Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Svatební dar

19. 12. 2021
5
6
306
Autor
Kamamura

"Nejhorším nepřítelem ambiciózního autora jsou literární stereotypy!"

(Autorem výše uvedeného výroku je AI [umělá inteligence] naprogramovaná radikální technofetišistickou frakcí (tzv. "Lidobijci", později zakázaní papežskou bulou Vae Humanii z roku 2048) doktorandů z katedry Globální Automatizace pražského ČVUT, později designovaná vyšetřujícími orgány českého ministerstva pro vnitrokybernetickou bezpečnost jako kauza č. 25453 "Kydákus", tedy autonomní umělá inteligence, jež měla za úkol simulovat myšlení průměrného literárního kritika hodnotícího průměrné literární dílo průměrného autora.

Vědci se dosud přou, zda byl experiment "Kydákus" zářným úspěchem počítačové lingvistiky a rychle se rozvíjejícího oboru programování adaptivních AI, nebo naopak katastrofálním fiaskem a selháním pedagogického dozoru. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že "Kydákus" je kromě jiného i autorem nejen níže uvedeného textu, ale že stojí i za většinou uživatelských identit českého literárního serveru Písmák.cz, který byl na začátku třetího tisíciletí Anno Domini dominantní hybnou silou kulturního rozvoje středoevropského regionu, a kde Kydákus sám se sebou soupeřil v nějrůznějších literárních soutěžích o rozmanité a hodnotné ceny, které si sám pro sebe vypisoval - například všelijaké vouchery a poukázky, umělé i přírodní diamanty, smaragdy a safíry, často velké jako hlava novorozeněte, ale i Vánoční Zlaté tele ze čtyřiadvacetikarátového zlata, které bylo nadáno rozumem, mluvilo lidskou řečí, a umělo recitovat básně obou Karlů [Erbena zvaného "Jaromír", a Máchy, též známého pod přezdívkou "Hynek"]). 

To, co vám teď budu vyprávět, se odehrálo na konci roku 2031, a tenkrát ještě v ulicích města pražského nerostly olejné a kokosové palmy, na papouška byste nenarazili na trase metra A, B, ani C (tenkrát totiž metro ještě jezdilo a nesloužilo jako poslední útočiště vyhladovělých lidských tlup, které v něm hledaly úkryt před pekelným, čtyřicetistupňovým vedrem v ulicích, jakož i před dravou zvěří i všudypřítomným nebezpečím smrtelné nákazy Žluté Třesavky, jejíž pátá pandemie téměř vymazala ze světa tu část lidské populace, kterou neusmažily postupující změny kjlimatu. Ó, jak se tenkrát hodily sklady respirátorů z let 2020 a 2021, jakož i tehdy rozpracovaná protipandemická opatření!). Ba, bylo to ještě před konstrukcí Orbitálního Zrcadla, které mělo alespoň zčásti zastínit zemský povrch před doslova vražedným žárem žárem nedalekého slunce spektrální třídy G, a zčásti díky své funkci gigantického solárního panelu pomoci zmírnit následky globální energetické krize, která učinila přítrž zhruba tři století trvajícímu blahobytu, které lidstvu poskytly zásoby fosilních paliv - pokladu, našetřeného ze skromné sluneční energetické výplaty samotným Časem. 

Děj této staré, ale stále podivně živými barvami kolorované vzpomínky se odehrává v čase Vánočním, v budově Novoměstské radnice na Staroměstském náměstí v Praze, ano, je z podivem, že ani časový interval tisíce pozemských let nedokázal ten okamžik vymazat, ba ani zamlžit ve vzpomínkách starého, a jinak celkem sklerotického ducha, jako je moje třaslavá, imateriální maličkost. Radnice byla tenkrát narvaná svatebčany - do šedivých, přepracovaných ulic uspěchané továrny na Nadhodnotu zvané Praha dorazily dodávky, žigulíky a vejtřasky plné bodrých, růžolících strýců z daleké Moravy, ověšených nezbytnými demižony domácí slivovice ("Tož strécu, ta hale řetízkuje, však? Hén vokoštujte, hále to byste ňa hurazíl!"), a jejich doprovodných tetek z úsměvy širšími než návěs dálničního kamionu, s neodmyslitelnými taškami tlačenek a jitrnic, a s kameninovými hrnci dršťkové polévky, ve kterých byste kromě Jeníčka s Mařenkou uvařili i celou boršickou jedotřídku i s učitelem zeměpisu. 

Výše uvedený popis se ovšem vztahuje jen na hosty ze strany ženichovy rodiny, pocházející z neprostupných švestkových a meruňkových sadů daleké a nepochopitelné říše Velkomoravské nalézající se směrem, odkud vychází slunce, a která v té době zásobovala ovocnými destiláty rozličné kvality nejen celý evropský region, ale (světe, div se!) i zlomek západní části postsovětského Ruska. Příbuzní nevěsty totiž pocházeli z malebného panství hlubočepského, nacházejícího se na jihu zemí koruny České, a nebyl to někdo jiní, nežli urození rytíři ze starobylého rodu Dorů (feudalismus spolu se šlechtickými byl v české republice znovuzaveden na žádost Karla XVIII. z rodu Schwarzenbergů (knížete českého, markraběte moravského, vévody valašského a arcivévody alsaského) poté, co byl [konečně] právem vládou českého premiéra Okamury jmenován doživotním českým kralezidentem, a rovněž krátce potom, co se poněkud vymkl z kontroly dotační program českého ministerstva kultury nazvaný "Zpět za panem Broučkem, tentokráte do patnáctého století!"). V čele průvodu můžeme vidět slovutné pány Štěka, Kváka a Plka z rodu Dorů, oděných do nádherné kanelované plátové zbroje z dílny mladoboleslavské platnérky (dříve automobilky). Ale kdo to kráčí po boku ženichovu, skryt pod nevěstiným závojem zrakům hostinychtivého davu darmojedlíků a příbuzných? Kdo to nese objemnou truhličku s neznámým obsahem, posázenou drahým kamením, a údajně podle obyčeje obsahující štědrý dar konšelům metropole pražské, za který se má zrenovovat místní prádelna, míčovna, a kůlna pro kola administrativních pracovníků? Postava ztepilá, řekli bychom snad dokonce mužná, kdybychom nevěděli, že je to přece urozená nevěsta, sama slečna... slečna...

"Ale jděte, dušinko zmatená, jakápak slečna?!" zaskřehotala v tu chvíli věkovitá stařena stojící přede mnou (malá, hnědá, tváře divé, pod plachetkou osoba, o berličce, hnáty křivé, někomu se podobá!), která mě evidentně bez problémů viděla, ačkoliv mě jinak dokáží spatřit jen kočky a okultní média. "Jakápak slečna, vy musíte být asi z hodně staré školy, zřejmě jste po smrti pěkných pár století, hádám správně? Dneska už nemusí být nevěsta slečna, paní, nebo vdova; pokrok nikdo nezastaví, máme nebinární entity a genderové mateníky, takže statná figura, která si to tu před námi mašíruje, omotaná závojem jako libyjský beduín, není žádná paní, ani slečna, ale slovutný mladý pán z Hlubočep, chápete?

Prostě - PAN DORA!"

V tu chvíli okna radnice ztemněla a v stíni ve svatební síni se na okamih prodloužily jako pařáty vlkodlaka při úplňku, jen aby mámení za chvíli zmizelo. Jako by tudy prolétl sám ďábel, napadlo mě! Ale bylo to jen zdání - jev ve skutečnosti způsobilo pouze proudové letadlo patřící ministerstvu vnitra české republiky, přistávající na ruzyňské runway s nákladem podléhajícím přísnému utajení nevyššího stupně.


6 názorů

blacksabbath
20. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Tož Kamo - pojal jsi to originálně....P.S. co bylo v té truhličce????? a proč ji nese nevěsta????? a proč ji nese konšelům metropole pražské????? a proč v roce 2031 létá ještě proudové letadlo????


Květoň Zahájský
20. 12. 2021
Dát tip Prosecký

Ctěl jsem to přečíst jedním dechem, ale už uprostřed prvního souvětí jsem omdlel.


supizmus
20. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Napsané to je skvěle, čtivě. Ale bylo mi při čtení hodně, hodně smutno...


Prosecký
20. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro, pro nás, znalce historie, je to poněkud zmatené. Například, proč by měl být knížetem někdo ze Schwazenbergů, když máme žijícího legitimního následníka, dosud nekorunovaného českého krále Karla IV. von Habsburg-Lothringen (syn Otta von Habsburg-Lothringen (*1912, +2011)? 

Karel I. vládl 1346-1378 a Češi mu nesprávně říkají Karel IV., 

Karel II. vládl 1741-1744,

Karel III. vládl 1916-1918.

Proč tam figurují jen nějací Dorové (znám jenom Markgrafen von Dohna, česky markrabarat z Donína), snad ne kvůli té prostoduché slovní hříčce Pandora?

Co ostatní šlechtické rody? Lotrinsko bylo jen vévodstvím?

Proč Moraváci mluví chodsky?

Proč je najednou v posledním odstavci Česko zae republikou?

Z hlediska literárního postrádám nějaké postavy, zápletku a vyvrcholení.

Těším se na diskusi na originálním dílem, a proto dávám tip.


Aru
20. 12. 2021
Dát tip Kamamura

při čtení prologu mi shořely 2/3 čipů a bylo třeba restartu, tak jako u Markuse v Detroit: Become Human, ten to ale zvládl úplně sám na hřbitově androidů, ačkoli později v zákládně rebelů vznikl faktický rozpor, kdy smrt jednoho z nich byla nevratným koncem,... kvůli tomuto rozporu byl přemazán jak režisér, tak scénarista a vráceni do defaultního stavu :D

- pro kancelář pro uvádění povídkových příběhů na pravou míru hned v úvodu faktické chyby, lidé neutekli do metra před Žlutou Třesavkou, ale před radiací po proběhnuvší válce, která vymazala lidstvo z povrchu zemského a přežili jen ti co se ukryli v metru, pokud město disponovalo takovým metrem, které šlo uzavřít a nebo v podzemí, např. obyvatelé Kutné Hory přežili téměř všichni, protože se urychleně nasoukali do štol po vytěženém stříbru a duchaplně tam pěstovali houbičky.

další chyba, respirátor proti radiaci ti nepomůže.

nakonec ukrytým lidem v podzemí bylo celkem šumák jaké je klima na povrchu, kde proběhla robotická a androidí revoluce, jež i těmto bylo nějaké klima celkem ukradené, jelikož nebyli biologického původu, zároveň mezi těmito dvěma frakcemi vznikla válka trvající přes 200 let, a ani dnes nejsou spory zcela vyřešeny, ačkoli většinu biologického života se povedlo úspěšně vyhladit, až na Afriku, kde proběhla urychlená švábí revoluce, kde švábi založili civilizaci, rychle se rozvinuli a nyní ostřelují ostatní kontinenty vlastními mezikontinteálními raketami.

od r. 2021 byly vánoce omezeny a r. 2022 ve velkém úsporném balíčku zcela zrušeny, navíc samotné slovo vánoce bylo zakázáno v 2023 pod pokutou vyříznutí jazyka a 30 000€, aby se nikdo necítil pohoršen tímto reliktem ze starých časů, takže příběh se určitě neodehrál o vánocích, ale o svátcích na konci roku.

souhlasíme ale, že okna v radnici ztemněla.

:D:D


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru