Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

-1

05. 12. 2021
7
50
781
Autor
StvN

Co když je to, co vidíme, pravdivé? Zvláštní otázka, říkáte si. Primitivní. Vždyť je to jasné, zbláznil se. Vždyť je to jasné, za prvé; zbláznil se, to za druhé. Musíme si pokládat složité otázky. Když v noci slyšíme tiché kroky, máme dojem, že se nám zdály, protože není možné, aby někdo chodil po pokoji, kde spíme, po bytě, domě, kde žijeme, ať sami, tím by to bylo zvláštnější, nebo s někým, to by se ještě dalo pochopit, ale stejně, proč by to dělal, náš přítel, partner, matka, otec, syn, dcera? Probudili jsme se uprostřed noci, nevíme proč, slyšíme kroky, ale tomu, co nám sdělují naše smysly, nevěříme. Není to možné. Je to sen. A ráno - byl to sen. Co když to nebyl žádný mlhavý sen rozespalého ducha, ale skutečný zážitek? 

Vjem, pocit, informace, neexistují sami o sobě, izolované, doprovází je kontext a interpretace. Kdyby se jistá - důležitá - informace dostala v určitý čas ke všem lidem. Kdyby se podařilo vyloučit kontext, minimalizovat zkreslení vzniklé přenosem  a maximálně omezit interpretaci, stalo by se něco úžasného? Zareagovali by lidé pro jednou stejně? Jednalo by lidstvo konečně jednotně? Nastal by mír a shoda? Jaká informace by to musela být?

Například kdyby někdo důvěryhodně potvrdil, že je kvantová fyzika nesmysl, nebo že se lidstvo sázkou na technologický vývoj odsoudilo k zániku v exponenciálně blízké budoucnosti, že je globální oteplování skutečné, že jsou dva stupně skutečně problém, že jsou kryptoměny podvod a nikdy se z nich nestane seriózní platidlo. Co když už to “všichni” ví, ale nevěří, že to není stejný sen, jako kroky v ložnici?

Blázen. Kontextuální blázen.

Co kdyby to byli kněží, faráři, biskupové, manažeři víry, kteří skutečně ví, že bůh je a stav světa včetně válek a tak dále je důsledkem nedostatku víry lidstva, ale jako se manažerům v továrnách nedaří podmanit si zaměstnance, nedaří se manažerům víry podmanit si lidstvo, přemluvit lidi, aby byli lepší, protože zvolili nevhodnou metodu / formu dobrovolných školení na nedělních mších a zkrátka ani většina věřících nevěří tak, jak se píše v bibli, že by se věřit mělo, protože jim bylo řečeno, že pro začátek stačí do toho kostela alespoň chodit. Kdyby věřili, kdyby to všechno klaplo, bylo by po všem, že? Samozřejmě, jen blázen by věřil tak, jako věřil Ježíš během bouře na lodi. Lidé neumí vypnout obranné mechanismy a plně se něčemu oddat, jsou skeptičtí a metody manažerů víry nejsou dostatečně účinné, takže svět asi nikdy úplně v míru žít nebude. Přitom - potřebujeme nějaké manažery? Co když je to, co vidíme v tento moment, pravdivé samo o sobě? Myslíme si, že máme vidět určité zázraky o nichž máme jasnou představu, jak by měly vypadat, myslíme si, že se každá informace “má” potvrdit nebo vyvrátit a pokud k tomu ještě nedošlo, vyčkáváme, a pak, i když k tomu dojde, vyčkáváme. Když je uvidíme, ty zázraky, budeme čekat, až jich bude víc a pak, možná, začneme nějakým způsobem s tou vírou, když to chcete, i když ty kostely (!) - nemohlo by to být raději online? Přitom - celou dobu přehlížíme to, co je evidentní, znovu, nutno dodat, ne jen my, nevěřící, ale i většina věřících, jako by to byl sen. 

Je snad třeba povolat Ježíše? Uměl by to vůbec ještě?

 

Pojďme dál. K tomu podstatnému. Podařilo se to. Lidstvo koná jednotně. Ukázalo se, že taková informace, jakkoliv nemožné se to zdá, skutečně existuje, jen - nikdo by nečekal, jaká bude /obyčejná/ a jaký bude navzdory tomu mít na naše životy dopad. Nikdo nečekal, jak lehce nakonec ke sjednocení dojde, s jakou ochotou bude lidstvo spolupracovat. Nebyla to nakonec víra, byl to strach;


50 názorů

Aru
17. 12. 2021
Dát tip

já si tě představuju jako Stývna z Písmáku, koho představa je blíž? :D


StvN
17. 12. 2021
Dát tip

Aru, představuji si tě jako takového Dwighta ze seriálu The Office. 

Health Care


StvN
10. 12. 2021
Dát tip

A co je naruby?


Aru
10. 12. 2021
Dát tip

převracet všechno naruby ti jde opravdu výborně, můžeš být na sebe hrdý ;)


StvN
10. 12. 2021
Dát tip

Luk je také technologický pokrok, o zemljance a ohni nemluvě. Stejně tak zemědělství, kdyby tě náhodou napdlo jíst maliny a borůvky. Ale ne, to nečekám. Čekám, že si přestaneš lhát. Že přijmeš fakt, vlastně nejsi o tolik jiný než všichni ostatní. Mimochodem očkování bylo vynalazeno v 19. století, takže by spadalo do tvé kategorie akceptovatelného pokroku.


Aru
10. 12. 2021
Dát tip

Stývne, snad si nemyslíš, že se teď seberu a odejdu na Sibiř, kde si postavím zemjanku a budu tam lovit lukem soby?

já jsem např. u své doktorky nebyl 5 let, takže co se týče zdravotnictví, tak moje zdravotní pojištění si užívá někdo jiný, možná třeba ty ;))

pokud já jsem klasický alibista, tak ty jsi klasický demagog Stývne, co vždy převrátí argumenty druhého, tak jak se ti to hodí ;)


StvN
10. 12. 2021
Dát tip

Takže klasický alibismus :) Přesně odpovídáš tomu, o čem jsem v textu psal.


Aru
10. 12. 2021
Dát tip

používám to co bylo již vyvinuto, nepodílím se na vývoji nových technologií, ani na zeokonalení současných technologiích, navíc žít mimo moderní společnost není zrovna jednoduché, když mobilní signál je např. i na šumavě, krom toho poslední vtipná vakcína mi vzala zbytky důvěry jak ve vakcíny obecně, tak ve zdravotnictví, takže některé segmenty moderni civilizace nehodlám využívat, jako návštěvy nemocnic, nebo kupování si chemických mixů v lékárnách


StvN
10. 12. 2021
Dát tip

Lidstvo, si zvolilo cestu vývoje. Je to jedna z otázek v mém textu, pokud jsi četl. Třeba je to cesta ke zkáze, dokonce je vysoká pravděpodonost, že to tak je. Možná by lidstvo přetrvalo déle, kdyby nevsadilo na pokrok. Ale tím, že používáš elektřinu, internet a další technické vynálezy, tím se na tom podílíš také. Takže nevím nevím, co bys mi mohl chtít vysvětlovat. Pokud je dobrá elektřina, jako jedna z výhod pokroku, pak je dobré i očkování. 


Aru
09. 12. 2021
Dát tip

technokrarovi těžko budu vysvětlovat, že technologie a pokrok nejsou všechno a že to právě může být zkáza lidstva.

stejně jako huštění chemie do lidských těl, která na to nejsou stavěná, aby přijímala chemii dnes už v podstatě ve všem


StvN
09. 12. 2021
Dát tip

Nemyslím si, že by nemoci byly tím typem překážky, která nás činí silnějšími. Nemoci tělo ničí. Prakticky každá nemoc ti znemožní dělat v plném rozsahu to, co jsi dělal před ní. 

Vývoj. Brzy budou vyrobeny první kvanotvé počítače a pravděpodobně se dožijeme i fungující jaderné fúze, nevím, jak můžeš tvrdit, že lidstvo hloupne a degeneruje. Počítání na papíře nemá žádnou výhodu, je zdlouhavé a pracné a často se v něm dělají chyby a určitě nesvědčí o míře inteligence. Každý pokrok ti sice nějakou věc ulehčí, ale přinese další překážky, které je třeba překonat, takže to není tak, že by byl náš život pohodlný. V žádném případě to není pravda. Akorát pro někoho je vrcholem dne vynásobit dvě čísla na papíře a někdo zvládne naprogramovat umělou inteligenci.


Gora
09. 12. 2021
Dát tip

Je tady zajímavá debata, kterou vyprovokoval článek/zamyšlení StvNa. Sama jsem zvědavá, jak se situace s očkováním na covid v budoucnu vyvine. Zatím nic lepšího než vakcínu nemáme.

Anebo to vyřeší sama příroda jinou mutací, ne tak nebezpečnou, která vytlačí tu předchozí? Dost tomu nasvědčuje...


K3
09. 12. 2021
Dát tip

To jsou i moje slova, ale záleží jak na to každý z nás přistoupí. Pro někoho je důležité právě to pohodlí, ale pro druhého zase opak. Rozhodujeme sami o sobě.


Aru
09. 12. 2021
Dát tip

pak doporučuju Citadelu od Exupéryho, je to jeho nejlepší, nejtěžší a zároveň poslední kniha, tam to všechno píše, jak rosteme a vyvíjíme se skrze protivenství, nikoli když je nám vše servírovano až pod nos, nebo jsme před vším chráněni.

to je to co jsem psal, když se budeš dívat, aniž by ses ptal proč se tak děje, co je za tím vším, jaké to provází symptomy a jevy, tak moc k ničemu nedojdeš, ono je vůbec zajimavé, že dnes moderní medícína od nás na západ uznává 50% všech nemocí psychosomatického původu, tedy že si je přivádíme my sami svojí hlavou.

vzhledem k tomu jak je chemie ve velkém prosazována, tak se není čemu divit, že jsou lidé tak slabí, mikroplasty ostatně už našli i ve sněhu na Sibiři, doporucuju se podívat na ostrovy odpadků v oceánech, pak ti začnou zapadat věci do jiného kontextu, rozhodně nejsme ani zdravější ani odolnější, než lidé před několika málo generacema, ničíme svůj vlastní svět, ale tím ničíme i sami sebe, lidstvo se zhlédlo v chemii jako v samospasitelném prvku, který nás ale zatím pomalu zabíjí.

jaký vývoj, lidstvo neustále degenuruje a stává se hloupějšími, naprosto jednoduchý příklad s kalkulačkama, než je začaly používat děti ve skolách, zvládaly z hlavy, nebo na papíře, to co dnes děti zvládají jen s kalkulačkami, mozek, stejně jako tělo se prostě přizpůsobí, pokud se mu podá nástroj, stane se na tom nástroji závislý, takhle je to se vším, nakonec si ani nezapneme bundu, protože na to budeme mít stroje.

když si člověk zvykne na život bez překážek, stane se mu takový život normou, ne nadstartem, má to jenom dvě nevýhody - hloupnutí a degeneraci


StvN
09. 12. 2021
Dát tip

Na povinné očkování nejspíš nedojde, vláda to bude odsouvat a bude doufat, že se na jaře vir zase stáhne.

Omlouvám se, ale nikdy jsem nepochopil, jak mě nemoc činí silnějším. Chápu tu teorii, ale v praxi se to nepotvrdilo a jak jsem psal, rozhoduji se podle toho, co vidím. Jsem nemocný dvakrát do roka, vždycky mě nakazí někdo, kdo to přitáhne do práce. Kluk je ve školce nemocný dvakrát do měsíce jenom proto, že tam chodí i jiné nemocné děti a všichni si mezi sebou předávají virózy bez ohledu na to, kolikrát už to měli. Nevidím, že by měl někdo silnější imunitu a nebyl nemocný. Naopak vidím, jak každá další nemoc tělo trápí. To je jenom taková planá útěcha říkat si, že když má osmiměsíční miminko čtyříctky a celou noc propláče, že bude silnější. To fakt ne. Nemoc oslabuje. Žádný sportovec se nedostane po těžké nemoci na vyšší výkon, než na kterém byl před nemocí. Ve čtyřiceti letech jsem po tolika angínách a virózách tak zeslabený, že si nemůžu večer ani otevřít okno, abych nenastydl. Nejsme sice potomci lidí, kterí nepřežili mor, ale možná jsme lidi, kteří nepřežijí Covid. Kdybych se mohl očkovat na rýmu, tak bych to udělal. Být nemocný je středověk. Věřím ve vývoj. Pokud nepotřebuji osmičky a tělo je zahodí, tak třeba jednou nebudou potřeba ani svaly k manuální práci. V principu v tom není rozdíl. Pokud mi preparáty zajistí umělou sílu, nepotřebuji vlastní sílu. Ve výsledku to je vlastně fuk. Hlavně mi to přijde nesmyslné z toho pohledu, že jakože akceptuješ vývoj, který nás dostal sem, ale před vývojem, který má ještě nastat, varuješ. Nedává to smysl. 


Aru
09. 12. 2021
Dát tip

Stývne, ale chápeš, že nejsme potomky těch lidí co ty pandemie nepřežili.

s tělem je to tak, že když něco nepoužíváš, tak to zakrní, je jako se zuby moudrosti, lidé je přestali využívat, tak ty zuby přestaly růst, nebo vyrostou později, nebo už zkažené.

čím víc se bude očkovat a budou se brát chemické preparáty na všechno, tím víc bude jednak alergií, před sto lety věc naprosto nevídaná, ale tím víc na nich budeme závislí, naše vlastní obranyschopnost bude jenom slabší, protože bude spoléhat na podpůrné látky.

jiný příklad, čím míň pracujes fyzicky, tím méně budeš mít svalové hmoty, tělo se vždy přizpůsobí, tělo si zvykne, že je mu pomáháno a bude jenom slabší, navíc vyvíji se jak viry, tak bakterie, už dnes máme superodolne bakterie, takže jednou přijdou superodolné viry, protože vždycky z té útočící armády virů, bakterií někdo přežije a to je bude činit stále silnějšími, stejné je to i s člověkem, čím větší nesnáze zvládne, tím je sám silnější.

takže je nesmysl a naprostá naivita si myslet, že nebudeme jednou nemocní, naopak přijdou díky virům a bakteriím takové nemoci o kterých se nam ani nezdálo a to díky tomu jak používáme prášky a vakcíny, chemie není cesta.

to že má tělo horečku má naprosto jasný smysl jak tělo bojuje s nemocí, tím že srazíš horečku práškem nepomáháš vůbec, naopak vyrábís budoucí bakterie odolné na ten prášek.

v podstatě se podopruje slabé lidsvo neschopné přežít ve světě bez vlastních preparátů


Aru
09. 12. 2021
Dát tip

vždyt jo Stývne, v tom videu co máš tady odkaz mluvil Babiš o tzv, konspirátorech, ale tehdy ještě musel tlačit jiný názor, než ty konspirační předpovědi sám později uskutečnil. to mě vážně pobavilo to vidět v jednom videu všechno dohromady bez odstupu, díky kterému jevmasový divák zahlcen neustálým informačním tokem a nemá přehled co kdo kdy řekl a tím je velice těžké si udělat názor.

myslím si, že buď na povinné očkování vůbec nedojde, zvedají se proti této politice jak zdravotníci, tak advokáti, nebo se přižene naprosta smršť skandalů, dohnání politiků před soud a stále sílící odpor lidí, tím víc, čím budou politici tlačit na pilu


StvN
09. 12. 2021
Dát tip

K3 - vnímal jsem to jako strach z něčeho - z vysokého počtu mrtvých, z plných nemocnic, z toho, co o nás řeknou další generace a podobně. Rozdíl mezi strachem a vírou je v tom, že strach je reakce na nějakou situaci, zatímco víra je postoj, který není primárně spjatý se situací. Pokud je klid, normálně lidé nemají potřebu něčemu věřit, přitom by mohli a byli by lépe připraveni na to, když přijde nějaká špatná situace.

Aru - nedivím se tomu, že politik říká různé věci v různých dobách. Na jednu stranu je to pochopitelné, protože to, co říkáme, vychází ze situace (asi nikdo neřekne, že jednou bude svému partnerovi nevěrný, a přitom to lidé běžně dělají). Myslím si, že v té době nikdo nevěřil tomu, že velká část populace nenecháočkovat, proto bylo tvrzení, že očkování nebude povinné, pochopitelné a je také pochopitelné, že se změnilo. Akorát se to asi dalo předvídat.

Nemáme všichni stejnou imunitu a mnoho lidí minulé pandemie a morové rány nepřežilo. Očkování je metoda, která zajišťuje lepší ochranu. Asi jako ABS v autě zkrcuje brzdnou dráhu, a podobně. Jednou nebudeme muset být vůbec nemocní. Je jedno, jak budeš nazývat "ochranu" proto nemocem, jestli jako takzvanou přirozenou imunitu nebo jako uměle získanou imunitu. Myšlenka, že musíme marodit je podle mě středověká. Pokud máme jakoukoliv důvěru v medicínu, není důvod nemít důvěru v nějakou její část, například očkování. Věřím, že mi paralen srazí horečku, ale nevěřím očkování? Vůbec nemluvím o souvisejících věcech, jako je nezdravá strava, alkohol, tabák, další drogy, nezdravý způsob života, to jsou všechno věci, které lidé dělají a nemají problém s tím, že se sami zabíjí. Nedává to smysl. Každé rozhodnutí s sebou nese důsledky.


Aru
08. 12. 2021
Dát tip babca

ahoj babco, hlavně čím víc času uplývá v covidu, tím víc z covidu vystupují totalitní manýry, bezuzdné vydělání peněz farmaceutických nadnárodních gigantů na lidech, zlovůle a neschopnost politiků řešit situaci lidským způsobem, sám Babiš jednou tvrdí že očkování bude dobrovolné a nebudou se lidé rozdělovat do dvou kategorií, později ale  potvrdí naprosto do poslední tečky to co sám nazýval konspirací, že očkování musí být povinné a lidé rozdělení do dvou kategorií.

vůbec se nebere ohled na přirozenou imunitu, jsme potomky těch lidí, kteří opakovaně přežili epidemie a morové rány, na to se tak nějak zapomnělo, že nejsme stavěni na to žít ve sterilním prostředí a tělo na antibiotika a sterilitu reaguje alergiemi, které před používání antiboitk prakticky neexistovali, lidé se sice nedožívali tak vysokého věku, ale jejich kvalita života byla vyšší, nebyli odkázáni na pomoc druhých tak jak se to ve velkém děje dnes


K3
08. 12. 2021
Dát tip

Tady přeci nejde ani tak o strach, ale spíš o rozum a opatrnost. A o ohleduplnost vůči ostatním. Nic nového na tomhle světě to není, stačí se mrknout na Španělskou chřipku a věřit odborníkům. Jen z blbosti a nadutosti umírali lidi, stejně jako teď. Kdyby měli strach tak sedí doma na zadku. Právě že ho nemají, ztrácejí obyčejný pud sebezáchovy, který vede přirozeně k opatrnosti. Nakonec je to vidět denně na silnici.


babca
08. 12. 2021
Dát tip

Napadlo mě při čtení ještě toto.V první době nás strach sjednotil,nebo to byla víra?Ne to asi ne.Byl to strach o všechny,o svoje rodiny,přátele..bylo to nové a vložilo nám to jehlu a nit do ruky,šili jsme roušky,byli jsme ohleduplní jeden ke druhému...pár rebelů se objevilo,ale to přece vždycky...pak jakoby se covid stáhnul a všichni jsme zajásali....jenže přišla druhá doba...a tady se to začalo mlít...strach začal lidi rozdělovat....a lidi začali být naštvaní,protože vánoce ,žádné trhy ,žádné tradice,distanční výuka hned od září,poslední zbytky víry zkomíraly...a tak až do dalšího jara...pak opět covid kesi zalez,začalo se očkovat,přesto ,že byly pochybnosti..a ty jsou dodnes,a opět podzim,všechno je zase v háji..po volbách nakažených mílovými skoky přibývá,očkovaní brojí proti neočkovaným,média si k tomu přikuřují a opět se všechno zavírá...hladina adrenalinu a vzteku jednoho na druhého se zvedá...kamto dojde,a víra?....kam míříš člověče?.....


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

ne, tobé stačí pozorování, mě informace a souvislosti i nezávislé na smotném dívání se :))


StvN
08. 12. 2021
Dát tip

Tak vidíš, že spolu souhlasíme :)


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

srovnávat působení magnetu s globální situací není úplně přiměřené. jednak jsou tu politici co neví co dělají a hlasují podle kolegů, klasické stádo, ti se na nic neptají, pak ti co konají se zlým úmyslem, podplacení ať už kýmkoli, nebo namočení ve vakcinačním/rouškovem byznysu, ti také neznají záměry toho kdo je zaplatil/nebo od koho jim tečou %, pak ti co se rozhodli pro nějaký směr a ten budou jet do roztrhání těla - vakcíny, pandemické zákony a nebude je zajímat nic jiného, pak ti co se nemohou rozhodnout a nejsou se schopni přiklonit na nějakou stranu, nejspíš budou často měnit názor a potom ti co si všimnou, že se tu zavádějí totalitní praktiky.

jak na základě tohoto chceš pracovat s tím, že to co vidíš je pravdivé, když jednak nevydíš vše, ale spíše maškarádu a chaos, pusť si večer zprávy postupně z našich hlavních televizních stanic a pak řekni co jsi viděl ;))

určující jsou jevy a symptomy, ne to že se na něco díváš


StvN
08. 12. 2021
Dát tip

Přesně tak. Na to, co píšeš, jsem narážel ve svém textu. Je to o přístupu a tento přístup zastává mnoho lidí. Přijde mi destruktivní. Mimochodem k tématu síly detailu doporučuji rozhovor s R. Feynmanem (https://www.youtube.com/watch?v=36GT2zI8lVA). Vždy můžeš jín jen do takového detailu, kterému rozumíš / rozumí obě strany. Na druhou stranu, abys "viděl", že se magnety přitahují, do detailu jít nepotřebuješ. A nezáleží na tom, jestli máš oči včely. Je to o přístupu.


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

rozhodně nesouhlasím, že to co vidíme, vidíme správně, ale vidíme to tak jak vidíme, pak je na místě otázka co se to děje, umístěním "vidím správně" už není potřeba se na nic ptát.

když budeš budes mít oči včely uvidíš svět úplně jinak, tudíž dávat vedle sebe vidění a pojem správnosti je zcestný od začátku.

ostatně síla je právě v detailech.

ano, čím víc průměruješ data a tím odstupuješ od detailu, tím víc stlačuješ celek do imaginární shody, která ale vůbec nevyjadřuje reálné události.

nezafungoval covid, zafungovali lidé tlačení ke strachu, zlobě, hysterii a manipulaci, jak manipulujicí, tak manipulovaní


StvN
08. 12. 2021
Dát tip

Aru, v podstatě jsem ze svého "zkoumání" otázku "co vidíme" zcela vyloučil - záměrně - a přijal skutečnost, že to, co vidíme, vidíme a že to vidíme správně, jako danou. 

Každý z účastníků nějaké události ji v detailech popíše jinak, ale čím dále od detailu odstoupíme, tím více se přiblížíme shodě a já jsem hledal ten okamžik, kdy je shoda maximální.

Někdy se chytáme detailů proto, abychom ve shodě být nemuseli. Moje úvaha je postavená na tom, co kdyby to mohlo být jinak (než, jak jsme zvyklí) a zda existuje nějaká informace, která umožní to, že lidé pochopí nějakou informaci nebo událost "shodně" a pokud by taková informace existovala, jaká by musela být; a došel jsem k tomu, že Covid je přesně tou informací, která zafungovala, i když ne "totálně", ale v maximální možné míře zafungovala. Zafungovala dokonce lépe než celé náboženství, což mi přijde zajímavé. 


StvN
08. 12. 2021
Dát tip Janina6

Jani, tak o tom už nepochybuj :) 


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

spíš je důležité se ptát co vidíme, ne jestli to co vidíme je skutečné, ale co je to co vidíme, protože oči pokud jsou funkční vidí vždycky "něco", je otázka jak to "něco" vezme mozek a potom jak přijme to "něco" sama mysl/vědomí, tam totiž ono "něco" se může naprosto přepsat na něco jiného. zeptej se čtyř lidí na tu samou událost u které byli a každý ti ji popíše jinak, jelikož každý je nastavený malinko jinak, protože naše schoponosti vnímat prostředí kolem nás jsou omezené, tudíž vnímáme jen určité segmenty z toho co se kolem nás děje.

další možnost je, že vše co kolem nás je, jenom naše vlastní iluze s kterou jsme souhlasili, že si ji prožijeme


Janina6
08. 12. 2021
Dát tip

O covidu nepochybuju, spíš o tom "konání lidstva ve shodě". To jsou pro mě ty kroky uprostřed noci, o kterých tak úplně nejsem přesvědčená. Že dělají všechny státy podobná opatření, tomu bych ještě neříkala spolupráce. Spíš něco jako boj proti totožnému nepříteli zbraní, která se jinde osvědčila.


StvN
08. 12. 2021
Dát tip

Aru, samozřejmě nechci říct, že molekuly před 200 lety neexistovaly, s variantou "že něco nevidím", jsem nepracoval. Pracuji s variantou, kdy něco vidím. 

V zásadě mi přijde, že se mnou vlastně souhlasíš, takže děkuji.


Aru
07. 12. 2021
Dát tip

Stývne, to že něco vidíš, nebo nevidíš není žádný důkaz, ty snad vidíš atomy? chceš říct, že molekuly před 200ti lety neexistovaly, protože je lidé neměli jak spatřit, odvolávat se na nedokonalé smysly a přístroje je irelevantní, že to co nevidíme neexistuje, nebo že existuje jen to co vidíme.

to co pozorujeme jsou pouze jevy a symptomy, které hýbou světem, respektive nepozorujeme ani tak vir samotný, jako to jak na něj reagují lidé, společnost, vlády.

to, že vlády jednají na celé planetě shodně nehledě na místní klima, které je různé v různých zemích, nehledě na různé podmínky v jednotlivých zemích svědčí jen o tom, že buď vlády nemají tucha co se děje a vydávají nařízení jen aby vykázali nějakou činnost, nebo dostávají prostě instrukce co mají dělat, doporučuju se podívat na projevy Babiše, kde tvrdí pokaždý úplně něco jinýho a donce popírá svoje minulá slova, takže minimálně politici vůbec neví která bije a tak vydávají nařízení shodně se svými sousedy a ti se svými sousedy.

co pozorujeme je strach, hysterie, očividná manipulace v médiích a naprostá bezmoc politiků, kteří vůbec nevědí co mají dělat a tak dělají "něco", přičemž se křečovitě drží vakcíny jako záchrany lidstva a razí tento směr za každou cenu, aby je lidi neměli za neschopné idioty.

letos byl pozorován zajimavý úkaz, nikdo se nad tím nepodivuje a nikomu nepřijde zvláštní, zatímco loni vir zaútočil 1. září, letos byl tak hodný, že počkal, až lidi odvolí a Hospodářské noviny věděli dva dny před volbami jak se bude vyvíjet nemoc až do léta.

pokud se nezaměříme na pozorováni jevů a symptomů, tak nedojdeme vůbec k ničemu


StvN
07. 12. 2021
Dát tip

Právěže to není zdání. Covid je reálný, protože ho vidíme, jde o to v tom nehledat vědu, nezavírat oči před tím, co vidíme, nesnažit se pořád všechno zpochybňovat nebo bagatelizovat způsobem, že to není tak strašné, není toho mnoho, a podobně, protože to nic nemění na tom, že to, co vidíme, je skutečně to, co se děje. Nikdo nemůže říct, že by Covid neviděl, že to je vymyšlená věc. Akorát lidi čekají, že když se něco změní, popře se i všechno ostatní, podobně jako Kodet v Pelíškách dával komunistům rok, maximálně dva :)


Janina6
07. 12. 2021
Dát tip

 

Ale proč nevěříme tomu, co jasně vidíme? Proč o tom pochybujeme a čekáme na další „důkaz“? Třeba jsme takoví schválně, máme být takoví, a třeba lidstvo nemá konat jednotně. Třeba nás Bůh chtěl mít přesně takovéhle.

Je smutné, když lidi propojí zrovna strach. Ale máš pravdu, že "díky" covidu k určitému celosvětovému propojení dochází. Nebo je to jen zdání? Jsou to zase ty kroky uprostřed noci.


StvN
07. 12. 2021
Dát tip

Dík, mám radost, že jsem to nezvoral úplně :)

Ale myslím, že to bude dobré. Někdo se zkrátka nechce zamýšlet nebo si myslí, že to za myšlenku nestojí.

Jde o to, že Covid dokázal to, že celý svět kromě toho, že pije Coca Colu, nosí roušky a všechny vlády na planetě podnikají shodné kroky. Myslel jsem si, že to není třeba zdůrazňovat, ale buď to nikoho nenapadlo, nebo jim to přijde tak přirozené, že se nad tím ani nepozastaví.


K3
06. 12. 2021
Dát tip babca

Četl jsem to dvakrát.

Přesně to je můj skutečný zážitek dětství. Leželi jsme za pecí u tety vě světnici. Já nemohl spát a v noci tam někdo chodil. Ráno to nikdo nepřiznal. Můžeš si myslet, že jsem blázen.

Že existují zázraky je neoddiskutovatelné, tak jsme si na ně zvykli, že už nám ani nepřijdou.

A že pod dojmem strachu se dají ovládat masy je zřejmé. Člověk by se ale neměl nechat ovládat.

Je to takové zamyšlení, alespoň mě to přinutilo, zamyslet se nad tím. Napsané je to samozřejmě zručně.


Gora
05. 12. 2021
Dát tip

Kultivovaná "obhajoba" bláznovství, možná pábitelství -  dejme tomu.

Tvé povídky čtu většinou ráda, tohle mi přijde spíše jako kazatelské čtení...


StvN
05. 12. 2021
Dát tip

Ne, že by mě tvůj názor nezajímal, jen mi nepomáhá. Chápu, že tě moje psaní nebaví. Ale o tom to není. Podle toho se nelze řídit. Aby to k něčemu bylo, musel bys nejdřív přistoupit na mou hru a pak zkusit sepsat konkrétní připomínky. Asi chápeš, že komentář ve stylu bezúčelné tlachání, nelze použít. 


Prosecký
05. 12. 2021
Dát tip

O "Phenomenologie des Geistes" jsem se pokoušel. S odstupem času si myslím, že je to extrémní slovíčkaření!


StvN
05. 12. 2021
Dát tip

Majaks, to můžeš říct o všem psaní. Účel to samozřejmě má. Ten středník jsi zaregistroval správně. 


StvN
05. 12. 2021
Dát tip

Kamamura, není to filozofický text. Přečti si někdy beletrii. 


Kamamura
05. 12. 2021
Dát tip

Já souhlasím s Majaksem, ačkoliv jemu ten můj souhlas radost neudělá.

Už jen první věta hned obsahuje chybu. Pokud něco vidíš, nemůže to být pravdivé, protože to není výrok, ale "jev", neboli cizím slovém "fenomén". Mohl by sis sice přečíst něco od Hegela, Husserla, nebo Heideggera, zakladatelů disciplíny zvané "fenomenologie", ale podle mého názoru bude lepší začít od začátku a postupovat chronologicky - od antiky, nakonec samotné slovo "filozofie" pochází z řečtiny. 

Obecně doporučuji všem, co se pokouší o filozofické texty:

1) Nevynalézejte znovu kolo, přečtěte si alespoň nějaké základní minimum, vaše texty pak nebudou působit zbytečně směšně.

2) Volte si skromnější témata odpovídající vašim znalostem a možnostem, ať se v tom neztratíte, a nelítáte od banalit k nesmyslům.

Mudrování zdar!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru