Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na speedboatu

24. 11. 2021
16
37
700

 

 

3) Na speedboatu

Letištní personál nám digitálním teploměrem měří teplotu a na imigračním si k pasu žádají QR kód příjezdového formuláře s PCR testem. Jen co popadneme kufry, už nás pan Mustafa nahání k check-inu na vnitrostátní linky, odkud po dvacetiminutovém letu máme dosáhnout ostrova Maamigili. Z okna malého turbovrtulového letadla pozorujeme hlubokou modř Indického oceánu posypanou pápěřím obláčků, pod kterými z času na čas prosvitne něco, co připomíná kultivace plísní v Petriho miskách. Konečně - korálové atoly!

Maledivská republika leží jihozápadně od Srí Lanky a rozkládá se na více jak 90 000 km2. Země sestává z 99 % moře. Zbývající 1 % tvoří 1196 ostrovů, které jsou seskupené do 26 přírodních atolů. Mezi atoly Suvadiva a Addu prochází rovník. Mezi sedadly aeroplánu prochází letuška a kontroluje, zda máme zapnuté pásy. Přistáváme. Po krátkém přesunu ze vzdušného nádraží na vodní nádraží následuje ještě půlhodinová cesta rychlolodí do cíle naší cesty.

Na speedboatu to mocně hází, tři sta koní v každém z obou motorů řve jako tři sta tygrů, lodní šrouby chrlí za záď gejzíry zpěněné vody, slaný vítr duje do vlasů těm, kteří je mají a v dálce se objevují první ostrůvky s typickými apartmány na chůdách. Někdy se těch chatiček tísní v mnoha řadách nalepených na sebe tolik, že připomínají pražské Stodůlky při povodni. V duchu přemítám, co je na těch domečcích na nožičkách tak přitažlivého, když pronájem stojí majlant, máte to z nich všude daleko, v jednom kuse vám šplouchá voda zespoda o podlahu a sousedy slyšíte stejně hlasitě jako v paneláku. Snad jen, že na fotkách vypadají malebně a smíte na verandě popíjet barevné lihové nápoje s deštníčky. Inu soukromý resort.

Resortem se označuje soukromý ostrov, který je celý jedním hotelovým komplexem. Nenaleznete na něm domorodé obyvatele, pouze najatý personál. Pravidla jsou zde poněkud volnější, ceny naopak poněkud vyšší. V resortech vás neotravuje pětkrát denně muezzinovo svolávání k modlitbě, konzumace alkoholu je u hostů nejen tolerována, ale naopak podporována a bikiny smíte nosit všude, snad jen s výjimkou restaurací. V těch ovšem dostanete i hot dog s vepřovou vinnou klobásou, budete-li si přát.

Oproti tomu lokální ostrovy jsou převážně rybářské vesnice obydlené domorodci. Pouze některé nabízejí možnost ubytování pro turisty. Dle mínění cestovních kanceláří na nich zažijete levnou verzi dovolené mezi původními obyvateli, s pohledem na rurální maledivskou idylku se vším všudy. Pravdou je, že zde není o mnoho levněji. Pouze neutratíte tolik peněz, jelikož nemáte za co. Místní lidé jsou stejní, jako kteříkoli jiní vesničané kdekoli na světě. Někteří se na vás rozpačitě usmívají, jiní vás ignorují a trpně snášejí jako nezbytné zlo. Poskytují vám právě tolik vlídné pozornosti, kolik se jí dostává hlučné návštěvě u jinak tichého souseda. Dospělí věnují veškerý čas práci a modlitbám, školní mládež se zabývá sebevzděláváním a sportem. Při náhodném setkání vás stydlivě pozdraví „Hello!“ nikoli „Give me dollar!“ jak je tomu zvykem v jiných částech Asie.

 


37 názorů

Alegna
29. 11. 2021
Dát tip

jako vždy čtivé a úsměvné


annnie
24. 11. 2021
Dát tip

Jen se snaž! Jednou jsem si na tebe udělala návyk, tak šup do práce a šup do světa! :) :) :)


annnie – to je snadné zařídit, ale je těžké na to vydělat.


Evženie Brambůrková – tohle byla první destinace, kdy fotky v katalozích zcela odpovídaly skutečnosti. Obvykle letáky hlásají: „Užívejte klidu a relaxujte! Odlehlost tohoto místa skýtá klid pro divou zvěř i samoty chtivé turisty!“ A všude visí obrázky liduprázdných pláží, netknutých pralesů, stád velryb, tuleňů, medvědů, hejn tučňáků a racků. A když tam člověk přijede, uvidí jenom davy výletníků, houfy turistů, vagóny fotoaparátů a kilometry selfie tyčí. Na Maledivách ale ne. Tady je svět ještě v pořádku. Zatím.


annnie
23. 11. 2021
Dát tip

Já chci, abys cestoval pořád :) Tip a.


Na fotkách je to nádhera, ale tobě bych věřila víc.


Vesuvanko, on ten pohled na atoly, jak jsou pravidelného kruhového tvaru a orámované okénkem letadla, opravdu připomíná takovou tu zelenomodrou plíseň v laboratorní misce. Díky za přízeň.


vesuvanka
22. 11. 2021
Dát tip

Květoni, ráda jsem si přečetla, díky a těším se na pokračování :-)))

Z okna malého turbovrtulového letadla pozorujeme hlubokou modř Indického oceánu posypanou pápěřím obláčků, pod kterými z času na čas prosvitne něco, co připomíná kultivace plísní v Petriho miskách. Konečně - korálové atoly!  To přirovnání mě dostalo :-)))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Spíš interkulturní obohacení a diverzifikace portfólia. I kvalitní kolumbijský kokain se může zmlsaným americkým konzumentům začít zajídat. 


Dříví do lesa? 


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

To je velmi dobrá fráze, v Mexiku si budou myslet, že vezeš přes oceán vzorky proslulého českého perníku. ;-)


Květoň Zahájský
22. 11. 2021
Dát tip Aru, Kamamura

Já mám na všechna nedorozumění univerzální odpověď: Lo siento, estoy mal de la cabeza. ¿Dónde está la farmacia?

 


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Mexico je zajímavá země, zrovna jsem na Netflixu dokoukal celkem povedený seriál Narcos - Mexico, a tak můžu přispět několika užitečnými frázemi, které se můžou hodit každému turistovi:

el cartel criminal de Juárez = juarezský zločinecký kartel

el narcotraficante = pašerák drog

la carcera = krim, lapák

¿Plomo o plata? = "Stříbro nebo olovo?" - slavná věta, kterou se Pablo Escobar (ne, nebylo to v Mexiku, ale ano, mluvilo se tam španělsky) ptal úplatných vojáků, jestli se nechají tentokrát uplatit, nebo postřílet

el condenación eterna = věčné zatracení

Fuego, pendejos! = Střílejte, pitomci!

S tím by si mohl našinec pro začátek vystačit. Napsal bych ti, ať na sebe dáváš pozor, ale nebudu učit dědka chrchlat.


Prosecký - normálně, jako všude v Asii vracejí plastové odpadky zase zpátky do přírody. Někde formou kremace, jinde z nich stavějí novou pevninu. 

Co se týče druhé části komentáře, tak do Angeles City na Filipínách bych teď mohl poslat akorát tak pohlednici, protože už mám zaplacenou cestu do Mexika. Pokud covid dovolí.


Prosecký
22. 11. 2021
Dát tip

A plastové lahve házejí kam?

"Give me dollar!" takže člověk musí ještě směnit eura na dolary?! Doporučuji ti jet do Angeles City na Filipínách nebo d Pattayi v Thajsku. Tam na tebe volají něco docela jiného!


Aru, oproti katolíkům, kteří se mohou seznámit kdekoli a s kýmkoli, mají mladí muslimové ztížené podmínky tím, že se všude vyskytují odděleně, navíc jsou děvčata důmyslně ukryta v zámotku. Jak si ale má ale chudák muslim potom vybrat manželku? Zřejmě namátkou. Svatba je pro muslima asi jako pro křesťana Vánoce. Večer po oslavě si kokon rozbalí a je překvapen. Někdy příjemně. Rozdíl je pouze v tom, že když se mu obsah balíčku nezamlouvá, nelze jej poslat zpět se zárukou vrácení peněz. A to ani nepoškozený a v původním obalu.


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

no prosím, tajemství burek vysvětleno, konečně to dává smysl


Aru, viděl i neviděl. Každá ženská (alespoň myslím, že to byly ženské), byla zahalená v burce, a to se pak těžko zjišťuje, jestli je ještě panna. 


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

a co mořský panny, viděls?


Čudla - jsem potěšen.


Aru - když se podíváš na fotografie z Malediv, musí tě nutně napadnout, že zde zasáhla ruka grafika a software typu Photoshop. Kdybys ale přírodu ostrova viděl na vlastní oči, musel bys uznat, že k žádným postprodukčním úpravám fotek nedošlo. Písek je tu skutečně tak bílý a moře opravdu tak průzračné. Ale Maledivy nejsou jen malebné atoly s bělostnými plážemi ze spořičů obrazovek. To prostě musíš zažít.

 


Čudla
22. 11. 2021
Dát tip

Rád čtu Tvé fejetony. /*


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

už vím kam hledat mořské panny, stát jenž se rozkládá z 99% v moři, to nebude náhoda :D

takže chápu to správně, pokud si pořídím krásnou fotku z Malediv, můj zážitek bude nejen co dk komfortu vyšší, ale ještě mě to vyjde levněji? :))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Já jako majitel hemeroidů jsem už z nutnosti k téhle maledivanské moudrosti dospěl oklikou také! ;-D

Jinak souhlasím, litovat kulturu, které nerozumíme, to je jako když Radovan obdařuje Nietzscheho "shovívavým úsměvem". 


Květoň Zahájský
22. 11. 2021
Dát tip Kamamura, Gora, Aru

Gora – ono to člověku z jiného světa připadá k smíchu i k pláči zároveň, protože se historické, kulturní, ekonomické a sociální odlišnosti snaží pochopit svým jednoznačně neomylným evropským rozumem. Ale na druhou stranu je pohled z tohoto úhlu celkem srandovní. Maledivané se také často podivují našemu počínání. Třeba nechápou, nač na WC potřebujeme toaletní papír, když je vedle mísy sprcha.


Kočkodane – ani na talíři nebyly slepičí pařátky, a to bych je tak rád ochutnal. Na ty se musím vypravit do jiné části Asie.


Markel – díky, snažím se sem tam utrousit i nějaká ta fakta, která mně, jako suchozemskému Středoevropanovi, přišla zajímavá.


Kamamuro – o cílovém ostrově Dhigurah ještě bude naděláno mnoho řečí, ale abych tě navnadil, tak uvedu pár informací.

Atol: Alif Dhaal atol, který je jednou z nejvyhledávanějších potápěčských lokací na Maledivách.

Oficiální název ostrova: Dhigurah (v jazyce Dhivehi: ދިގުރަށް)

Vzdálenost od hlavního města Male' / letiště Velana (MLE): 96,8 km

Velikost ostrova Dhigurah: délka ostrova je 3 175 m (cca 3 km) a šířka ostrova je 250 m

Počet obyvatel: 608 ks


Gora
22. 11. 2021
Dát tip

Líbí se mi tvé charakteristiky prostředí a samozřejmě humor, i když je někdy něco spíš k pláči...


Kočkodan
22. 11. 2021
Dát tip

 

U chůd jsem si trochu oddychnul, hlavně že nikde (kromě talíře) nebyly vidět kuří nožky…


Markel
22. 11. 2021
Dát tip

zajímavé počteníčko, líbilo *


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Čau, líbí se mi paralela mezi letuškou a rovníkem, možná jste chvíli letěli tak, že bylo půl letadla na jižní, a půl na serverní polokouli!

Text ve mě problouzí celkem vzácnou touhu cestovat, a jelikož jsem člověk činu a nesnáším plané žvanění, ihned otvírám v druhém tabu Google Earth a zoomuji na Maledivy, a říkám si, jemináčku, vždyť to jsou takové drobky pevniny a široko daleko jenom moře, co kdyby tam přišla nějaká ta tsunami, tak chudák Květoň ani nemá na co vylézt jako kočka při povodni!

Neprozradíš nám, na kterém konkrétním ostrově jsi byl, nebo bydlel? (Chápu, že to nemusí být bezpečné). Díval jsem se na ostrovo "Thoddoo", jak se to vůbec čte? "tudú", "todú", nebo nějak jinak.

Na ostrově Bileddhoo ("Bajldú"?!) je dokonce něco, co z výšky vypadá jako fotbalový stadion, a pláž jménem Jazeera beach, tak by mě zajímalo, jestli si ten ostrov koupil arabský mediální kolos Al Jazeera, a jestli se tam jezdí její reportéři rekreaovat po náročných misích ve válečných oblastech. 

Napiš nějaké podrobnosti, jestli bude čas! S prstem na počítačové myši sleduji každý tvůj krok, je to drama!

BTW "Give me dollar" je dobré, v Indii se prý vžila mezi místními věštci a jasnovidci fráze: "For one hundred Rupees, I can tell you anything!"


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru