Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hádés

29. 11. 2021
7
11
327

Pro pana redaktora Bačkovského - doufám, že specifikace vyhovují parametrům objednávky. 

A panu Erbenovi se omlovám, že jsem mu znárodnil část vercajku. Vrátím, slibuji, jako že je černé nebe nade mnou, a bezedná hloubka pode mnou. 

Na řece smolné,

Styx mnohými zvané,

převozník v člunu dlí na číhané.

 

U řeky černé,

zvané též Styx,

číhá vlk Fenris na měsíc.

 

Za řekou temnou 

podzemní říš,

jednou tam, má milá, dorazíš.

 

V hlubinách země,

v říši mrákotných snů,

čekám tu na tebe do konce dnů!


11 názorů

Lili.
01. 01. 2022
Dát tip

No ať koukám jak koukám,čtu jak čtu...prostě skvělé.Nejsem sice odborník ani odbojník,ale to neznamená,že se mi nemůže líbit poezie.


Bačkovský - děkuji panu redaktoru za jeho empatickou starost, nicméně moje dávná milá (ač má skutečně reálnou předlohu, autentické je i popsané zoufalství, ač naštěstí již bezpečně minulé) na mě celkem dlabala (prokletá asymetrie hormonálně indukovaných posedlostí), býval jsem jí užitečný asi jako hadr na podlahu, kterým se daly utřít slzy frustrace z toho, že jí třeba nějaký galán místo nabídky k sňatku posadil ovíněnou do taxíku, a ještě dal řidiči štědré zpropitné. Teď už je dávno šťastně vdaná (občas někdo zřejmě na ten taxík prostě nemá), a kdybych se snad opovážil zazvonit u brány, tak na mě asi pustí psy (zkoušet takovou pitomost samozřejmě nikdy nebudu). 

Takový je ale prostě život, a proto mám radši noc, z důvodů, ze kterých už jsem se tu vypsal. 


Máš to přesnější, blíže historické předloze (pokud jí ovšem chceme věřit, protože myslím Poetickou Edu sepsal nějaký křesťanský mnich mnoho století poté, co byla už celá Skandinávie bezpečně pokřtěná, a proto taky z říše "Hel" udělal křesťanské peklo (tím ostatně nebyl ani Hádes), a další "drobné" změny v interpretaci, takže většina populárního povědomí o "severské mytologii", pochází od křesťana, který zřejmě věřil, že se všichni pohanští vikingové i nevikingové smaží v pekle). 


netWoor
30. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

 

No, já jsem hlavně kdysi moc dávno napsal o Ragnaroku říkajdu (dávat to sem nebudu, bo se mi dneska ty verše nelíbí, tak jen ukázku):

 

Tři roky trvá zhoubné klima.Vlády se chopí paní zima,Hati a Skoll*, dva hrozní vlci

konečně přiblíží se k Sluncia zhltnou ho. A s ním i měsíc.Garm* zařve, všechny kolem děsíc a potom země zachvěje se.Fenrir, přikován kdesi v lese,svých okovů se náhle zbaví.A poté, jak nám báje praví,had vynoří se z oceánu.I on stane po boku Vanů.

atd. atd., je to dlouhý :)


Ponocnej Venca
30. 11. 2021
Dát tip netWoor

netwoor - máš pravdu, chlapče, ve všem, co říkáš máš pravdu, šak budeš taky mladší, čipernější, a chytřejší, než jsem já. Ale co naplat, i když člověk stárne a stíny se dlouží, ač vše se zdá márne, do hrobu se mu ještě nechce, a tak něco zkouší a zkouší (nejde to lehce), než Chárón řekne "zaplať", snad ještě stihnu nějaké tvé lekce ;-)


netWoor
30. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Však já se nepřu. Petiška ale psal Staré řecké báje a pověsti a Dante vzal řecký a římský a zmatlal je dohromady (to ale Římani dělali běžně, resp. převzali ty svoje od Řeků jako kde co). Conana řešit nebudu, ne vše, co začíná na Sty.... je vod Styxu. Třeba styk (byť při něm je taky vlhko). Fenrir u Styxu sedět nemoh, bo tam cca. sedí Kerberos a ten by ho zakous, bo má tři hlavy, to je snad všem jasný (PS: pekelnej pes u germánů je Garm. A bohyně podsvětí je Hel - dcera Lokiho, takže vlastně Fenrirovo segra). Howg.


Bačkovský
30. 11. 2021
Dát tip Alegna, Ponocnej Venca

Jsem obdivovatel tohoto druhu básnění. Důvod je pro mě jasný - takto psát neumím. Na Písmáků je dost autorů, kteří zvládají psát veršovanou poezii. Možná nejsem dobrým posuzovatelem, neznám alexandríny, různé sonety atd. Na veršovaných básních mám rád jejich plynutí, hladkost možná je to melodie. (u výše psané básně tyto klady nacházím a oceňuji je). A také jejich snadnější zapamatovatelnost.

Hádes  je trochu erbenovská, ale o většině básní zde by se dala vystopovat inspirace různými básníky minulosti. Např Charles Bukowski mě napadá ve spojení s autorem Vindal Drámo atd. (nemyslím to jako nedostatek)

Mám starost o Ponocného Vencu aby se své milé dočkal, doufám, že se setkají na jiném místě. 

Rád posílám tip za dobrou báseň a připojuji oblíbené a snad i vtipné heslo mého kamaráda "alespoň  očistec"

 


Ponocnej Venca
30. 11. 2021
Dát tip netWoor

Skvělé, přátelé, tolik reakcí jsem nečekal, pusťme se hned do nich - rozvážně ovšem, bez emocí, jako když po partii halmy mudrujeme nad jednotlivými tahy. 

Salquir - to je právě ta věc s pudy a emocemi - občas jsou mimo kontrolu do takové míry, že člověk dělá, cítí a říká věci, kterým se sám diví.

netwoor - Fenris i Fenrír je správně, pokud vím, je to stejné jako s absintem (původní francouzské slovo je "absinthe", jeho česká podoba je "absint", používají se oba tvary, oficiální místa radí spíše používat počeštělé podoby, ale někdy to "bolí". Fenrír je starou norštinou, pokud vím, Fenris latinsky, anglicky, nebo co já vím). 

Co se týká míchání dvou mytologií... hmm... je možné, že jsem na to zapomněl? Ne, pravděpodobně jsem na to nezapomněl, o Styxu píše jak Petiška ve svých převyprávěných bájích, Robert. E. Howard má ve svém Conanovi celou "stygijsou" říši (defacto starý Egypt), navíc si myslím, že se přes Styx plaví i hrdina Danteho Pekla, a Vergillius k tomu něco žvaní, kdežto severská mytologie je hlavně ve starší, poetické, a těch dalších edách, nebo co, a pak taky s tím byl posedlý Wagner, furt na to něco skládal, a pak fašisti, a dneska komixy z těch internetů - už nevím, hlava mi tak dobře neslouží, ale severskou a řeckou mytologii pořád ještě rozeznám, což neznamená, že by se nedaly mixlovat - šák nejsem první, ani poslední, kdo to dělá. 

Co se měsíce a vlka Fenríra (Fenrise) týká, v těch severských ságách je to tak nějak napsáno, že jeho děti sežerou jeden slunce a druhý měsíc, nevím teď který co, a kdy, a pak nastane Poslední Mela, ten Ragnarok, nebo co, a je přesně dopředu napsáno, kdo koho sežere, kdo koho picne, kdo kam spadne (což mi připadá vrcholně legrační, protože proč se potom snažit, když se stejně ví, jak to všechno dopadne?!), a ten Fenris sice sám měsíc nesežere, to má tadydle netwoor pravdu, ale si už na něj pifku mít musel, když jeho potomstvo bude takové planetožravé a hvězdožravé, noné?

Na o Norsko, hele ty se jmenuješ Norsko, a neznáš norskou mytologii, jak se tohle přihodilo, člověče, to bude taky nějaká povedená pohádka... Měsíc je v noci, já chodím v noci, vlk z pověstí měsíc nakonec sežere, jaký přesně nejni pro mě tak echtovní.

Jasné?!


Norsko 1
30. 11. 2021
Dát tip

Vždycky jde hlavně o styl. Prizmatem tohoto, .. na měsíc, mi vůbec nesedí


netWoor
30. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Docela fajn snad jenom ... mícháš dvě mytologie dohromady. Styx je řecká báje, Fenris (asi spíš Fenrir, ale jde jen o přepis), je germánská. Navíc, Fenrir (syn Lokiho) na měsíc nečíhá, to dělá jeho syn Hati (druhej syn Scoll číhá na slunce).


Shalquir K. R. Ettin
29. 11. 2021
Dát tip mezimraky

To se vám divím lézt do té díry a čekat tam na svou milou, určitě dorazí


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru