Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BŮH ZEMŘEL

23. 12. 2021
2
7
314
Autor
Ozzozorba

Obléknul jsem si černý oblek s černou kravatou a vydal se mu na pohřeb. Obleky moc nemusím. Rád nosím něco volnějšího, třeba tepláky nebo mikinu. Ale bůh je bůh a pohřeb je pohřeb a jít na něj v teplákách a teniskách by se mohlo chápat jako neúcta.

Obřad se konal v lese, uprostřed mýtiny. Na palouku se shromažďovala lesní zvířátka. Zajíci, jeleni se svými laněmi i kolouchy, pár sov sedělo na jediném stromě, srnci a kanci a taky jsem zahlédl lišku (až docela vzadu) a mnoho dalších zvířat. Přicházeli ještě opozdilci medvěd s medvědicí.

Čekal jsem, větší počet účastníků obřadu; zemřela přece tak významná osobnost. Dokonce i Slunce vyšlo zpoza mraku a natahovalo své paprsky. Musel jsem si sundat sako, jinak bych se koupal ve vlastní šťávě. Na obloze se rozzářily tři hvězdy a vysoko na nebi kroužili mrchožrouti. Ale když neviděli nikde tělo, odletěli pryč.

Na pohřbu jsem byl jediným člověkem, a proto se očekávalo, že pronesu obřadní řeč. Trochu jsem si odkašlal a předstoupil před zvířátka. Chvíli jsem čekal, až vítr dohraje šumivou hudbu trav a pak jsem promluvil.

„Děkujeme ti pane Bože, že jsi nás chránil a opatroval a odpouštíme ti vše zlé a vzpomínáme jen na to dobré, které jsi za svůj dlouhý život vykonal. A nebylo toho málo!  Na jednoho boha možná až příliš. Byl jsi přece jen na všechno sám, protože nikomu jinému jsi nevěřil. Spočívej v pokoji a míru. Amen.“

„Amen“ zamumlala zvířata a tráva zašuměla.

Pak se snesl letní déšť, který mi stékal po tváři. Krůpěje byly opravdu slané.

- Měl dědice? Ptal se vlk.
- Měl jediného syna, ale ten už je dávno mrtev. 
- Komu tedy odkáže svůj majetek? Kvikla svině.
- Vše co měl, už dávno před svou smrtí rozdal. 
- Tedy nebudou problémy. Pravila liška a zvířátka se pomaloučku vytrácela zpátky do lesa i já jsem šel svou cestou.  


7 názorů

Prosecký
25. 12. 2021
Dát tip

Milý Kamamuro:

1. navthuji z výše svého věku tykání,

2. neberte moje texty jako tvrzeni, ale jako nadsázku a ironii. Moje ekonomické texty - viz blog na idnes.cz a

3. Vaše a moje tvrzeni se nevylučují, protože lidatvo není homogenní ve shodě jednající celek.

 

Hezké Vánoce!


Kamamura
25. 12. 2021
Dát tip

Slovutný pane kolego Prosecký, autore mnohých ekonomických publikací, které podle Vašich vlastních slov ke své škodě málokdo kupuje dobrovolně; poznámka o Vašem povolání byla komplimentem, nikoliv invektivou. 

Protože se Vám však při interpretačním procesu invektivou jeví, jsem ochoten Vám dát za pravdu a připustit, že by za určitých okolností mohla invektivou být, stejně jako byla tentokrát nepochopeným komplimentem. 

Evoluce měří všem jediným metrem, hloupým a chytrým - přežití. Pokud nastane scénář "hothouse Earth", přežije jen zlomek života na Zemi. Racionální civilizace by proto učinila z tohoto tématu hlavní bod svých úvah, diskuzí i snažení.

"Logiku" mají jen ti, kdo jsou konzistentní při používání nějakého systému pravidel, a těch je i zde na Písmáku jen hrstka. S logickými systémy, které obsahují spor je ten problém, že z nich vyplývá  jakékoliv tvrzení. 

Příklad - koncept všemocného Boha je sám o sobě vnitřně sporný.


Ozzozorba
25. 12. 2021
Dát tip

I ten největší hlupák má svou logiku :)


Prosecký
24. 12. 2021
Dát tip

Invektivu, Kamamuro, přecházím. Musím s tebou polemizovat: Lidé jsou pověrčiví, ale i ti hloupí jsou velmi racionální. Devastovat planetu nikdo nechce, ale mnozí si říkají, že nemusejí začínat jako první, protože by na to doplatili.  


Kamamura
24. 12. 2021
Dát tip Ozzozorba

Proseckého neber nikdy vážně, je to ekonom.

Povídka se mi líbí, bylo by to krásné, kdyby se lidé dokázali zbavit pověr, a ujmuli se svého největšího božího daru, to jest racionálního myšlení, a přestali konečně devastovat jedinou planetu, kterou máme reálně k dispozici.


Ozzozorba
24. 12. 2021
Dát tip

... a ty jsi četl špatně bibli. Ježíšek byl pouhý syn. 


Prosecký
24. 12. 2021
Dát tip

To sis spletl s Velikonocemi.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru