Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Karibik v Jizerkách

19. 12. 2021
12
14
375
Autor
supizmus

   Psal se leden roku 2019, a ač jsem v té době byl již vlastníkem nároku na krizi středního věku, dostal jsem se na Světové setkání mládeže do Panamy. Byl to velký dar a velké obohacení. Jedním z mnoha faktorů, které se mě dotkly, byla láska, kterou Mexičané projevovali vůči své národní patronce, Panně Marii Guadalupské. Mnoho z nich mi věnovalo svaté obrázky s jejím spodobením. Jejich láska k Ní mě nakazila.

   Dlouho, dlouho jsem snil o příležitosti prožít několik dní jako poustevník o samotě s Bohem v modlitbě. Mé touhy se naplnily letos na přelomu října a listopadu, kdy jsem využil poslední dny dovolené a domluvil se se svým dávným skautským rádcem, toho času Františkánem v Liberci, že strávím několik dní v ústraní ukryt v jejich komunitě.

   Žel pověstná Františkánská srdečnost tomu chtěla, že jsem neodolal a samotu si naředil účastí na společných modlitbách a při společném stolování s bratřími. A úchvatný Jizerský podzim zahrál na skautské kouty duše, a tak namísto usebrané modlitby v pokojíku či kapli jsem běhal po lesích a radoval se z krásy Božího stvoření. Při těchto toulkách nešlo nenarazit na turistické ukazatele se směrovkou na poutní místo Hejnice. S blížícím se datem odjezdu rostlo dilema - vykonat pouť do Hejnic a definitivně se tak vzdát posledních zbytků poustevnického snu, a nebo překonat sebe sama a vyždímat alespoň poslední drobky života v ústraní? Pak se při jedné z denních modliteb četl tento úryvek z Písma: "Dary jsou sice rozmanité, ale je pouze jeden Duch.", a bylo rozhodnuto! Mým darem není kontemplativní, rozjímavý život - vyráží se na pouť! Toto prozření a osvobození bylo dalším velkým darem.

   Putování podzimními Jizerkami snad ani není nutné veřejně vyhlásit za další z darů. Chválil jsem a děkoval Bohu za to, že mě nakonec vytáhl a mohl jsem uprostřed podzimních lesů kráčet vstříc místu, kde je po staletí zvlášzním způsobem ctěn. Radostný jsem došel do Hejnic. V kostele jsem se krátce pomodlil a procházel chrámem. V jeden moment jsem mimoděk vzhlédl nad sebe a najednou se zastavil čas, Nebe se dotklo mého srdce, a v němém úžasu jsem upřel pohled k bodu, který mě naprosto vytrhnul ze světa a dění vůkol. Nade mnou byl velký obraz Panny Marie Guadalupské. Té, kterou jsem si tolik zamiloval v Panamě. Mozek se pokoušel vyslat signál, že mě čeká 18 km zpáteční cesty a brzy se stmívá, ale srdci nešlo poručit. Asi půl hodiny jsem stál úplně kamenný, užaslý a fascinovaný s pohledem na Matku Boží. Pak rozum nakonec přeci jen zvítězil a zaplaven láskou a vděčností z tak nečekaného a velkolepého daru jsem se přes Jizerský hřeben vracel zpět do Liberce.

   I v kontextu těchto zážitků mohu, snad dosti neskromně, označit svůj život jako celek, v parafrázi Neila Armstronga, coby maličký dar pro lidstvo, ale obří dar pro člověka.


14 názorů

Abakus
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

je to ďaleko, ale asi to stojí za to. Skautom je človek na celý život.  


bixley
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

Jedním z velkých darů je cesta k poznání a k víře, k Bohu. Hezky vylíčeno.


Evženie Brambůrková
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

Působivé. Budu se tam muset zajet podívat. Nemáme to daleko, ale nechám to na jaro.


Janina6
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

Věřím, že to byl pro tebe opravdu velký dar. A jsi šikovný, že ho dokážeš předávat dál.


Alegna
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

nechals nás nahlédnout do svého vnitřního života, do vnímání a cítění, bylo mi ctí


Kočkodan
19. 12. 2021
Dát tip

Supíku, tvoje vyrážka mne potěšila. ;-)


annnie
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

Já vím, už je to trochu otřepané, ale nemůžu jinak: cesta je cíl... Moc pěkný text, velmi krásný příběh. Tip a.


Jsem ráda, že potěšila:-)))))


supizmus
19. 12. 2021
Dát tip

Skvělá fotka, díky! Hned jsem se alespoň hlavou vrátil!


blacksabbath
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

děkuji, že jsi se s námi podělil......https://www.mesto-frydlant.cz/…df6


Gora
19. 12. 2021
Dát tip supizmus

Cením si, žes dokázal svůj dar tak upřímně pro nás, čtenáře, zpracovat, supíku. Díky.


dievča z lesa
19. 12. 2021
Dát tip supizmus, Alegna

zmeniť rozhodnutie ... navonok sa zdá, že pre nič za nič ... a nechať sa viesť životom ... krásny dar***


lencza
19. 12. 2021
Dát tip

Do Hejnic jsem také jednou šla, z jiného směru sice, ale i tak pro mě byla ta cesta dost zásadní. Byť dovnitř do kostela jsem tehdy nevešla, ani nevím proč, a že tam visí Panna Maria Guadelopská jsem dosud netušila. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru