Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VIBRACE ZLOBY

02. 12. 2021
4
13
414
Autor
Ozzozorba

Když naštvete hodného člověka, lehce vám odpustí. Hodní lidé se dlouho nedovednou zlobit. Zato lidé zamindrákovaní a zlí vám tak snadno nedopustí. Čekají potichu v bažině svého utrpení a čekají do chvíle, až na ně šlápnete. Jsou žíznivý po pomstě a je jim jedno komu se budou mstít. Potřebuji vybít zlobu, kterou jsou napuštěni. Když nechtěně šlápnete nebo se jen dotknete takové osoby, okamžitě zasyčí a vyrazí po vás jako had; uhasit žízeň své zloby a zbavit se svého jedu.

Nebuďte hromosvodem takovýchto zakomplexovaných bytostí. Poznejte, že jednáte s psychicky narušenou osobou a nesnažte se diskutovat. Buďte rádi, že nejste jako oni a pomaloučku vycouvejte pryč. Jejich jed je účinný. Vibrace zloby vás může snadno rozvibrovat s budete se hádat. Protože nikdo z nás není svatý a máme taky své třinácté komnaty. Ještě v sobě máme kus masa, které se může nakazit jedem zloby. Dosud nejsme osvícení a snadno se urazíme.

Ještě v sobě nemáme čistou půdu, ze které rostou jen voňavé bylinky, ale i ty jedovaté. Nemám nic proti jedu, v malém množství je léčivý a organismus povzbuzuje. Ale nic by se nemělo přehánět. Člověk je jenom člověk. Není ani hřibem ani sluncem.


13 názorů

Ozzozorba
04. 12. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

U zvířat dominují dva základní pudy: ŽRANÍ A ROZMNOŽOVÁNÍ a jsou v tom mnohem lepší než člověk. A ten ze svou hladkou kůží nemůže konkurovat krokodýlu nebo mravenci. Nemá ani na rychlost s jakou se rozmnožuje moucha nebo žížala. Ale má HUMOR a ten jej osvobozuje z evoluční kletby. Co se týče staveb tak ta zaručeně nejstabilnější je JESKYNĚ. Prověřeno od pravěku. :)


Kamamura
03. 12. 2021
Dát tip

Pokud jsou šílení všichni, pak ten pojem ztrácí jakoukoliv vypovídací hodnotu, viz Popperův princip falsifikovatelnosti. 


Aru
03. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, všichni lidé jsou tak trochu šílení, rozhlédni se


Kamamura
03. 12. 2021
Dát tip

Nevím, co přesně znamená "být bláznivý", je to dost populární pojem, ptal jsem se i svého psychiatra, jestli jsem blázen, a on mi k mému překvapení sdělil, že psychiatrie údajně vůbec s pojmy "blázen" nebo "šílenství" nepracuje - existují pouze přesně popsané a klasifikované duševní poruchy, které se pak určitým způsobem léčí. 

Osobně mi to připadá, že nálepka "blázen" je pouze nástroj lenochů a omezenců, kteří jsou zmateni z toho, že někdo přemýšlí jinak, než jsou zvyklí, že dělá věci, které je nikdy nenapadly, až umí věci, které oni nechápu. Je to modernizovaná nálepka staršího "kacíř" nebo "čaroděj", a žaloba průměrnosti vůči těm, co si hranice průměrnosti dovolují nerespektovat. 

Já osobně se nestarám, jestli věci, které používám nebo kupuji, postavili "zlí" nebo "hodní" lidé - podle mě je to dělení dost na hlavu - zajímá mě, jestli jsou ty věci kvalitní, a tedy jestli oni ovládali svůj obor s dostatečnou kompetencí.

Radši budu bydlet v bytelném domě postaveném Freddie Krugerem, než v barabizně postavené svatým Františkem, která mi jednoho dne spadne na hlavu a zabije mě - to je nabíledni.

Psychologie různými studiemi celkem přesvědčivě demonstrovala, že "hodní" lidé jsou často hodní jen z vypočítavosti, protože "hodné" neboli konformní chování je odměňováno různými společenskými výhodami, zatímco "zlé" chování je trestána ostrakizací. 

Proto také ty rozpory na každém kroku - všichni jsme "hodní", ale veřejné peníze se skoro vždy rozkradou, veřejné funkce jsou předmětem korupce, a jako druh máme problém žít tak, abychom si neroztřískali planetu, kterou obýváme. 

Z toho plyne logický závěr - všichni jsem o dost méně "hodní" a inteligentní, než si namlouváme - ty, já, skoro všichni. Ono se to dokonce jmenuje "Dunning-Krugerův syndrom". 

Osobně si myslím, že člověka ovládají dva základní pudy - pud sebezáchovy, která člověka nutí dělat činy, které jsou vnímány jako "zlé a sobecké", a pud zachování druhu, který člověka nutí dělat činy vnímané jako "hodné a altruistické". Tyto dva pudy jsou často v přímém rozporu, což se projevuje dost zajímavou dynamikou deformující lidskou psychiku do často svérázných podob. 


Ozzozorba
03. 12. 2021
Dát tip

Alenakar - každý podle svých schopností

Blacksabbath - výborně jen nedusit v sobě emoce

Abakus - :)

Kamamura - Rozhodně bych nebydlel v domě, který byl postaven zlými lidmi. Hodný není synonymem hloupý. Je inteligentní mít se skvěle a co je lepší když jsem nasr... nebo bláznivý ?

 


Kamamura
02. 12. 2021
Dát tip

Z toho odvozuji, že pokud budu třeba chtít postavit dům, nebo něco většího naprogramovat, najmu si někoho zlého a zamindrákovaného, protože to jsou podle autora lidé vytrvalí, kteří nehází flintu do žita při první změně nálady, a dokáží dotáhnout věci do konce, zatímco hodní lidé večer nevědí, co vlastně ráno chtěli mít k večeři. Rozhodně bych z hodných lidí nestavěl armádu, kdyby se na mě chystal Němec nebo Rus. 

Souhlasím, že člověk není hřibem, ba ani sluncem. To je velmi jasné, přímočaré, a zjevně pravdivé tvrzení. Na tom se dá ledacos postavit. 


Abakus
02. 12. 2021
Dát tip

ja sa hádam iba s inteligentmi....a žijem kľudný nehašterivý život.


já jsem člověk "hodný", ale vobčas - při srážce s blbcem - startuju jako Yamaha...na první našlápnutí


Alenakar
02. 12. 2021
Dát tip

Nesouhlasím. Někdy je naopak třeba se zlou a zamindrákovanou osobou komunikovat, pokud tedy na to máme pajšl a jsme silní v kramflecích. 

Já komunikuji se všemi kromě totalitních autoritářů, kteří všechno vědí a vnucují ostatním své hloupoučké názůrky z jakého piedestalu. ..Takovým stačí jen ozvěna jejich vlastních proslovů.

Tip za slovo do pranice. 


Ozzozorba
02. 12. 2021
Dát tip

Lék bývá obvykle hořký, ale je účinný. 


Aru
02. 12. 2021
Dát tip

vibrace zloby - synonymum dnešní doby :))

klid a harmonie, tvrdím to pořád, ale ne vždy se zadaří


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru