Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návrhy pro město (žákovské citáty)

27. 11. 2021
8
10
341

Co byste navrhli, kdybyste zasedali v pražském zastupitelstvu (nebo v zastupitelstvu vašeho města)?

 

(žákovské výroky další)

 

 

 

((...)).

 

..

..

Zavedl bych blízko všech přestupových nádraží rourové samoobslužné kab.inky pro nocleh jedné osoby, ale cenově dostupné, ne jako v Londýně. A v parku před nádražím v Praze bych dovolil na jednu noc postavit nocovací tábor skautům, apod..

 

 

Co byste navrhli, kdybyste zasedali v pražském zastupitelstvu (nebo v zastupitelstvu vašeho města)?

 

 

čtenář Hanka - 31.3.2020 > čtenář> U každého města by mohly být zahrádky pro obyvatele, a každou sobotu aby si tam lidé pěstovali zdravou obživu.

 

Aby na každé střeše, která je rovná, aby mohla být zahrádka, nebo posilovna, klub nebo restaurace, apod.

 

Na cedulích s názvy ulic bych uvítal informaci o minulých názvech, pokud jsou známé, a i o důvodu současného názvu.

 

Navrhovala bych důchodcům, kteří bydlí doma po jednom, aby bydleli v bytě raději po dvou nebo po třech, a tím by si ušetřili náklady, a bylo by více bytů pro mladé.

 

Dovolila bych v našem městě jít si lehnout na trávu v parku nebo na ulici, jak je to běžné třeba ve Švédsku, nebo v Sydney, a na dalších místech.

 

Nechala bych u nás v Praze i v okolí kontrolovat prázdné byty cizinců s dotazem, proč si tam třeba nevezmou někoho do podnájmu.

 

Na náměstích a v ulicích bych hodně viditelně a hustě pověsila bilboardy, nebo tabule s fotografiemi důsledků ekologické krize, aby na ně lidé nezapomínali, a snažili se více v těchto věcech angažovat.

 

Nechal bych u nás ve veřejném prostoru umístit fotografie jezer a moří, plné plastů, s návrhem, co s tím může každý kolemjdoucí ve svém volnu dělat.

 

Zavedl bych blízko všech přestupových nádraží rourové samoobslužné kab.inky pro nocleh jedné osoby, ale cenově dostupné, ne jako v Londýně. A v parku před nádražím v Praze bych dovolil na jednu noc postavit nocovací tábor skautům, apod..

 

V každém městě bych zavedla povinnou vzdělávací pětiminutovku městským rozhlasem, nebo i dalšími způsoby (kterým by se jednoduše nešlo vyhnout, pokud by si někdo úmyslně nezacpal uši a oči) o městských, nebo i celosvětových ekologických problémech.

 

Zavedl bych povinnost každého dospělého v našem městě, než začne pracovat u počítače, aby se tam třeba pět minut zamyslel nad tím, jak by mohl dnes pomoci ekologii. Kontrolovat by se to mohlo pomocí programu, který by ho u toho kontroloval počítačovou kamerou, nebo jinou vhodnou metodou.

 

(( ...)).

V našem městě bych obnovila akce typu Fridays for Future, ale aktivněji, aby se vážnosti našich informací a požadavků nemohli naši nepochopitelně letargičtí dospělí spoluobčané vyhnout.

 

Rozdávala bych lidem do schránek informace o plastech v mořích, o jejich zbytečné spotřebě, o jídlech z masa, o CO2, o velkých požárech, o klecových chovech slepic apod., aby si více uvědomovali důsledky svého nezodpovědného života především v minulých dvě stě, až dvě stě padesáti letech.

 

V létě za horka bych u nás nechala v létě více kropit ulice, jako je tomu např. v Praze.

 

Nechala bych ve městě vytvořit více sběrových míst pro sběr tříděného odpadu, a také kontroly s velkými tresty, pokud by se zjistilo, že je svozová firma zase sesýpá dohromady do směsného odpadu.

 

V každém městě ČR bych zavedla hlídky žáků nebo studentů s pravomocemi udělovat přísné pokuty, třeba za to, když na náklaďáku pro odvoz odpadu sesýpají tříděné odpady ráno tajně dohromady, nebo když se někde ve firmě leje nafta, olej, nebo s.apón do kanálu.

 

.

V městských čističkách bych zavedl povinné výstavky s mikroskopy pro veřejnost, aby se každý mohl na své oči přesvědčit o mikroplastech v pitné vodě, které pijeme, nebo o antibiotikách a drogách, které se hromadí v rybách, apod.

 

Přednostně bych financoval městské i další čističky vod, aby fungovaly účinněji, a také bych zavedl více měřičů tlaku, nebo průtoku v ulicích, aby se spíše odhalily poruchy a havárie potrubí v podzemí, kterou ztrácíme až třetinu pitné vody -tím by se nemuselo vyrábět tolik pitné vody, a mohla by být kvalitnější za stejnou cenu.

 

Věnoval bych více prostředků na ekologii, a ty bych vzal třeba ze zbytečností, např.z nových asfaltů nebo dlažby v parcích, a jejich neustálých oprav, apod.

 

Věnoval bych více prostředků na ekologické dlouhodobé projekty, na granty pro studenty, a na spolupráci s dalšími městy celého světa, apod.

 

Věnovala bych více peněz do kroužků pro žáky a studující na jejich zájmovou činnost v oboru ekologie.

 

Podpořila bych účinné neziskovky v našem městě, třeba týkající se života našich důchodců, ekologie, nebo kroužků v opraveném pivovaru, a podpořila bych i výzkumné výlety pro mládež na zajímavá místa.

 

Podpořil bych výrobu měřičů spotřeby vody v domácnostech, které jsem vynalezl.

 

Dal bych, mimo jiné, grant na výrobu měřiče vody, který vynalezl můj spolužák A. B., a také bych zavedl kontrolu množství tříděného odpadu, který odchází z každého bytu nebo domu, aby se omezily tříditelné odpady ve směsném odpadu. (...). .Také bych nějak kontroloval, zda se v odpadech z domácností nenachází použitelné jídlo před datem spotřeby, a uděloval bych za to pokuty, které by mohly tvořit nějaký ekologický fond-

 

(( ...)).

(( ...)).

Snažil bych se dospělým nechat více si uvědomit, proč je nutné se více starat o ekologii, a to i o tu, která se jim zdá být daleko, třeba ostrov z platů v Tichém oceánu o velikosti Francie.

 

Zařídil bych celostátně všem lidem, Čechům i Moravákům, , aby si nemohli doma nebo v mobilu zapnout internet, dokud by si povinně neprohlédli nové zprávy či videa o celosvětové i naší ekologii, v délce třeba do tří nebo do pěti minut až deseti minut. Pro kontrolu by na konci museli odpovědět na nějaké otázky z obsahu, anebo si to pustit znovu.

 

Kdybych byla členkou zastupitelstva, zakázala bych do Prahy vjezd soukromým vozidlům, kromě toho,když někdo něco stěhuje, apod. Pokud by tam někdo přesto vjel, musel by městské Policii či jiné kontrole po pravdě vysvětlit, proč nepoužil MHD, nebo sdílené elektrické vozidlo či koloběžku, apod.

 

Kdybych byl členem zastupitelstva v Praze, založil bych síť ekologických poraden, a kolektory povinně na střechách, aby se Praha stala bezodpadovým městem, a i energeticky soběstačnou do několika let.

 

Zavedl bych v Praze kontrolu využití bytů v centru, protože každý člověk s trvalým bydlištěm se podílí na poplatcích, ale prázdné byty cizích majitelů se na tom nepodílí.

 

Kdybych byl zastupitelem, podporoval bych výstavbu garážových domů nejlépe v podzemí, aby se dalo v Praze lépe parkovat.

(...).

(( ...)).

 

 


10 názorů

Nami 99
07. 03. 2023
Dát tip Zeanddrich E., blacksabbath

Já bych kvůli bezpečnosti občanů. nařídil městským hasičům, aby zkontrolovali všechny hadice vždyky hodinu před požárem.


 

.. .

 

 


 

 

Shodou okolností, narazil jsem nedávno na údaj, že ne 60.000 bytů, ..., ale už snad 70.000 jich je jen na území města Praha prázdných... .

 

(( ...)).

Pokud by se našel (nejlépe ekonomický asi) nástroj, jak přimět majitele těchto bytů, aby je (reálně, tedy ne za přemrštěnou cenu) nabídli  k pronájmu (nebo případně i k prodeji), kromě bytové krize by to vlastně brzdilo i inflaci (kdyby se v Praze najednou objevilo třeba jen 35.000 bytů k pronájmu, cena by nutně šla dolů...).


 

To Forus:  Já myslím, že je běžné, že v určitém věku berou děti dospělé ze všech dob jako jeden celek :)


Foros
27. 11. 2021
Dát tip Benetka

"aby si více uvědomovali důsledky svého nezodpovědného života především v minulých dvě stě, až dvě stě padesáti letech."  Vida, na ekologickou propagaci zacílenou na upírské etnikum se dosud zapomínalo, ještěže máme ty všímavé žáky


Jamardi - myslím, že s tlakem okolností se  nedemokratičnost může (a téměř s jistotou 100% také bude) ještě zvyšovat -a to nejen mladé generace..

Otázkou je, co všechno by v důsledcích znamenalo i pro samotnou ekologii, kdyby se (za nějakou náhradu snad) začaly třeba vyvlastňovat dlouhodobě prázdné byty ve městech, kde je bytů nedostatek ((nejedná se, v případě bytu či domu v drahé lokalitě, kde jsou, mimo jiné, velké náklady na provoz celku, opravdu u něco více, než  jen o dům či byt? )),..., nebo kdyby každý musel před prací na internetu povinně shlédnout nějakou tu ekologickou pětiminutovku, ze které by byl potom vyzkoušen.. .

Jisté je, že mnoho lidí si neuvědomí vážnost situace dříve, dokud se jich přímo nějak citelněji nedotkne -a tlak většinové společnosti může být ještě pouze její pověstnou varující  měkkou prodlouženou rukou.. .

((...)).

Chápal bych třeba i výtky studentů směrem k neekologickému konzumu starších   generací, protože v cenách mnoha komodit (dokonce ještě i ropy, ..., uhlí, ..., tzv. jednorázových oděvů, plastů, osob. automobilů s velkoobjemovými spalovacími motory, ..., letenek,..., atd.,  apod.) se (většinou) neplatí žádná ekodaň,..., takže následky současné zbytečně vysoké spotřeby apod. mladá generace bude se muset pokoušet sanovat (a přitom snad vždy je levnější škodám předcházet!) na své náklady..  .

((...)).

Hezký den Ti přeji :)


blacksabbath
27. 11. 2021
Dát tip Gora, Nami 99

Nechal bych u nás ve veřejném prostoru umístit fotografie jezer a moří, plné plastů, s návrhem, co s tím může každý kolemjdoucí ve svém volnu dělat.........:-)))))*/********.

 


Květoň Zahájský
27. 11. 2021
Dát tip Gora, Benetka

Citáty jsou to skvělé, některé úsměvné, jiné k zamyšlení. Jednou jsem jakémusi militantnímu ekologovi na téma plasty v mořích vysvětloval, že ani já, ani moje rodina, dokonce nikdo z mých sousedů v naší vesnici nevyhodil do žádného moře ani kousek plastu, tak máme svědomí čisté, že za tuhle světovou pohromu můžou nejspíš pražáci.


Jamardi
27. 11. 2021
Dát tip

Vidím, že vztah k řešení ekologických problémů mají žáci úplně nedemokratický. :)

Taky si  myslím, že ty různé vydlážděné cestičky v parcích, jsou kolikrát zbytečné. Vypadá to pak uměle a z hlediska funkčnosti je to taky zbytečné, protože když prší nebo hned po dešti se lavičku hned nikdo  nepožene a jinak si tam v pohodě dojde. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru