Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svátky, zvyky, tradice a dnešní doba

21. 12. 2021
14
45
772
Autor
bixley

Čekají nás opět vánoční svátky, a proto jsem v této souvislosti začala přemýšlet o  různých lidových zvycích zimního období. 

Prosinec máme spojený nejen s Vánocemi, ale také s Mikulášem, andělem a čertem. Málokdo už dnes ví o lidových zvycích spojených se svatou Lucií. 

V předvečer svátku sv. Lucie chodívaly lucky kolem stavení. Postavou velká, bíle oděná lucka měla velký dřevěný nůž, jímž strašila děti. Hrozila, že rozpárá bříško tomu, kdo se v adventu nepostí. 

Svátek sv. Lucie patřil především ženám a dívkám a snad aby si trochu odpočinuly, nesměly v tento den příst ani drát peří. V mnoha českých vsích kontrolovaly ženy převlečené za lucky domácnosti a jakmile zastihly hospodyni, jak dere peří či přede len, hned jí její práci pokazily - peří rozfoukaly, napředenou nit rozmotaly.

Dnes máme na strašení dětí čerta, který chodí s Mikulášem, tak už lucky děti strašit nemusí. Ani nemusí kontrolovat draní peří a předení. Spíše dohlížejí, zda některá dnešní hospodyňka neuklízí. Osvojily si navíc nový zvyk: holení a stříhání mužů. Nosí s sebou obrovské dřevěné nůžky, štětku a kýbl s napěněnou vodou. Chodí od domu k domu a v každé domácnosti přítomné muže na obličeji natřou pěnou a „oholí“. 

A co nás čeká po Vánocích? No přece Tři králové a masopust s maskami. Zatímco Tři králové se ještě udržují i ve městech a pořádají se i tříkrálové sbírky, masopust a obchůzky s maskami, jako je slaměný, laufr, kobyla, ras či kramář-žid se dnes konají převážně jen na venkově. 

Zvyky jako jsou lucky nebo masopustní obchůzky však jsou už pro dnešní mladou generaci z velké části passé. Tedy pokud se nezajímá o folklor nebo nepochází z malé vísky, kde se zvyk udržuje po mnoho generací. Chtěla jsem najít něco, co by tyto tradice a zvyky mohlo v dnešní době nahradit. Narazila jsem na přehled mezinárodních dnů, které vyhlašuje OSN. A nestačila jsem se divit. Vedle dnů, které jsou připomínkou boje proti násilí, válkám apod., jako je  Světový den míru, Mezinárodní den boje proti kolonialismu, Evropský den obětí zločinu, Mezinárodní den památky obětí holocaustu…atd. se tu objevují dny související s různými chorobami a jejich léčbou (Mezinárodní den boje proti vzácným chorobám, Světový den boje proti tuberkulóze), s ochranou přírody (Den země, Světový den vody), jsou tu i dny určené mateřskému jazyku, ale i světovým jazykům (ruský, čínský, anglický). Ale občas jsem se pozastavila. Tak třeba 10. únor – Světový den luštěnin nebo 23. květen – Světový den želv. Nejvíc mě zaujaly dny na začátku dubna. Posuďte sami:

3. duben – Mezinárodní den spodního prádla

4. duben – Světový den krys

                     Světový den vitamínu C

                     Mezinárodní den mrkve

Tohle bychom měli slavit! Pak jsem ovšem dostala další nápad.

Co takhle zavést nějaké novodobé civilizační svátky? Třeba na přelomu listopadu a prosince by mohl být Svátek konzumu. To je období, kdy jednotlivé obchodní řetězce, nákupní centra, internetové obchody zažívají nákupní boom. Každým městem by v tento den mohl jít průvod. Nejprve by proběhli běžci oblečení do triček, bund, kalhot a bot firem Nike, Adidas, Calvin Klein, Levi's, Puma, Reebok a spousty dalších. Posléze by prošel pomalejší průvod, který by nesl nebo tlačil na vozíku různé spotřebiče do domácnosti, kuchyňské roboty, vysavače, pračky, sušičky, myčky, televizory firem Sencor, Panasonic, Braun, Gorenje, Hoover a dalších. Nakonec by prošel průvod nejpomalejší. Jednotliví pochodující by měli na krku zavěšené pultíky s jídlem a za pochodu by popíjeli kávu Tchibo, čaj Teekane nebo Pickwick, Coca-colu, džus Rauch Happy Day nebo Pfanner, k tomu přikusovali zeleninu Bonduelle, konzervované maso od Hamé, rybí konzervy od Giamy, mražené ryby z Nowaca atakdále.

Takových civilizačních svátků by se ostatně nabízelo víc. Tak třeba před prázdninami na den slunovratu Svátek elektronické komunikace. Byla by to předzvěst velkého letního cestování a komunikace přes mobil, internet, skype a různé sociální sítě. Nebo na začátku školního roku by byl vhodný Svátek chytrých přístrojů. Ale konkrétní podobu toho, jak by tyto svátky v praxi vypadaly, už ponechám na fantazii laskavého čtenáře.

Vánoce však asi budou mít vždycky svou tradiční podobu. A to je dobře. Tak šťastné a veselé!

 

 

 


45 názorů

bixley
27. 12. 2021
Dát tip

To jsem ráda, že zaujalo. :-)


Lili.
27. 12. 2021
Dát tip

Moc příjemné počtení a zajímavé.

Ještě mě tak napadlo,to kolem  té Lucky chodící kolem stavení...taky jednu Lucii znám a i ona chodí kolem stavení,většinou brzy k ránu a hledá vchod...ale ne jen na svůj svátek.


Kamamura: Vždycky, když se mluví o prastarých zvycích, uctívání, třeba o Keltech, tak si říkám, copak o tom víme bez dochovaných písemností určitého? Pročpak je bereme jako homogenní skupinu, když žili od Černého moře po Irsko?

Co se týká kříže, tento popravčí nástroj symbolizuje Kristovu oběť, beznadějnou prohru proměněnou ve vítězství, poražení věčné smrti, spásu. 

, když žili od Černého moře po Irsko?

 

 


annnie
22. 12. 2021
Dát tip

Kočkodane... Jsi ÚŽASNEJ :) :) :)


K3
22. 12. 2021
Dát tip

Ty ses rozjel Kamamuro. Ale o tom původu jsi to napsal přesně. Ale co je na tom drzého, nebo ty o nich nemužeš snít?


bixley
22. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, to jsem ráda. Tobě taky krásné Vánoce.


Kamamura
22. 12. 2021
Dát tip

bixley - no vidíš, já jsem na oplátku ochoten uznat, že jsem jako ateista determinován a ovlivněn křesťanskou kulturou a způsobem myšlení - literatura, kterou mám tak rád, je doslova prošpikována odkazy i křesťanskými symboly, dokonce i základní koncepty, které považujeme za samozřejmé - humanismus, "love as a devastating unhappy hapinesss (Eco)", empatie ("... nedělej ty jim!"), pasivní, nenásilný protest, to všechno jsou křesťanské koncepty. 

Proto pozvedám otevřenou dlaň ve smířlivém gestu srozumitelném všem národům a kulturám od nepaměti (otevřená dlaň = žádná zbraň), a přeji ti zdvořile ještě jednou šťastné a veselé prožití vánočních svátků, ať už pro každého z nás znamenají cokoliv. 


Kamamura
22. 12. 2021
Dát tip

k3 - skutečně? Odkud prosím tě bereš informace o tom, o čem si já mohu, nebo nemohu nechat zdát? Já bych si k tobě podobnou nehoráznost nedovolil. A které jsou to prosím tě ty "skutečné vánoce"? Tento pseudotermín mě opravdu pobavil, to musím v rámci snahy o objektivitu uznat. 

Nejsou náhodou "skutečné vánoce" (pořád ještě mi cukají koutky) původně tzv. "pohanským" (ve skutečnosti keltským a/nebo starogermánským) svátkem, který se na území dnešních Čech, kdysi obývaném germánskými kmeny Kvádů a Markomanů, smíšenými s keltským kmenem Bójů (od kterých nese naše země jedno ze svých jmen - Bohemia), kteří se později smísili se slovanskými migranty z východu, tedy původně keltským svátkem oslavy přírody (zdobení stromů v lese, význam jmelí - posvátné rostliny keltských druidů) slaveným staletí předtím, než do našich končin věrozvěstové Cyril a Metoděj přinesli písmo originálně nazvané "Cyrilice", jakož i monoteistické náboženství mající z nějakého obskurního důvodu ve znaku mučící a popravčí nástroj římského impéria?

Hypotéz o původu vánočních svátků a souvisejících zvyklostí je hned několik, ale žádná nemá tu drzost hovořit o "skutečných vánocích". 


bixley
22. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, jistě máš pravdu. Vím, že jsou Američani potomci Evropanů, ale v Americe si přece jen ten život zařídili trochu jinak. Jsou taky dost pomíchaní s černochy a mají odlišnou mentalitu. Ale že nás americká kultura prostřednictvím filmů,seriálů, dovážených výrobků a dalších věcí hodně ovlivňuje, s tím souhlasím. 


Kamamura
22. 12. 2021
Dát tip

bixley - V Americe sice nejsme, ale jsme americkou kulturou ovlivněni, ať už si to chceme nebo nechceme přiznat. V TV nám běží americké filmy, v rádiu americká pop music, v roce 1989 jsme jako republika za cenu značných škod naskočili do padajícího výtahu amerického kasínového kapitalismu, jsme členem NATO, a žijeme ve světovém uspořádání, kterému někteří přezdívají "Pax Americana". To, že je Amerika vůdčí světovou mocností ve všech oblastech včetně té kulturní nemám ze sebe, ale tvrdil to už profesor Mlček z pražské MFF UK, kterého jsem měl na předmět Matematika a Filosofie. Když jsem mu v roce 1992 namítl, že přece to je dost nehorázné tvrzení, které se neobejde bez podrobnější argumentace, tak mi řekl: "Tak si spočítejte, kolik mají bomb!". A když jsem namítl, že význam mocnosti není přece možné měřit pouze velikostí zbrojního arzenálu, tak se zasmál: "Jééé, vy jste ale naivní." Tenkrát jsem s ním nesouhlasil, ale dnes už s ním celkem souhlasím. Co se délky dějin USA týče, mají přesně stejně tak dlouhé dějiny, jako máme my - protože dnešní Američané jsou potomci evropských přistěhovalců, a jejich dějiny nezačali genocidou původních obyvatel amerického kontinentu. 

Kulturně i historicky máme k současné USA rozhodně blíže než k Římu 2. století našeho letopočtu, už proto, že většina z nás hovoří více nebo méně obstojně anglicky, zatímco latina je pro většinu Čechů doslova španělskou vesnicí. 


bixley
22. 12. 2021
Dát tip

fialko, díky.

Kočkodane, teď jsi to opravdu rozhrábl! (nadšený smajlík)

jamardi, myslela jsem, že jsem se svýni fantasmagoriemi přestřelila a ono se to opravdu děje!


Jamardi
22. 12. 2021
Dát tip

Vůbec jsem netušila, kolik takových dnů a svátků existuje. :) A máš pravdu, staré zvyky se vytrácejí a lidé je už ani neznají.

Pokud někoho staré svátky obtěžují, pak opravdu musí asi slavit svátek konzumu - to je nejčastější zájem. Je smutné, když se lidi za tradice stydí a vymýšlejí nesmysly. Viděla jsem například v televizi pořad, kdy si na vesnici chtěli vymyslet něco origiálního a nemohli se shodnout a tak si pozvali nějakou odbornici. Nakonec si nechali postavit anglickou červenou telefonní budku a okolo toho vymysleli nějakou oslavu, kterou začali dodržovat. Snažila jsem se o tom něco vyhledat na internetu - no ale už po tom ani pes neštěkne!


Kočkodan
22. 12. 2021
Dát tip Gora

Annnie, tvoje holá věta Jsi geniální mě pochopitelně velmi potěšila, ale přece jen mám dojem, že jsi použila trochu přehnané přídavné jméno. Asi by stačilo i úžasný či skvělý. ;-)

 

Já bych byl i pro pocelování (Mezinárodní den celníků(, ovšem bez výměny telef. čísel (Den ochrany osobních údajů). Vítáno je naopak dojetí k slzám a vzrušení žen (Světový den mokřadů) i účast velmi chytrých jedinců (Světový den rádia) a zdravotního personálu (Den sesterství). Blondýnky by připomněly Evropský den mozku), kominíci a tchyně Světový den štěstí. Pornoherci by zvedli zájem o Světový den vrabců a Mezinárodní den ptactva. Páníčci a paničky s voříšky by symbolizovali Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Pohled na potácející se notoriky by připomněl důležitost Světového dne vody. Skupinka mužů v černém by pískala na podporu Světového dne zvýšení povědomí o autismu.

(Snad nevznikne mezinárodní iniciativa pro zavedení Světového dne zákazu komentářů Kočkodana.)


fialka...
21. 12. 2021
Dát tip

Zajímavé. Krásné Vánoce :-)


K3
21. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, u nás je to stejné, přetvářka a hraní si na něco, čemu nevěříme. O skutečných vánocích můžeš leda snít.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

dievča, díky za tip.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Kamamuro, to je hezké, ale my nejsme v Americe. Amerika má proti Evropě kratičké dějiny, Evropani toho pamatují mnohem víc.

První zmínky o křesťanském slavení Vánoc pocházejí z 2. století, pevné datum 25. prosince je doloženo ze 4. století z Říma. 


Safián
21. 12. 2021
Dát tip

Saturnálie jsou prima. A co Lupercalie? svátky lásky a rodinného života.


annnie
21. 12. 2021
Dát tip

Kočkodane!!! To je dokonalý!!! Doporučila bych, aby zúčastnění si pro jistotu vzali ručník, čímž by se to celé mohlo připojit k Ručníkovému dni (25.5.). Nebo kdyby ještě byli ochotni se sem tam obejmout, můžeme k tomu rovnou připojit Mezinárodní den objímání - muselo by se ale posunout datum, ten je v lednu a to by naháčům asi nevyhovovalo... 

Jsi GENIÁLNÍ.


Kamamura
21. 12. 2021
Dát tip

Jinak ještě k tématu vánočního konzumu a konzumních Vánoc - v USA jsou Vánoce svátky konzumu zcela otevřeně a oficiálně, protože dárky tam nosí Santa Klaus (česky Svatý Mikuláš, ano, ten náš Mikuláš, jedna a ta samá osoba, stejně jako je český Krakonoš, německý Rübezahl, a Tolkienův Gandalf jedna a ta samá osoba), a jeho tradiční barvy (křiklavě červená a bílá), jsou reklamní barvy původně americké nadnárodní korporace The Coca-Cola Company, a samotná posatava svatého Mikuláše v této interpretací součástí reklamní kampaně této firmy (autor současné podoby amerického Santa Clause je ilustrátor Haddon Sundblom, který roku 1931 vytvořil současnou podobu vánočního Svatého Mikuláše, k čemuž byl inspirován písní "A Visit from St. Nicholas", jež je známa též jako "T'was the Night Before Christmas" od Clementa Clarka z roku 1822). 

Suma Sumárum, Vánoce jsou v USA svátkem komerce už zhruba sto dvacet let, a to zcela oficiálně a nepokrytě, a to svátkem významným, protože americká ekonomika je z dvou třetin tažena právě spotřebou domácností, a Vánoce jsou právě obdobím, kdy je americký proletariát (dříve střední třída), který si jinak musí výdaje dost pečlivě hlídat, najednou ochoten utrácet za Vánoční dárky sumy zdánlivě přesahující jinak skromné možnosti. 

A dokud americké domácnosti americkou ekonomiku táhnou, dokud si lidé půjčují, a jsou ochotni dřít od rána do večera, jen aby si mohli dopřát jednou za rok nějakou tu Playstation, dovolenou v Karibiku nebo třeba jen pořádnou večeři, dotud není nutno vést nákladné a hrůzostrašné války v duchu Stalinova hesla: "Boj za mír.... na území cizích států."

Merry Christmas and Happy New Year!


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Kočkodane, skvělé nápady!

Zeledo, Saturnálie jsou super.


Kočkodan
21. 12. 2021
Dát tip annnie

Vícero dnů by se možná mohlo slavit najednou. Tak například pomalým průvodem nahých mužů a žen, kteří klidně pojídají hrách a fazole a zapíjejí to produktem krav, by se připomněl:

Světový den želv

Mezinárodní den bez kalhotek

Mezinárodní den bez podprsenky

Mezinárodní den trpaslíků

Světový den boje proti vzteklině

Světový den luštěnin

Světový den mléka

Světový den větru

Světový den toalet


zeleda
21. 12. 2021
Dát tip

Renato, hezký fejeton. Já o svátcích napsal kdysi také fejeton a navrhoval jsem nově zařadit i svátek blbců, který by mohl nahradit 12. března Den přístupu Česka k Nato. Ale kdo by ho vlastně slavil, kromě parlamentu? Tak jsem na závěr navrhnul zavést Saturnálie, prastarý pohanský svátek. Jako oslavu života, svobodného myšlení, oslavu lásky, zkrátka, oslavu života v jeho celé přirozenosti. Ale asi se toho nedočkám.  

Renato, díky za hezký text.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Irčo, na tom něco je! :-)


Gora
21. 12. 2021
Dát tip

Renato, v dnešní době módy vousáčů by se lucie s holicím náčiním nejspíš nezastavily...

Dík za zajímavosti!


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Honzo, Svátek blbců by byl potřebný. :-)


zeleda
21. 12. 2021
Dát tip

Renato, hezký fejeton. Já o svátcích napsal kdysi také fejeton a navrhoval jsem nově zařadit i svátek blbců, který by mohl nahradit 12. března Den přístupu Česka k Nato. Ale kdo by ho vlastně slavil, kromě parlamentu? Tak jsem na závěr navrhnul zavést Saturnálie, prastarý pohanský svátek. Jako oslavu života, svobodného myšlení, oslavu lásky, zkrátka, oslavu života v jeho celé přirozenosti. Ale asi se toho nedočkám.  

Renato, díky za hezký text.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

aleši, díky za tip.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Karle, máš pravdu, o ztrátu víry jde určitě, bohužel se dnes nahrazuje jakýmsi vzýváním mamonu. :-(


K3
21. 12. 2021
Dát tip

No až se zaplní celý rok, rozdělíme to na půlky, jako jména, a pojedeme dál:).

S těmi starými pohanskými zvyky; asi to má hodně na svědomí křesťanství, alespoň já si tak myslím, které přineslo zase své zvyky, ale to všechno asi vytlačuje ztráta víry a vůle v ně.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

blacki, to samozřejmě taky. Díky, žes četla.


děkuji....ráda jsem se poučila...vidíš - vidím.....doteď jsem si spojovala Lucii s rčením ...."Lucie noci upije a dne nepřidá“......*/***


annnie
21. 12. 2021
Dát tip

:)


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

annie, tak to je na rozdílod tohokonzumu opravdu užitečný svátek! Díky.


annnie
21. 12. 2021
Dát tip Abakus

U mě se zjevuje Lucie celoročně, a to denně. To je ten důvod, proč nederu a neuklízím a jediné dvě moje domácí práce jsou vaření a praní prádla...

Já bych zavedla jako novou tradici Den Procházek s Neznámým. Počítač by vygeneroval jednou ročně někoho naprosto neznámého, kdo by k člověku přišel v Den N., zazvonil a šel s ním povinně minimálně na 3 hodiny na procházku.

Tip a.


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

janino, to já taky. :-)


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Ptakopysk, není zač. :-)

alegno, člověk na netu zjistí věci...


Janina6
21. 12. 2021
Dát tip

Na Svátek konzumu bych se teda asi schovala do krytu :-)) Pěkné zamyšlení a plno zajímavých informací.


Alegna
21. 12. 2021
Dát tip

nestačím se divit, tohle všechno jsem nevěděla, tedy klobouk dolů, dala sis s tím práci ....

ŠTASTNÉ A VESELÉ I TOBĚ


Ptakopysk
21. 12. 2021
Dát tip

Květoň: Vnucování dárků lidem v okolí zcela jistě není Vánoční tradice.

bixley - díky za osvěžení svátku sv- Lucie


bixley
21. 12. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro, všeho moc škodí. Socialistických závazků i zboží. :-)


Kamamura
21. 12. 2021
Dát tip Abakus

Buďte, milé děti, rádi za ten konzum. Kdo si hraje, nezlobí. Neznám nikoho, kdo by si chtěl zopakovat pád Bastily, nebo říjnovou revoluci, kterou museli pro nedostatečné skladové zásoby nakonec přeložit až na listopad. 


bixley
21. 12. 2021
Dát tip

Květoni, samozřejmě, dárek musí mít smysl a měl by potěšit. Díky.


Jednou z nejhloupějších vánočních tradic je vnucování dárků lidem v okolí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru