Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce, svátky pohody a míru před rodinným krbem

08. 12. 2021
10
34
557
Autor
Aru

Navazující povídka Skřítkonadělení s pařezopodumáníčkem zde

Jeník se těšil tak jako každý rok na VÁNOCE a dárky, které dostane od 80ti letých rodičů s nimiž bydlel ve vzájemné shodě a porozumění. Jeník navíc právě oslavil krásnou padesátku. Rodiče aby synka uživili chodili stále do práce. Maminka pracovala jako hornice v dolech a neodmítla jedinou pracovní sobotu, aby Jeník netrpěl hlady. Tatínek byl pilot a se svými 18ti dioptriemi viděl líp než kdejaký holobrádek, navíc své trasy na záchod v letadle znal dokonale. S letadly padal maximálně jednou do roka, to byly pro společnost přijatelné ztráty.
 
Už na Mikuláše dostával Jeník dárky, maminka mu dávala metrák uhlí a tatínkovi, když byl Jeník hodný mohl sedět v kapitánské kajutě na kolenou a pozorovat ho jak zcela promyšleně mačká čudlíky o kterých netuší co dělají. Na vánoce pak měli pořádnou vepřovou kýtu s houskovými knedlíky a omáčkou jejíž původ nikdo neznal kromě maminky, která tam tajně strouhala uhlí pro lepší chuť, tím měla omáčka černou barvu. Tatínek měl alergii na ryby a maminka na brambory, nemohli mít tradiční sváteční oběd a jelikož se báli elektřiny, maminka pokaždé nahazovala naftový generátor na zahradě pod plechovou stříškou, natřenou ještě azbesto-olovnatou barvou. Jeníkovo rodiče byli příkladným vzorem pro všechny rodiče, báli se o něj, protože jako jejich jediné dítě si mohl udělal bebínko na ručičkách, nebo někde jinde, hrůza jenom pomyslet. Navíc Jeníkův dětský lékař Fridolín Pižlož, kterému táhlo na stovku ho ze zcela nepochopitelných důvodů odmítal vpustit do ordinace ve které ordinoval. Jelikož za Pižlože nebyla odpovídající náhrada, tak se uvolil že bude dál pracovat. Jeníkovi tak hrozilo zranění kdykoli a odkudkoli, které by mu nikdo řádně kvalifikovaný neošetřil, například kdyby tatínek spadl s letadlem na jejich zahrádku. Naštěstí tatínek měl na turistické mapě udělaný křížek, kde je jejich dům a vyhýbal se mu velkým obloukem.
 
Díky mamince si topili uhlím, ale ouha, rodiče v práci nemohli přes den Jeníkovi přihazovat do kotle a tak byli domluveni se sousedem Věnceslavem Svatonožkou, kterému bylo 95 let, aby u nich zatopil a Jeník byl v teploučku. Věnceslav za to dostával 10 metráků uhlí na svůj vybetonovaný dvorek, protože měl alergii na květiny a trávu.
 
Když se Jeník díval po ženách odpovídající jeho věku a společenskému postavení, maminka s kterou chodíval za ručičku, mu radila že má času dost, aby si to důkladně promyslel a neskončil s nějakou nezodpovědnou osobou. Maminka si budoucí snachu představovala jako hornici, aby Jeník měl dostatek teploučka a tatínek jako pilotku, aby měla mezinárodní přehled. Jakmile někde bouchla sopka, přehnalo se tornádo, nebo vypukla válka, tatínek už nad tím místem letěl. Rodiče se nikdy neshodli v otázce Jeníkovo ideální manželky a tak si nechali kluka nezodpovědnýho raději u sebe, aby ještě neztropil nějakou volovinu a neudělal jim v ulici ostudu před sousedy.
 
Na štědrý večer po kýtě a knedlíkách se konečně odebrali ke stromečku, aby se podívali na pohádky, které měl Jeník nejraději a rozbalil si dárky. Jeník obvykle dostával autíčka, různé puzzle mechanismy, omalovánky, nebo panenky. Už natahoval ručičky po prvním dárku, krásně zabaleném od maminky, když tu z krbu vyběhnul vánoční skřítek, bleskově učmajzl všechny dárky před nevěřícnými zraky rodinky, vypláznul na ně jazyk a zmizel i s lupem opět do krbu. Chudák Jeník, byl ve svých padesáti oloupen o vánoční radosti dětství skřítkem, který se ani nepředstavil  a tak nemohli jeho jméno udat do rukou zákona. Jeník začal natahovat k pláči, ale maminka ho přivinula do náruče, aby kluka okradenýho o dětskou radost utěšila.
 
Tatínek vzal pohrabáč a pohrábáčoval s ním v krbu, ale vánočního skřítka tam nevypohrabáčoval. Tatínka naštěstí napadlo, že jejich soused Věnceslav Svatonožka za války bojoval proti náckům na straně Sovětského impéria jako pilot bombardéru a po válce si mohl ten bombardér na památku nechat v rozšířené kolně, kam ho uložil a přikoupil dalších pět pozemků. Tatínek s maminkou vylíčili sousedovi vánoční událost v barvách. Soused měl plné pochopení, zkazit klukovi dětskou radost se nedělá a o vánocích se takový čin rovná vypovězení války. Soused byl čilý kutil a tak na základě popisu skřítka sestrojil skřítkoradar, který umístil na palubní desku v bombardéru. Tatínek se už chtěl chopit kniplu, ale soused připomněl tatínkovi, že letos ještě s letadlem nespadl ani jednou a že by byl nerad, kdyby to zrovna bylo s ním. S bombardérem dojeli až k pumpě, kterou celou vycucli, nakoupili pár baget, minerálky, cigarety a bomby.
 
Po odstartování z dálnice, kam je doprovodila policie vzlétli. Dětem se dárky nekradou! Proto byla i policie tímto krajně hnusným činem rozhořčena. Ve vzduchu začal skřítkoradar fungovat a ukazovat směr na který Věnceslav naletěl. Jeníkovi smutné oči se zatím dívaly okradeně na rodiče a připomínaly jim ten ohavný čin, jakého by se nikdo z lidí nemohl dopustit. Maminka aspoň Jeníkovi rozbalila bagetu a tatínek otevřel minerálku, kluk pro správný vývin potřebuje pravidelně jíst a pít.
 
Když byli nad místem, který jim ukazoval skřítkoradar vypustil Věnceslav bomby. Po přistání šli na místo dopadu bomb, ale krajina vypadala zcela nedotčeně, akorát tam rostly naprosto zvláštní kytky, které nikdy neviděli. Po chvíli bloumání a potom co Jeník snědl další bagetu, vykoukl z králičí nory vánoční skřítek a všechny bezostyšně začaroval ve čtyři pařezy a vrátil se do úkrytu užívat pokladů a tak oslavila rodinka se sousedem vánoce, jako začarovaní pařezové a pokud nevyšlo pokračování příběhu, jsou tam začarovaní dodnes.

34 názorů

Aru
21. 01. 2022
Dát tip

přesně jako u mě :D

já jenom stíhám nic nedělat všude :))


8hanka
21. 01. 2022
Dát tip

je pravdou, že mám za sebou 49 "odrobených" rokov a ničnerobenie si  maximálne užívam...ešte, že u nás zatvárajú bane, neviem si predstaviť, že by som mala fárať... čítam Písmák, kecám pomaly do všetkého a na ostatné čas neostáva:)


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

i tady se dostává angličtina do jazyka, záleží na věku, práci, nebo na zálibách, někdo je tím zasažen víc, jiný méně.

já taky používam novotvary, ale vymýšlím si je sám a pak to tak dopadá, že nejsou každému po chuti a trvá na pro zbytek národu známém a používaném tvaru slova.

nevím, že jsem něco odhalil :D

to se nemusíš cítit nějak špatně, já sice chodím fyzicky do práce, ale to je tak všechno, mezi nicneděláním si najdu čas ještě na Písmák, i nic nedělat je pro mě časově strašně náročný a díky tomu nestíhám nic jinýho :))

díky Osmihanko, hlavu vzhůru, na nicnedělání není nic špatnýho, provozuju to už léta ;)


8hanka
21. 01. 2022
Dát tip

nielen preto, že som Slovák narodený v Československu mám rada češtinu a  Tvoju vlastnú ešte o kúsoček viac, je neskutočne milá, priam  ľúbezná a tie zdrobnelinky, ááách...

nie je to o prznení jazyka...ale o jeho obohatení:)

 u nás sú v móde rôzne novotvary, také ani ryba-ani rak, pomaly viac angličtiny ako slovenčiny a ich pravopis ani taký ani onaký...to mi vadí...

zaujímalo by ma, aké to bomby u Vás predávajú na pumpe...musím sa Ti priznať, do smiechu mi nie je, odhalil si, aká som hrozná mama, už nepracujem, deti so mnou dávno nebývajú, chúdence pracujú, splácajú hypotéky a ja trávim dni ničnerobením...a ani robotu už nenájdem, likvidujú sa u nás bane...


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

díky Andreino, seveřani mají přímo vánočního skřítka, který jim dává dárky, inspirace tam ;)

Prosecký především neocenil můj naprosto zničující humor na kterém je povídka postavena :D


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip Aru

Tak skřítek vánočním zloduchem, kdo by to byl řekl. Ještě štěstí, že máme Ježíška a ne Santu.

Jo a Prosecký, tady se musím autora zastat, protože s pohrabáčem se může jenom pohrabáčovat, to dá přece rozum.


Aru
10. 12. 2021
Dát tip

tak to tu hlavně úplně nezažluť, ať nedostanu žluté osypky :D:D


Kamamura
10. 12. 2021
Dát tip

Už jsem vynašel čistě magický způsob, který na Proseckého zaručeně funguje. 

On sám mluví často žlutě, protože je publikujícím ekonomem. Stačí mu ale začít žlutě odmlouvat, a rozplyne se jako pára nad hrncem. 


Aru
10. 12. 2021
Dát tip

hmmm, ale ten skřítek je pořádný rošťák :))


Ano, já už jsem takový dobrák.


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

díky Evži, ty chceš mít superdobrácký konec viď? :))


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

to ještě není napsaný dievča ;)

děkuju


Pokračování by se hodilo. :-)


a ako to bolo ďalej? ...***


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

Uličný, skříkek by ale v druhém díle měl mnohem větší roli,... asi :))


Uličný
08. 12. 2021
Dát tip

Prosecký: Tak jsem to řekl mamince a z pohledu vysloužilé, téměř osmdesátileté učitelky českého jazyka, ti mám vzkázat, že kecáš nesmysle. 

A s tou interupkncí jsem ti dal zabrat naschvál. 


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

Prosecký, jsem rodilý čech, ale tvary slov dávám ty co si vymyslím, když mě napadnou, v podstatě tobě jde o používání všelidově zavedeného tvaru slova před tím, kterým jsem mu vdechl pro tuto povídku.

jde o to, že systém ve škole tlačí brutálním způsobem na děti, aby používaly převažně levou hemisféru mozku, mě tento způsob nestal se vlastním do takové míry, jaky je v populaci běžný, tím pádem písu jak píšu.

za mě psaní o hravosti a svobodě ;) 


Uličný
08. 12. 2021
Dát tip

Jako mně osobně tam naprosto stačí ten skřítek, nepotřebuju tam ještě nějakého ducha, navíc jazyka. 


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip

Prosecký - čartákovci spatřují v kontinuální evoluci jazyka pinákl lidové tvořivosti, a kórnrstoun expanze kreativního expresiva, jež poskytuje nadaným mladým autorům spektrum výrazových prostředků suficientní ke kapturaci složitosti emočních konstalací interní reflexe komplexity emergentního systému fenoménu lidově zvaného "Jsoucno".

Čteš pozorně své čartákovce? To není Hegel, který se dá zvládnout s běžnou průpravou za pouhých deset let!


Prosecký
08. 12. 2021
Dát tip

"pohrabovat" kontra pohrabáčovat  a "pohrabáč" není lpění na rigidních pravidlech, ale vyjadřování v duchu jazyka. Cítíme přece česky. To je jako

sedlácký a selský ...

Pod vlivem cizího tvarosloví vnášíme do jazyka jiná pravidla.  Ty jsi rodilý Čech?


Uličný
08. 12. 2021
Dát tip

je tam naprosto reálně vánoční skřítek


Aru
08. 12. 2021
Dát tip

fakta jsou tam natolik pokroucená, že to nemá s realitou mnoho společného ;)

a je tam vánoční skřítek :))

díky


Uličný
08. 12. 2021
Dát tip

Toto spíše patří do literatury faktu! Krásná literatura to rozhodně nění, o to víc je to pravda a skutečnost. 


Aru
08. 12. 2021
Dát tip Benetka

vím vím, interpukce není moje doména a nětkerá slova si upravuju podle svého, což si myslím, že ke psaní naprosto patří, čeština není muzeum zkamelenin, ale je živá. jde o to, jestli danému výrazu čtenář rozumí, pokud ano, tak není třeba být striktně češtinářsky přesný dle školních osnov.

fascinuje mě, že mnoho dětí rigidní učení ve školách nesnaší, ale v dospělosti na to zapomenou a tlačí sami na dodržování těch pravidel, která jim lezla původně krkem

konec to není, je tam otevřený konec pro druhý díl


Prosecký
08. 12. 2021
Dát tip

Ješt lepší by to bylo, kdybys jednak používal interpunkci a zadruhé, kdybys užíval správná slova. S pohrabáčem se pohrabuje třeba. 

Šťastný konec. Stejně by jinak všichni brzy umřeli.


Aru
07. 12. 2021
Dát tip Benetka

ty jeden, já nehulím, to samo, nápady přicházejí, stačí je pochytat ;)

díky :)


Benetka
07. 12. 2021
Dát tip

...už dávno jsem si řikal že taky začnu hulit......


Aru
07. 12. 2021
Dát tip

díky moc Kočkodane, ano v podstatě se o něj staral soused,

ano, dílo je celé vyhlodané.

(smjalík usmívající se od ucha k uchu)


Kočkodan
07. 12. 2021
Dát tip Aru, 8hanka

Jeník byl vlastně sirotek – maminka pod zemí a tatínek v nebi.

Aru, nemohu popřít, že jsem ve tvém dílku našel spoustu tzv. hlodů. (smajlík lehce znečistěný mourem)


Aru
07. 12. 2021
Dát tip

iví, je tam možný pokračování, chceš? ;)

viděl jsem tu nějaký mikulášovsko-vánoční texty, tak jsem si řek, že to prubnu taky :))

jenom lehce pohádkový, vzal jsem to spíš povídkově, i když je to bizár s demencí :D

nějak mě poslední Mikulášové míjejí, ještě tak před lety, když se na ně pořádaly petardové nálety, ale teď? nějak mě ten Mikuláš nebere, jo kdyby chodil v průvodu troll s vílou a skřítkem, to by byla jiná, ale takhle můj zájem je na bodu prosincových teplot :D

díky ivíí ;)


blacksabbath
07. 12. 2021
Dát tip Aru

čáry-máry-fuk......ty jsi se zase rozjel:-)))))mohu říci směle...jako bombardér...čučím na to jako pařez.....máš další - pohádkový - zářez:-))))


Aru
07. 12. 2021
Dát tip

nebo čarovat ;)

díky :)


Lili.
07. 12. 2021
Dát tip

No jo,vyplatí se zlobit:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru