Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Keď sú si ľudia bližšejšie, alebo miera ľudskej závisti

15. 12. 2021
15
29
600
Autor
Abakus

...pohľad na Vianoce  trochu inak 

Keď sú si ľudia bližšejšie, alebo miera ľudskej závisti

Čakali sme na kolegu. Mal sa konať vianočný večierok a nechodil. Namiesto toho ho na prechode pre chodcov zrazilo auto a trochu ho pokrčilo. Schytal to najmä oblek, ale keďže v prvom momente nebolo jasné, čo mu je, niekto zavolal sanitku. Kolega po chvíli vstal zo zeme, skontroloval si všetky kosti a keď prišla sanitka, bol už na svojich nohách a mal všetky svoje končatiny pod kontrolou. Sanitkári sa aj tak  rozhodli, že potlčeného prejdeného kolegu zoberú na kontrolu do nemocnice.

Vtom zasyčal dav okolostojacich ľudí a začali sa niektorí rozčuľovať, ako to, že ho sanitka vezme, keď je schopný ísť po vlastných nohách. A vôbec ako to, že je schopný ísť, keď bol poctivo zrazený.

Nebyť toho, že ho sanitkári rýchlo naložili, pravdepodobne by sa spravodlivo rozhorčený dav pustil do kolegu a vylisoval by ho na prášok. Potom by už bol správne vypreparovaný na lekársky zásah.

Vianoce sú adrenalínové, možno viac sú si ľudia bližšie ako iné sviatky.


29 názorů

Kamamura
02. 02. 2022
Dát tip Abakus

Vánoce jsou každým rokem

svátkem míru, introspekce, 

proto chodím lehkým krokem;

dát hůl z ruky se mi nechce. 


Zbora
16. 12. 2021
Dát tip

Známé jsou případy, kdy se po autonehodě lidi cítili bezvadně, podepsali revers a za tři hodiny zemřeli doma u televize na krvácení do mozku. Proto o dalším postupu v těchto případech rozhodují odborníci - tedy lékaři. Bohužel žijeme v době, kdy každý ví všechno nejlíp sám a podle toho to tak i vypadá.


Kočkodan
16. 12. 2021
Dát tip

 

Syčící spoluobčané zřejmě nebyli naprostí dobráci od kosti a neměli svoje horší vlastnosti úplně pod kontrolou.  


Alenakar
16. 12. 2021
Dát tip

Abakusko,

kdo chce závidět, důvod si vždycky najde. Já jsem naopak ráda, že už se nevozím se zlomeným kotníkem v sanitce na rehabilitaci a že můžu chodit po svých.

Karel Čapek napsal: jme všichni hrdinové, my kteří chodíme pěšky.

A to ještě v jeho době zas tolikt aut nejezdilo.         ...Tip.


bixley
16. 12. 2021
Dát tip

No právě. O peníze jde (až) v první řadě.


Abakus
16. 12. 2021
Dát tip 8hanka

Bixley - trochu z iného súdku - kamarát lyžoval, spadol ostal ležať  na svahu a správa lyžiarskeho strediska sa dohadovala, či zavolajú sanitku a  či má ten pán pri sebe požadovaných x eur na prevoz sanitkou. A on tam medzitým ležal a posledné čo mu prospievalo bolo ležanie na snehu. Mal problémy s  ľadvinami, ale najprv bolo treba vyriešiť otázku dvadsiatich eur...  Dosť často sú niektoré veci o ľuďoch, alebo skoro všetky. 


bixley
16. 12. 2021
Dát tip

Nechtěla jsem tím naznačovat, že by se měl překopat systém. Šlo mi jen o to, že třeba někdo, kdo byl v tom davu a brojil proti tomu, aby člověk, který jse schopen jít po svých, potom sám jede tou sanitkou, prostě si to třeba zaplatí apod.


na prechode pre chodcov zrazilo auto a trochu ho pokrčilo..... mal všetky svoje končatiny pod kontrolou.....ale čo vo vnútri?.....výborně napsané!.*/*******************


Abakus
16. 12. 2021
Dát tip

Jamardi - to mi je ľúto.


Jamardi
16. 12. 2021
Dát tip

No, v tomto případě, když nějakou dobu nehýbal, bylo správné, že někdo tu sanitku zavolal....

Můj dědeček dostal mrtvici, sám si zavolal sanitku, sbalil si tašku do nemocnice a sedl si na chodník, ale sanitka přijela hodně pozdě a pak to i s dědečkem špatně dopadlo. To byl případ, kdy ho měl někdo odvézt.


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

Jamardi - tu v Bratislave platilo a možno ešte platí pravidlo, že sa najprv ošetrí pacient, ktorého privezie sanitka a až potom príde na rad plebs. Takže niekedy, napriek davu, je lepšie podvoliť sa  sanitke.  Inak by nedorazil na náš vianočný večierok ani s menším meškaním.


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

Bixley - nemyslím, že toto by bol dôvod k prekopaniu nášho zdravotníckeho systému. To sem jedného pekného dňa možno dám niečo s trochu ťažším kalibrom. Toto bolo len na odľahčenie vianočného rozjímania sa. 


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

K3 - Lump možno pomôže a možno pritom vyčistí tvoju peňaženku. Môj hrdina by to tak určite spravil.


K3
15. 12. 2021
Dát tip

Ze svých zkušeností vím, že se lidi nelepší, krom jednotlivců. Někdy ti pomůže spíš lump. Takže mě to moc nepřekvapuje, ale stejně je to hrozné.


Jamardi
15. 12. 2021
Dát tip 8hanka

Taky nechápu proč se rozčilovali. :)

Lidé na vesnici, kteří mají zkušenost, že k nim jezdí sanitky pozdě, na ně nečekají a rovnou pacienta naloží do nějakého volného auta a jedou s ním do nemocnice. Mají jistotu, že tam budou mnohem dříve než sanitka. Jsou na to zvyklí a nerozčilují se. :)


bixley
15. 12. 2021
Dát tip

Myslím, že takových scén se dnes děje hodně, i když možná ne až tak vyostřeně. Bohužel. V tomto případě byla sanitka samozřejmě na místě, mohl mít vnitřní zranění. Na druhé straně jedou do nemocnice sanitkou lidi, kterým v podstatě nic není, akorát si to zaplatí.


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

Dievča z lesa - ak je hinduista, tak mu nič iné neostáva iba sa znovu a znovu narodiť.


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

Alegna  - mohol dopadnúť aj horšie. Lepšie, iba v tom prípade, ak by ho nič neprešlo.


ak je kolega v pohode a teší sa zo života, tak je dobre***


Alegna
15. 12. 2021
Dát tip

 je mi z takového chování smutno, ještě že to dobře dopadlo


Benetka
15. 12. 2021
Dát tip

...a:

NA PŘECHODU PRO CHODCE

DRTÍ TATRA DŮCHODCE

STŘEVA TEČOU DO KANÁLU

JE TO VESELÉ! :D


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip annnie

Ale no, Annie!


annnie
15. 12. 2021
Dát tip Benetka, blacksabbath, 8hanka

Přejet pořádně, žádný nedodělky! :) Tip a.


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip Gora, Janina6, Benetka, dievča z lesa

Gora - myslím, že život je príliš krátky na to, aby sme ho brali vážne.


Gora
15. 12. 2021
Dát tip blacksabbath, 8hanka

Kdysi na mne vyhrkla jedna žena na ulici: to se vám to opravuje barák, když jste si k sobě vzali starou X.Y.... nezbylo než se pousmát... X.Y. byla něco jako bezdomovkyně:-) a nebrala důchod, protože nikdy nedělala...

Napsalas, co vidíš svojí černohumornou optikou, opět jiné dílko než píší ostatní...


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip Janina6, Benetka

Ahoj Janina - tak tak ďaleko som to až nedomyslela.

Ale krásne bolo keď moju mamu pustili z basy a vyzerala veľmi dobre - mladá vyšportovaná z práce v tehelni. Tiež malo jej okolie pocit, že po návrate z výchovného ústavu by mala vyzerať horšie.


Janina6
15. 12. 2021
Dát tip Benetka, 8hanka

No tak to je přímo groteska... smutná groteska. Jo, lidi dokážou závidět úplně cokoli. Vzpomínám si na kolegyni z práce, která se rozčilovala, když jsem dostala volno na pohřeb své maminky :-)


Abakus
15. 12. 2021
Dát tip

a tento raz vychádzam z vlastnej skúsenosti - nie ako prejetá, ale ako kolega prejdeného kolegu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru