Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S úsměvem jde všechno líp

25. 11. 2021
3
15
630
Autor
zzlatý

Našel jsem odkaz, kde si můžete přečíst ukázku celé kapitoly "O Libuši" z knihy "Prapověsti naše s trochou vtipné kaše: https://www.knizniklub.cz/knihy/302696-prapovesti-nase-s-trochou-vtipne-kase.html 


15 názorů

Aha, děkuji, teď už se se strdím orientuji, neb ani na googlu jsem nenašla dostatečně jasnou odpověď. Když si to pospojuju dohromady, tak strdí divokých včel je analogie k plástvi včel chovaných člověkem?

K rezonanci - právě mikroskopický rozdíl znamená, že to zní skoro stejně, a tak lze následně obsahově zaměnit.

Se strdím jsem měla taky nejasno a proto jsem ho rezonančně částečně nahrazovala slovem struky. Mlékem a struky oplývající... struky jsou navíc blízko srdci. Tedy jako dítě jsem vyvozovala, že strdí je poprsí. Aby to končilo stejně. No nic, to jsou jen moje rezonanční postupy. nevím kolik procent populace to má taky tak.

 

 

 


zzlatý
12. 12. 2021
Dát tip

rebecca13/CM: Asi jsem špatně pochopil, což není nám starcům nic nového, ale mi připadne ten rozdíl téměř mikroskopický (rádlo - prádlo). Co se týká výrazu strdí, lze jej popsat takto: Včelaři včelám pomáhají tím, že jim dělají rámečky, do kterých lepí voskové tzv. "mezistěny", na kterých včely pokračují s budováním pravidelných šestihranných komůrek. V přírodě žádný včelař včelám nepomůže, a tak si včely stavějí vlastní plodiště i medníky, a tyto přírodní výtvory plné medu se nazývají "STRDÍ". 


Mluvila jsem o zvukové rezonanci prádla a rádla... Asi jste mou odpověď četl ve spěchu. Rádlo vím, co je. Strdí mi dosud není jasné. Podívám se do googlu.


zzlatý
07. 12. 2021
Dát tip

rebecca13/CM

To není PRÁDLO, ale RÁDLO. Tím kypřili pole ještě před "RUCHADLEM" a "PLUHEM: A myšleno je to tak, že tam kypřili pole celý den, pokud slunce svítilo, tedy rádlo tam celý den tím polem vládlo spolu s volem, tedy: 

Polem s volem rádlo vládlo,

dokud slunko nezapadlo.

Nebo v kapitole "Příchod Čechů" jsem si také se slovy pohrál a píši :

Co je strdí? Voní, smrdí?

Med ve strdí, ten nesmrdí!

Ač na strdí jsme dost hrdí,

již nevoní, jak Čech tvrdí...


k veršům a jazyku

Určitě máte rád jazykolamy, viďte? ten bělouš - to je opravdu moc povedené.  s rádlem je to složitější, zvukově s tím ihned rezonuje prádlo a významově že má někdo něco rád. Je těžké napsat rýmy pro děti, aby si je bezpečně pamatovaly. Obdiv, kdo se tímto zabývá.


Každá doba má klady i zápory.. před týdnem jsem byla v Leskovicích, neměla jsem tušení, že obec byla vypálena do základů ve stejné době, jako Lidice. Máme se báječně v porovnání s tím, co bylo. Jsme jenom rozmazlení.

Btw - nedalo mi to, našla jsem si na internetu celou bakalářskou práci o Leskovicích a o tom, proč se zde nedostalo propagace neštěstí jako jinde. Autor to velice pečlivě rozebral. Máte-li rád historii, byť je tato novodobější, určitě vás hloubka práce potěší. Lze najít poměrně snadno, bohužel jsem si neuložila odkaz.


zzlatý
29. 11. 2021
Dát tip

rebecca13/cm: To jsou právě ty moje hračičky, např.:

Že o pluhu v oranici

nevěděli ve Stadici,

POLEM S VOLEM RÁDLO VLÁDLO,

DOKUD SLUNKO NEZAPADLO. 

- náš jazyk je nádherný a dá se s ním hezky pracovat, neb jak říkal pan Werich: anglicky nelze říct:"MALINKATÉ, NAČERVENALÉ (ne červené) JABLÍČKO . Jinak jsem rád, že jste se pobavila, což je v dnešní hodně záporné době moc důležité.


Zapomněla jsem čárku, omlouvám se, píšu z mobilu, jsem na cestách. Na zprávu odpovím večer v klidu, děkuji!


Zalistovala jsem, moc se mi líbilo tohle dvojverší:

 

Vyskočil pak na bělouše,

zkouše jestli bělouš kouše



Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru