Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan Šneček

08. 11. 2021
10
16
413
Autor
Kamamura

Mám jednoho přítele, o kterém jsem vám myslím ještě nevyprávěl. Není jím nikdo jiný, než Šimon Šneček, tichý, ale spolehlivý přítel, kterého vždy najdete tam, kde ho hledáte, pokud ho tedy hledáte. Jenže Šimon má ten problém, že jeho nikdo moc nehledá - je tichý, neprůbojný, zdánlivě pomalý a nechápavý, ale má svůj svět, který rozhodně stojí za pozornost. Nedávno jsem zjistil, že si také v přítmí svého teritoria něco sepisuje, a tak jsem mu navrhoval, že může publikovat na Písmákovi a stát se tak členem naší láskyplné, pestrobarevné rodiny, ale on se bojí - a proč, to mi neřekne. Tak jsme se zatím dohodli, že než si dodá odvahy k založení vlastního účtu, tak bude publikovat mým prostřednictvím - mě aspoň odpadá námaha s vymýšlením něčeho nového, a dám navíc prostor někomu jinému, aby se jednou projevil místo mě. 

Šimon Šneček - Úspěchy uspěchaných

 

Kupředu pádí

úspěšné mládí;

Zvířený prach.

Blahobytu sen

v můru proměněn;

zbývá jen strach.

 

Tak pozornost se odvádí

směrem od stáří ke mládí.

 

Chceme svobodu jen,

dělat si, to co chcem,

chceme chtít šťastnými být.

V šmouhu mění se vjem,

v noc se mění náš den,

jen v noční tmě nezabloudit!

 

Nad Anor Londo slunce zapadá

a stín se dlouží v zahradách

do kterých se nevrátí král...

 


16 názorů

To jsem z toho jelen.


Aru
10. 11. 2021
Dát tip
Ve věku Prastarých byl svět neforemný, zahalený mlhou. Země šedivých skal, obloukovitých stromů a věčných draků. Ale pak se objevil Oheň a s ohněm přišla nesourodost. Teplo a chlad, život a smrt a samozřejmě světlo a tma. Pak z temnoty přišli a v plamenech našli Duše pánů. Nita, Prvního z mrtvých, Čarodějku z Izalith a její Dcery chaosu, Gwyna, Pána slunečního světla, a jeho věrné rytíře. A také kradmý Pygmy, na kterého se tak snadno zapomíná.
 
Se silou lordů vyzvali draky. Gwynovy mocné blesky loupaly jejich kamenné šupiny. Čarodějky spřádaly velké ohnivé bouře. Nito rozpoutal miasma smrti a nemocí. A Seath Bezšupinatý zradil své vlastní a draci už nebyli.
 
Tak začal Věk ohně. Brzy však plameny pohasnou a zůstane jen Temnota. I teď jsou jen uhlíky a člověk nevidí světlo, ale jen nekonečné noci. A mezi živými jsou vidět nositelé prokletého Temného znamení.
 
Ano, vskutku. Temné znamení označuje nemrtvé. A v této zemi jsou nemrtví shromažďováni a odváděni na sever, kde jsou zavřeni, aby čekali na konec světa... To je tvůj osud.

Kamamura
10. 11. 2021
Dát tip

Morticia Adams - tak navrhni alternativní formulaci. Když se to panu Šnečkovi bude líbit, tak báseň jistě opraví, a tebe uvede jako spoluautorku, jestli budeš chtít. Literatura tím může jen zbohatnout. 

A nemýlíš se, jedná se skutečně o referenci na hru Dark Souls od japonského vývojáře jménem Hayao Miyazaki, (je to mezi vývojáři poměrně legenda, něco jako Holan nebo Březina mezi českými básníky, mám-li se pokusit o paralelu), kterou jsme oba s Aruem hráli (on je ale hráč vyléčený, zatímco já stále aktivní), a hluboce nás oba zasáhla do srdíčka, a já osobně považuji celou trilogii za umělecké dílo světového a nadčasového kalibru. Jestli budeš mít čas a náladu, doporučuji trailer k Miyazakiho nejnovějšímu titulu jménem Elden Ring, na kterém spolupracoval i autor populární Hry o Trůny, a na kterou se někteří z nás moc těší!


Jde zřejmě o něco, co neznám (hra)? Líbí se mi blahobytu sen v můru proměnen. A dala bych od stáří k mládí. "Ke" mi tam příjde jaksi divně.


Aru
09. 11. 2021
Dát tip
Aha, tady jsi."
"Myslela jsem, že jsi na mě už zapomněl. Jak milé."
"Je dobré vědět, že i malý hubený kacíř se dokáže otočit."
 
Hm? Aha... ty nejsi jeden z nich, že ne?"
"Přijmi mou omluvu, že jsem si tě spletla s jednou z těch pijavic."
"Takže, co tady děláš?"
"Tohle je země oblud. A já nejsem výjimkou."
 
"Přišel jsi mě zachránit...?"
"Ale já jsem vinna. Ubohé dítě Propasti."
"To mi můžeš odpustit?"
 
Ach, opravdu. Nejsi obyčejný člověk."
"Dobrá tedy. Kromě toho už mě věznění unavuje."
"Já jsem Karla a tvůj návrh přijímám."

Kamamura
09. 11. 2021
Dát tip

Díky, kamarádi, za všechny pozdravy, tipy a pozitivní jenergyji. 

Musím teď nějak vymyslet, jak to panu Šnečkovi sdělím. Říkal jsem mu, že hodlám jeho báseň publikovat, ale podle mě zrovna neposlouchal, takže bude problém mu vůbec vysvětlit, co je to Písmák, tipy, internet, a tak. Žije si, chuděra, ve vlastním světě, občas si zapaří na mém kompu nějakou tu gejmu (tu trochu radosti byste přece příteli neodepřeli?) - odtud se taky vzala ta reference na Dark Souls, která koukám zarezonovala tady s Aruem - řekl bych, že Aru a možná i další podobní budou patřit mezi do páně Šnečkovy cílové skupiny. 

No, nějak to dopadne - jako všechno, jak kdosi kdysi napsal v úplně jiné souvislosti. ;-D


Zdravím Šnečka z Budějc:-))


Aru
08. 11. 2021
Dát tip

(samozřejmě, tys neuctíval Temný měsíc?)

Mohu ti položit otázku?
Tato věž, toto vězení, stojí vysoko a osaměle,
konstrukce, která přemosťuje její spodní část, se dlouho nehýbe.
Tak... jakou cestou jsi sem vystoupil?
Jsi snad vzdušný tvor nebo jiná okřídlená bytost?"
 
Ach, můj bože! Představovala jsem si, že by to tak mohlo být.
Tak jsi drak, nebo snad vrána?
Ať jsi cokoli, jsi podivuhodný,
a přesto podivně známý návštěvník."
*Smích* 

Aru
08. 11. 2021
Dát tip

Urazil jsi dlouhou cestu a překonal mnoho, vyvolený nemrtvý. Pojď sem, dítě...

Ó vyvolený nemrtvý. Já jsem Gwynevere. Dcera lorda Gwyna a královna slunečního světla. Ode dne, kdy otec zastřel svou podobu, na tebe čekám. Odkazuji ti Lordovu nádobu. A prosím tě. Nástupcem lorda Gwyna a dědicem ohně našeho světa. Ty ukončíš tento věčný soumrak a odvrátíš další oběti nemrtvých.
 
Ode dne, kdy otec svou podobu zastřel, na tebe čekám. Kdysi živý, nyní nemrtvý, a vhodným dědicem otce Gwyna jsi, a prosím tě, abys nastoupil po lordu Gwynovi a zdědil oheň našeho světa. Bude to těžká a náročná zkouška odvahy. Vskutku jsme pocítili teplo Ohně, jeho záři a život, který udržuje. Bez Ohně bude vše mrazivé a děsivé Temno.
 
(doslechlo se k mému sluchu, že Gwynevere byla snad jen přeludem, Ó ano do Ariandelu mne mnohokrát chlapík v červené kápy lákal, ale já mě dlouhou práci s dveřma a jedním podfukářem :)) )

Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

A Yorshka byla baba, ne?


Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

Aru - že to ale byl podvod, celé to Anor Londo, co Aru? Když se habaďůra v podobě líbivého přeludu rozplynula, najednou všude tma jako v pytli. 

Ale ten iluzorní soumrak nad gotickou katedrálou je nejkrásnější lokace v celé hře. A vlevo v další katedrále malovaný svět Arandiel, zdalipak jsi ho navštívil? ;-)

Neuvěřitelně evokativní obrazivo, Miyazakiho mistrovské dílo. 


Alegna
08. 11. 2021
Dát tip

Vítám Šnečka, líbí se mi závěr básně


Kočkodan
08. 11. 2021
Dát tip

Určitě existují horší vystrčení růžků... ;-)


Aru
08. 11. 2021
Dát tip Kamamura
Jmenuj se, cizinče.
Jsem Yorshka, kapitán rytířů Darkmoon.
Co tě přivedlo na takové místo?"
 
Myslíš si, že...
Dobře. Kapitánem této společnosti bez rytířů zůstávám.
Dám ti smysl.
Daleko jsi se vydal, slyš můj hlas.
Přísaháš-li na smlouvu, že se staneš...
stínem otce Gwyna a sestry Gwynevery,
Čepelí, která bude lovit nepřátele našich pánů;
pak tě postavím pod záštitu,
a moc Temného měsíce.
Nyní jsi čepelí Temného měsíce.
Jediný rytíř naší družiny.
Slož tuto přísahu a postav se tváří v tvář své slavnostní povinnosti."

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru