Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Běžný den

11. 11. 2021
5
5
235
Autor
Kristule

Dneska jsem se rozhodla, že vám popíšu můj běžný den, abyste měli představu, jak to v mém běžném dni vypadá. Když nikam nemusím, vstávám v půl desáté a podle toho, jak mám naplánovanou asistenci, tak všechno musím vymyslet, abych všechno stihla.

Asistent ke mně přichází v půl desáté, buď se jdu vysprchovat nebo mě převlíkne a dá na vozík. Poté co mě posadí na vozík, tak mi musí dát stoleček a přivázat ruku, protože mám samovolné pohyby a ovládat umím jenom jednu ruku. Poté si udělám snídani, respektive si řeknu asistentovi, co mi má připravit, a jak mi to má připravit. Podle toho, jak to s asistentem stíháme, tak po snídani děláme ještě něco, co v ten den potřebuji, třeba dát vyprat, připravit oběd, nebo dát Emě seno.

Když asistent odchází, tak mi zapne televizi nebo když už je zapnutá, tak mi ji natočí abych na ni viděla, dá mi telefon na stoleček a podle toho, jak je nabitý, tak mi zapne powerbanku, aby se mi ten telefon nevybil, když jsem doma sama. Bude to znít blbě, ale telefon je pro mě důležitý komunikační prostředek, na kterém jsem v podstatě závislá, protože mi umožní dovolat se ostatním lidem, ale i zavolat si pomoc, když je potřeba. A zároveň mi zajišťuje svobodu, můžu si dělat na mobilu co chci a nikoho k tomu nepotřebuji, jako je koukat se na film, nebo si ho prostě můžu zapnout, protože na televizi nemůžu, respektive můžu ale k tomu potřebuji zas druhou osobu, aby mi ji přepnula. Na mobilu můžu taky komunikovat s lidmi, nebo vyhledávat co zrovna potřebuji. A ještě, než asistent odejde, tak mi dá napít.

Pak čekám na další asistenci, která mi chodí buď ve dvanáct nebo ve dvě, na dvě nebo tři hodiny. Děláme třeba oběd, dávám si kafe, jím, dojdu si na WC, třeba se vykoupu nebo když mám všechno hotové, tak dělám další věci, které mě baví jako je třeba skládat puzzle. Když asistent zase odchází, tak děláme ty věci, které jsem popsala a čekám, až mi přijde asistent na večer. Děláme věci, co jsme nestihli během dne, což může být koupání, vaření, praní.

Potom mi přichází asistent na noc, ale to už víte z předchozích článků. No a spát chodím, jak jsem unavená. A takhle vypadá v kostce můj běžný den. 


5 názorů

Kristule
18. 11. 2021
Dát tip

Mám čas i na kámoše. Ano, Ema je králik. 


vesuvanka
12. 11. 2021
Dát tip

Pěkně napsané, také mně tam chybí setkávání s kamarády. Takové dny by byly určitě příjemnější, TIP


Abakus
11. 11. 2021
Dát tip

Je tam niekde preistor pre kamarátov, knihu, ísť na vzduch?

A čo rodičia?

Ema je králik?


pekne si popísala svoj bežný deň...***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru