Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poledne

22. 11. 2021
2
5
165
Autor
Mrslinght

Prý jsem tvoje všechno,

prý jsem tvoje nejsladší.

Tak proč dneska ležím

na krvavém polštáři?

 

Vždy jsi mi povídal:

,,Život nás nesloží.”

Proč se teď ocitám

pobodaná na loži?

 

Proč jsi to udělal?

Co tě k tomu vedlo?

Pak jsem tě poznala,

jsi ďáblovo peklo.

 

Ja nejsem jediná,

a ani poslední…

Ta, co je nevinná,

mrtvá po poledni.

 

 


5 názorů

Nina Lili
22. 11. 2021
Dát tip

Jistě, téma je natolik obsáhlé, že na to by nestačilo jedno století.... Mluvila jsem o tomto konkrétním příběhu, nikoliv o tématu samotném...Sama jsem nakousla stejné téma v Deseti posledních, ale jak říkám, jen nakousla, i proto mě toto dílko zaujalo a působí na mě dost silně a až vybízí k otázce - co se stalo předtím? Je to jen moje zvědavost :)


Safián
22. 11. 2021
Dát tip

Takové erbenovské. Jako báseň, nebo spíše úvod k erbenovské baladě nebo její závěr. přesvědčivé. Trochu připomíná i část drastických barokních balad, kde je ošem účinek potrestání viníka zesílen odhalením motivů jeho činu. Např. v baladě Tam dole na dole, kterou zapsal a doprovodem obohatil Janáček, hrdina zabíjí  milou na přání své matky. Když ho matka za to chválí, zdrcený mladík odpoví: Jak vy to , mamičko, jak vy to pravíte, co je na mém srdci, vy o tom nevíte.

Obávám se ale, že popudem k této básni nebylo umění.


Nina Lili
22. 11. 2021
Dát tip

Měly bychom založit klub "poezie pro týrané"...Téma stále aktuální a bohužel "nadčasové".... Co se týká básně jako takové, tak by se na tom podle mě dalo zapracovat líp, trochu to rozvést, co tomu předcházelo, je to spíš takový konec a škoda, že to nemá i začátek, byl by to jistě zajímavý příběh...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru