Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rybář a sebevrah

20. 11. 2021
6
20
452
Autor
Andreina

Po neděli měníme kotviště mezi Antarktický led a přijdu o signál a tím přístup na net. Do konce roku se na Písmák již nedostanu, tak bych chtěla poděkovat za přízeň, kterou jste mé tvorbě věnovali.

Přeji, abyste pod vánočním stromečkem našli tu největší krabici plnou štěstí, porozumění a lásky. To vše si odneste i do příštího roku. Ze společenského hlediska sice opět nebude asi žádnou hitparádou, ale o to víc úspěchů a krásných zážitků přeji v tom osobním.

Abych vám trochu promluvila do duše, tak si rozmyslete, jestli je dobrým počinem polykat rybí maso i s kostičkami, a přidělávat práci lékařům na pohotovosti. K tomu mějte u plného vánočního stolu soucit se svým žlučníkem, fakt si žádný zánět nezaslouží. Záchytné protialkoholní pracoviště jsem nikdy nevyhledávala, ale co vím od zkušenějších, prý umí dost zahýbat s obsahem peněženky. Proto mějte na mysli, že než na Nový rok, je lepší ten obnos utratit v umírněném popíjení během celého roku.

Ještě se vrátím k nějakým komentům a své letoší působiště tady uzavřu jednou mini k zamyšlení. Myslím, že doba je pro ni vhodná.

Rybář a sebevrah.

Rybář upřeně sledoval splávek pohupující se na mírně zvlněné hladině. Dnes má šťastný den nadělený mořem v podobě tří ryb v koši. Jednu si nechá na oběd a dvě prodá na trhu. Za utržené peníze nakoupí chléb, zeleninu, kousek sýra. Zbytek uloží do krabičky k úsporám. V duchu počítá, že pokud moře poskytne ještě jeden úlovek, mohly by peníze stačit i na nový slamák.

Z myšlenek rybáře vyrušil muž v drahém obleku funící pod tíhou poklopu kanálu. Usedl opodál, a z kapsy vytáhl provaz, jehož jeden konec uvázal k závaží a druhý kolem krku.

„Co vyvádíte? Vyplašíte mi ryby,“ zamračil se rybář.

„Hleďte si svýho,“ odsekl muž, ale potom vzdychl, „přišel jsem o všechno. O firmu, dům, peníze, jachtu i žena mi utekla, když zjistila, že jsem na mizině. Už nemám pro co žít.“

Vytáhl z kapsy peněženku, mobil ve zlatém pouzdru posázeném diamanty a z kravaty sundal sponu s velkým zeleným kamenem. Vše poskládal na hromádku, kterou doplnil hodinkami značky Rolex. Potom vzal do náruče víko kanálu, naklonil se a přepadl do vody.

Rybář zamyšleně hleděl na místo, kde se zvolna uklidňovaly kruhy na hladině. Po chvíli vstal a přešel k hromádce, kde bral do ruky jednu věc po druhé. Nakonec nahlédl do peněženky napěchované bankovkami. Po dokončení prohlídky vše hodil za mužem do vody a vrátil se k prutu, kde právě zabrala očekávaná čtvrtá ryba.

„To byl blbec,“ nevěřícně zakroutil hlavou, „k čemu dům, jachta nebo účty v bance, když je tu moře, který dá všechno, co člověk k životu potřebuje.“

Sbalil prut a s košem se čtyřmi rybami vyrazil na trh. Dnes má opravdu šťastný den.


20 názorů

Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

F.M.R.C. díky, ale myslím, že respektu ani pokory není třeba, jsou mnohem lepší autoři.


Lili.
07. 02. 2022
Dát tip

Hmmm...tenhle příběh mě nutí pohlédnout s respektem na tvoji tvorbu a s pokorou smeknout.Velmi vydařené, ano, velmi.


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip

Revírníku, už je z něho pořádný dospělák, takže patřičný respekt je na místě.


revírník
21. 11. 2021
Dát tip

To si myslím, Andrejko, že je tvá povinnost svého kmotřence najít. Ale pozor, on už je velký a dlouho tě neviděl!


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, jsou to mocní andělé strážní, protože jinak bych tu už asi nebyla.


Je dobře, že máš "strážníčky".....naslouchej jim!!!!!!!


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, na opatrování mám na štěstí. Jednak je tu moře a hlavně teta Eva. Kmotřička, která mě držela při křtu a také maminka mojí nejstarší sestry. Když zemřela (bylo jí 34), tak táta se sestrou vysypali její popel na Krétě do moře. Věřím, že se stala mořskou vílou, která mě opatruje a přiznávám, že ji to vůbec neulehčuji.


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip

Květoni, též díky za přání a podle předpovědi bychom měli mít hezké počasí. Mám sice ráda teplé moře, ale na druhou stranu i Antarktida má v létě své kouzlo a teplota se většinou během slunečných dnů pohybuje plus minus kolem nuly. Voda má standartně +6°C a při teplém spodním prádle lze vydržet v suchém neoprénu pod hladinou i hodinu. 

Fakt ale je, že v Mexiku bude tepleji. Také doporučuji vyzkoušet Mexické houbičky. Tenhle druh lysohlávek Ti o sobě leccos prozradí.


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

Revírníku, mám slíbeno, že zkusíme najít potomka té leopardí samice, kterou jsme kdysi odlovili u Marambia, aby ji nezabili. Doufám, že to vyjde. Mládě je označkované, tak nebude problém s identifikací. Budeme se potápět v místech, kam ji tehdy Oleg vypustil, a kde mého malého jmenovce označkovali. Vlastně by to měla být ode mne povinnost ho najít, když jsem jeho kmotra.


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip

Abakus, máš pravdu, že svátky by neměly být dogma. Je to potom stejné, jak plánovaná zábava, třeba mejdan. Většinou taková neplánovaná akce dopadne mnohem lépe.

Co se týká mobiů, již mě napadlo, že by nebylo marné vymyslet slaný déšť, kvůli magorům chodícím po ulicích s telefonem v ruce. Jsou nebezpeční sobě i druhým. 


Andreina
21. 11. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Aru, ano a právě v osobě rybáře jsem chtěla vyjádřit postoj k životu. Dnes uctíváme zlaté tele v podobě kont, domů, aut,... a pokud o to přijdeme, je to pro nás konečná. 


Andreino.....děkuji moc....za milepohodové chvíle s tvým (na)psáním i za tvé přání.....OPATRUJ SE !!!


Děkuji za přání, to samozřejmě opětuji a přeji příjemný (jestli je to jenom trochu možné) pobyt mezi ledovci bičovanými vichrem. Já jedu v lednu do Mexika, tam snad bude tepleji.


revírník
21. 11. 2021
Dát tip

Andrejko, pozor na tuleně leopardího! A přeju příjemný, dlouhý letní den mezi krami.


Abakus
20. 11. 2021
Dát tip

Ja mám Vianoce zaradené medzi pohyblivé sviatky, podobne ako Veľkú Noc.  Už som vianočila aj v januári. 

...slaná voda nerobí dobre rolexkám a  ani mobilom. Už som jedno z toho skúšala.


Aru
20. 11. 2021
Dát tip

no jo, kdo padá z velký výšky má o životě jiný mínění, než ten co žije z mála, ten rybář to udělal chytře :)

my jsme se letos rozhodli v duchu vánočních svátků vánoce neslavit, ostatně vánoční skřítek by to měl ze Skándinávie beztak daleko :D

prostě pohoda, klídeček a lenošení :))

ať ti přijde co potřebuješ Andreino, ať se ti daří ;)


Andreina
20. 11. 2021
Dát tip

Norsko 1, díky za přečtení a názor.


Andreina
20. 11. 2021
Dát tip

Aničko, děkuji za komentář a přání.

Zařadila jsem tuto mini před Vánocemi právě proto, že by si lidé měli uvědomit, že není důležitá hodnota dárků pod stromečkem vyjádřená v penězích, ale to, že mohou u něho být spolu.


Norsko 1
20. 11. 2021
Dát tip

Za všechno si může sám. Blbec, ten i ten. Moralistickej chytrolín 

:-)

 


8hanka
20. 11. 2021
Dát tip

poučný príbeh...človek, ktorý si zvykol na luxus, si nevie predstaviť žiť "len" v dostatku...z toho, čo nechal na brehu, by iný žil spokojne a šťastne...mať dosť je veľmi relatívny pojem...

Andrejka, ďakujem za krásne prianie, obrovskú krabicu šťastia, porozumenia, lásky a aj pevného zdravia prajem i Tebe a celej rodinke vrátane tej na lodi, nech sa Vám darí v práci aj v súkromí, stretnete sa s tými, ktorých ľúbite a vyhnete sa všetkým nepríjemnostiam, vrátane tých človečích...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru