Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez Tonicu, prosím

17. 11. 2021
18
24
704

 

 

2) Bez Tonicu, prosím

Přestup v Doha probíhá hladce a pohodově. Rozlehlému terminálu dominuje obří zlatý medvěd a nad námi sviští vlaky, které přepravují cestující k nástupním branám. Informační tabule přetékají množstvím odletů, letištní halou korzují davy lidí, a kdyby obchody, kavárny a salonky měly švy, tak v nich praskají. Zmocňuje se nás pocit, že nejen v Globusu, ale i ve světě je svět ještě v pořádku. S manželkou v klídečku popíjíme presíčko, lížeme zmrzlinku a pak, o nějakých pětadvacet dolarů lehčí, se zas na dalších pět hodin vznášíme do oblak. Let jako vždycky zahajuje bezpečnostní video. Tentokrát tematicky natočené ve fotbalové šatně, nenápadně odkazující na mistrovství světa, které bude v roce 2022 pořádat Katar. Maskované letušky se předhánějí v pohostinnosti a s laskavým pochopením mi v pravidelných intervalech nosí Gin & Tonic. Nejdřív jen tak bez ledu, později i bez Tonicu.

„Jó, takhle bych klidně strávil celou dovolenou,“ chrochtám si blahem, ale je mi jasné, že nestrávím, protože tím bych pěkně nakrknul uctívače Alláha, a to slušné návštěvy hostitelům nedělají. Tak, jako je poturčenec horší Turka a novokřtěnec papežštější než papež, jsou maledivští muslimové mohamedánštější než Mohamed. Náboženství na Maledivách je natolik striktní, že každý, kdo se zde narodí, se ze zákona stává muslimem. A podle toho se taky musí chovat. Na výběr prostě není. Platí zde přísný zákaz nejen konzumovat, ale i dovážet alkoholické nápoje. Skrz islámskou kontrolu neprojdou ani lechtivé obrázky, omamné látky, střelné zbraně, harpuny, psi, vepři a nápadné modloslužebné předměty. Cestovatel může mít problém také s viditelným tetováním J. K. Nazaretského, S. G. Buddhy a snad i E. Ch. Guevary.

Pět set, tři sta, dvě stě metrů, oceán se přibližuje děsivou rychlostí.

„Hergot sakra, kde je ten ostrov? Kde je přistávací dráha? Kde jsou ty záchranné vesty?“ Podvozek už olizují zpěněné vršky vln, když náhle dosedáme na pevnou runway. Ještě notný kus cesty zanechávají kola na betonu mokrou stopu.

Pro jediné maledivské mezinárodní letiště Velana musel být uměle vybudován rozlehlý ostrov Hulhule, protože na přirozených ostrovech běžné velikosti obtížně přistávají i urostlejší ptáci. Ano, ostrovy jsou malé. Jeden z nich se tak dokonce jmenuje. Přistávací dráha, obklopená korálovým útesem a lagunami, je 3 200 metrů dlouhá a příležitostně se prodlužuje troskami podle toho, kolik letadel nedobrzdí přistání. Nachází se dva kilometry od ostrova, který je kompletně zastavěn budovami hlavního města Malediv - Malé. Bizarnější lokalitu jen tak neuvidíte. V metropoli o velikosti pouhých 5,8 kilometrů čtverečních žije kolem 130 000 obyvatel. Nenajdete zde ani centimetr volného místa. Městský architekt musel být přeborníkem ve skládání puzzle. Jen v nemnoha jiných městech na světě při pohledu na pouliční ruch oprávněně zvoláte: „Huuustý!“ Úzké uličky jsou plné skútrů a aut, přestože dostat se z jedné strany ostrova na druhou je mnohem rychlejší pěšky. Je to podobné, jako byste v panelákovém bytě od televize k ledničce jezdili taxíkem.


24 názorů

Davy lidí by mi neudělaly dobře. A to jsem se chystala ze svých lesů do civilizace. :-)


...pobavilo - poučilo....musím chtěnechtě...vypíchnout poslední  a jedu......"v panelákovém bytě od televize k ledničce jezdili taxíkem."...:-))))))))))))*/********


Andreina
15. 11. 2021
Dát tip

Vesuvanko, Malé není město, ale jedno velké betonové vězení.


vesuvanka
15. 11. 2021
Dát tip

Květoni, jako vždy pěkně a vtipně napsané :-))), TIP. Shodou okolností jsem ten ostrov, kompletně zastavěný budovami bez kousku přírody, viděla včera v televizi - žít bych tam nechtěla ani náhodou.


Když jsou místní obyvatelé na lodi, mimo pevninu a dohled zákona, tak se s Alláhem taky moc neserou. Vláda jednoho náboženství je stejná pitomina, jako vláda jedné strany.


Andreina
15. 11. 2021
Dát tip

Na Maledivách jsem byla jen třikrát a jejich ortodoxní vyznání mohamedánství mohu jen potvrdit. Díky mé zálibě v nedostatečném oblékání, mi poprvé kapitán nařídil dlouhé kalhoty, košili s dlouhým rukávem, svinout vlasy (mám je husté a skoro do pasu) pod šátek a pod trestem domácího vězení zákaz opusti prostor u kolegů dál než na dva metry. Při druhé návštěvě jsem radši utekla, abych se vyhnula potupnému nanášení vrstev látek. Sbalili mě přístavní policajti hned u brány. Nelíbily se jim šortky ustřižené z džín těsně pod zadkem a tílko bez podprsenky. Dostala jsem štempl do pasu a dovedli mě zpátky na loď. Potřetí mi kapitán nařídil hlídku na celou dobu pobytu v přístavu. 

Na výlety na pevninu používám většinou námořnickou knížku, na kterou se člověk dostane všude, ale beru si sebou pro všechny případy i francouzský pas. Frantíkům totiž nevadí, když si z něho člověk tutam vypůjčí nějakou tu stránku. Ty si s příslušnými razítky Persona non grata v různých jazycích vylepuji v kajutě, protože tak mám lepší přehled kam ještě můžu a kam radši nestrkat nos.


Diana
15. 11. 2021
Dát tip

Moc zajímavé...


Čudla
15. 11. 2021
Dát tip

Zaujalo/*


Markel
15. 11. 2021
Dát tip

*


Kočkodan – nepropašoval, ale pobavilo mě velice, jak oni sami dokáží v tomto směru improvizovat. Například alkohol samozřejmě nepálí ani nedovážejí, ale když jim náhodou zkvasí nápoj ze sladké palmové mízy, tak jej určitě s odporem nevylijí, to mi věř. Srandovní je taky jejich snaha vytvořit slaninu z hovězího masa, nebo párky ze sóji. Prostě chuti neporučíš.


Kočkodan
15. 11. 2021
Dát tip

 

Klidne bych byl pro to, aby se kazdý, kdo se prihlásí na Písmák, musel stát ze zákona ctenárem tvých dílek. Jenom by mu to prospelo.

 

Ale Kvetoni, jen tak mezi náma – neríkej mi, ze jsi tam z recese stejne jednoho nebo dva pasíky nepropasoval… to bych te nesmel znát…


Kamamura - je to legitimní i legální, aspoň doufám. Správních orgánů se na to ale radši ptát nebudu.


Gora – to jsem moc rád. Tentokrát se snažím čtenáře i trošku poučit. Snad to nebude na škodu věci a na úkor srandy.


Květoň Zahájský
15. 11. 2021
Dát tip annnie

annnie – už jsem zase doma, tohle uveřejňuji ze záznamu, ale chystáme další cestu, nejspíš v lednu. Nanejvýš v únoru.


Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip

Květoň - já to ale nechci brát jako plytké vyprávěnky, mě se to líbí - prostě píšeš o tom, co tě napadne, když cestuješ po cizích zemích, zatímco já píšu zase o tom, co mě napadá, když činžovním domě v centru Práglu čtu tvůj fejeton. Obojí je legitimní, nebo ne?


Gora
15. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Skvěle se bavím, Květoni. Huuustýýý čtení...


annnie
15. 11. 2021
Dát tip

Jsem šťastná, že zas někam jedeš, už mi tvý "nereportáže" chyběly! Možná bych ti už nějakej ten vejlet zaplatila sama, jen abych si to pak mohla číst :)

Jako vždy jsem velmi pobavena. Očekávám pokračování. Tip a.


Prosecký – skvělý rozhled! Maledivy byly známé jako „Peněžní ostrovy“ – produkovaly totiž velké množství mušlí mořského šneka Monetaria moneta, které se používaly jako platidlo už kolem roku 200. Později se o nich také zmíním.


Aru – je bezpečné. Ještě jsem se nezabil ani jednou.


Kamamura – souhlasím, že náboženská zaslepenost je téma na obsáhlou diskusi. Tady se ale jedná o fejeton, kde se pokřivený a naivní pohled nejen připouští, ale také očekává. Ber to jako plytké, citově zabarvené vyprávěnky naivního evropského mudrlanta, který přece ví nejlíp, jak to všichni a všude dělají blbě.


Prosecký
15. 11. 2021
Dát tip

Zatím se to vyvíjí dobře. Tip. Příště sem umísti i menu od Qatar Airways a popis odbavení na letišti! Neodhrály se ve frontě na pasovou a covidovou kontrolu žádné veselé historky? 

Kolik nabízeli za manželku mušlí? 


Aru
15. 11. 2021
Dát tip

myslíš Kamamuro, že zase uvidíme polské tanky? :))

ve filmu Mumie z r. 99 to jeden chlapík vyřešil tím, že nosil suvenýry všech náboženství, tím měl celosvětově náboženskou imunitu :D


Aru
15. 11. 2021
Dát tip

a to se tvrdí jak je cestování letadlem bezpečné


Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip Abakus

Náboženský fundamentalismus je všude stejný, a nezáleží na tom, o jaké náboženství se jedná - islám, buddhismus, křesťanství, takové nebo makové, to je nakonec jedno. Všichni fundamentalisté jsou uřvaní, nesnášenliví, a mají sklony k násilí - nejdřív vůči "bezvěrcům", a nakonec sami k sobě, jak ostatně dokazují vleklé války mezi protestanty a katolíky v období rekatolizace Evropy - tito "bratři v Kristu" se v některých dobách nenáviděli navzájem snad ještě intenzivněji, než "pohany a heretiky", podobně jako sunnité a ší'ité, kteří spolu snad nepřestali válčit nikdy. Proto sleduji aktuální vývoj v Polsku a Turecku s velkými obavami. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru