Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kdyby tak tušili…

16. 11. 2021
6
22
477

město ti vrací

tvoje teplo

když chčiješ na zeď

před nonstopem

kde nikdo není

 

slyšíš

šepot nohou spáčů

v náruči pavouka

– kdyby tak tušili

že nesmí nikdy otevřít oči

 

město jak jsme ho znali

zmizelo

pod nánosem snů

vychcanejch pod

pouliční lampou

 

najdeš se

v pytli na odpadky

který sis

přetáhl přes hlavu

abys splynul


22 názorů

dík moc. ;-)


Ptakopysk
23. 11. 2021
Dát tip

slyšíš

šepot nohou spáčů

v náruči pavouka

..........špicový


Aru
18. 11. 2021
Dát tip

dřív měli různé společenské vrstvy různé vyjadřování, dnes si hrajeme na to, že si jsou všichni lidé rovni, ačkoli bohatým je stejně ukradený život chudáků, jako jim byl vždycky, 1% lidí vlastní polovinu všeho majetku, do týdne by mohla skončit chudoba, ale pro tyhle lidi je výhodnější, aby člověk v Africe dělal někde ve zlatým dolu za co možná nejmíň, máme štěstí, že žijeme v bohatší části světa s relativními právy, které zatím nějak fungují.

Absolument pas! Qu'est-ce qui vous a donné cette idée? J'utilise un meilleur traducteur au lieu de ce stupide Google.


Je fakt, že o tom je i politická korektnost apod., když nazvu člověka černé pleti nečerným, nezmění to nic na jeho barvě kůže, a takto by se dalo pokračovat... čůráme všichni, a i když to nazveme všelijak, pořád bud význam stejný,resp. jen různě emočně/expresivně podbarvený...

PS. Tu es francophone?


Píše se to, jak zrovna uznáš za vhodný. :-)

 


V pohodě, jsem rád za tvůj pohled na "věc". ;-)


Aru
16. 11. 2021
Dát tip

ano ušlechtilý název v ušlechtilém jazyku équivaut à l'union parfaite de la langue et de l'esprit ;))


Jamardi
16. 11. 2021
Dát tip

Pokud mluvíme pouze o tělesné funkci, mužeme použít ušlechtilý název. Pokud chceme zdůraznit proces úkonu jako tady a pocitově se v tom vyžívat, tak se použije ...... (ten, o  kterém  nemám v diskusi mluvit) výraz. To je fakt. Já se v tom nevyžívám ani mě nebaví o tom číst. Akorát v tomto případě báseň obsahuje něco, s čím jsem se setkala a mnohokrát setkala, takže to nemůžu zadupat jako fuj, které  nechci vidět.


Ptakopysk
16. 11. 2021
Dát tip

nevím jak se to píše ale je to sireální


Aru
16. 11. 2021
Dát tip Kamamura

tělesná funkce nazývaná jinými jmény je stále tatáž tělesná funkce, pokud chceme mluvit jemně, ušlechtile, vznešeně a arisotkraticky, měli bychom k tomu použít také vhodně zvolený jazyk, což je jednoznačně francouzština, býval to jazyk šlechty od Ruska, až po no Francii : D


Jamardi
16. 11. 2021
Dát tip

Když použiješ v básni slovo "chčiješ" a já na to reaguju, tak to po tobě musím zopakovat. Abych nepsala o něčem jiném. Čtení o čůrání není také nic pěkného, ale je to méně odpudivé než "chcaní" a tom  jsem právě psala.


Jak říkám, záleží na vkusu.

Díky za zastavení se.


Draha
16. 11. 2021
Dát tip

Přiznám se, že jako zástupce staré generace, si nepotrpím v poezii na vulgarismy a kolikrát si říkám, že je mnozí používají bez smyslu , jen aby připoutali pozornost. Ale tady to sedí a přemýšlela jsem, jak tohle slovo obejít a na nic jsem nepřišla. Porušilo by to pocitový smysl. Zaujalo mě báseň celkově.

 



Kamamura
16. 11. 2021
Dát tip

deně -> denně


Kamamura
16. 11. 2021
Dát tip

Jestli hlasujeme, tak jsem jednoznačně pro chcaní. Chlapi (stavební dělníci, otrlí karbaníci, šachisté, ministři, marodéři a mistři málodobří) chčijí, malé holčičky, malí chlapečkové a nebinární genderové entity čůrají. Nazývejme věci pravými jmény nestyďme se za své biologické funkce - chcát musím deně, a šukal bych, až bych brečel, ale jsem starý, tlustý, šeredný a ženatý, tak si raději namlouvám, že můj rozum zkrotil mé přízemní tělesné choutky ;-) Je to samozřejmě lež, jedna vrstva lží v lžavém kompozitu lidského vědomí. 


Kamamura
16. 11. 2021
Dát tip

Já s tím souhlasím, sám vulgarismy používám jako chilli papričky nebo pepř - jejich přemíra způsobí, že jídlo chutná vždy stejně, a někdy s nimi kuchař zakrývá surovinu nevalné kvality, ale v rukou mistra a při pečlivém dávkování dokáží pravé divy, a některé reginální speciality si bez nich prostě nelze představit (když mi promineš obšírnou a trochu otřepanou kulinářskou metaforu). 


Heh. :-)

Jinak jak jsem psal už výše, myslím, že ten vulgarismus snad má v básni své (pevné) místo...


díky, tak asi záleží na vkusu, pro někoho jsou vulgarismy tabu a obzvláště v poezii (mně nevadí, v beat generation a i jinde jich je jak mraků a dostaly se do "čítanek"); i nadávka má svůj účel, ulevíš si... jde o to, aby vulgarismy nebyly samoúčelné, což tady (snad) nejsou

Nicméně zkus tady použít místom slova chcát třeba čůrat...


Kamamura
16. 11. 2021
Dát tip

Zprvu jsem myslel, že vulgarismy a neohoblovanost jsou samoúčelné, nicméně tato kaluž je o hodně hlubší, než vypadá. Říkal jsem si, že s nimi budu šetřit, ale nemohu jinak - srdce velí hlavě, hlava dává povel ruce, a ruka sděluje skrz standardizované periferie browseru, co a jak. 


Jamardi
16. 11. 2021
Dát tip

Je to bohužel pravdivé. Sice mě to "chcaní" znechucuje a obvykle, když něco takového vidím, ani to nečtu, ale vyjádřil  jsi tu skutečnost dobře. Že hodnotu má, když si můžeš ulevit (močením.....nejčastěji nadávkou, používáním slov prdel, vyliž si...) a zbylé moc hodnotu nemá. A s tímto postojem pak splýváš se skupinou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru