Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Potíže s krokodýlem III.

18. 11. 2021
6
10
254
Autor
Andreina

Konečně trochu akce.

Potíže s krokodýlem

(prosinec 2002)

III.

 

Klec vždy sestavovali na zadní palubě, což teď nebylo možné vzhledem k přítomnosti krokodýla. Zrzoun vytahal ze skladu díly, které Pumpička na přední palubě složil. Zařízení s půdorysem dva na dva metry bylo dva a půl metru vysoké. Boky měly mříž ve výšce mezi sto šedesáti až sto osmdesáti centimetry přerušenou pro pohodlné filmování a fotografování, aby tyče nerušily obrázky. Potopení bránily čtyři plováky z nerezového plechu, upevněné na horní části. I dva dokáží klec bezpečně udržet na úrovni hladiny.

Oproti žralokovi může krokodýla napadnou prozkoumat klec také z horní strany, proto připevnili i odklopné víko. Pomocí jeřábu spustil Pumpička sestavu do moře. Zrzoun s Hopem skočili do vody a dotlačili klec na úroveň zadní paluby, kde ji ukotvili dvěma dlouhými tyčemi k hákům na pažení lodi. Zpět na palubu vyšplhali po záchranné síti, kterou mezitím spustil Plešoun.

Tato jednoduchá pomůcka je používána od počátků mořeplavby. Síť z coulových lan o okatosti dvacet na dvacet centimetrů bývá dva metry široká a je trvale připevněna na obšívku lodi. Trhnutím za upevňovací šňůru se rozvine na úroveň hladiny, odkud po ní lze vyšplhat jako po provazovém žebříku. Zatím nikdo nevynalezl účinnější a jednodušší záchranný prostředek pro případ pádu do vody.

Mezitím Ichtyl s Čočkou pořizovali záznam o plazovi. Byl nafocen i nafilmován ze všech stran a přeměřen metronorem, což je přenosný přístroj pro bezkontaktní měření na dálku. Pomáhala i dívka, která podle pokynů na sebe lákala pozornost plaza z jedné nebo druhé uličky, aby se natáčel podle potřeby. Když bylo vše připraveno zbývala maličkost, přesvědčit krokodýla k návratu do moře. Ten se však rozvalil na palubě, kde mu zřejmě bylo dobře, a dokonce ignoroval i dívku, která na něho dělala různé cukrbliky.

„Tak, jak to máš Ichtyle vymyšlený,“ zajímal se šéf.

„Jednoduše, Čočka s Hopem a Prckem vlezou do klece. Zrzoun doplave s rybou napíchnutou na tyči na plošinu a odtamtud ještěřičku vyláká. Plešoun s Pumpičkou mezitím přemístí záchrannou síť k zádi, aby po ní mohl vylízt zpátky na palubu.“

„Myslíš, že se bude zajímat o nějakou rybu, když už nemá zájem ani o Prcka?“ pochybovačně zakroutil hlavou Plešoun.

„Máš lepší nápad?“

 

Vědec vyrazil do kuchyně pro kus okouna, kterého ráno Čočka rozporcoval na oběd. Dál vše probíhalo podle plánu až na drobnost. Ještěřička, jak nazval láskyplně Ichtyl skoro šestimetrového plaza, se zřejmě rozhodla na palubě ubytovat. Zrzoun si dodal odvahu a přiblížil se zezadu ke krokodýlovi tak blízko, aby ho mohl šťouchnout klackem do ocasu, ale bez výsledku.

Po chvíli vykoukla nad zábradlím hlava dívky: „Poslali mě, abych se zeptala, co se děje.“

„Nechce se mu do vody,“ informoval Pumpička.

Dívka přehlédla situaci a vypadalo to, že nad něčím přemýšlí. Po chvilce vylezla na zábradlí a zavolala na Zrzouna: „Zmiz odtud.“

„Co chceš dělat Prcku?“ ozval se z lávky šéf a Zrzoun, který z úkolu velkou radost neměl, ochotně dívčinu výzvu uposlechl.

„Jen ho trochu popostrčím,“ křikla a vyrazila.

Pokud chtěl kdokoliv cokoliv namítnout, bylo pozdě. Dívka dvěma skoky překonala vzdálenost ke krokodýlovi, kterému plnou vahou svých pětačtyřiceti kil dupla do míst u lidí označovaných jako kříž. Teprve nyní plaz zareagoval. Vymrštil se a ve vzduchu udělal obrat o devadesát stupňů za dívkou, která již vybírala zatáčku u druhého boku a mířila na záď. Když dosáhl kraj schodů, kořist právě rozrážela rukama hladinu. Zda ho rozzuřilo šlápnutí na záda nebo pohled na unikající oběd zůstane tajemstvím. V každém případě opovrhl chůzí po schodech. Sjel je po břiše a setrvačností překonal plošinu. Dívka také neváhala a několika tempy dosáhla klece, kde jí kolegové otevřeli víko a pomohli do bezpečí.

 

„To bylo dobrý,“ ohodnotil výkon Pumpička, když po hodině krokodýl vzdal hlídkování pod klecí a vylezli na palubu.

„Jo,“ kývla a provinile pohlédla na šéfa očekávajíc seřvání. Ten však zakroutil hlavou, významně si poklepal na čelo a odkráčel na můstek. Začínalo mu docházet, že s nápady téhle cácorky se mohou dočkat ještě různých překvapení.

„Kolik toho máš?“ zajímalo Ichtyla, když i Čočka stál na palubě.

„Hodně, zákazník bude spokojenej. Můžem tu skončit.“

Vědec si spokojeně mnul ruce. Přesně takové záběry je živí. Dlouhé minuty zachycující život pod hladinou zajímají většinou odborníky, kteří podle nich posuzují stav té či oné lokality, ale platí špatně. Akce, ta se prodává a vypadá to, že od chvíle, co poznali před třemi týdny drobnou dívku, jim přeje štěstí. Žraloci šedí, záběr s murénou, úhoři a teď krokodýl. Po sestřihání to vynese víc než vše, co natočili od připlutí do Australských vod před dvěma měsíci.

Když Pumpička po siestě vyrazil stočit záchrannou síť, ztuhl na konci uličky. Na zadní palubě se rozvaloval krokodýl.

 

- pokračování –

(v dílně)


10 názorů

Andreina
19. 11. 2021
Dát tip

Květoni, vůbec netuším proč, ale to o té praštěnosti je na tapetě dost často. Na druhou stranu, nadšení potěšilo. 


Skvělá akce. Já jsem se potkal akorát s krokodýlem bahenním na Srí Lance a ten měřil jen něco přes tři metry. Ale poplácat po zádíčkách bych si ho teda netroufl. Ani nohou. Děvče, které laškování s krvelačnými plazy považuje za romantickou zábavu, musí být mimořádně praštěné. Jsem nadšen.


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Aničko, proboha, o tom nikde nemluv. Co kdyby o právníkovi zaslechlo nějaké zvířítko a pustilo tu informaci do světa. To bychom se nedoplatili a měla bych po řemesle.


8hanka
18. 11. 2021
Dát tip

každá modelka či model si dá za fotky poriadne zaplatiť, Vám sa podarili aj parádne videá, takže...vyhriata paluba a k tomu niečo dobré pod zub by malo byť samozrejmosťou...keby mal krokodíl právnika, vytĺkol by z Vás oveľa viac...

to sa mi teraz kecá, ale nechcela by som tam byť a mu dupať na kríže...

 


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Jistě, protože co nezařídí ženská, jako by nebylo.


revírník
18. 11. 2021
Dát tip

Hádám: že by ta pravá?


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Revírníku, hádej, kdo to zase musí zařídit.


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, opravdu se tam uhnízdil. Ona pěkně vyhřátá paluba s nadějí na gáblík není určitě k zahození pro takového studenokrevníka.


revírník
18. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

On zas někdo něco vymyslí, neboj se, Blackie.


tááááák....a je tam doma......prostě se tam usalašil.......vom si tam snad na ten oběd hodlá počkat.......a já abych taky čekala...nejméně do zítra....chj......:-)))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru