Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co myslíte, pane Orwelle?

18. 11. 2021
14
29
674
Autor
Markel

už po mně jdou

   Jsem pomačkaná, ušpiněná, jsem jiná. Ostraha v supermarketu už kamsi telefonuje a nespouští ze mne oči. S pytlíkem zaplacených rohlíků tryskem vyrážím z obchodu, běžím a běžím, srdce i plíce až někde v krku. Za sebou slyším dupot vojenských bot, přede mnou sprintuje jiný špinavec. Prudce zabočím do postranní uličky, čpí močí a zvratky. Vojáci běží dál za tím nešťastníkem, na bocích jim plandají zvláštní torny plné skleněných ampulí. Za zelenou gardou běží civilisté,vidím je průzorem mezi kontejnery. Na chvostu pronásledovatelů supí i můj obézni bratr. Padá na mne smutek.

Už týden se skrývám, kolik nás asi ještě zbývá? Mým domovem jsou temná zákoutí. Brodím se po kolena zapáchajícím odpadem, už mi to nevadí. Vím, že tímto marastem si Vyvolení neradi špiní své boty. Přesto se bojím vojáků, bojím se nikým nevolených smeček Spravedlivých, bojím se ozvat rodině, protože...

Je nás už jen hrstka, jsme unavení, zanedbaní a žádné světlo na konci tunelu. A nebo přece jen máme trochu naděje, co myslíte, pane Orwelle?


29 názorů

Lili.
01. 03. 2022
Dát tip

Atmosféra, to je to, co vykresluje sílu této povídky. Je to strohá realita, bez kulis, scénické hudby, prostřihů a masek- takový je život. Vysoká lať, kterou jsi dala, tu jen málokdo přeskočí. Kvalitní.


Alenakar
22. 11. 2021
Dát tip

To máš pravdu, že ustrašenci spíše chytnou nemoci. Ale ti, kteří věří v Osud vůbec nemusejí být ustrašenci. Naopak. Mohou věřit, že jsou miláčkové Osudu. Mohou žít bezstarostně ve stylu slovenského přísloví "kto sa má utopiť, toho neobesia".


Markel
22. 11. 2021
Dát tip

Alenakar: já na osud nevěřím, ale někdy to tak zvenčí vypadá. Myslím, že lidi, co se hodně bojí a stále to řeší, to chytnou, myslím i jiné nemoci,je to zajímavý fenomén, už nevím, jak se to jmenuje, řídí to mozek, četla jsem o tom, měj se pěkně


Alenakar
22. 11. 2021
Dát tip

Markel,

máš pravdu. Jednak jde o genetickou výbavu, ale taky jde o osud. Kdo se má nakazit, ten se nakazí.


Markel
20. 11. 2021
Dát tip

Knihomol: díky za navštívení, jedny zvratky a moč dám pryč, ani jsem si nevšimla, měj se pěkně


močí a zvratky v takom krátkom texte by stačilo napísať 1x


Markel
19. 11. 2021
Dát tip Benetka

Janina6: díky, žes tu byla * mi nadělila. Souhlasím s tebou, lidi nemůžou s tetem na obědy, do práce test stačí, v MHD našlapáno a nic. Nechápu. Nevěřím už, že jde o zdraví lidí, nevěřím, že lidé, co o covidu rozhodují jsou hloupí. Je to záměr, nemohu si pomoci. Buď zdravá a veselá


Janina6
19. 11. 2021
Dát tip Gora, Benetka

Smečky spravedlivých byly, jsou a budou děsivé. Dobře jsi to načrtla, má to atmosféru (zvratků a moči... :-)) Nebýt komentářů, ani bych v tom nutně neviděla kritiku zrovna "očkovací kauzy". Ale když už je o ní řeč... nejsem pro diskriminaci neočkovaných, ale takhle kdyby aspoň jeden!!! policajt vlezl občas do tramvaje, aby si takoví ti stateční, co se jim nemůže nic stát a ostatní ať chcípnou, nasadili aspoň tu blbou roušku... tak tohle by mi fakt nevadilo. 


Markel
19. 11. 2021
Dát tip

K3: souhlasím s tebou, nehlásám tezi: ať přežijou ti silní. Moje nemoc neproběhla jako rýmička, skončila jsem na kapačkách v nemocnici, pobyla jsem tam 12 dnů. Nic ve zlém a to, že nemám žádný pud sebezáchovy byla jen nadsázka, pěkný den :-))

Alenakar: díky za kukýnka a T. Myslím, že je to případ od případu, jsme každý jiný, máme jinou genetickou výbavu, od té se odvíjí to, jak na tom jsme a jak budeme, měj se pěkně


K3
19. 11. 2021
Dát tip

Markel, pokud jsi nemoc prodělala a přežila, pak je to v pořádku a nikdo by tě neměl nahánět očkovat, protože jsi se nechala tou nemocí očkovat sama. Ale každý nemá to štěstí, aby tu dávku, co jsi dostala přežil. Ono taky hrozně záleží na dávce nákazy. Když jde o okrajový styk, nakazíš se lehce a funguje to jako očkování a vytvoříš si obranné látky. To ale neznamená, že jsi zrovna ty ten silný jedinec a silnější dávku, dlouhodobý styk s nakaženým, bys přežít nemusela. A nemyslím si, že by se v tomhle smyslu mělo uvažovat tak, jako že silní jedinci ať přežijí, ve jménu zachování druhu, a ostatní ať jdou do háje. To se vracímě někam do Sparty, kde házeli nemocné ze skály. To je jen můj názor, nic ve zlém.


Alenakar
19. 11. 2021
Dát tip

Jsem očkovaná a to s velmi brutálními vedlejšími účinky... Bohužel ale prodělání nemoci by mohlo mít účinky ještě horší. Například smrt. V mém okolí pár lidí na covid umřelo, včetně těch, které jsem znala dost dobře.

Vakcíny jistě nejsou dokonalé, ale jinou obranu nemáme.

Kafkovská atmosféra se ti povedla, ale myslím, že za Kafky to bylo o moc horší.  Tip.


Markel
19. 11. 2021
Dát tip Benetka

K3: díky za návštěvu, respektuji Tvůj názor. Jsem po prodělání nemoci, takže věřím, že jsem na tom lépe než očkovaní, takže asi tak. Pěkný den přeji: důchodkyně bez špetky pudu sebezáchovy


K3
19. 11. 2021
Dát tip

Je to krátké, ale moc dobře napsané. Má to ten strohý ráz a jednoduše vykreslenou atmosféru. Nevím co bych v té situaci dělal. Možná by tam ani nemusely být zmínky o Orwellovi. On byl sice první a ty jsi žák. Ale napsal si to ty a je to tvé. Taky si nemyslím že to je sci-fi, když je to vlastně skoro v reálu.

Teď si uvědomuju, že je to o kovidu. A tím to příběh sráží, protože s tím co naznačuješ nesouhlasím. Takhle pronásledovat by nikdo nikoho neměl, ale měl by rázně vystoupit v TV a říct jak jsou lidi pitomí, že už jim nefunguje pud sebezáchovi.


Aru
19. 11. 2021
Dát tip Benetka

za mě je nejlepší bydlet v lese, nikdy jsem nepochopili ty lidi co přespávají na lavičkách, apod.

po vzoru ruských zemljanek může mít člověk apsoň nějaké bydlení a myslím si, že v zdevastovaných lesích za městy by tomu nikdo ani nevěnoval pozornost.

Orwell by se tetelil v této době a určitě by napsal další vizionářskou knihu.

jsem zvědavý do jaké totality to dotáhneme, jestli budou stačit apartheidy, nebo až vyhlazovací tábory


Markel
18. 11. 2021
Dát tip Benetka

Benetka: potěšena všecka celá děkuji :-))


Benetka
18. 11. 2021
Dát tip

MILUJU TOTO!!!

HEZKY PĚKNĚ!!!

PÍŠU JINÝMI SLOVY O TOMTÉŽ!!!

NÁDHERA!!!


Markel
18. 11. 2021
Dát tip

Evženie, Kočkodane: díky za milou návštěvu :-))


Kočkodan
18. 11. 2021
Dát tip

Já se brodím deset let Písmákem a už mi to také nevadí. ;-)


Velký bratr tě najde i v tom kontejneru. A pak se těš.  Vyloučí tě ze všech stran.


Markel
18. 11. 2021
Dát tip

Goro: dík za návštěvu a T, ačkoliv nesouhlasíš s obsahem, čas ukáže

Majaks: díky za kukýnka. Pan Orwell to všechno odněkud sleduje :-)) a možná s tím něco udělá :-))


Gora
18. 11. 2021
Dát tip asrar

Markel, tip za čtivý způsob, jakým jsi minipovídku napsala, je to akční, sugestivní a plné emocí... na druhou stranu je smutné, že banální věc jako podání vakcíny proti závažné chorobě vůbec takové stavy u někoho vyvolává...


Markel
18. 11. 2021
Dát tip annnie

Andělko1: díky za milou návštěvu a *

annnie: jsi snad jasnozřivá :-)), ta povídka je o mně :-)), díky za návštěvu


annnie
18. 11. 2021
Dát tip Benetka

Taky neočkovaná? :) Tip a.


Andělka1
18. 11. 2021
Dát tip

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru