Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lojza

29. 11. 2021
9
32
521
Autor
Aru
Lojza Novák ležel na lůžku v nemocnici, bylo mu 84 let a byl zcela odkázán na pomoc druhých. Smutný případ, byl připojený jak na ventilátor, tak na kapačky, už dva roky se nezvedl z postele. Tento den se však zcela lišil od jiných, přišla k jeho lůžku mlaďounká sestřička v poloprůsvitných zdravotnických šatech bez podprsenky s dopisem v rukou. Dopis byl sice určen pouze do rukou Lojzy, ale nedalo se nic dělat, sestřička roztrhla obálku, postavila se před Lojzu, odkašlala si a zvučným hlasem začala mu číst:

"Aloisi Nováku, Komunistická strana Čech a Moravy (a Slovenska) tě soudruhu ve zbrani povolává do armády. Slíbil jsi nám svoji věrnost v lepších časech a my se nyní odvoláváme na tvůj slib. Toto je povolávací rozkaz! Okamžitě se dostav na srazové místo B. To je rozkaz, soudruhu!"

Lojza začal pomalu otvírat oči, tep který skoro dva roky neměl žádný se najednou začal zrychlovat. Znenadání začal zvedat ruku. 'Zázrak', zvolala sestra a běžela za primářem už sice v důchodu, ale stále ve funkci, nyní si zapínajícího už trochu těsnou kapitánskou uniformu. Lojza si odendal jak ventilátor, tak hadičky a posadil se na postel, okolo ležící mlaďoši se jenom mrákotným zrakem dívali nevěřícně na Lojzu, kterého už nic nebolelo a cítil se zcela zdráv. Nakonec se Lojza dokonce postavil na nohy a naplno natáhl do plic vzduch s omamnými dezinfekčními účinky, jež jako slabé obláčky páry se vznášely po celé nemocnici, zatímco primář/kapitán už na nic nečekal, sedící ve voze uháněl na své místo srazu.

V celé nemocnici se probouzely zálohy komunistické armády připravené sloužit svým pánům, kterým před desítkami let slíbili věrnost. Na tento den tak dlouho čekali, mnozí se uložili do stavu ne nepodobného stázi, aby jejich schránky byly připravené k akci, až na ni dojde. Lojza na chodbě narazil na svoje spolubojovníky a v pyžamách ve spořádaném dvojstupu se vydali k recepci v přízemí po schodech, jelikož výtahy byly jen pro slečinky a mlaďochy. Na recepci seděla sestřička už v letech, ale zato plně připravená, na ramínkách měla pověšené vojenské uniformy se jmény na připnutých cedulkách.

Před nemocnicí už čekaly staré transportéry, náklaďáky a dokonce jedna T-34, kterou Franta Sedlák ve své kůlně schovával, pravidelně se o ni staral a z času načas ji věnoval i pusinku na pancíř, nyní plně vyzbrojenou a připravenou k akci. Byl si jist, že tento den přijde, nyní byl připraven bránit komunistické ideály. Před nemocnicí dostal Lojza kalach nabitý ostrými, čutoru, krabičku cigaret s rudou hvězdičkou na obalu, nůž a dva zásobníky, léta rozkrádání a ukrývání arzenálu našlo konečně svoje využití. Lojza jako mladík hbitě naskočil na korbu náklaďáku a čekal spolu s ostatními, kterých bylo stále víc a víc na odjezd. Před nemocnicí byl také malý stolek u kterého stáli důstojníci nad vojenskou mapou a po staré vojenské vysílačce přijímaly rozkazy z velení z utajeného místa, nic nebylo ponecháno náhodě, kontrarevoluce začala. K úspěchu jim popřál dokonce sám car Vladimir III. Putin. 

Odzbrojená policie pod kalachy věrných bojovníků Marxových ideálů jen bezradně přihlížela, nikdo z nich nikdy neviděl tolik vojenské techniky pohromadě, jelikož nezažili slávu minulých časů. Konečně přišel z nemocnice i hrdina ověšený metály, bez kterého kontrarevoluce rozhodně začít nemohla, 100 letý Venca Kroupa, který nyní dostal tu čest řídit T-34 a zažil všechny bitvy na východě, které stály za to. Bez něj se žádná z těchto bitev nemohla udát a dřívější učebnice ho nezapomínaly připomenout v poznámkách na konci. Lojzův zračící se blažený úsměv na tváři značil neskonalé štěstí, jež zažíval spolu se svými spolubojovníky. Po těch letech opět spolu a opět bratři ve zbrani.

Staří bojovníci v neskutečně rychlém čase přepadli českou armádu, jelikož nepotřebovali k životu wifiny, mobily, ani jiné podobné hračky mladých, proto je od skutečné akce nic nezdržovalo. Navíc léta strávená v nemocnicích o poustevnickém životě je zocelila a připravila na cokoli. Útok na Prahu se blížil ke svému prahu. Komunisté ztrativší křesla v parlamentu sáhli v nouzi nejvyšší k poslednímu plánu, jak zachránit zemi před zpovykanou buržoazií, jež hodlala konzumem zničit svět, povolat nejvěrnější z nejvěrnějších, důchodce.

Vláda v Praze naproti tomu povolala poslední obránce demokracie - silniční dělníky, kteří účinně rozkopali na okraji Prahy všechny komunikace v enormě rychlém čase s vidinou slíbených odměn. Kolem Prahy vznikly dvacetikilometrové kolony aut znemožňující vjezd do Prahy, které stály na upravených silnicích nevalné kvality. Od západu se navíc valily k Čechám síly Bundeswehru, pozvané pražskou vládou, ale Německý svaz důchodců je zadržel, protože důchodci na celém světě drží spolu.
 
Lojza si vytáhl z krabičky cigaretu a chvíli dumal, pak ji otočil a uviděl: "Komunismus vítězí."
"No to je ono, dyť tam maj' vodu, my se tam naponorkujeme!" Zvolal s jásotem Lojza. Všichni se začali veselit a pít vodku, Lojza se projevil jako skutečný génius. Ponorky byly objednány, car Vladimir III. jim opět popřál mnoho úspěchů.
 
 

32 názorů

Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Máš pravdu a proto jsem ráda, že mám blíž ke zvířatům než k lidem.


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

no jo, ale rukující důchodci to by byl pohled :D

ale kdo jde do války zabíjet nejsou ti blbc co to řídí, ale lidi co je poslechli. do žádné války bych nešel, že byli a jsou lidi tak blbí, že poslechli a šli vraždit naprosto cizí lidi na rozkaz někoho, kdo jim to řekl a sám ani jednou nevystřelil je jejich věc a vlastní volba, mě by k tomu nikdo nedonutil.

je zajímavé že lidi nakonec nemají žádné zábrany a naprosto o vlastní vůli poslechnou kohokoli a udělají cokoli, dějiny jsou plné navzájem se vraždicích šílenců, (protože jenom šílenec může zabít někoho koho nikdy neviděl, nic proti němu nemá, stejně jako člověk na druhé straně, který ho jde zabít ze stejných pohnutek, jenom proto že mu to někdo řekl, že to má udělat, to je naprosto absurdní,) kteří někam pochodují, protože jim to řekla vláda/velení, atd.

lidi nakonec uvěří naprosto čemukoli a komukoli, protože absolutně nepoužívají svojí hlavu, ale řídí se kýmkoli, kdo dokáže rozkazovat druhým, místo aby ho ignorovali, proto pak komu se zamane může pomocí poslušných lidí dosáhnout čehokoli.

žijeme v absurdním světě, kde se řídíme, tím co nám někdo nařídí, ne tím co nikomu neubližuje.

- ideje jsou asi dobře, v češtině jsem zrovna moc nikdy nevynikal :D


Andreina
20. 01. 2022
Dát tip

Každá válka je velkej blbec a blbci ji také vyprovokují a řídí bez šance na jednostranné vítězství. Existuje pouze jedna výjimka a to je podle mého názoru dílo. Válka vyprovokovaná a vedená zevnitř. To bez ohledu jaké ideje má posloužit. 

(To slovo ideje je hrozné a vůbec nevím, jestli je dobře. Přece jen po létech, kdy jsem s češtinou jen zřídka ve styku už mám mezery - tak se omlouvám) 


Aru
01. 12. 2021
Dát tip annnie

jelikož podobné přitahuje podobné, tak je lepší být optimista :))

vtip je v tom že čím víc někdo vidí svět černě, v tím víc černějším světě taky žít bude


annnie
30. 11. 2021
Dát tip

Obávám dse, Aru, že tvůj optimismus nejsem schopna sdílet... Ale jak praví klasik: na slzy je brzy! Měj se fajn a.


Aru
30. 11. 2021
Dát tip

přesně tak, naběhnou jsem kosi a voškubou všechny třešně, hrůza! :D

i tobě díky annie, když nebudeme držet spolu, zůstaneme každý sám, naše menšina ale vyhraje, šák uvidíme to všichni :))


annnie
30. 11. 2021
Dát tip

Radši to nebudeme rozvádět, nebo z toho vznikne další vášnivá debata :) :) :)

Já díky za názorový most mezi námi a.


Aru
30. 11. 2021
Dát tip

poslední dva roky jsou kategorií samou pro sebe...

leč sranda ta přetrvá ;)

ahoj a díky annie :)


annnie
30. 11. 2021
Dát tip

No já bych se moc nesmála... Komouši už dávno vyhráli: zničili kategorie jako pravda, čest, odvaha, spravedlnost, kvalitní práce, slušnost, zodpovědnost... a mnoho dalších. 

Ale ano, ovšem, že se směju a posílám s mírným zpožděním velmi pobavený tip. Perfektní námět a.


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

Alegno, mimimálně v této povídce ano :))

díky ti ;)


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

děkuju iví, to víš, starý nápad, stačilo ho jenom napsat ;)


Alegna
29. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

black má pravdu, ještěže důchodci drží spolu


blacksabbath
29. 11. 2021
Dát tip Aru

Aru...ty ses zase vyblbnul:-)))))))


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

všechno je provázaný, z malé sněhové kuličky se ti udělá koule, která bude jenom větší a větší, rozhodně jestli někdo v médiích tvrdí, že sem chce zaútočit Rusko, nebo Čína, tak je idiot, možná by vyhráli, ale z Evropy by se stala měsíční krajina, co bys kolonizoval? podívej se na hustotu zalidnění, válka zničí ta území, kde bude probíhat. dneska se vedou války takto


Prosecký
29. 11. 2021
Dát tip

Nepředstavuji si agresi ve stylu 2. světové války. Spíše hybridní. A nepřikládejme Evropě zase až tak veliký význam a nemysleme si, kdovíjak není silná Amerika, Japonsko nebo USA.


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

ano, obchodní kolonie závislá na čínském zboží, ne faktická kolonie po zničující válce globálního měřítka, to je prostě nesmysl, stejně jako strašení Ruskem, Evropani by si tak moc přáli, aby sem Rusko vtrhlo, ale nedaří se ho stále vyprovokovat.

pokud by nějaká válka začala, tak klasicky jako habaďára, do Afgánistánu se šlo taky jenom kvůli ropě, takhle se vedou války, na válce na které jenom proděláš nemůžeš mít logicky zájem, takže Číná sem prostě vojensky nevtrhne, nic by z toho neměla, akorát globální válku s Indií začínaje, přes Evropu a USA konče, ty v tom vidíš něco jinýho než radiací zamořenou planetu?

pokud už by začala Čína útok na západ, což je ale korunovaná pitomost, okamžitě by se dočkala útoku ze svého východu od Japonska a USA, ať se na to koukáš jak chceš, tak agresor by se musel zrodit v Evropě.

samozřejmě si můžeme vymyslet, že libovolný stát se zblázní, ale na ten pak bude útočeno ze všech stran


Prosecký
29. 11. 2021
Dát tip

Proč by válka musela začínat v Evropě?

Pro Čínu je Evropa výhodná i jako kolonie.


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

Číňané sem v životě nezaútočí, komu by prodávali a kdo by ze západu u nich měl výrobu, globální válka není prostě už možná, můžeš bojovat v Africe, nebo na Blízkým Východě, z toho mají zakládající účastníci profit, za bombardování Evropy z Asie žádný profit není. začít válku lze jedině z Evropy, ne do Evropy, obě minulé války to jasně ukázaly, třetí by se musela začít opět na tomto kontinentě


Prosecký
29. 11. 2021
Dát tip

Kydyb začala mobilizace, stačí si nachystat čínsko-český slovník.


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

to je ten správný přístup, jednou mu ten dopis, přijde, ať vytrvá :D


Evženie Brambůrková
29. 11. 2021
Dát tip Aru, Prosecký, annnie, Gora

Kamarád důchodce říká, že musí mít zapnuté rádio, kdyby byla mobilizace.

Jelikož to říká už od vojny, nevšímáme si ho.


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

základ je chtít se na ty nohy postavit :))

díky ;)


MilanH
29. 11. 2021
Dát tip

Jo, jo zvláštní co vše může člověka postavit na nohy :-)


Aru
29. 11. 2021
Dát tip

díky, jo sranda vítězí, dřív než pravda :))


Lili.
28. 11. 2021
Dát tip Aru

Standarta prezidementa republikyblik:

 

""""Sranda vítězí!"""

 


Aru
28. 11. 2021
Dát tip

místo vyponorkujeme, říká vyraketujeme, a místo ponorek se kupují stalinovy varhany, to už mi přišlo jako hodně drsná sranda.

nápad s povoláním vojáků co složili slib ještě komunistům mám hodně, jakože hodně dlouho, celou řadu let, tak ta sranda podle toho taky vypadá.

díky Evži ;)


A mohl bys tu drsnější variantu, pro nás důchodce, přidat?

Je to moc pěkné.


Aru
28. 11. 2021
Dát tip

a to konec měl svoji drsnější variantu :))


Kočkodan
28. 11. 2021
Dát tip

Proti tomu je koronáč prkotinka. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru