Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Historie Písmáka (první část)

26. 05. 2002
11
0
7937
Autor
Olda

Nejen na přání :)

1997

Historie těchto stránek se začala psát s březnem v roce 1997. Přesné datum nebylo lehké zjistit, prvotní vývoj byl dosti bouřlivý, prapůvodní Písmák občas vůbec nefungoval. Tím dnem byl s největší pravděpodobností 20.duben kdy vznikl první obrázek, který stránku doplňoval. Adresa byla: jikos.vscht.cz/pismak a tehdy byste zde našli tuto stránku.

 

Na základě této výzvy mi občas přišel email a dalo se tak dohromady několik prvních děl. Návštěvy byly ojedinělé, provoz plný výpadků a změn adresy.

V listopadu se objevil první formulář na vkládání díla v reálném čase a ke konci prosince pak prvotní vzhled. Stránky dostaly jméno „Mladý Písmák“.

 

1998

Během roku 98 se Písmák drobně rozvíjel. Přicházeli autoři i čtenáři, denně jej navštívilo zatím několik lidí. Za zmínku stojí zavedení „tipů“ (tehdy ve škále jedna až deset), coby hodnocení díla, auditoria a v první řadě kritik. Perličkou pro současné čtenáře může být fakt, že v této době nebylo možné se přihlásit a využívat jakýchkoliv funkcí, které jsou možné protože systém ví, že se jedná o vás coby autora. U každého příspěvku bylo tedy nutné uvést, kdo jej zasílá.

 

S rychlým vývojem internetu bylo snazší nalézt prostor pro spolehlivý provoz a použít doménu (pismak.cz). Ta existuje od 4.10.1998 a je sní spjat vzhled (který je dosud aktuální), možnost registrovat přezvídku (být tedy veden coby autor). Také můj pokrok v tvorbě stránek a programování.

 

1999

Změny z konce roku nastartovaly prudký rozvoj. Během tří měsíců získal Písmák desítky denních čtenářů a přispěvatelů a vytvořila se na něm úzká komunita autorů (s neopakovatelnou atmosférou). Vznikly autorské stránky, první přehledy děl, zprávy i typický přehled přihlášených autorů.

Ke konci května byla situace skoro neúnosná, protože systém (tak jak byl naprogramovaný) nebyl schopen pojmout tolik uživatelů a děl,  docházelo k poruchám. Mezníkem byla moje maturita. Několik dnů po ní jsem proseděl dlouhé noci u počítače a vznikl Písmák v dnešní podobě (datum donedávna ještě „stále“ uvedené na titulní stránce).

Na začátku července se konal první písmácký sraz.

 

Máte-li texty, díla, připomínky, vzpomínky, či jiné podněty k tomuto období Písmáka, kontaktujte mě, prosím (přezdívka Olda).

 

pokračování...


snoopy
28. 09. 2004
Dát tip
pokus :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] :o] eop;

snoopy
28. 09. 2004
Dát tip
omlouvám se za avíza, pár let (4) jsem tu nebyl, tak nevím, že --nikomu-- označit musím.. :o)  :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) :o) ..pro astrálku..

snoopy
28. 09. 2004
Dát tip
aha, tak nemusím.. poslední pokus, už nebudu kazit.. hezký vzpomínky.. ;-)

snoopy
28. 09. 2004
Dát tip
aha, tak nemusím.. poslední pokus, už nebudu kazit.. hezký vzpomínky.. ;- )

Astrálka
08. 06. 2002
Dát tip
* Wopi, ale niekomu nestačí jeden smajlík na jeden riadok.. * sú vety, v ktorých je jeden smajlík málo :o)

Astrálka
07. 06. 2002
Dát tip
* Oldík, to bol iba taký rozmarný nápad :o) nebudem sa stále uškŕňať od ucha k uchu :o) * myslela som, že sa to dá nadefinovať tak ako vo Worde, kde sa smajlík automaticky premení na smajlíka nerozdeliteľného  * nezapodievaj sa tým, sú dôležitejšie veci než smajlíci, napríklad živí usmievaví písmáci :o) a ďakujem, že si si to všimol

Wopi
07. 06. 2002
Dát tip
Aby se smajlík nerozdělil, zajišťuju tím, že ho dávám na novou řádku :)

Olda
06. 06. 2002
Dát tip
Astrálka; ať o tom přemýšlím jak chci, nenapadá mě, jak to provést..možná někdo jiný? ;-)

gd
29. 05. 2002
Dát tip
jsem taky pro jednoduchost... ale přesto jsou věci, který mi přijdou zbytečně humpolácký - proč třeba odkazy na levé liště zasahují do podkresovýho obrázku, vypadá to blbě... a další věci. netvrdím, že je nutný grafiku od základu změnit, jen trochu vyladit, tak aby zůstala jednoduchá a přitom nervala oči.

Helena
29. 05. 2002
Dát tip
gd - přeháníš, nerve to oči :-)

Wopi
29. 05. 2002
Dát tip
to je pravda, já už jsem se tam díval nejmíň 235876x a nemam je pořád ještě vyrvaný... jen voslzený... :)

gd
29. 05. 2002
Dát tip
ok. nerve. ale taky nepohladí.

Wopi
29. 05. 2002
Dát tip
to máš jedno, kdybych měl na Písmáku jmenovat všechny, kdo mě nepohladí (od Wiki až po _JiKa_), tak by se ta stránka načítala pět minut :o)))))

Naso
28. 05. 2002
Dát tip
Díky Olda, rád som sa dozvedel, ako to celé vzniklo... Ak som sa tu občas cítil ako veterán, teraz viem, že na to nemám nárok. Fungovali ste, keď ja som ešte ani internetovať nevedel... (a moja pomoc by sa týkala skôr tých novších fáz vývoja Písmaka a to konkrétne v zlanárení niektorých autorov na túto výnimočnú stránku)

Katerina
28. 05. 2002
Dát tip
gd: mne se Pismak libi prave proto ze je tak jednoduchy, to kreativitu naopak povzbuzuje. Moc barevny a jinak vymakany stranky (kterych je Internet plny) na me pusobi rusive. Kreativni clovek potrebuje predevsim klid. A mne nynejsi pismacke barvy uklidnuji, proti jinym strankam je tady oaza klidu :-)) Oldo, co mam tedy delat s prohlizecem? Porad mam pismo cerne a v TNR! Mohlo by to souviset s tim, ze jsem upgradovala z MSIE 5 na MSIE 6...?? Mohl by mi nekdo poradit? Prosim, ja chci modry pismenka!!!!!

Astrálka
28. 05. 2002
Dát tip
A písmenka by měla být stále modrá, snad jen nastavení tvého prohlížeče ;-) * Oldo, prepáč, že som si ťa dovolila citovať. Ale práve sa mi to hodí, lebo ti demonštrujem môj pôvodný dotaz. Dá sa zabezpečiť, aby sa smajlík nerozpojil na konci riadku ?, aby oči nezostali trčať na konci jedného, a ústa aby sa nesmiali na začiatku druhého riadku * možno ty to vidíš ináč, ak pracuješ v inom férovejšom prehliadači :o)

Astrálka
27. 05. 2002
Dát tip
* Oldo: nikdy ti dostatočne nepoďakujeme, pretože Písmák sa nám pred očami mení, už to, čo teraz je, je oáza :o) a je mi jasné, koľko svojho času si nám nadelil, vďaka * a vzápätí prosba.. ide o to, či by si vedel zachovať smajlíkov na konci riadku celých, jedna moja známa osoba má o trošku dlhší nos, a často ho má cez dva riadky ;o)

Astrálka
27. 05. 2002
Dát tip
* viem že je to prkotina bambusová, nemala som s tým vôbec vyrukovať

gd
27. 05. 2002
Dát tip
jsou věci, které by na písmáku určitě šly vychytat... třeba design stránek a hlavně název, který mě ve své původní podobě (mladý písmák) dokázal odradit od delšího pobytu... ale pokrok tu je a komunita zajímavých lidí také...

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
Astrálko to sem nechyt ;-) Eště jednou, podrobněji do zpráv, prosím ;-) Gd; název Písmák se ti nelíbí? ;-)

gd
27. 05. 2002
Dát tip
olda: ne. přijde mi moc infantilní. ale už se asi zavedl jako jistá obchodní značka, takže nemá smysl ho měnit. a o používání rámců se už taky trochu upouští, možná by to stálo za úvahu. ke grafice: nešlo by udělat nějakej konkurs, do kterýho by písmáci a další zúčastnění posílali svoje návrhy, vybranejch pár by se otestovalo v hlasování všech písmáků... současná grafika je sice funkční, ale...

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
gd; tak pokud ta myšlenka "má-li někdo lepší nápad (graf. vizi), sem s ním, meze se nekladou" není doslova v nápovědě, či jiných textech přímo zmíněna, pak věz, že tomu tak je. Zatím se jen nikdy nedostávalo těch návrhů. S osobitou tváří souhlasím, s rámci nikoliv. Jejich použití se nabízí, pokud je efektivní a vhodné, cuž zde platí.

gd
27. 05. 2002
Dát tip
Nejsem grafik, ale zkusím cosi zbastlit ve Photoshopu... Bude-li čas... :) O funkčnosti současné grafiky není pochyb, pouze pochybuji o její estetice. Připadá mi moc konzervativní a jednoduchá - což mi nepřijde příliš adektvátní pro server, který má poskytovat útočiště osobnostem kreativním a složitým... Ale oceňuji systém, který se ti podařilo vytvořit, a především komunitu, která v něm přežívá. Tip :)

Mahoney
27. 05. 2002
Dát tip
gd :) ..osobnost kreativní a složitá je ráda, když se nemusí příliš hrabat v jiných složitinách, díky čemuž jí zbyde trocha času, ve kterém se může prokousávat složitinami vlastními.. :) oldíku, díx :)

papouch
27. 05. 2002
Dát tip
Jo! :-)

Krel
27. 05. 2002
Dát tip
joj..moc dobrý, se těším na pokračování...ses nám nějako rozepsal:-)))

Armand
27. 05. 2002
Dát tip
gd: Rozhodně bych něměnil design.. ta "infantilnost" je tady trade markem.... je to jako bys chtěl měnit logo Coca Coly protože je už zastaralé a moc "bůhvíjaké". Klidně nějaké nové "features" ale základ by měl zůstat stejný aby člověk i básník věděl že přichází "domů" :))) Olda: už jsem to jednou psal a napíšu to znova, neznám lepší webový engine než tenhle. Prostě jen poklona :)! Grafika? Ta už k němu patří a zvyk sem si... a žádné bannery a podobné zrůdnosti. Prostě tak akorát jak to má být.

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
armand; děkuji. Chtělo by to ale více péče, která ovšem není v mých silách, jenžto velikost tohoto webu přerůstá rámec jedné osoby. Nenajde se někdo, kdo mi se správou webu pomůže? :) (berte to skoro jako výzvu, napíši o tom více, ale pokud by někdo disponoval časem, který by chtěl tomuto webu navíc věnovat, příležitostí je tu na každém okénku habakuk ;-))

papouch
27. 05. 2002
Dát tip
já bych pomohl rád, ale 1) fčul nemám čas, a hlavně 2) to neumim... Ale! -> Až budu na mateřský, taxe to třeba naučim a ve volných chvílích mezi krmením a přebalováním bych písmáčně htmlil ... :-))))

Armand
27. 05. 2002
Dát tip
Olda: mám pro Tebe citát: ohledně správy tohohle skvělého serveru .... "This task was appointed to you and if you do not find a way, no one will." (Galadriel) :))) asi to není příliš povzbuzující, ale zase snad alespoň nebudí tě ze snů "Eye - lidless, wreathed in flame" :)

Mahoney
27. 05. 2002
Dát tip
armand :))))))))))))))

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
papouch; díkez .. a ty budeš na mateřský? ;-)) armand; ;-)))))) hele, a sluší ti to taky jako galadriel? ;-)

papouch
27. 05. 2002
Dát tip
nojo, vypadá to tak, že se nechám živit a stane se se ze mne otec domácí :-)) Ale hlavně - bych se musel nejdřív naučit webštinu, či jinou htmltilku... Kdysi jsem uměl perfektně Fortran, pak základy Pascalu, ale to je Ti asi dost naenenc, že? :-))

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
papouch; ono by šlo spíš o znalost Písmáka a jeho funkcí, měl bys třebas sekci "sbírek". Byl bys tam napsanej jako správce, a když by měl někdo problém, napsal by tobě. Ty bys mu poradil, nebo zjistil, že je tam chyba a dal vědět (mně). Měl bys přístup (přímo) k těm údajům o sbírkách a mohl je na přání autora měnit, pokud by to z nějakého důvodu nezvládl sám. Mohl bys ho upozornit, že mu tam třebas "visí" prázdná sbírka. Mohl bys s autory vést diskuzi, co se sbírkama, a jak jinak a lépe, a já bych výsledky jen "implementoval". To je příklad toho, jak bych si takovou "spolupráci" představoval. Je to samozřejmě aplikovatelné i na jiné (řekněme třebas zajímavější? :) části Písmáka (sekce autorů, ..) a nabídnutelné i jiným zájemcům. Podmínkou je orientace v Písmákovi, písmácká bezúhonná minulost, ochota, čas, chuť, .. ttptp ;-))

Armand
27. 05. 2002
Dát tip
Olda: bohužel.... a ani neznám nikoho komu by to jako Galadriel slušelo.... to bych ten Prsten klidně znovu vytáhl z Orodruin :)))

papouch
27. 05. 2002
Dát tip
Olda: to nezní zle :-) .. horší je, že tou dobou nebudu mít Inet, jen doma za těžký telekomunistický, i když výhodnětarifový poplatky :-) Jo a to podstatný - ta mateřská mě čeká až tak nejdřív za 8 měsíců, né-li dýl... :-) Nechám si to projít .. tím ... ééé.... no,... jo, hlavou! :-)))

Olda
27. 05. 2002
Dát tip
papouch; nu, já to jen chtěl ujasnit ;-) a s mateřskou teda jako blahopřeju, ne? ;-)) armand; hele, neříkej dvakrát, nebo se jich na tebe začne lepit ;-))

JosefTupý
27. 05. 2002
Dát tip AHED
BG:o) to byl jen fór;o) i když... a potěšilo mě to s tím fenoménem, protože jsem to nedávno (nebo dávno) říkal taky:o))))

JosefTupý
26. 05. 2002
Dát tip
Ale díla do Upoutávek nepatří!!!;oDDDDD

JosefTupý
26. 05. 2002
Dát tip
ale dobrý:o) s tou původní atmosférou souhlasím, i když jsem tu teprve přes rok (a půl). když si totiž vzpomenu na začátek, kdy jsem do Písmáka začal chodit, vybaví se mi jinačí pocity, než z toho mám dneska. ale to už byl zřejmě konec toho, co popisuješ. škoda, že jsem nenašel Písmáka ještě dřív...

Wopi
26. 05. 2002
Dát tip
Fajn :o) Akorát ty odkazy se musej napřed editovat :o).

JosefTupý
26. 05. 2002
Dát tip
první vzhled funguje... tato stránka nikoli.

Olda
26. 05. 2002
Dát tip
Opraveno. Dík.

Wopi
26. 05. 2002
Dát tip
JT: já ho našel zas moc brzy... byl jsem na něm asi 6x v úplných začátcích a pak jsem si řekl, že to nemá budoucnost... :o))) Krutý omyl. :o) (můj druhý největší po mém narození) :o) Nicméně stejně mě na dva roky odstřihli od netu. Pak mi zas net dali, já jsem sem opět nakouknul a nevěřil vlastním očím. :o))

JosefTupý
26. 05. 2002
Dát tip
Wopi:o) budoucnoust je v našich rukou:o) neznám lepší server, kde by mi redakce trpěla moje výstřelky:o)

Wopi
26. 05. 2002
Dát tip
Jo, taky jsem tu teď doma. :)

zagori
26. 05. 2002
Dát tip
No Big_George, nevím jestli to nepřeceňuješ, písmák je dobrej, ale nevím o něm až zas tak tolik lidí aby se o něm psalo v čítankách.

JosefTupý
26. 05. 2002
Dát tip
zagori: jak to můžeš vědět??? možná, že není důležité, kolik o něm vé lidí, ale kolik a kterých lidí:o)))) BG: neopič se s prací, tu jsem chtěl psát já!;o))))

zagori
26. 05. 2002
Dát tip
NO jo ale kolik prací na písmáku kromě těch mých za něco stojí??? 5-10??

Katerina
26. 05. 2002
Dát tip
'opravdova' dila na Pismaku asi nikdo nepublikuje, co kdyz to nekdo okopiruje a vyda? (nebo jsem paranoidni?) taky jsem tady na Pismaku byla nekdy behem 1998 a vubec nic nefungovalo, tak jsem sla o stranku dal :-)) Ale dneska koukam, ze se zmenila barva pismenek, mne se ty modry tolik libily!!!!!!!!! Ja je chci zpatky, takhle cerny je to takovy obycejny, ani si nepripadam na Pismaku.... prosim, prosim....

zagori
26. 05. 2002
Dát tip
zřejmá paranoia, já mám teda písmena modrý nevím jak ostatní

Olda
26. 05. 2002
Dát tip
Katerina: co znamená "opravdové" dílo? ;-) Na všechno co napíšeš, byť na intenetu, se vztahuje aut. zákon, tedy by ho porušil. A písmenka by měla být stále modrá, snad jen nastavení tvého prohlížeče ;-)

Adams
26. 05. 2002
Dát tip
to tohle mě moc zajímá...-))

Adams
26. 05. 2002
Dát tip
nějak jsem se sek: o)

JRR
26. 05. 2002
Dát tip
Snad jen... Oldo, DěkujeeeeeeeeeeeM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;-) PS: Už se těším na 2nd část:o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru