Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MÉMU SYNOVI XI

13. 12. 2021
29
34
597
Autor
srozumeni

Mému autistickému synovi je dnes už 30 let....

Mému synovi XI

Je neděle 12.12., ráno před tvými 30.narozeninami.
Rychle připravím tvé momentálně oblíbené jídlo, takovou pseudo polévku. Květák, brokolice, bujón, vejce a nudle, to vše povařit, hlavně aby to bylo pořádně husté. Musí být do čeho kousnout.
Také to musí byt hotové dřív, než se probudíš.

A teď je ten správný čas na vymýšlení přání k těm krásným zítřejším kulatinám.

Ušli jsme už dlouhý kus cesty společně. Někdy spolu, jindy jen vedle sebe. Já se často snažila o to ,,spolu". Ale proti tvému autistickému postoji jen ,,vedle sebe", jsem neměla moc šancí. Tento tvůj postoj se mi málokdy podařilo zlomit. Ale naštěstí jsem už dávno pochopila, že slova zlomit, přetlačit, přenastavit, podsunout, vnutit, ... nemají v tvém životě místo.
Sama pro sebe jsem si je nahradila slovy nebo spíš větami ,,pochopit, co chceš a potřebuješ, s čím ti můžu pomoc, co ode mne očekáváš, rozumíš mi správně?"

Uplynulý rok se nesl ve znamení různých nečekaných zdravotních komplikací, které občas postihly tvého tátu. Proto si někdy zůstal na Domově i přes víkend, doma bysme v těch chvílích péči o tebe nezvládli.

Dřív jsem si říkala, že se přeci nic neděje a mohl bys občas o víkendech být na Domově, že bych si já víc odpočinula. Přeci tam stejně časem budeš bydlet nastálo, až my s tátou nebudeme moct. Někdy mě mrzelo, že to táta moc nechápe a já nechápala jeho závislost na tobě.

Jenže tato nová situace, kdy se na pár momentů už dostavilo to ,,nebudeme moct" mi otevřelo oči a trošku upozadilo mé sobecké ,,abych si také víc odpočinula".
Nejenom, že jsem viděla, jak táta bez tebe strádá a je nešťastný, ale i já si uvědomila, že k sobě prostě všichni tři patřime.
Nikdy nevíme, kdy už to opravdu nepůjde. A proto si budeme ten společný čas, který máme ještě před sebou užívat a prostě žít.
Takže k tvým třicetinám ti můj milý Pavlíku přeji hodně společných chvil s námi rodiči, alespoň tak dlouho, dokud o to budeš stát.

Miluji tě můj synu.

Tvoje máma


34 názorů

tobě také......všechno jen to nej nej nej:-))))))


Alegna
31. 12. 2022
Dát tip

To je moc milé přání, tobě a všem pro tebe důležitým taky jen dobré do roku 2023


srozumeni
31. 12. 2022
Dát tip atkij

Milí písmáci. Nejsem ignorant, jen neuvěřitelný lajdák. Proto jsem před rokem mnohým z vás nepoděkovala za přízeň. Tak to činím zpětně i s velkou omluvou a s přáním všeho krásného, milého, příjemného a všeho nej do nového roku 2023.


Jamardi
27. 12. 2022
Dát tip

Tak ještě hodně společných chvil!


Petr333
26. 12. 2022
Dát tip

Nádherný vyznání. 


guy
20. 12. 2021
Dát tip

Přeji, ať to podle Tvého přání funguje napořád ...

Příjemné svátky.

 


Tak zase o rok víc. A už tolik. Jste neuvěřitelní, jak to zvládáte.


vesuvanka
15. 12. 2021
Dát tip

Krásné vyznání lásky, máš můj obdiv. Gratuluji Ti i Pavlíkovi, TIP


atkij
15. 12. 2021
Dát tip

A zase rok za námi... a ráda čtu Tvůj dopis...přeji co největší pospolitost a zdraví...


Zbora
13. 12. 2021
Dát tip gabi tá istá

Vždycky když čtu Tvoje dopisy, uvědomímn si, jak nesamozřejmé je žít ve zdraví a spokojenosti. Všechny drobné neshody s dětmi a starosti všedního dne jsou pryč a mám jen touhu užít si společný čas bez důvodů a důsledků.


zvedavec
13. 12. 2021
Dát tip

tip

nemám slov, nech sa Vám darí, ste úžasná rodina


zvedavec
13. 12. 2021
Dát tip

tip

nemám slov, nech sa Vám darí, ste úžasná rodina


Marcela.K.
13. 12. 2021
Dát tip

Dobře děláš, že nesedíš jen u monitoru. Vím o čem to je, když bys chtěla a nemůžeš, takže ti to běhání nejen přeji, ale i chválím.

Chválím i tvého muže, málokterý chlap by toto unesl a je jasné, že jsi zvolila správně. Pavlíkovi přeji, nejen krásné Vánoce, ale především tu lásku, kterou mu dáváte. Jste fajn trojka ;-)


Janina6
13. 12. 2021
Dát tip Gora

Píšeš to moc pěkně... ale hlavně to skvěle žiješ. Obdivuju tě a přeju, ať vám to "spolu" ještě dlouho vydrží. 

Z komentáře jsem se dočetla, že ses dala na běhání, to je bezva, je třeba mít nějakého koníčka, který ti pomůže trochu "vyčistit hlavu" a sportování je určitě dobrá volba. Mně už by klouby příliš protestovaly, tak chodím aspoň plavat :-) Ráda jsem tě četla!


máš můj obdiv...posílám objetí...*/*************


Alegna
13. 12. 2021
Dát tip

Hodně zdraví a lásky Pavlíkovi k narozeninám. Je dobře, že sis našla nového koníčka, pohyb je myslím ten správný relax pro tebe. Pokaždé mě dojmeš, rok od roku víc a víc. Jste správní a držím pěsti ........


Danny
13. 12. 2021
Dát tip

tohle mi málem vhrklo slzy do očí. tip.


Alenakar
13. 12. 2021
Dát tip

srozumeni,

jsem ráda, že je tu další pokračování. I tady na Písmáku jsme spolu a nejen vedle sebe.


Abakus
13. 12. 2021
Dát tip

K tomu sa ťažko dá niečo iné napísať ako klobúk dolu pred vami ako rodinou. Veľa síl a zdravia. 


Diana
13. 12. 2021
Dát tip zvedavec

Dýchá to láskou, obětavostí a pochopením. Pavlík má nesmírné štěstí, že má takové rodiče. Ať mu to dlouho vydrží, to mu přeji k třicetinám.


revírník
13. 12. 2021
Dát tip

Jsi hrdinka. Gratuluji hlavně tobě; až za druhé synovi k narozeninám.


srozumeni
13. 12. 2021
Dát tip annnie, Gora, 8hanka

Milí písmáci, moc vám všem děkuji za čtení, odezvu, uznání, reakci. A to dokonce i přesto, že jsem, snad jen dočasně, odběhla k jinému koníčku. Na písmák jsem nezanevřela, to je moje srdcovka, jen jsem si prostě začala čistit hlavu i během.  

Jak jsem psala Irče, tam mělo být: ,,našla jsem si jiného koníčka", to i mi tam vypadlo a pak to vypadá, že na vás kašlu. Ale tak to prostě není. Jen jsem měla pocit, že nemám o čem psát. Možná někdy sepíšu cosi o tom, jak jsem se stala na stará kolena ,,běhnou". Ale to už také nebude tak originální, protože dnes běhá kde kdo.

Blíží se Vánoce a pro mě dovolená, tak si snad najdu i víc času na písmák a na to, abych se začetla do vašich krásných děl, na která jsem si teď čas nenacházela.

Ať se máte všichni krásně, jste zdraví, láskyplní, veselí a ať jste vždy obklopeni těmi správnými lidmi.


a2a2a
13. 12. 2021
Dát tip Gora

Sleduji tvé výroční zprávy už několik let, je to vždy podnětné čtení. Letos mu rozumím i o trochu víc než jindy, prottože něco obdobného mám nablízku. V takových chvílích si člověk velmi silně přeje, aby Bůh byl, aby mohl jednou zaskočit a nám se, třeba i z vypočítavosti, lépe vyrovnávalo s úkoly, které máme.  A také rozumím tomu, jak silně akcentuješ vaši sounáležitost. Můžeme často vnímat beznaděj, ale nemůžeme pomíjet naši roli. Vy můžete s jistotou říkat, že jste krásná rodina.


K3
12. 12. 2021
Dát tip

To dobré se ti jednou vrátí. Když ne tady, tak tam.


8hanka
12. 12. 2021
Dát tip Kočkodan, Alegna

MIlá Jiřinka, chýbala si tu, chápem, že sú dôležitejšie miesta, ľudia, dôvody, prečo...reálny život je mimo klávesnice a monitora...

Tvoje vyznania synovi sú nádherné... láska mamy k dieťaťu je to naj, čo mám i ja česť zažívať...

s manželom ste skvelí rodičia 30 rokov, dávate synovi všetku lásku, pozornosť, trpezlivosť, láskavosť, pozornosť...

" ...i já si uvědomila, že k sobě prostě všichni tři patřime. Nikdy nevíme, kdy už to opravdu nepůjde. A proto si budeme ten společný čas, který máme ještě před sebou užívat a prostě žít. Takže k tvým třicetinám ti můj milý Pavlíku přeji hodně společných chvil s námi rodiči, alespoň tak dlouho, dokud o to budeš stát. "

nech Vám to všetkým trom vydrží spolu ešte dlho, dlho, dlhoooo...pri dobrom zdraví...


annnie
12. 12. 2021
Dát tip

Přidávám se k obdivu a dojetí. Tip a.


bixley
12. 12. 2021
Dát tip zvedavec

Moc hezké vyznání, určitě si vaši lásku uvědomuje a je mu s vámi dobře.


Kočkodan
12. 12. 2021
Dát tip

Tož ty tedy, Jířo, běháš někam jinam než na Písmoně... Ale pomáhá ti to, což je moc dobře. Běhu a vám třem zdar!


tak predsa, pokračovanie, ďakujem! chýbalo by mi *


Gora
12. 12. 2021
Dát tip

Nápodobně, Jiři!

Běh ti trochu závidím. Bezvadný koníček.


Čudla
12. 12. 2021
Dát tip

Respekt /*


srozumeni
12. 12. 2021
Dát tip

Irčo, moc děkuji. Tentokrát jsem opravdu zvolila jen nenápadná slova. Původně jsem si myslela, že zůstane u loňské desítky, ale když má letos těch 30, tak mi to nakonec nedalo. Teď sem ještě navíc chodím poskrovnu, našla jsem si jiného koníčka a sice běh a ten mi sežere spoustu času. Ale je to výborný relax. Tak krásný vánoční čas ti přeji a děkuji za čtení.


Gora
12. 12. 2021
Dát tip

Co všechno je za těmi nenápadnými slovy... máš můj obdiv, a celá rodina.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru