Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deliverance

22. 11. 2021
11
37
776

 

Deníkový záznam hráče

co musel opustit svět

obejmout hrdinu a vypnout naposled.

 

Dohrát bolí, hlavně když do soukolí příběhu hodil tvůrce virtuální vidle

hněv a překocené židle, skočili jsme s postavou ze skály a příběh umřel vzadu jak Šemík z Vyšehradu.

Správné přirovnání by ale bez váhání směřovalo spíš k Sázavě než na Vltavu

kde v špatném stavu, na koňské trase, slovanská liturgie rozpadla se

– a po ní celý klášter, dneska v zapomnění, vprostřed města (slušná hospoda tam není).

Vím to skrz nutkavé cesty podél dávné řeky,

všechny ty treky, jen chybí virtuální koně.

Je ale po sezóně a autor schoval příběh za dveře.

 

Jindřich nechal srdce v klášteře

 nikdo to neplánoval, já, on, ani oni.

 

A pořád mě to straší. Takhle si nádobí myji

a najednou si zpívám herní liturgii

Věřím v jednoho boha, stvořitele

všeho viditelného

i neviditelného

 

A myslím na to, že ten příběh je celá moje konverze (a apostaze?)

možná se to skrz hru vlastně zformuluje snáze

 

I já bořila regule a četla, co jsem neměla

pod cizím jménem, v cizím rouchu se krčila v rohu kostela

napůl nevítaná, jako na zapřenou (přitom jsem našla bránu přece otevřenou)

s tajnou misí (ale žádné vraždy)

nešťastná (kde má být ale šťasten každý)

 

všem viditelná

i neviditelná


37 názorů

Kamamura
24. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

Jo, ještě něco jsem chtěl vám dvěma napsat, respektive doporučit - hru jménem Gorogoa. Je to unikát a skvostné umělecké dílo, a nepotřebujete umět žádné jazyky, protože se v ní nemluví. Autorem je malíř, hrál jsem to s dcerou asi před třemi lety, a totálně mě to dostalo. Must play, je to tak na dvě hoďky hraní!


Scaling: jo, ale jak píšu, jak překročíš padesátku v čemkoli, ten skok je zásadní. Takže je debilní mít 20 jednoruč, 20 obouruč, 20 destrukci a jánevím 50 vybírání kapes. Teda pokud chceš hrát vyšší obtížnosti než dejme tomu adepta.

Povolání bych si volila jen tehdy, pokud jseš opravdu velmi imerzivní hráč a jde ti o logickou konzistenci postavy i nad rámec toho, kam tě ta hra pustí. Ona sama ti totiž umožňuje levelovat ty skilly všechny v zásadě najednou a na rozdíl třeba od Morrowindu i být členem úplně všech frakcí najednou.


Aru
23. 11. 2021
Dát tip

ty jo, já ti nevím, tam jsou vidět jenom životy, level u ostatních ne, mě když to přišlo snadný, tak jsem zvedl obtížnost, ale určitě je to i podle lokací, když půjdeš úplně pryč od hlavního dějový linky, tak potom začíná ta pravá zábava, to i obyčejnej bandita má sílu za deset :D

bez survivalu to skoro nemá cenu hrát, pak budeš řešit i jak hřeje zbroj a hlavně to jídlo tam bude k něčemu a v těch vysokých horách to je o rampouch, jen jsem to módoval co do nosnosti


Kamamura
23. 11. 2021
Dát tip

Ale jestli jsem to dobře pochopil, tak ve Skyrimu, jako ve správném amerikanizovaném RPG funguje "scaling", to znamená na level 1 bojuješ s level 1 potvorami, a na levelu 59 bojuješ s level 59 potvorami, takže individuální růst je iluzí, nebo se pletu?


Aru
23. 11. 2021
Dát tip

Kamamuro jeď úplně všechno, za všechno se leveluješ, takže čím víc toho umíš, tím máš vyšší level


Aru
23. 11. 2021
Dát tip

ne ne, Kamamuro, nikdy nesekej do obrů, to prostě nedáš s mečem :D:D


Aru
23. 11. 2021
Dát tip

je to RPG, jde to hrát i bez hlavního příběhu, po tom co sestřelí Kamamura prvního draka jsou pak všude a pořád,... skoro :D

když jsem šel na Vysoký Hrothgar, tak na začátku cesty je ten maník co tam nosí jidlo ještě s jedním a má info, že cesta je v poho, jen pár vlků, on ví proč tam nejde vlci jsou ten nejmenší problém končící jak jinak drakem :))

sice bez hlavní dějový linky má Bethesda některý lokace zamčený, jako ve Falloutu 4, ale ti šílení draci pak tam nejsou...i když lední medvědi to je solidní průser a obři se svým "nebeským" uderem :))


Kamamura
23. 11. 2021
Dát tip

Dík, ale já to snad zvládnu, dohrál jsem přece Sekiro, a to je podle mě nejtěžší moderní počítačová single player hra, soudě podle nářku herních novinářů, kteří to nemohli zaboha dohrát a napsat recenzi. Mimochodem - Sekiro doporučuji všem, je to totální nářez. Dva nejtěžší bossfighty (Madame Butterfly a Owlfather) jsem hrál týden a čtrnáct dní - každý večer dvě až tři hodiny tréninku ;-) Závěrenčný duel je taky dost vydatný, ale pro mě osobně už tak těžký nebyl. 

Ten Skyrim snad nějak zvládnu - BTW jaké je nejzábavnější povolání? čistý válečník asi ne, soudě podle soubojového systému, a kouzla už ze svobodně míchat nedají, jako tuším v Morrowindu. Co stealth, je implementovaný nějak rozumně? Dají se questy řešit plížením a vraždami ze zálohy? A dají se obecně řešit více způsoby?


Jo. A bacha, pokud máš nastavenou nějakou ostrou obtížnost: jakmile kterýkoli skill překročí padesátku, hra začne být znatelně těžší. I kdyby to byla alchymie nebo echanting nebo cokoli, co v boji absolutně nepomůže. Což na úroveň apprentice je bezmála dobře, ale jakmile jedeš master/legendary a nechceš snižovat obtížnost, je lepší investovat ze začátku perky do něčeho agresivního.

Pokud jde o hlavní quest, ideální řešení je dojít až k momentu, kdy tě jarl pošle spolu s houfem dalších prozkoumat dračí útok na nedalekou věž. Draka ti pomůžou zabít ostatní a dostaneš první shout. Pak meldovat v paláci - a pak si dělat, co libo. I absolutně imerzivní hráč jako já nemá problém odůvodnit, proč se hrdinovi nechtělo poslušně se mrcasit na zavolání kamsi do háje.


Aru
23. 11. 2021
Dát tip

v KCD je nejhorší bojový systém vůči hernímu prostředí v jakém se postava pohybuje, zatímco Geraltovi nedělalo i na vyšší obtížnosti zmastit 5 banditů, Henry byl u 5. banditů efektivně mrtvý, pokud nevytáh' svůj kouzelný luk a neušípoval je (ostatně měl natrénováno ze Skalice, kdy tam vraždil stráže).

protože bojový systém je striktně dělaný na 1 vs 1 a tam je dokonalý, ale v 99% v terénu je naprosto otřesný, kdo pamatujete na tu strašlivou scénu u mlýna, kdy si tam Henry jede to svý vyšetřování, kdo zvolil boj, ví o čem mluvím, to bylo peklo vidět tu cut-scénu znovu a znovu,... no jako v Dark Souls, ale pak se Henry sjel sejvovicí a všechny je ulukoval, ale bylo to peklo, zbroj na sračky, Henry na sračky a to mu pomohl i jeden poutník, pouhýma pěstma a jenom v košili je tam rubal, to byl skutečný hrdina, určitě tam má někde u cesty smírčí kříž :D:D

ostatně i zachránit toho dementa co se ukrýval v tý skrýši a jak tam na ně přišla ta přesilovka, to bylo taky veselý, protože ten dement hned umřel, ale Henry prostě chtěl, aby chasník žil a tak se vrátil magicky v čase a konečně toho idiota zachránil, nehledě na škrábance na vlastní zbroji :))

Skyrim je náhodou super, já to hrál na univerzála, abych vytřískal nejvíc xp bodíků, takže jsem tahal ve výsledku obouručák, jednoruční meč, sekyrku, kudlu, luk a používal jsem magii.

hadry ta moje postava nosila upíří, jelikož jsem hrál pokaždý za upíra co jsem je prvně objevil ve hře, navíc mají noční vidění, což mají jenom ty skyrimský kočky, ale měl jsem to namódovaný, takže to mělo nějakou zbroj.

mimochodem čím dýl se vrhneš na hlavní příběh, tím později uvidíš naprosto všudypřítomný draky :))


Kamamura
23. 11. 2021
Dát tip

BTW Skyrim SE jsem včera nainstaloval, stejně tak i Vortex (manager modů z nexusmods - nefunguje mi staré konto a najednou chtějí peníze?!), o víkendu jdu ladit mody a snad to tentokrát konečně rozehraju, když říkáte, že je to takový nářez ;-) Mě ale na Skyrimu (a Morrowindu, ten byl ještě horší) vadí asi nejvíc ten primitivní bojový systém, proto jsem si daleko víc užil Kingom Come (což byla ještě navíc nostalgie, protože poradce pro šerm dělali Warhorse evidentně šermíři ze stejné školy, kde jsem se v devadesátých letech učil i já, totiž žáci slavného slovenského mistra Kozy, který spolu s Wagnerem, co napsal knihu o středověkých kostýmech, můžou za celé to české šílenství kolem historického šermu), tedy jako ex-šermíře mě Kingdom Come bavila mnohem víc (i když realistické to nebylo, bylo až legrační, jak každý drban na lesní mýtině v kamizole s klackem v ruce předváděl finesy šermířského umění - povoly, záludy, kryty letmo a další fígle, když realistický šerm podle mě připomínal to, co vidíme ve hře, asi jako pouliční rvačky připomínají asijské kungfu filmy). 

Mimochodem, jestli někoho šerm více zajímá, tak doporučuji polskou indie hru Hellish Quart - dost se drží historického realismu (v rozumné míře), a nedávno přidali postavu opilého faráře s dvouručním mečem


Děkuju. :)


Uličný
22. 11. 2021
Dát tip

Normálně to čtu s otevřenou hubou. Nejvíce ty kritiky pod básní. Opakovaně a opakovaně a nepřestávám se fascinovat, jak jsem tu moderní poezii pros....pal. 

Gothicu nepamatuju ani já, a to už rozhodně mladej nejsem, Kamamuro?

Každopádně za /pro mne/ hodně nevšení a zajímavé čtení - TIP


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

Gothika 1, ani 2 jsem nehrál, leč 1 znám, když jsem nehrál ve svém videoherním šílenství, tak jsem zbytek času trávil díváním se na videa jak hrají jiní :D

no ne, ty to nechápeš, jsem jako vyléčený alkoholik, hrál jsem bez problémů 10/12 i 15 hodin v kuse, takže hry co prostě neměli 100 a víc hodin byly až na vyjímky pro mě ztráta času a peněz :))


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

přesně, taky jsem si to tam ověřoval o kolik jsem to vylepšil, na ksichty jsem nesahal, jako nejsou to nějaký extra krasavci, ale mají svůj charakter, jenom u dětí doporučuju jim dát jiný tváře, tam tomu tvůrci úplně nevěnovali zrovna zájem, spíš jsem dával módy co mírně vylepšovali prostředí, než aby ta hra vypadala jakoby vyšla včera, doporučuju mít nesmrtelný obchodníky, občas rádi umírají při návštěvě draků :))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

Ad báseň samotná - máš to pěkné, mě taky dopálil ten konec, jak se jakoby jelo vyjednávat, všechno už bylo domluvené, a šlus, konec, zvlášť když dvojka pravděpodobně ve stejném stylu nebude nikdy existovat. Taky se mi nesnadno loučilo s těmu pár čtverečními kilometry lesa, kde jsem jako lapka a později královský lovství natěžil megatuny jeleního masa, abych se stal nejbohatším člověkem ve střední Evropě! ;-D


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

A hrál jsi Gothic 2, Aru? Já vím, že už nehraješ, protože v tom spatřuješ mor závislosti, ale hele Gothic 2 (trojka už byla nedodělaná a bugovitá), ten by ti učaroval, to se vsadím. ;-) BTW pamatujete někdo Ultimu Underworld? První 3D RPG od slavného Richarda Garriota a.k.a. Lorda Britishe, v roce 1994 jsem valil bulvy na drát ;-)


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Jo, na tom voze už mě k popravě vezli snad padesátkrát, znám ten dialog nazpaměť. Pořád jsem se rozhlížel, jestli se mi zapnul ten nový sníh, jestli mám hires textury na stromech, jestli jsou lepší ksychty na NPC, mody mi tu hru úplně zkazily ;-)


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

jo pravda RDR2 mám taky :))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Zahraju si Skyrim, a pak si o tom s vámi dvěma konečně na úrovni poklábosím. Sounds like a plan!


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Lady de Winter - hele, a neposlala bys mi do pošty seznam Skyrim modů, co si mám nainstalovat? Já si to nainstaluju a konečně začnu hrát - jinak z toho bude zas měsíc ladění a blázinec. ;-)


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

no jasně Kamamuro, pod hodinu jsem se s módama nedostal ani na konzoli a to jsem si je dával fakt jemně :D

ale tam jsou módy ještě v pohodě, to kdybys viděl co to dělalo ve Falloutu 4, to bylo to pravý šílenství, kdy ty módy co se prali se sebou ještě rozbíjeli hru samotnou, třeba ty NPC dokázali mluvit takovým veverčím hláskem, absolutně to ruinovalo atmosféru hry, měl jsem speciální mód jenom na zrychlení načítání hry, bez toho to trvalo 10 minut :))

hlavně si u Skyrimu dej alternativní začátek, to původní intro už snad nebaví nikoho ;))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

Sázavský klášter a Rataje kvůli té hře navštívilo už spousta cizinců. Na místě onoho mlýnu je prý nějaká malá vodní elektrárna nebo co.  ;-)


Ó, Gothiky jsem milovala. Trojka byla teda pekelně záseková a natahovala se hrozně pomalu, ale byla to skvělá hra.

A o desítkách modů ve Skyrimu bych mohla vyprávět. Dokonce jsem si tam sama začala přednedávnem přidávat nějaké věci. Nicméně grafické mody jsou to míň zajímavé, na Nexusu jsou celé další kusy Tamrielu a přilehlých zemí, skvělý příběh má Falskaar, Forgotten City, Wyrmstooth a pak samozřejmě Beyond Skyrim, z toho je zatím Bruma, ale teď mají každou chvíli dodělat celý Cyrodiil, hrozně se na to těším.


Theo, taky jsme to právě objížděli. A zjistili jsme, že v Sázavském klášteře dělají tematické prohlídky, tak se tam chystáme. :)


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Aru - v Red Dead Redemption 2 umějí koně nejen plavat, ale taky se plaší v nebezpečí a při přestřelkách, můžou tě shodit a utéct ti, a můžeš je hřebelcovat, krmit různými jídly a naučit všelijaké triky, jako chůze do strany, atd ;-)


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Nejlepší sandbox, co jsem kdy viděl, je GTA5 a Red Dead Redemption 2. A proti sandboxům mám tu výhradu, že potulování se sandboxem ruší hlavní dějovou linku, takže třeba u Witchera 3 (jedno z nejlepších RPG všech dob, IMO), je výhra, že to až takový sandbox není. 


Aru
22. 11. 2021
Dát tip

hlavně ve Skyrimu umějí koně plavat :D to mě odrovnávalo kdy jsem před vodou seskočil z Klepny, přeběhl to a zavolal si koníka k sobě

jo, ten svět Skyrimu zvlášť s módama byl úžasnej, zbožnoval jsem ty zasněžený hory, i když to bylo kapánek nebezpečný,... i když ti draci byli časem spíše otravní :))


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Já si ten Skyrim asi zase nainstaluju, nutíte mě k tomu vy dva. 

Podívejte, já ani nevím, jestli je to dobrá hra. Mám rád tu úvodní melodii - pustím si ji vždycky v podání nějakého toho severského orchestru , a myju při tom nádobí nebo vařím, a zpívám si do toho - to mě baví. Baví mě i ta česká parodie.

Jenže hra samotná má ten problém, že jí vždycky nainstaluju, říkám si, to nezestárlo nejlépe, pak nainstaluju správce modů z Nexusmods, a pak začnu řešit mody - které instalovat, které ne, většinou to začne grafikou, a skončí to totální skrumáží, kdy se ty mody navzájem poperou. Nebo třeba hodinu hraju, a pak si říkám, že jak to všechno s těmi body lépe vypadá, že by bylo dobré nainstalovat i nějaký mod nejen na budovy, NPC a krajinu, ale i na inventář. A na boj, a tak to jde dál a dál, posledně jsem čtrnáct dní jenom ladil mody, a pak mi nezbyla síla hrát samotnou hru. 

Navíc mi to připadá strašně robotizované - NPC jsou si podobná, dialogy jsou robotické, atd. 

Mě se líbil Gothic a Gothic 2, ale ten vy mladí asi nepamatujete...


Nojo. Zaklínač 3. To je taky srdcovka. Ale Skyrim mám radši, je to větší sandbox. :)


Aru
22. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

ale né, zase to zpropadený KCD :D

já to neměl ještě s češtinou, takže jsem neměl Jindřicha, ale Henryho :))

jako ta hra byla "ok", ale ty souboje mě přiváděli k šílenství. kůň nebyl problém, šlo snadno ukrást, jen při nasedání řval i ten mlynář co u něho Henry bydlel, už nevím jméno.

ten klášter jsem komplet vyraboval a to až tak, že kolem mě ráno prošli mniši na modlitbu, zachránili mě šaty co jsem měl na noční shanění peněz, (měli tam pár cetek, jako třeba zlatý poháry :)) ) jinak jsem samozřejmě všude jezdil v nejlepší zbroji.

aleeeee, tys hrála Skyrim, tady nikdo netuší co to je, dokonce ani Kamamura :D ve Skyrimu nelze nenechat tisíce hodin, vždycky jsem hlavní příběh dělal až na konec a jel vedlejšáky ;)

říkejte si co chcete, ale nejlepší hra všech dob je Zaklínač 3, to je prostě fakt :D


Thea v tramvaji
22. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

Jééé Kingdom Come! No fakt :))) Předloni jsme se na ta místa jeli podívat na výlet a bylo to tam takové celé rozpadlé. Neudržované. Ale klášter stojí! Teda ty zbytky.Mi se taky líbilo, jak se hráč musel přizpůsobit životu v klášteře. Super hra prostě. 


Lady de Winter
22. 11. 2021
Dát tip Aru

Já jsem hrála věcí. :) Dark Souls ani Sekiro ne, zato třeba na takovém Skyrimu jsem nechala bez přehánění tisíce herních hodin a disk mám plný modů. Stejně je to jedna z nejlepších her všech dob, ať si Vávra říká co chce (ovšem jak píšeš, Vávra je možná geniální gamedesignér, ale osobně je to fakt trochu kretén, což se třeba pozná podle jeho názoru na Skyrim). :)

A bug kvalitní, jen co je pravda. :D


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip Lady de Winter

Cože... ty jsi snad hrála Kingdom Come?! Ženská, co gamesí, to je jak bílý jednorožec... Nebo ses snad dokonce podílela na vývoji hry? Kingdom Come bylo mistrovské dílo (i když Vávru nemám rád, nakrucuje se před kamerami, zatímco většinu práce odřeli chudáci, jejichž jméno nikdo ani nezná).  BTW infiltrace sázavského kláštera byla neuvěřitelná bžunda!

Můj nejlepší zážitek byl (když mě konečně na chvíli pustili z klášterního vězení) ranní nástup ke společné motlitbě, (kde fakt člověm musí stát s ostatními mnichy snad dvě hodiny herního času), kdy se do ticha najednou ozval opilecký zpěv: "A když si já mojí milou po prdeli poplácám... ", prostě díky bugu ve hře si mnich, který se díky jinému bugu zasekl někde o zeď, a dorazil pozdě (což se jinak trestá jak jinak než vězením), tak si zpíval odrhovačku, kterou si normálně zpívají přes den dělníci pracující venku na stavbě kláštera. Scéna byla naprosto absurdní svojí náhodnou neplánovaností, že mě to totálně odstřelilo. 

No toto... Aru, pojď sem honem, tohle se nevidí každý den! Nehrála jsi snad nakonec Dark Souls nebo Sekiro?


Alenakar
22. 11. 2021
Dát tip Gora

Moc se mi líbí ta práce s rýmy uprostřed verše. Rýmy ženou text dopředu, hodí se k ironickým metaforám. 

Je skvělé, když báseň o Šemíkovi má spád...

Teď jde jen o to, zda hlavní bylo přeskočit palisády nebo uhánět následně k Neumětelům.   Tip.


Danny
22. 11. 2021
Dát tip

pěkné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru