýchlejšie, ako čítať manuál. Len neviem, či to funguje aj v živote...


Má to nápad, i když jsem si myslel po první sloce, že ne


Norsko 1
07. 11. 2021
Dát tip

Ten zasranej manuál. Jes


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru