Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

stojíc ve žlutém listí

13. 11. 2021
0
3
238
Autor
makaber

Představte si, že je listopad, což taky je, a vy stojíte uprostřed téměř uspaného hvozdu. Vdechněte ten vlhký a chladivý vzduch do vašich plic. Podívejte se nejprve okolo sebe, vidíte mechem obrostlé a s kůrou popraskané stromy všech druhů, a to ani pořádně neznáte jejich názvy. Podíváte se pod sebe, nevidíte tu stejnou, nezajímavou, všemi směry obecnou hlinitou zem, ale žluté spadalé listí. Říkáte si, že je to taková krása. Taková krása pohlédnout na to listí. 

Ano, to byla krása, teď se na to listí podíváte znovu, a už to není ten stejný zážitek jako předtím, to žluté listí jste přeci jen už viděli. Tak tam vlastně stojíte, žluté listí pod vámi, a představujete si, jaké to bylo, když jste to žluté listí viděli poprvé. Stejně jako vše, co v životě uděláte, vše se dá přirovnat k alegorii žlutého listí. 

To je ta jediná garance, jediný popsatelný fragment reality. To je život.

- makaber


3 názory

Gora
14. 11. 2021
Dát tip

přechodník v názvu /jsi-li muž/ by měl být ve tvaru - stoje


Gora
14. 11. 2021
Dát tip

Pozor na časté opakování stejných - podobných slov /zde podívejte, vidíte, nevidíte, nebo krása, taková krása - zvlášť tohle slovo je moc obecné...nijak je čtenáři nepřibližuješ,  krásné věci jsou krásné samy o sobě... /

ještě jeden nezvyklý pojem, asi vím, jak to myslíš, známou hlínu/půdu pod nohama nahradilo listí, ale není to dobře vyjádřené - 

nezajímavou, všemi směry obecnou hlinitou zem 


stromeček
14. 11. 2021
Dát tip

Objevovat objevené je krásnou výsadou mládí.....:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru