Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všichni jsme vězni

23. 11. 2021
1
10
269

moc dobře to nezní

co dá se s tím dělat?

mysli na to až budeš

oči k nebi zvedat

možná to někdy přejde

až hlavu zvedneš

zjistíš,

že dál to prostě nejde


10 názorů

Kamamura
24. 11. 2021
Dát tip

Jinak souhlasím s autorem - naše planeta je pro nás vězením ve stejném smyslu, v jakém je oceán vězením pro rybu, nebo atmosféra pro orla skalního. 

Však také slavný Jorge Luis Borges píše v jedné své povídce o vládci Kréty a arabském sultánovi:

...Nejdříve ve vzájemném střetnutí zvítězil vládce Kréty, a dal zajatého sultána uvrhnout do známého krétského labyrintu. Sultán tušil, že bez pomoci z bludiště chodeb, dveří a pastí cestu ven nenajde, a tak se modlil ke svému Alláhovi, a jako zázrakem se mu podařilo po dlouhých útrapách najít východ a uprchnout do vlasti. 

Tam sultán sebral obrovské vojsko, vtrhl s ním na Krétu a zajal krétského vladaře, kterého odvezl do nitra saharské pouště, a pravil mu toto: "Ukázal jsi mi ten váš proslulý labyrint plný důmyslných pastí a skrytých léček, a já ti za tuto životní zkušenost děkuji. A nyní dovol ty mně, abych ti na oplátku ukázal svůj labyrint - nenajdeš v něm sice žádné stěny, příšery, jámy ani čepele skryté ve zdech, jen písek, žhnoucí slunce a nekonečné dálky. Musím tě ale varovat - z mého labyrintu se ještě nikomu uprchnout nepodařilo." A s těmi slovy zanechal sultán krétského vladaře uprostřed nekonečného moře bezpočtu písečných dun, vystaveného nemilosrdným paprskům žhnoucího slunce. O dalších osudech onoho krétského vladaře se nedochovaly žádné záznamy... 


Kamamura
24. 11. 2021
Dát tip

Výborná replika! Těším se na další letmá střetnutí ;-)


jen napolovic - já znám je a oni neznají mě


Kamamura
24. 11. 2021
Dát tip

Ale no tak, Radovane, nepředstírej prosím, že neznáš největšího detektiva všech dob Sherlocka Holmse, a jeho ikonický zápas s jeho úhlavním arcinepřítelem, arcivévodou zločinu profesorem Moriartym, kterého si autor obou těchto literárních postav Arthur Conan Doyle vymyslel, aby se zbavil své nejslavnější a nejnenáviděnější postavy (doslova prý na dovolené ve Švýcarsku prohlásil: "Už to mám! Shodím toho nesnesitelného Holmese támhle z té skály a bude pokoj!"), která zastiňovala (podle autorova mínění neprávem) jeho ostatní, vážně míněná díla, jako například sci-fi "Ztracený Svět". Dovol tedy, abych ti v krátkosti představil alespoň velmi modernizovanou verzi onoho legendárního duelu od současného režiséra Guye Ritchieho ("Snatch", "Gentlemen").

Není to fascinující vztah mezi autorem a jeho vlastní literární fikcí? ;-)


Naše planeta je pro nás vězením.

Nic víc.

 


Výborný trefils to dokonale!

nechápu - znamená nechápu a z drtivé většiny nelíbí a to proto, že mně vadí, když nechápu

rozčílí - ještě se mi to tu nestalo u díla, nevoli nebo znechucení ale zažívám, avšak více u komentářů než u děl

co jsou to arytmické vulgarizmy nevím, takže tady ti nemůžu přitakat

tip dávám, když se mi to líbí a je odvedena kvalitní práce

ti dva jmenovaní páni mi dosud nebyli představeni

výběr dávám když se mi to móóóc líbí a je odvedena super práce nebo to obsahuje super nápady

 


Kamamura
24. 11. 2021
Dát tip

Když Radovan říká, že něco nechápe, znamená to, že se mu to nelíbí.

Pořád je to ale lepší, než když ho něco rozčílí, protože to většinou odpoví krátkým veršem, ve kterém je průměrně 1,35 arytmických vulgarismů (vnímám to vždycky jako poetický ekvivalent nesouhlasného zamručení).

A když ti řekne o něčem, že je to geniální, tak ti (trochu škodolibě) naznačuje, že sis (domněle nevědomky) dal gól do vlastní brány. 

Nevím ještě přesně, co to znamená, když ti dá tip. 

Ale když usoudí, že už nad roklí ve stylu Holmes vs. Moriarty zápolíte příliš dlouho, a rozhodne se rozetnout impasse jediným chytrým chvatem, tak ti dá výběr. 

A to je všechno, co zatím mám v sešítku - v "profajlingu" jsem jen neškolený amatér. 

Tak co, Radovane, trefil jsem se aspoň jednou? ;-) Jako u staré hry "logik" - nemusíš říkat kde přesně, jen řekni kolikrát. Ať to zůstane napínavé!

Lidé jsou pro mě neodolatelná "puzzles", nemohu si pomoci, lákají mě k luštění. 


Safián
24. 11. 2021
Dát tip

Jak říká Radovan.


trošku nejasné, i když čtenář tuší, že asi život dál nejde

ale zase tam máš, že to někdy přejde, co?

Možná jsem já nechápavý, to je dost pravděpodobné, ale pokud ne, zamysli se nad tím co chceš sdělit a vjádři to


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru