Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutné zprávy z domova

26. 11. 2021
4
13
414
Autor
Kamamura

Proč nemáme na Písmáku kategorie "satira", "epigram", "angažovaná poezie", a další, a máme místo toho "Blbůstky", "Senrjů", a "Pajpu"?! Haló, Majaksi, Luzz,  Marcelo K., Pomerančová, a vy ostatní chrabří ocrhánci a věční vylepšovatelé tohoto svatostánku literární tvořivosti, kde je vás konec?

Truchlívé přízraky k smrti uondaných a i jinak zabitých talentů volají vás z tlejícího listí v oboře Hvězda, z místa nikoli dalekého od naší Velké Národní Prohry roku 1620, a kvílivým nářkem vyprávějí o svém utrpení. Obestřela chmura jakási, jakož i košmár obtížný, to naše české nebíčko nejen literární!

                        

      Zahal, ó Vesno,    

   tvář podzimním mračnem,  

               oklikou děsnou             

      zas na startu začnem.     

                                       

 

                                   

      Zabudlas, má vlasti,     

          na ruku, co kradla,          

           a do stejné pasti          

      jsi po letech spadla.      

                                      

 

                                                    

    Zaúpěj, Žižko, (bolest není malá)     

       a v hrobě otoč se, zas a znova;       

  neb ministryní obrany právě se stala  

       starostka Jana Černochová.       

                                                     


13 názorů

Uličný
26. 11. 2021
Dát tip

Mělo by být normou a i povinností básníka, aby označoval věci a lidi pravými jmény. 

Opravdu jsme teď v situaci, kdy se nemůžeme jen mlčky dívat na další zlodějny a odkláněčky. Básníci by v následujících těžkých letech měli vzpomenout na K. Havlíčka Borovského.

Termín angažovaná poezie mám rád a rád ho používám. 

Rád také říkám nahlas, že neplivu na státní znak, stoupám si při hymně, neutírám si boty do státní vlajky a nenadávám sprostě na pana prezidenta.

nebo

Nepálím Korán, nestrhávám Židovi modlitební řemínky a nelámu choboty slonům. 

Jsou to stejné provokace jako termín angažovaná poezie. Stejné červené hadry. Přitom proč?

Nikdo nebude mít odvahu dát sem kategorii ANGAŽOVANÁ POEZIE, to už se tu dříve objeví kategorie - Ač spal básník v knihovně napsal báseň o ničem!


Safián
26. 11. 2021
Dát tip

Abakus, o to přece nejde. Jde o to, že jsi uvedla, že angažovaná literatura skončila s rokem 1989. Jestli ji máš ráda nebo ne, s tím nesouvisí. Stačí, když napíšeš o násilí na ženách, ochraně přírody, koncentrácích atd, atd, a už jsi v angažované literatuře.


Josephina
26. 11. 2021
Dát tip

haha, mám radost, že je ministryní obrany .... je to důkaz, že se bránit nemusíme, že jde vo hovno ... vojáky v nemocnicích udiriguje dobře! i bez pistolek!


Abakus
26. 11. 2021
Dát tip

Safián - ja ten výraz nemám rada a škatuľkovanie mi veľmi nejde. Rada zabijem hrdinu, ale neriešim otázku jeho alebo mojej angažovanosti.  


Safián
26. 11. 2021
Dát tip

Abakus, já jenom, že pro tebe angažovaná literatura skončila rokem 1989, jak píšeš více.


Safián
26. 11. 2021
Dát tip

Kamamuro, s těmi kategoriemi máš pravdu. Mně nejvíc fascinuje kategorie smíšené verše. Nevím, co si pod ní představit.  Ani to, čemu říkáš angažovaná poezie, ale není žádný jednolitý celek. Zahrnuje celou řadu věcných okruhů i způsobů jejich vyjádření od světonázorových koncepcí , přes propagandu všeho druhu, po bojové a vulgární napadání. Je dnes v podstatě více než kdy jindy všude kolem. Takže  bys měl rozlišit i jednotlivé její projevy.


Abakus
26. 11. 2021
Dát tip

Safián - keď píšem do šuplíka, tak neuvažujem o angažovanosti.  Keď píšem smerom von, tam už je to o trochu horšie, ale angažovanosť mám niekde hlboko až za striedavým rýmom a prízvukmi.. 


Safián
26. 11. 2021
Dát tip

Abakus, ty jsi celých třicet let prospala?


Abakus
26. 11. 2021
Dát tip

Kamamura - u nás a sa  za angažovanú literatúru dávali ceny. Bude aj tu aspoň hrnček? A to že má niekto pod 30 rokov, to sa vyzdvihuje dodnes. 


Kamamura
26. 11. 2021
Dát tip

Školy nemám, jsem jen prostý dláždič expresivních mozaiek v suterénu Chrámu Literatůry, ale zaslechl jsem tuhle přes podlahu, že prý poezii dělíme do dvou základních kategorií - čistou (neboli samosnubnou) , která si vystačí sama skotečením v šeru opalescentního mlžného oparu (zdatně ji tu zastupuje třeba dievča z lesa, nebo donedávna jsem to zkoušel i já), a na poezii angažovanou, která se pokouší budit, burcovat, upozorňovat a poukazovat na to, co se reálně kolem nás děje (solipsisté teď na mě asi vraští obočíčko). 

Není možné všechno házet na ukrutného bolševika, některé jevy existovaly už před jeho hrůzovládou, a budou i po něm. A některé nám přinesl až svěží vítr demokracie a svobody - například bezdomovectví, dětské dlužníky, a potraviny, po kterých člověk kyne jako těsto v pohádce Hrnečku vař. 


Abakus
26. 11. 2021
Dát tip

satira, pornogram je mi jasné ale čo je to angažovaná poézia? Naposledy som sa s  tým stretla niekedy pred rokom 1989.


Aru
26. 11. 2021
Dát tip

to chce klid Kamamuro, že ty jsi dnes neměl svoji dávku šampaňského a kaviáru, nevzal do kola támle se křenící dámu a nedal k dobru pár slov ve francouzštině, ani si do rulety nevsadil jeden ze svých menších zámečků, až když uvidím Rudé, dám povel dělostřelcům, tentokrát nepadne dráha! :D

teda cože? počkej! sundám si monokl,... a jo Písmák, to byla vlastně jiná doba žejo? no, mohli bysme na vánoce zase nejet spolu do Peťerburgu, beztak nás tam nepustí a neobdivovat, např. Ermitáž :D:D

báseň je mi jasná až na konec, nevím kdo jsou ty dvě dámy, ta Jana a Černochová, ta druhá je asi z Afriky, že? :D


Kamamura
26. 11. 2021
Dát tip

Tak, Aru, dost bylo popíjení a zewlování v HQ, Ockhamovu mačetu, pilku veršořezku, tvaroslovný hoblík, granáty šokujícího expresiva do baťůžku, AK47 nabité dvoudobými "BUM-BUM" výbušnými metaforami zpět do ruky, věrného psíka "Lva Nikolajeviče" odvázat z řetízku, ať si běží po stopě škváru... i ponowiem na droge, wiedzminie! Tvrdá je halva literárního teroristy, oschlý je jeho humus a vyschlou vyhořelostí láme se pita chléb jeho!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru