Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Radostná zpráva o stavu českého hokeje

Výběr: rebecca13/CM
21. 11. 2021
10
11
466
Autor
supizmus

   Nežli se dám do sepisování slov na zadané téma - Den odvahy, musím se omluvit, že nenalezivše pramen inspirace k uchopení témetu, zbaběle a alibisticky pouze popíšu dění posledních dní a znovu a opět zbaběle (tedy v přímém rozporu se zadaným tématem) zabřednu do vod mě velmi milých, tedy do kolektivních sportů, jichž jsem vášnivým fanouškem.

   Po nedávné reprezentační pauze vyhrnula se nekončící smršť kritiky a černých prognóz na stav našeho hokeje, neb národní tým prohrál všechna utkání turnaje Euro hockey tour, včetně zápasu s juniorským výběrem Ruska a i mládežnické výběry chodily od porážky k porážce, ale co hůř, spíš od debaklu k debaklu. Já jsem naopak nad stavem hokeje u nás šťastný a to hodně. Zejména nad nejvyšší soutěží. Tato radost ovšem nepramení s rostoucí kvality hry nebo výsledků mužstev, kterým držím palce, ale jejím zdrojem je odvaha několika hráčů k fair play.

   Prvním je kapitán mistrovského Třince Petr Vrána. V zápase se Spartou, v situaci, kdy Třinec o gól prohrával, byl na něj odpískán faul. Oceláři získali přesilovku, ve které mohli vyrovnat. Jenomže Vrána dojel za rozhodčím, sdělil, že o faul nešlo a přesilovka se odvolala.

   Totéž udělal o několik dní později olomoucký Jan Káňa. V utkání s Vítkovicemi, za stavu 1:0 rovněž odvolal faul na sebe sama a možnost získat výhodu pro navýšení náskoku raději vyměnil za poctivé přiznání uklouznutí.

   Koho bych ale rád vyvýšil na pomyslný trůn čestného jednání je hráč Zlína Zdeněk Okál. Hokejisté z Baťova města jsou v nejvyšší soutěži suverénně poslední a čím dál častěji se jejich klub začíná skloňovat podle vzoru sestup. V televizním zápase s Libercem prohrávali 1:2. Před koncem utkání hráli přesilovku. Během ní rozhodčí viděl další faul, právě na Zdeňka Okála, a před Zlínem se necelou minutu do konce otevřela možnost hrát přesilovku 5 na 3, s odvolaným brankářem, vyměněným za hráče do pole, by to bylo šest proti třem, tedy obrovská šance na vyrovnání a případné vítězství v prodloužení. Jenomže Zdeněk Okál i v této situaci prokázal neskutečnou odvahu a srdce, když rozhodčímu sdělil, že se jednalo o čistý zákrok. Zlín dané utkání prohrál, nižší soutěž je čím dál blíž, ale jméno tohoto hráče je ve sportovních kruzích zmiňováno s obrovským respektem.

   Jsem opravdu hrdým fanouškem hokeje. V nejvyšší soutěži se točí velké peníze, touha po sportovním úspěchu je jako všude obrovská, ale přesto hráči naší extraligy mají dost odvahy k čestnému jednání a tam, kde rozhodčí vyhodnotí situaci nesprávně, byť v jejich prospěch, se nebojí jej opravit a danou výhodu alibisticky nevyužít.

   A proč já sám jsem, co se sportu týče, jen pasivním fanouškem a nikoliv aktivně sportujícím? Krom fandění totiž holduju i ledničce a pokud bych měl běžet, tak pouze co nejdál od váhy (bez odvahy).


11 názorů

Hele a mě to zrovna faulovalo vcelku slušně. Nemůžu z toho chodit. Pomohl mi až Číňan na Andělu s jehličkama a moxováním. Řekl mi, že piju moc studeného. První člověk na světě, který mi dal důvod, abych přestala vyrábět led. Mně se líbí, jak je to upřímně zapálený a že je v hokeji v poslední době něco, na co může bejt člověk hrdej. Sice to nebudu schopna převyprávět v hospodě - ale ráda bych. Takže ode mne V.


Kočkodan
21. 11. 2021
Dát tip supizmus, Gora

Supíku, na trestnou lavici tě nepošlu, myslím si totiž, že jsi svým dílkem čtenáře nefauloval. (smajlík s lehkým výrazem typu „puk“)


Benetka
21. 11. 2021
Dát tip Gora

Líbí se mi jakým způsobem jsi dané téma pojal. Jakož i Tvá odvaha se přiznat že vlastně tak docela nevíš co s tím. Nicméně téma hokeje je velmi vděčné třebáže já dnes sleduji již pouze NHL. No a přiznat se a opravdu hrát čistou hru? To chce velký kus odvahy...


Janina6
21. 11. 2021
Dát tip

Fakt jsi mi udělal radost. Sport nestačím sledovat tak detailně, ale smysl pro fair play mě vždycky potěší.


K3
21. 11. 2021
Dát tip

Supi, o fair play by mělo jít ve sportu především, a i já mu dávám přednost před dobrým výsledkem. Hodnocení textu tipy se ale nechám až na konec.


Alegna
21. 11. 2021
Dát tip

ve sportu se to zase tak často nevidí, o to je  taková odvaha více chválihodná


bixley
21. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, Alegna, rebecca13/CM, Benetka

Hezky pojaté téma, odvaha má samozřejmě mnoho podob a zachovat se čestně v situaci, kdy vlastně sobě i mužstvu uškodím, je opravdu hodno velké odvahy. A tys mělodvahu přznat, že kromě hokeje fandíš i ledničce. :-)


lencza
21. 11. 2021
Dát tip

Sama se divím, že mě text z hokejového prostředí "dostal"... hlavně předposlední odstavec má pro mě sílu, narozíl od blacksabbath já bych tam poslední větu ani nepotřebovala, protože mi přijde, že poselství textu trochu ředí.


Přiznám se, že hokeji vůbec nerozumím, ale.....odvahy k čestnému jednání si cením.....poslední věta je super:-)))))


Gora
21. 11. 2021
Dát tip

Tvé příklady "odvahy" ze sportovního světa jsou celkem zajímavé... raději bych si od tebe přečetla něco osobního :-), mám za to, že u tebe o odvahu není nouze!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru