Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nad myšlenkami komunismu

15. 11. 2021
3
9
265
Autor
Norsko 1

Věnováno Kamamurovi

 

 

Nad myšlenkami komunismu 

 

Nad myšlenkami komunismu se zavřela voda 

Nad myšlenkami komunismu 

zvítězil 

americký konzum 

s jeho pračkami, myčkami a bělostnými 

mramorovými lednicemi 

a rychle 

budovatelnými domy 

Co my ? 

My jsme tu od toho 

abychom 

to 

všechno koupili 

spotřebovali a zmačkali 

a pak vyhodili 

 

do těch jejich odpadů 

 

 

 


9 názorů

Prosecký
15. 11. 2021
Dát tip

Konzum je imanentní vlastností homo sapiens. Jak se naplňují primitivní potřeby, vzrůstá poptávka po vyšších, proto v Afghanistanu nebo v Česku svoboda nikoho nezajímá tolik, jako spotřeba potravin. Princip je ale stále stejný.

Také komunismus jako kmenové uvažování, když se všichni mají mít zrhuba stejně a kdy elitní skupina znamená více než veškerá pravidla a kdy se statky rozdělují jinak než dobrovolně směnou, je nesmrtelný. Nikam nezmyzel, jen se přesunul.


Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip

V Afghánistánu vyhrál Talibán, který je v zemi mocnější, než byl kdy předtím. Greta Thunberg aspoň jde správným směrem. Kdyby byli všichni jako ona, tak se na řešení problémů dneška mohlo začít pracovat už před cca čtyřiceti lety. 


Norsko 1
15. 11. 2021
Dát tip

V Afghánistánu nikdo nevyhrál a nevyhraje. Obyvatelstvo je extrémně extrémní


Norsko 1
15. 11. 2021
Dát tip

Gréta Thunberg, Kamamuro, to je žena !


Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip

Nicméně například v Afghánistánu prohrálo celé to americké hračkářství, a to měli Spojené státy všechny druhy převah, o kterých může velitel vojska snít. 


Norsko 1
15. 11. 2021
Dát tip

Mickey mouse a kačer Donald, byli vždycky vítězové. Měli už takovou povahu


Kamamura
15. 11. 2021
Dát tip

Voda se tak úplně nezavřela, na Marxovy myšlenky navázal Thomas Piketty svou knihou "Kapitál ve 21. století", která v době svého vydání vzbudila značný rozruch, a ukázal, že zvěsti o smrti marxismu byly přinejmenším přehnané. Reálný komunismus stejně nikdy neexistoval, minulý režim byl pouze jakýmsi stranickým feudalismem, podobně jako v USA nikdy neexistovala skutečná demokracie, pouze plutokracie za demokracii převlečená. A Američané teď stojí na pokraji občanské války, společnost hluboce ideologicky rozdělená, podobně jako kdysi za časů Abrahama Lincolna v době občanské války, což dobře ilustroval útok Trumpových kultistů na budovu Capitolu pátého ledna tohoto roku. 

Čili je předčasné hodnotit, nějaké bitvy sice konzum vyhrál, ale válka nikdy neskončila. Navíc budeme muset nakonec stejně spojit všichni svoje síly, abychom udrželi tuhle planetu v obyvatelném stavu - a ideologie bude muset jít stranou, protože je to hlavně problém pro vědce všech oborů, nikoliv pro politiky a už vůbec ne pro fundamentalisty rozličných barev a tvarů. 

Jinak dík za básničku - v poslední době dostávám spíš shnilá rajčata. 


annnie
15. 11. 2021
Dát tip

Americký konzum zvítězil nad socialistickým konzumem.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru