Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soutěž BOŘETICKÉ PERO jde do finále!!!

10. 11. 2021
6
80
2081
Autor
rebecca13/CM

Letos na jaře jsem se rozhodla přestěhovat z Prahy do Bořetic u Pelhřimova. Malá vesnička s modročerveným erbem se dvěma zkříženými meči a bílými liliemi mne ihned začala lákat k uspořádání kulturní akce, kterou bych navázala na svou předchozí činnost a tvorbu.

Oslovila jsem tedy pár přátel z literárních kruhů, Bořetice jako obec a Městskou knihovnu Pelhřimov. Na podzim jsme společnými silami založili literární soutěž Bořetické pero. Oslava založení soutěže a jejího nultého ročníku 2021 proběhla v sobotu 9.10. v mírně undergroundovém stylu, v garážích, které patří k mému domu.

Na párty avizované jak outdoor poetry akce vystoupilo celkem 6 básníků (jména najdete u fotek), písníčkář Saša Kirilov a o „bar“ se postaral Tomáš Kolesár. V průběhu vystoupení byla vyhlášena dvě slova do literární soutěže, jejíž nultý ročník tím byl odstartován.

 

Díky všem, kdo přijeli. Rebecca a Tomáš:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=140263988343931&id=100070809920702

Literární soutěž o Bořetické pero

nultý ročník    2021

 

 

FOTKY ze založení soutěže - zde najdete kromě Bořetic i Igora Indrucha (repulsion) a rebeccu13 (California Memory) z poroty soutěže a všechny další, kdo četli a podpořili tak založení Bořetického pera - atkij (Jitka Fialová) - Naty (Nataša Černá) - lapezka (Alena Nedomová) a PavelK (Pavel Kmotrov)

 

SOUTĚŽ

určení:   pro začátečníky i pokročilé!

 

PRAVIDLA:

vázaný verš - jakýkoli typ

 

Podmínkou účasti v soutěži je zaslat do 31.12.2021 sem nebo na adresu melanie.w@seznam.cz vázaný verš, ve kterém budou v nultém ročníku použita obě tato slova v daném tvaru:

Bořetice

(vyhlásil pan Tomáš Kos, starosta Bořetic)

a

knihovník

(vyhlásila vedoucí Městské knihovny Pelhřimov – Mgr. Iva Rajdlová)

 

ODMĚNY PRO VÝHERCE:

1) certifikát od Obce Bořetice s podpisem starosty, razítkem obce a s podpisy členů poroty

2) věcný dar - kuličkové pero od Obce Bořetice - pero z karelské břízy (drevenepero.cz), v dřevěné krabičce s nápisem Bořetické pero 2021, v celkové hodnotě 2550,- Kč

3) Další odměny pro první tři místa připravilo Nakladatelství IGOR INDRUCH, jedná se o knižní ceny, tašky a záložky

 

Cílem soutěže je jednak podpořit tvorbu vázaných veršů a také upozornit na malebnou vesničku Bořetice i Pelhřimovsko jako takové. V každém dalším ročníku budou slova do soutěže jiná, lišit se mohou i jejich zadavatelé. Soutěž tak pomocí vyhlašovaných slov bude moci nasměrovat témata soutěžních příspěvků – třeba do historie, turistiky nebo jinak.

 

Porota ve složení Rebecca Marten, Igor Indruch a Jan Zbořil se již těší na soutěžní příspěvky stejně tak jako Městská knihovna Pelhřimov a především - občané Bořetic!

 

Moc děkuji těm, kdo přijeli do Bořetic na oslavu založení soutěže, děkuji všem, kdo četli, pomohli a podpořili soutěž Bořetické pero!  Specielně Igorovi děkuji za krásné fotky a hlavně za další ceny pro první tři místa v soutěži!

 

Nebojte se posílat příspěvky jakéhokoli vázaného typu - je to soutěž pro radost, nikdo nebude nikoho pranýřovat - naopak - chceme se pobavit, ukázat že vázané verše ještě nezemřely, že mohou promluvit i v dnešní době.

 

Verše prosím posílejte mailem na výše uvedenou adresu. Kdo by chtěl poslat poštou, může - adresa je M.A.Walker, Bořetice 21, 395 01. Posílání poštou má jednu podmínku - vytištěné papíry je nutno smysluplně ošetřit desinfekcí na alkoholové bázi, zabalit do respirátoru a přidat do obálky kopii vašeho očkovacího certifikátu nebo vytištěné foto negativního antigenního testu - abych měla jistotu, že jste to nedávali do obálky nakažení. Celkem si užívám bezpečí v Bořeticích a kdybych nedejbože u nějakých veršíků vyprskla smíchy - viry vědí, co by se mohlo stát. Respirátor musím mít v ten moment po ruce, to je snad jasné. A že budu případnou obálku s verši otvírat hned venku u schránky (a že doma nechodím s respirátorem na obličeji), to je všem doufám ještě jasnější!  :o)))

 

Díky, díky - a těším se na účast moc!

 

r13

 

PS - TA KURZÍVA JE SAMOZŘEJMĚ VTIP :)

 


80 názorů

lawenderr - DOPLNILA jsem tvou báseňku správně?

 

Díky vyleštěné klice

u knihovny  Bořetice

maj čas v řádku, neutíká,

kdo čet knihu, už ví více

nesází se v desetníkách!

v klice odraz - knihovník a ...


Kamamura - díky, to mě dnes potěšilo. Vypínám. A děkuji. Tobě též ať se daří vše, na co sáhneš v roce 2022 a nejen v něm. Howgh.


Kamamura
03. 01. 2022
Dát tip

Hele, Rebecco13/CM, šetři se, a to teď přes všechny srandičky myslím vážně. Mě zaměstnavatel obdařil radostí rebrandingu, který se spouští zítra (jak na Nový rok, tak po celý rok), takže jsme měli svátky pěkně pracovní, a říkal jsem to i svému šéfovi - když se zblázníme, nebo dostaneme infarkt, firmě to nijak neprospěje, naopak, bude mít papírování kvůli advokátům, funebrákům, a podobně. 

Proto je třeba umět říct - dost!, sobě i ostatním, a napodobit Japonce (když už někteří tak rádi napodobují jejich poezii bez znalosti historického a kulturního kontextu), a umět i ve chvíli největšího stresu, když už se myšlenky jen neproduktivně honí v kolečku, pěkně vypnout, spustit mentální Železnou Oponu, a jít do zahrádky zastřihávat bonsaie, cvičit na dvorku bartitsu, nebo si prostě nalít sklenici nějakého lomcováku a na dveře pověsit stručný a jasný vzkaz: "Nerušit!". Když se pak orloj vnitřních nezvladatelných mentálních komponent samovolně vyladí, jako struny našich osobních klecí, tak člověk náhle otevře oči, vlítne zpět do života, a udělá super-efektivně a rychle to, co bylo třeba, až všem padají čelisti.

A já ti přeju, ať se ti právě tohle v Novém roce daří!


...no, aspoň by to byl bohatý konec mýho utrpení..  /vtip       :D


parádní - chápu že 2.1. je už po uzávěrce a bez knihovníka.... Ale ve sborníku, jestli bude, se to objeví!  To slibuju, jetsli do té doby někde nedohořím...


Kamamura
02. 01. 2022
Dát tip

Ač naší ubohé planetě

již dohořívá svíce,

je jedno místo na světě,

kde méně je vždy více.

 

Tam farář hýří veselím,

jak by mu bylo třicet,

a místní druid se jmelím,

vyvádí taškařice.

 

Tak i když ti hrana vyzvání,

tu rozjasni své líce,

že někde je ráj na zemi,

jež slove - Bořetice!


rebecca13/CM
01. 01. 2022
Dát tip atkij

Díky všem, kdo přijeli, přispěli, podpořili a ožrali se.  Bylo to opět famózní, v mrňavých Bořeticích. Všichni tam o tom mluví a jsou zvědaví!


CCA 50 BÁSNÍ CELKEM PŘIŠLO do soutěže www.boretickepero.webnode.cz

Píšu cca, jelikož těch mailů je asi 40, nějaké básně byly otištěny sem a v některých mailech je těch příspěvků více nebo někdo posílal i dvakrát...  toť prozatímní předběžný součet!

Začínám tvořit soubor, kde budou všechny.


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Klidně to natiskni, nebo nenatiskni, protože máš pravdu, je to dokonale jedno. 

Mně se líbila ta představa (ve stylu amerických akčích filmů, kde kulky z rychlopalných zbraní dopadají vždy přesně stopu za chodidla běžícího hrdiny), jak zoufalý vesnický vzdělanec prchá přes zimní strniště (to od Bašóa), a těsně za něj dopadá norská produkce. 


když mně se to haiku líbí docela, možná i to Norsko (teda spíš ve smyslu země) tam v zimě není od věci...

akorát že v Bořeticích knihovna zanikla, takž už pro tento fakt, to asi nemůže vyhrát


myslim jestli neni timpadem jedno, jestli tam budeš vytisknutej nebo nebudeš?


hele, a nejni to jedno?


to je po východniarsky


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Mě tam tisknout hele nemusíš, píšu si jen tak, mimo soutěže, hlavně nejvíc pro sebe, od léta mě trápí akutní záchvat narcismu. Myslel jsem, že najdu pochopení, ale pustili na mě psy. Proměnil jsem je v Psohlavce kouzlem po babičce, ale šachy se mnou hrát nechtějí, a valaškou šermovat taky ne, že prý jsem starý a pajdám. 

Táhnese xstáru ta existence... jako sýr. Dal bych si smažák... ach jo. 


ta! dumat mi treba takoj!


tvl - tě nějak nestíhám s tou mou medikací po ránu...

 


Jako dobrý, haiku pla, dokonce i nehájku. Kdybyses podíval na stránky, tak tam to news-cajku vidíš.

Akorát až budeme tisknout nějakej ten sborníček, tak s tím Norskem to pochopí jen pár písmáků. Ale tak - možná to je spíš dobře :)


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Vendelín Kuba

veze valník píce. 

Na faře dohořela svíce.

Smutná je líná huba,

oněměl trombón i tuba,

a místní knihovník již není více. 

 

Tak smutný šanson končí v tichu;

konečná stanice má jméno Bořetice.

Plivni si do dlaní, chandru zažeň i pýchu,

Ať kromě mozku zaměstnáš i prodlouženou míchu. 

 

Na pohřeb v krytém voze přivál osud i hudlaře.

Hudrovat budou po hudlání,

že se jim myše, dámové a páni

zas uhnízdil(i/y) v kytaře. 


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Už jsem to napravil - hle, důkaz telepatie, Vyššího Plánu, a celé bedny nadpřirozených jevů. 


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Co hajkule, jdou taky do osudí?

Dešť, Bořetice.

Ožralé Norsko zvrací.

Prchá knihovník.


Kamamura - technická   - slova knihovník a Bořetice mají být v tomto nezměněném tvaru....

(to byla ale blbost, říkám si, dát tohle do pravidel..)


jejda.... vždyť já se skoro ani nenapila.... v sobotu po akci i s áfterpárty jsem ještě musela řídít a vézt lidi do Košetic na ubytko....


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

rebecca - jako fakt pít umíte, to já jsem nikdy nerozporoval, úplně se stydím, že už na stará kolena takových výkonů nejsem schopen...


Kamamura
29. 12. 2021
Dát tip

Prý jsem tu soutěž zas zjebal,

já bych se ale tak nebál,

protože u Bořetic, 

prej žije pět knihovnic;

hlavně je Benetko nebal!


ahoj ! super - limericky jsou prostě fajn!  zařazeno do klání!


indrja
29. 12. 2021
Dát tip

Bořetice, Bořetice,

knihovník má příušnice!

Do lesů kol rychle pádí,

příroda ho léčí, hladí...

Duši sluší Bořetice. :-)


Kamamura - ještě k tomu úctyhodnému výkonu - možná je ten výčet na tebe příliš, ale zase si vem, že na akci přišlo docela dost lidí a konzumovalo se de facto od pátku do neděle, průběžně...  Kdybych měla objem pitiva rozpočítat na nějakou stejně měřitelnou jednotku (s ohledem na různost koncentrace alkoholu)  - tak se dohromady vypilo asi 511 panáčků..  to už jde, ne?


A jeden limerick:

 

Bejvával rybníček na návsi v Bořeticích 

nasávám čistý vzduch, nasávám, mám ho v plicích

a popisná čísla záhadu ukrývají               

kam jedno zmizelo, kdo nám tu dačo tají?

Bejvával rybníček na návsi v Bořeticích


lawenderr - jelikož jsem teď v nemocnici, byla jsem propgramově nucena vystřízlivět, tedy se ptám, zda jsem tvou báseňku doplnila správně a jaký je nadpis? Do pravidel dám, že je soutěžní příspěvěk možno poslat i sem.

 

Díky vyleštěné klice

u knihovny  Bořetice

maj čas v řádku, neutíká,

kdo čet knihu, už ví více

nesází se v desetníkách!

v klice odraz - knihovník a ...


A Kamamura do toho rovnou pojebal. No knihovník, no Bořetice. Přívlastek nepla. Musím být tvrdá, jinak byste mi začli asi skákat po hlavě.


rebecca13/CM
04. 12. 2021
Dát tip lawenderr

lawenderr.. děkuji za p4ispwvwk velmi, ale přiznám se že po flasce Lambeuscw tu opravenou verzi asi nedám dohromady..  ??


lawenderr
01. 12. 2021
Dát tip atkij, rebecca13/CM

Někdy hodí vztah, co vzniká

v klice odraz - knihovník a ...

 

:) jsem si přečetla pravidla


Kamamura
01. 12. 2021
Dát tip

Když už sem i lawenderr píše,

musím i já za ní spěchat.

(A to tím spíše,

že už jsou profláklé všechny mé skrýše!)

Běžím, funím, oči na ní mohu nechat.

A červeně mává mi bořetická střecha!

 

V běhu doufám, že nade mnou snad,

plachtí na křídlech soumraku Vlad.

Neb křesťan ti otevře vždy, když klepeš, 

I když se jmenuješ Vladimír Tepéš.

Ve chvíli úleku potom se zdá, 

že se v místních krve nedořezá.

 

A safra, on to měl být sonet!

A já to mám šišaté jak skotský bonnet!

To je zas ostuda, zmar a zkáza,

ale co, už to nebudu mazat.

Budu dělat, že to byl záměr,

spasí mě příhodný veršíků závěr!


lawenderr
01. 12. 2021
Dát tip atkij

Díky vyleštěné klice

u knihovny  Bořetice

maj čas v řádku, neutíká,

kdo čet knihu, už ví více

nesází se v desetníkách!

Kdo dřív zmerčí knihovníka.

 

:) přispívám ... že mě to tu pobavilo. Mějte se fajn, vy v Bořeticích


Kamamura
01. 12. 2021
Dát tip

Mě to připadá docela dobré! Možná, že se pochlapím, a napíšu na to nějakou variaci, až budu mít trochu času, aby to nestálo (úplně/taky) za bačkoru. 


co s tím? můžu tohle zařadit do soutěže?


Zdá se, že Jan Dvorský posunul témata soutěžních básní úplně jinam, než do lidovek a historie...  začaly mi chodit vskutu novátorská dílka. Přemýšlím, jak to zaonačit v Pelhřimově, neb třeba tohle se v knihovně určitě líbit nebude, natož v krematoriu...

 

Knihovnická patálie

 

byl jednou knihovník jeden

asociál, jedno že leden

opil se, zničil se, zdrogoval

přesto ten hajzl žije dál!

 

plazí se ožralý na Hromnice

před ním se vynoří Bořetice

ve sněhu po pás   -   je v absťáku

manželku svou má v lapáku

 

sápe se v té zimě na dveře

snad Rebecca mu otevře?

v dlaních má pouze útrh své kůže

 

a dveře vrznou, sníh se valí

z obydlí, zahrady i zpovzdálí

na čtení v garáži a dvě růže

 

 

 

 

 

 

 


:)))


:))))  Jo! Ty brďo - to se asi panu starostovi protočí panenky v očích ;)

Předpokládám správně, že jde o veřejný příspěvek na podporu soutěže, zatímco v šuplíku již něco bublá?


Všechny uvedené očíslované příspěvky v odkazu níže jsou zde i na FB zveřejněny se souhlasem autorů, kteří umožnili zveřejnění na podporu začínající soutěže.  Jsou si vědomi rizika, že odkrývají své karty ostatním a mohou být tímpádem přebiti ve vrcholném souboji o ceny v soutěži Bořetické pero.

Všem děkuji za dosavadní odvahu!

A těším se na příspěvky těch, kdo zatím pracují v utajení!

 

Příspěvky zveřejněné na FB - očíslované dle pořadí

 

 


rebecca13/CM
28. 11. 2021
Dát tip Gora
A ještě jedna z Lísku - nejkratší čili minimalistická varianta:
 
 
Jsem knihovník - kdo je více?

Znaj mě celý Bořetice! 


Dorazila další báseňka - od samotné knihovnice z Lísku u Bystřice nad Pernštejnem:

 

Knihovník a Bořetice

Ať si kdo chce, co chce, říká

povolání knihovníka

nejhezčí je "job", co znám

 

Chceš-li o tom vědět víc

přijeď k nám do Bořetic

přesvědčíš se o tom sám

 

 


Ne ne ne


Gora
22. 11. 2021
Dát tip

Tipovala bych Radovana nebo PavlaK.


Vážení - začíná vzrůšo! Do soutěže dorazil první SONET - Můžete hádat čí   :))    mám svolení ho zde otisknout - stejně ještě dojde k úpravě, aby byly splněny podmínky zadání - dodržet daný tvar povinných slov.

 

Zde jest:

 

Protože v Bořeticích nemají knihovnu

 

Sedmdesát sedm obyvatel Bořetic

každý čtvrtek k jedné vyráží na cestu

nezastaví je snad vůbec nic

zakázat jim to rovnalo by se trestu

 

V Hořepníku paní Kočičková

je knihovnicí jedinou, vedoucí 

Velkou lásku k Bořetickým chová

a ke vzdělání chce jim pomoci

 

Vždyť z jejich středu vzešli Žáček a Žak

I další z vědění chtějí mít frak

A proto stohy knih domů nosí

 

Dva kilometry pěšky směrem k jihu

u kaple odložit starostí tíhu

a o čas na studium Pána prosit


Gora
20. 11. 2021
Dát tip

Aha, to psala Naty... fajn...


Gora
20. 11. 2021
Dát tip

Mně se líbí tvá první...  jednoduché a dobré...


Jupí! To vypadá jako vážný příspěvek do soutěže! Už teď se začínám mírně potit, jak mám v budoucnu přistoupit k hodnocení - na mailu už mám další svérázný příspěvek - no ještě že na to hodnocení nebudu sama!


Gora
20. 11. 2021
Dát tip

Bořetické pero 

(říkačka)

 

Bořetice mýtus boří –

napsat báseň? To je boží!

Víska menší nežli malá

události v pohyb dala!

 

Bořetičtí usedlíci,

knihovník i kominíci,

děcka, tetky, ba i psíci,

domácí i návštěvníci

 

básněmi teď denně žijí.

Horují pro poezii!

Bořetické pero, zdá se,

nemá vadu na své kráse.

 

...................... dodatečná úprava slov podle zadání:-)


Autorkou je Naty z Totemu, jinak báječná pařmenka, která mě totálně převálcovala - v baru u Tomáše byla první z žen a z žen také odcházela poslední  :)

tu jest ona osoba, velký můj vzor - mám co dělat!


Milí a vážení,

 

dovoluji si poslat hned dva příspěvky do nově vyhlášené soutěže.

 

Rozhodně je nepovažuji za to nejlepší, co jsem kdy napsala a neaspiruji na odměnu, ale snad vás aspoň pobaví a navíc si je oba můžete zazpívat na melodie dvou známých lidových písní.

 

 

Uhodnete kterých?

 

 

 

 

1) Kdyby byl Rakovník, kde Bořetice,

mohl bys líbat mne na obě líce,

ale že’s jen knihovník,

v lásce nejsi odborník,

můžeš mi políbit sotva…

střevíce.

 

 

 

 

2) Ten, kdo neví, co jsou Bořetice,

neví ani, co je pero.

Pero je odměna,

ta, která znamená,

že se dílo vydařilo.

 

 

Nemusíš být snad ani knihovník,

jenž se slovy hrát si umí.

Stačí jen začít psát

tak, aby bylo znát,

kdo si s rýmem porozumí.


Máme tu příspěvky od Naty, přetiskávám celé, jak mi to poslala:


Jamardi
13. 11. 2021
Dát tip

Díky



Ne..Bořetice u Pelhřimova. Blízko je Pacov a Hořepník.

77 obyvatel, dva rybníčky, kravín, hasičárna se sálem a hospůdkou... :)


Jamardi
13. 11. 2021
Dát tip

Jsou to Bořetice, část obce Neustupov?


atkij
12. 11. 2021
Dát tip rebecca13/CM

... a já přidám...

bořetické news cajku 

Bořetice - 

z mrtvých vstání knihovnice 

 

Ty totiž dokážeš všechno:))

Senrju stejně jako haiku však zaznamenává krátký časový úsek, prchavý okamžik, či zajímavý dějový i statický obraz. Takže pokud jsi zrovna nebyla svědkem dvojnásobného skonu, je text stále v rovině cajku. O dvou tezích, vzájemně se doplňujících, či postavených v zajímavé souvislosti jsme spolu také hovořily:)

Soutěži přeji hodně přispěvatelů/příspěvků, ať se i porota pořádně zapotí:)))

 

 

 

 

 


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip

rebecca - Tak to je úctyhodný výkon, tohle já jsem nikdy neuměl.


rebecca13/CM
12. 11. 2021
Dát tip Kamamura

Vkládám pro atkij - název jsem sice naštelovala směrem k haiku, ale... je to to senrjú? I když to knihovnice zrovna moc nikam neposunuje?

 

Bořetické nevcajku

 

Bořetice -

mrtvý je tu knihovník 

i knihovnice


Kamamura - ano, jistě. Padly 2 basy, pět soudků z Pivovaru Klášter, 7 flašek bílého, 4 litry svařáku, fernet, vodka, rum a borovička :)


Kamamura
12. 11. 2021
Dát tip rebecca13/CM

Jak světu ukázali takoví velikáni jako Bodlaire, Wilde, nebo třeba van Gogh, umělec by měl umět chlastat, (nejlépe absinthe, jsou po něm sny o zelených múzách) jinak to bývá s inspirací ošidné. Všechno ostatní již přijde samo sebou, jako nevyhnutelný následek solidních základů. 


Gora
12. 11. 2021
Dát tip

Díky:-))))) - jen pro náladičku.


Si mě normálně rozesmála :))

Začalo to u psíků :DDD


Gora
12. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, Jamardi, rebecca13/CM

Bořetické pero 

(říkačka)

 

Bořetice mýtus boří –

napsat báseň? To je boží!

Víska menší nežli malá

události v pohyb dala!

 

Bořetičtí usedlíci,

kominíci, knihovníci

děcka, tetky, ba i psíci,

domácí i návštěvníci

 

básněmi teď denně žijí.

Horují pro poezii!

Bořetické pero, zdá se,

nemá vadu na své kráse.



rebecca13/CM
11. 11. 2021
Dát tip Gora

:)  přiznám se, že první výtvor už na ty dvě slova existuje :)


Gora
11. 11. 2021
Dát tip rebecca13/CM

Díky za soutěž, rebecco. Ať se sejde co nejvíc příspěvků!

 

... Bořetice a knihovník, hm...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru