Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na Maledivy!

10. 11. 2021
16
31
705

19 tipů, jak přirozeně zvýšit hladinu cestosteronu v krvi.

 

 

 

1) Na Maledivy!

Naši rodinu lze jen stěží počítat mezi perpetuální rebely. Navenek jsme environmentálně ukáznění, uhlíkově téměř nevystopovatelní a přiměřeně loajální ke škodolibým vrtochům vládních institucí. Sdílíme však s manželkou jistý sentiment stran cestování, objevování a poznávání vzdálených zemí. Pravda, také jsme byli kdysi mladí a ti nespoutaní hippíci, kteří kdesi uvnitř pořád ještě dřímou, se z času na čas probudí a pohnou nás k činu. A musí-li to být, třeba i k drobné občanské neposlušnosti, establishmentu navzdory.

Tuhle se žena vrátila domů neobvykle brzy, protože jí vojensko-policejní hlídka nedovolila přejet hranici okresu při cestě na obchodní schůzku. Ještě než si v předsíni sundala boty, respirátor a gumové rukavice, pravila rozhodným hlasem: „Já chci pryč. Někam na pustý ostrov. Pojedeme na Maledivy!“

Na „covidovém semaforu“ mají Maledivy trvale tmavě purpurovou, až skoro fialovou barvu, čímž chce ministr zdravotnictví říct, že každý, kdo překročí jejich hranice, okamžitě zhyne trýznivou smrtí a jeho infekční mrtvolu, zatavenou v olověné rakvi, pohodí na skládku radioaktivního odpadu. Kdo zná moji ženu, ví, že globální koronizace světa je pro ni jen drobnou překážkou.

„Jsou tam muslimové, prohibice a žraloci,“ snažím se chabě vzdorovat.

„No a? Oblečení se aspoň nespálíme, játra si odpočinou a tady čtu, že vloni zemřelo víc lidí při focení selfíček, než po útoku žraloka,“ kontruje moje drahá polovička od notebooku. „Mimoto se jedná o žraloky velrybí a ti jsou neškodní.“

Musel jsem jí dát zapravdu. Žena byla zklamaná, protože tak rychlou kapitulaci nečekala od někoho, kdo není Francouz, navíc měla v zásobě ještě dlouhou řadu argumentů, které tím pádem zůstaly nevyužity. Za pár minut už znala datum odjezdu, číslo letu a v e-šopech objednávala opalovací krémy, sluneční brýle a plavky s dlouhým nohávem. Někdo plánování budoucna věnuje tolik času, že mu zabere většinu přítomnosti, jiný se rozhoduje explozivně. Asi už tušíte, jak je to u nás.

*

Pražské letiště vítá návštěvníky nebývalým klidem, sterilní čistotou a uzamčenými vchody. Tedy až na ten poslední, o kterém jsme se z počátku domnívali, že je určený pro zaměstnance. Však také letištní personál stojí oproti cestujícím ve značné přesile. A je nás pět, co dychtíme po odletu: já, manželka Denisa, naše kamarádka Iveta, která na Maledivách už byla, nicméně pro velký úspěch si výlet toužila zopakovat a její dvě dcerky školního věku. Čekání nám zpříjemňuje vyplňování příjezdových formulářů formou online v jazyce, o kterém doufáme, že je to angličtina. Kromě standardních informací ohledně pasu, letů apod. je nutné do elektronického dokumentu nahrát svoji fotografii a negativní PCR test. Úspěšně vyplněné prohlášení pak automaticky vygeneruje QR kód, který si pro mnohé další kontroly uschováváme v mobilních telefonech. Ještě zbývá určit, kdo bude vedoucím skupiny.

„To je jasné, přece Denisa,“ shodují se jednoznačně výletníci.

„Ajaj, moje žena?“ podivuji se. „To byla má druhá největší obava.“

„A co byla ta první?“

„Že ukážete na mě. To bych vám ani sobě opravdu nepřál,“ míním naoko truchlivě a vleču zavazadla k odbavení.

Dle studie, kterou si nechala zpracovat Mezinárodní organizace letecké dopravy IATA, je možnost, že se covidem nakazíte v letadle procentuálně stejná, jako riziko, že budete zasaženi bleskem. Stevardi Qatar Airways nás vítají v ochranném obleku, roušce a brýlích. Na sedadle nacházíme polštář, deku, sluchátka, antibakteriální gel, chirurgické rukavice a ústenku, kterou je třeba mít nasazenou během celého letu mimo času stravování. S výjimkou krátké chvíle při startu a přistání se však přísun pokrmů a nápojů po celých šest hodin téměř nezastavuje, pročež si až do Kataru na roušku nikdo ani nevzpomene.


31 názorů

Foros – díky za zastavení, pokusím se nezklamat.


Andreina – to se nedá srovnávat, protože ty jsi ten zvláštní případ zaměstnance, který jezdí na dovolenou domů. My ostatní utíkáme z domu někam do světa. Ale souhlasím s tím, že už to cestování bývá často dobrodružstvím.


Prosecký – je to něco přes jedenáct hodin letu a pak ještě nějaké ty přesuny vnitrostátní linkou a lodí. Ale s Qatar Airways létám rád. Slušný poměr cena – výkon a v Kataru na letišti mají všude vynikající kafe. Mimochodem tu deku taky oceníš. Klimatizace všude jede na plno.


Abakus – to záleží na schopnosti cestovatele divit se.


Abakus – dneska ti skoro všude na světě stačí kreditka. Všechno ostatní pak může klidně skončit na Aljašce.


herec23 – na to dneska potřebuješ dostatek odhodlání a trpělivosti, nebo akční manželku.


blacksabbath – no, takhle virtuálně se mnou cestovat může každý, ale doopravdy je to jen pro silné nátury.


Diana – jéžiš, moc se netěš, nerad bych tě zklamal.


Evženie Brambůrková – člověk ale nikdy necestuje sám. Pro mě už ta cesta je začátkem dobrodružství. Ale teleportace by fakt bodla.


vesuvanka – a to jsem ještě z úsporných důvodů zamlčel, že po prvním PCR testu před odjezdem nám zjistili Covid a taky jsme si jej odleželi. Ale cesta proběhla v náhradním termínu. Nevzdáváme se snadno.


Aru – správný postřeh, tu paralelu s výjezdními obstrukcemi za bolševika jsem chtěl naznačit.


Foros
13. 11. 2021
Dát tip

Hláška vedle hlášky, posílám tip a doufám v pokračování :)


Andreina
13. 11. 2021
Dát tip

Dobře jsem se pobavila nejen stylem psaní, ale i obsahem. Ne, že bych nějak nadšeně souhlasila s cestováním letadlem v době covidové, ale je fakt, že obsazenost nebyla velká. Máš svělou ženu, važ si jí, protože s takovými nápady Ti nedovolí zestárnout (když ne fyzicky, tak duševně určitě).

 

Když mám výhradu k tomu cestování, tak věř, že vím o čem mluvím. Na letní čtrnáctidenní pobyt u rodiny je návrat jednoduchý, protože vyrážím z Marseille. Horší to bývá na Vánoce. I za normálních okolností je taková cesta třeba z Fidži vopruz. No, a když zabere vir, zruší se spousta letů, tak nejprve musíš najít, co vůbec letí a smířit se třeba s tím, že do Evropy poletíš nejdřív na východ do Ria, potom na severozávapád do Soulu, následuje Dubaj, Madrid a to vše s několika přestupy. Z Madridu do Malagy taxikem a potom stopem lodí konečně na Krétu, kde již několik let rodina tráví Vánoce. Z tří neděl vyškemrané dovolené na kapitánovi je rázem týden v tahu. Rychlejší a jednodušší by bylo doplavat. Doba covidová je holt doba covidová.


Prosecký
11. 11. 2021
Dát tip

Jasný tip. Maledivy mě nikdy nelákaly, protože tam kromě moře a písku není opravdu vůbec nic. Jsem zvědavým, jak se s ním popasuješ. Upřímně řečeno od odrsotlého hippíka bych nečekal, že vezme za vděk tím procovským Qatar Airways, Květoni! Vždyť tam musíš pořád něco jíst a pít!?

A že tam mají deku? Copak to je tak dlouhý let?  


Abakus
10. 11. 2021
Dát tip

Že by male divy dokázali divy väčšie?


Abakus
10. 11. 2021
Dát tip

Mám s teleportingem zlé skúsenosti - a to bol ešte v plienkach. Ja som bola v Grécku a  môj slnenčník bol v tom čase na Aljaške....  


Ráda s tebou cestuju......:-)))))).....těším se na pokračování:-))........*/*******


Diana
08. 11. 2021
Dát tip

No to bude něco! :-)))


Cestuji velmi nerada, až se bude teleportovat, to bych mohla. Hlavně bych cestovala zaručeně sama.

Těším se na pokračování. Tvůj humor mám  ráda, je mi blízký.


vesuvanka
08. 11. 2021
Dát tip

Čekání nám zpříjemňuje vyplňování příjezdových formulářů formou online v jazyce, o kterém doufáme, že je to angličtina. Kromě standardních informací ohledně pasu, letů apod. je nutné do elektronického dokumentu nahrát svoji fotografii a negativní PCR test. Úspěšně vyplněné prohlášení pak automaticky vygeneruje QR kód,...

Květoni, toto by mě od cesty odradilo, navíc jak píšeš v odpovědi Hance, že vyplňování požadovaných dokumentů  a vygenerování QR kódem zabralo celé dopoledne. TIP a těším se na pokračování :-)))


Aru
08. 11. 2021
Dát tip

zatím to zní jako z nějaké detektivky natočené z dob komunistů, vyjezdní doložka, tedy pardon pcr test, doufám že vrah nebude zahradník :))

pustý ostrov je rozhodně dobrý nápad, ale stačí se zabarikádovat ve vlastním bytě, pozoruju že čím míň toho člověk sdělí a čím víc toho zataji, tím líp se mu žije, no prostě jako za komančů, kvalitní doba :D


Kočkodane, on ten humor není žádná sranda. Někdy je stejná řehole, jako ubodat vosí roj kapesním nožíkem.


Květoň Zahájský
08. 11. 2021
Dát tip 8hanka

8hanka –

vyplnit požadované dokumenty, zejména negativní PCR test a příjezdový formulář s vygenerovaných QR kódem, nám zabralo celé dopoledne. Opakovaně ukládáme soubory, které aplikace nechce a nechce akceptovat a najednou na třináctý pokus se kolečko točí, až skončí statusem „OK“. V tu chvíli je cestovatel tak šťastný, jako by už byl na dovolené! Už jenom pro ten krásný pocit bych cestování v této době doporučil.


Kočkodan
08. 11. 2021
Dát tip

 

Nechal jsem si zpracovat studii týkající se humoru ve tvých dílkách. Ocituji její záver: „Pravdepodobnost, ze se u tvorby Stanislava Svece alias Kvetone Zahájského nepobavíte, je procentuálne stejná jako riziko, ze slápnete na Sahare do psí hromádky.“


8hanka
08. 11. 2021
Dát tip

Kamamura to vystihol presne, tiež keď vidím Tvoje nové dielo, ešte ani nečítam a už tipujem:)...bavíš ma roky, len už píšeš pomenej i keď rovnako vtipne, zaujímavo aj poučne ....som poseroutka, určite by som v tomto období neletela, nie pre samotný let (aj keď mám svoje strachy), ale kopec byrokratizmu, niektoré chápem ale samotný  pobyt obmedzovaný rôznymi opatreniami by nebolo to pravé pre mňa


Květoň Zahájský
08. 11. 2021
Dát tip Gora, Kamamura

Goro, výraz specifický humor mě trošku znepokojuje, zní to skoro jako ojedinělá choroba, nebo fyzická anomálie, ale protože tě už tak trošku znám, beru to jako pochvalu. 

Nééé, vím, že je to pochvala. Díky.


Květoň Zahájský
08. 11. 2021
Dát tip Gora, 8hanka, Aru, Kočkodan, vesuvanka

Kamamuro, navzdory vcelku logicky znějícím námitkám stále odhodlaně trvám na svojí diagnóze – chronická nepřisedavost. Moje manželka je však neovladatelně až hystericky společenská a nutí mě občas ke styku. Tedy k intersociálnímu styku s ostatními lidmi. Jak z duše nemám rád návaly, houfy a tlačenice, stejnou měrou nesnáším i cestování. Když už se ale mám pro klid v rodině někam vydat, jdu na to tak, že si o plánované lokalitě nastuduji veškeré dostupné informace, stanovím si cíle, které stojí za to na místě vyhledat, a jak se tak těším a prahnu po poznání, tak už tu cestu prostě nějak přežiju. Nejhorší na tom ale je, že jsem nebývale adaptabilní, a když se mi někde zalíbí, tak je velmi nesnadné dostat mě zase domů.


Gora
08. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Tvůj specifický humor vždycky potěší... a tak jsem zvědavá na "malé /nebo velké/ divy" z Malediv!


Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip 8hanka, Foros

Moje oko čte "Květoň Záhajský", moje ruka okamžitě vystřelí a zaklikne "Tip" - tak už to prostě chodí, poprvé jsem sám sebe polekal, ale teď už je to pro mě denní chleba, podobně jako internet, počítače, kanceláře, démoni, duchové a svět za zrcadlem. 

Jen si dovolím poznamenat, že pokud ses, Květoni, vypravil s rodinkou na Maledivy (a nic proti tomu, rád jsem také třikrát v životě letěl letadlem, byl to zážitek), tak už se nemusíš do smrti obávat, že by tvou uhlíkovou stopu v mlází přehlédl i ten největší greenhorn mezi stopaři z řad Karbonářů. 

Jen mi vrtá hlavou, jak jsi jako nepřisedavý typ to cestu letadlem zvládl, protože jiná možnost, než si přisednout k ostatním cestujícím, případně k pilotům do kabiny prostě neexistuje, že jsi terorista se mi věřit nechce, a to co předváděl na křídle legendární pan Tau, to prostě odmítám brát vážně, to se na mě nezlob. 

Doufám, že jsem trefil tu správnou hloubku kritiky - kdyby ne, uvítám jakoukoli zpětnou vazbu. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru