Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlasování IV. kola celoroční soutěže poezie /2021/

21. 12. 2021
8
34
2946
Autor
Báseň_roku

Hlasování IV. kola celoroční soutěže poezie proběhne od 21.12. do pátku 31.12. 2021 do 18,00 hod.

Vyberte prosím ze 12. soutěžních básní TŘI, které vás oslovily nejvíc, a pokud možno na tento arch pod seznam básní - do komentářů - napište názvy básní a HLAS.

Tipy se mohou dávat např. básním, které chcete "ocenit" ještě mimo soutěž, ale Hlasy má každý jen tři a ty budou započítány, ne tipy. Básně jsou umístěny zatím jen v Dílně, později budou klikací odkazy zde - již byly přidány i na Hlasování. 

Diskuse, komentáře, ev. rozbory pod všemi básněmi v komentářích jsou samozřejmě vítány!

Začátkem ledna 2022 bude zveřejněn žebříček umístění podle čtenářské úspěšnosti a autoři "vystoupí" z anonymity. Prosím, nezveřejňujte své básně dřív, než budou "odtajněny" - děkuji.

Všem zúčastněným i čtenářům přeji příjemnou zábavu!

...........................................................................................

SEZNAM BÁSNÍ IV.kola:

Ke zpovědi

Hodina literatury

Lesy

něco se stalo

polportrét

poztrácelá

Pro nejkrásnější chvíli

Spojeni

Poslední večeře

Hvězda na mrazivém nebi

lovec snů

Algo.fobie


34 názorů

Santi€
31. 12. 2021
Dát tip

HLASuji pro: Ke zpovědi, poztrácelá a Poslední večeře.


Philogyny
30. 12. 2021
Dát tip

Hlas

Lesy


HLAS ... lovec snů 

               Spojeni 

               Lesy

 


atkij
29. 12. 2021
Dát tip

Hlas - Lovec snů


kvaj
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku, Alegna

Literární krituku, píšeš, že kdyby se soutěž jmenovala podle tvého návrhu, nic bys nenamítal a tvůj příspěvek by byl zbytečný? Já si myslím, že je tvůj příspěvek zbytečný každopádně a za všech okolností.


K3
28. 12. 2021
Dát tip

HLAS:   Ke zpovědi                                                                                                        Poslední večeře                                                                                                  Poztrácelá

            


Díky vám, kdo zareagovali na příspěvek Lit. kritika.  Příspěvky nechám.

Za tři dny soutěž končí, v lednu bude /kromě vyhlášení tohoto kola/, již pod vašimi nicky na výběr ze čtenáři nejlépe ceněných básní za rok 2021.

Těší mě, že se zde bavíte a sledujete soutěži v tak časově napnutém období, jakým jsou svátky vánoční!


Janina6
28. 12. 2021
Dát tip

No jo, ale my jsme se nechali vyprovokovat k diskusi na místě vyhrazenému pro HLASování... :-(  Za mě omluva a pochopím, pokud ty komentáře, Básni roku, smažeš.


zzlatý
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku

Hlavně asi pro literárního kritika a jemu podobným jsem někde napsal: "Není tolik důležité, zda se lidé plně chápou nebo si plně rozumnějí. Mnohem důležitější je, aby se uměli vždy plně respektovat." Tzn., tady se někdo snaží něco dělat pro jiné, ale vždy se najdou žvanilové, kteří pouze kritizují a sami dokáží prd! Když nechápou, tak to ještě neznamená, že musí někomu obětavému nasazovat psí hlavu.


Bačkovský
28. 12. 2021
Dát tip

Hlasuji pro Lovce snů (dle mě nejlepší), Dědečku pojď si hrát, Hodina literatury. I ostatní by stáli za hlas.


Janina6
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku

A "křesťanských autorů", tomu tedy nerozumím vůbec. Netuším, jestli jsou mezi soutěžícími autory nějací křesťané, možná, že ano, ale jak to souvisí se soutěží či s poezií?


Janina6
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku

Tak nevím, k čemu je dobré pitvat název? Tohle je soutěž v poezii, probíhá celý rok, takže je celoroční, vítězná báseň je tedy nejlepší v roce (v tomto prostředí a v této soutěži). Za mě je název úplně v pořádku. No a úroveň soutěžních básní, myslím si, celkem odráží úroveň té naší "uzavřené interní bubliny", najdou se dobré i špatné. Ani to mě nijak nerozčiluje :-) Pokud mě někdy rozčílil název, pak snad u antologie "Nejlepší české básně", to je za mě, panečku, příklad matoucího označení :-)


8hanka
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku

Literární kritik, nie som spisovateľ, ale pokiaľ viem, tento server je pre amatérov, samozrejme to neznamená, že tu nie sú (aj) kvalitné diela, naopak...nechcem poukazovať na dejiny a uvádzať konkrétne príklady autorov, ktorých v ich dobe zvozili pod čiernu zem a dnes sa im "klaniame"...čo je dobré a čo zlé dielo? Kto je ten vyvolený, čo má právo určiť, čo kvalitné je a čo už nie...Ak niekoho napísané zaujme, poteší bez ohľadu na kritiku, je to fajn...k čomu sú diela, ktoré síce kritika vynáša do nebies, no reálne ich málokto číta...dôvody sú rôzne - príliš "ťažké" témy,  náročný jazyk, používané prostriedky, ktoré nie vždy každý správne rozlúskne a vôbec, či ich "lúskať" chce...autori  píšu preto, aby boli čítaní, aby mali svoj okruh čitateľov, priaznivcov, chápajúcich duší...teda, aspoň si to myslím:)

Píšeš všeobecne, nie je mi jasné, či si všetku tvorbu v "Poézii roka" hodil do jedného vreca alebo máš na mysli len niektoré diela?  A uvedené číslo písmákov je len suchý  počet, reálnych ľudí, čo sem aspoň občas nazrú,  je málo...a aj preto aj hlasov je málo...

 


Ptakopysk
28. 12. 2021
Dát tip Báseň_roku, Radovan Jiří Voříšek

Literární kritik - taky sem se díval, když píšeš o tom jak kde kdo nečte, neučí se jazyky a píše špatně, jak píšeš ty ..... a nic tu nemáš. Sám píšu blbě, začínám, ale mám něco a ty NIC kromě teda - ruku na srdce - chytrejch řečí


Ptakopysk
28. 12. 2021
Dát tip supizmus, Janina6, Kočkodan, Radovan Jiří Voříšek

Literární kritik ......... ruku na srdce, představ si kdyby se to jmenovalo tak jax napsal : Interní festival uzavřeného kabalu spřízněných křesťanských autorů na českém serveru Písmák.cz"

kolik lidí by si řeklo - ruku na srdce, proč se to jmenuje takhle blbě??? proč křesťanský??? kterej blb to vymyslel?


Báseň_roku
28. 12. 2021
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Název Báseň roku souvisí s Prózou měsíce, potažmo s Prózou roku, a jelikož jsem /spolu/ pořadatelkou obou soutěží, zvolila jsem podobné názvy. To je k názvu vše. 


Nic proti špatné poezii, protože každý ji na začátku píše, a bez desítek a stovek nepovedených pokusů se prostě nic dobrého napsat nedá. Dobrého a špatného autora odlišuje především vnitřní autocenurní filtr. Jenže jak má člověk prosít zrno mezi plevami vlastní produkce, když postrádá vkus, zkušenosti, a rozhled, protože neumí jazyky, nečte, a pohybuje se pouze v uzavřené názorové bublině české xenofobní kotlinky?

Zřejmě musí bít jako lev o mříže, jak lev v kleci vlastní omezenosti jatý, jinak bude do smrti psát špatné básně (což ještě není tak nejhorší, protože špatné básně jsou de facto industry standard), ale co je horší, nikdy si neuvědomí, že špatné básně píše (kdyby si to byl schopen uvědomit, zřejmě by špatně naladěnou klec vlastní omezenosti rozbil, a stal by se lepším autorem, a už by dávno lomcoval n-tými mřížemi multiverza do sebe vnořených klecí). 

Vývoj, pohyb a jejich protiklad - stagnace, pomalé umírání v přátelském pelíšku dobře zabydlené jeskyňky názorově spřízněného kmene, tančícího kolem stále stejného vampetru/totemu (v tomto případě je jím zřejmě hebrejský IHVH, Hospodin, nebo kdovíjak se ještě jmenuje). 

Ovšem - nic proti špatným básním, byly, jsou a budou, a nějaké množství jich musí napsat každý, to je jasné. Nic proti bublinám, ať si každý postaví jakýkoliv bunkr z hadrů pod stolem, aby ho hrůza z inherentní nesnesitelné nesmyslnosti bytí nevrhla vstříc branám blázince nebo hřbitova - mazleme se s imaginárními plyšovými medvídky, vyprávějme si ty nejroztodivěnjší zkazky; koneckonců, pravidla neexistují, a vše, co umožňují přírodní zákony, je povoleno. Jsem ten poslední, kdo by něco takového kritizoval. 

Ale ruku na srdce, je třeba tomu říkat zrovna "Poezie roku?" Co třeba nějaký skromnější, přiléhavější název - navrhuji třeba "Interní festival uzavřeného kabalu spřízněných křesťanských autorů na českém serveru Písmák.cz", co říkáte? V tom případě bych nenamítal, neřekl bych ani popel a celý tento můj příspěvek by byl zbytečný. Na serveru je podle jeho vlastních statistik kolik... 51 tisíc autorů plus nějaké drobné, as hlasů se zde sešlo tolik, že by se to dalo spočítat na prstech obou rukou. Vás tahle diskrepance nechává chladnými? 


Ptakopysk
28. 12. 2021
Dát tip

končně něco vtipnýho!!!!!!!!!!!!!!

HLAS: Hvězda na mrazivém nebi


Kočkodan
27. 12. 2021
Dát tip Ptakopysk

Hýčkám v sobě tradici věrného vrhače hlasů v soutěži se zkratkou BR (ona dvě písmena ve mně v tomto případě mimochodem vyvolávají naprosto odlišné pocity než známé citoslovce), takže ani poslední kolo za rok 2021 se nebude vyznačovat mou absencí. Dva šťastlivce jsem vytáhl z nabídkového košíku poměrně rychle, jeden si vyžadoval trochu větší šrotování v mé hlavičce. Následný trojlist jsem seřadil dle abecedy. Opět trochu lituji, že nezahlédnu radostné zablýsknutí v očkách autora či autorky, který/která  záhy spatří název svého díla.

 

Nuže – dávám svůj HLAS:

 

Ke zpovědi

lovec snů

Poslední večeře


Hlas: Lesy, Algo.fobie, něco se stalo


lawenderr
22. 12. 2021
Dát tip

hlasuju pro Polportrét


Přátelé, příznivci BR, děkuji, že čtete, komentujete, HLASujete! 


Jamardi
21. 12. 2021
Dát tip

HLAS: Hodina literatury, Po nejkrásnější chvíli, Hvězda na mrazivém nebi


lencza
21. 12. 2021
Dát tip

HLAS: Lovec snů, Polportrét, Poztrácelá

Čtvrý hlas by byl pro Hodinu literatury, pobavila. 


Alegna
21. 12. 2021
Dát tip

Hlas: Polportrét, Poztrácelá, Po nejkrásnější chvíli

( Po nejkrásnější chvíli - do seznamu děl se vloudilo r navíc - Pro)


8hanka
21. 12. 2021
Dát tip

HLAS: Hodina literatury, Spojeni, Poslední večeře


Janina6
21. 12. 2021
Dát tip

HLAS: Ke zpovědi, Poztrácelá, Hvězda na mrazivém nebi.

Kdybych mohla, přidala bych ještě čtvrtý hlas (pro Polportrét) a vlastně ještě aspoň dva další :-) Krásné básně - skoro všechny! Děkuju za zážitek.


Štírka
21. 12. 2021
Dát tip

Lovec snů, Po nejkrásnější chvíli, Ke zpovědi

A přeji Všem pohodové, Láskou naplněné, Svátky i dny další


annnie
21. 12. 2021
Dát tip

HLAS: Polportrét, Po nejkrásnější chvíli, Algo.fobie.

Ale je to těžké, potřebovala bych ještě aspoň tři další hlasy, tak poprvé uvažuju o alternicku :)

Určitě mi chybí hlas například pro Poslední večeři či Poztrácelou... Hrůůza!


supizmus
21. 12. 2021
Dát tip Gora

HLAS - Polportrét, Poztrácelá, Spojeni

Tak, a během dne ještě otipuju ty, co by si to taky zasloužily. Díky za soutěž!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru