Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

šachová genderová úvaha

09. 11. 2021
15
19
548
Autor
Danny

když se šachový pěšec
změní v dámu
jedná se o změnu
pohlaví?


19 názorů

Pomerančová
18. 11. 2021
Dát tip Danny

V duchu doby: Nikdo nemůže pěšci zakázat cítit se dámou. Nelze předpokládat jeho pohlaví, to by se ho mohlo dotnkout. Třeba se cítí dobře nedeterminovaný. Nebo je fluidní. Třeba byl už předtím nebinární... anebo se cítí být rajčetem - co mi víme o duševním životě pěšáků? :-)A v šachách vždycky prohraju... . Tip :-)


Preferuji pohlaví muž a žena, podle mne změny pohlaví jen matou lidem hlavu. Šachy - figury jsou dány a  jen spolu "bojují" pohlaví nemění.☺


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Abakus - můžeš to zkusit, pravidla zkoušelo měnit už mnoho lidí, navíc existují různé varianty, jmenujme třeba Fischerovy šachy, kde se hraje normálně, ale figury obou stran jsou symetricky náhodně přeházené - tím se mělo zabránit stereotypům vycházejícím z probádanosti teorie zahájení. 

Existují historické varianty původní indické Čaturangy, ze které se evropské šachy postupně vyvinuly - například čínskí XianQi, nebo japonské Shogi. Mě osobně zaujala varianta Dai Dai Shogi, která se hraje na šachovnici 17x17, a každý hráč má 96 figur 64 různých typů. Hrál jsem to proti počítači, protože hrací kameny se koupit nedají, a patrně bych dostatečně trpělivého protihráče stejně nenašel, protože partie trvají prý i několik dnů


Abakus
12. 11. 2021
Dát tip

možno stojí za úvahu zmena pravidiel šachov. Sú dosť skostnatelé - ako figurky tak aj pravidlá. Čo takto zaviesť figurku poskoka, donášača?


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip Danny

... protože jako šachista musíš vědět, že všechny figurky jsou v šachové hře stejně silné - v případě souboje vyhrává vždy útočník, a obránce vždy prohrává. Dáma může sebrat pěšce úplně stejně, jako může sebrat pěšec dámu, pokud se podaří to pěšci zašmoulit tak, aby byl útočníkem. V jiných hrách (třeba v různých počítačových strategiích nebo v Dračáku) je to jinak, tam se figurky opravdu liší silou, mají různé parametry, a bojují spolu podle daleko složitějších pravidel - což je lepší i horší, protože šachy díky svým jednoduchým pravidlům, úplné informaci obou hráčí a determinismu umožňují plánovat daleko, daleko dopředu, a jednou je pravděpodobně nějaký počítač celé spočítá, jako je spočítaná třeba dáma. 


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Ještě k té paralele - možná, že hlavní výhodou dámy proti pěšci není její síla, ale volnost a nespoutanost jejího pohybu - bariéra, která pešci brání v rozletu, dámu neomezuje. 


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

Prosecký - to zní zajímavě, pojďme dát někdy partii online. 


Josephina
12. 11. 2021
Dát tip

chtěla jsem začít hrát šachy ... tak díky za připomenutí


Danny
09. 11. 2021
Dát tip

Prosecký: naprostý souhlas


Prosecký
09. 11. 2021
Dát tip Gora, Danny, Kočkodan

Šachy hraju už 55 let. Klíčovou změnou je síla, nikoli pohlaví. Možná to platí i v reálném životě ...


Danny
09. 11. 2021
Dát tip

Kamamura: jsi jenom refrázoval ten vtip. To je jako kdybych ti řekl "šli dva a prostřední upadl" a ty jsi odpověděl: "ale když jsou dva, tak tam žádný prostřední není"


Abakus
09. 11. 2021
Dát tip

otázka je, či pritom o niečo príde?


Aru
09. 11. 2021
Dát tip

pokud nemění pohlaví jako takové, tak rod určitě ano, za mě je čeština genialní jazyk ;))


Kamamura
09. 11. 2021
Dát tip

Na triviálně biologické úrovni zní odbověď ne, protože šachový pěšec není živá bytost, ale abstraktní entita, jako třeba vzpomínka. 

Vzpomínka také nemění pohlaví, když se z ní stane mindrák.


bixley
08. 11. 2021
Dát tip

Hlavně aby nebyl na koni.


Když to nebude nadlouho a nebudeš na to furt upozorňovat, pak ne.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru